29 august åpning av #Kazakhstan Low Enriched Uran Bank

| Juli 24, 2017 | 0 Kommentarer

Kasakhstan har valgt August 29 for åpningsseremonien til den første lavanrikede uranbanken (LEU Bank), etablert i Kasakhstan i regi av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). August 29 markerer også den internasjonale dagen mot kjerneprøver som utpekt av De forente nasjoner, og i år på den dagen er det også 60th årsjubileumsmøtet i Pugwash-bevegelsen av forskere rettet mot atomvåpen, skriver Colin Stevens.

Ideen om å etablere LEU-banken ble opprinnelig fremsatt i 2006 av Sam Nunn, medstifter av Nuclear Threat Initiative (NTI), en ideell organisasjon som har som mål å styrke global sikkerhet ved å minimere spredning av biologisk, kjemisk og nukleart våpen.

IAEA godkjente initiativet i 2010 og Kasakhstan frivillig det følgende året for å være vert for banken.

Kasakhstans president Nazarbayev sa: "Ustabilitet og spenning internasjonalt bekrefter at Kasakhstans innsats i å bygge en atomvåpenfri verden som hovedmålet for menneskeheten i det 21ste århundre, er viktig. Kasakhstan frivillig ødela 1,400 atomvåpen det arvet fra Sovjetunionens sammenbrudd i 1991. "

Sidene forhandlet om vilkårene for en vertsstatlig avtale i 2011, og den offisielle signeringsseremonien fant sted i august 2015 i Astana med deltakelse av utenriksministeren i Kasakhstan Erlan Idrissov og IAEAs generaldirektør Yukiya Amano.

"Vi er veldig unge, vi er 25 år gamle. Men vi var i begynnelsen av vår uavhengighet tilbake i 1992, den fjerde største atomkraft i verden, sier utenriksministeren i Kasakhstan.

"Og vi har ødelagt andre midler til atomvåpen, infrastrukturen for levering av atomvåpen, infrastrukturen for testing av atomvåpen. Kasakhstan var den første som i slutten av sovjetiske dager lukkede verdens største kjernefysiske teststed, Semipalatinsk-teststedet, hvor 500-atomeksponeringer fant sted, sier han. Legge til LEU Bank er et annet eksempel på kazakh-innsats for å Ta opp atomvåpenproblemet.

"Dette er et viktig verktøy, et praktisk skritt for å sørge for at verden er litt tryggere når det gjelder kjernekampen," sa han.

LEU-banken vil fungere som en mekanisme for siste utvei; I tilfelle uforutsette forstyrrelser i et kommersielt marked for uran, kan land som ikke er i stand til å skaffe uran til sine atomkraftverk, be om LEU fra banken under visse forhold. Dermed vil den sørge for en global forsyning av nukleart brensel og legge til rette for nukleær ikke-spredning.

Banken vil være basert på Ulba Metallurgy Plant i Ust-Kamenogorsk i Øst-Kasakhstan. Anlegget har håndtert og lagret kjernefysisk materiale i mer enn 60 år uten hendelser.

"Som du kan forestille deg, er dette et veldig komplekst prosjekt. Jeg er takknemlig for Kasakhstans regjering for hosting av LEU Bank, "sa IAEAs generaldirektør Yukiya Amano

Finansieringen er basert på frivillige bidrag fra NTI, USA, EU, De forente arabiske emirater, Norge, Kuwait og Kasakhstan, som til sammen tilsvarer $ 150 millioner, som antas å være nok til å skaffe 90 tonn lavt beriket uran.

Internasjonal støtte og ros for Kasakhstans rolle er utbredt.

"Kasakhstan regjerer, ved frivillig arbeid for å være vert for LEU-banken, har ytterligere sertifisert sitt rykte som verdensleder i å fremme ikke-spredning og nuklear sikkerhet," sa det hvite hus.

En eldre kilde ved EU-kommisjonen fortalte dette nettstedet at Kasakhstan fortjener "mye kreditt for sin løpende innsats for å kvitte seg med kjernevåpen. EU setter pris på president Nursultan Nazarbayevs viktige lederskap på ikke-spredning som strekker seg over mer enn to tiår. "

Han la til: "Kasakhstan har i de siste to tiårene vært en sterk talsmann for kjernefysisk ikke-spredning, og dette er noe som absolutt ikke bør undervurderes.

"Landet driver en utenrikspolitikk med flere vektorer som bygger på å hindre krig og å redde planeten fra atomvåpen."

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Forsvar, Energi, European Energy Security Strategy, kjennetegnet, Utvalgte Artikkel, Kasakhstan, Kjernekraft, Toxics

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *