Kontakt med oss

Energi

#StateAid: Kommisjonen godkjenner spansk støtteordning for fornybar elektrisitet

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

EU-kommisjonen har funnet den spanske ordningen som støtter kraftproduksjon fra fornybare energikilder, kraftig kraftvarmeproduksjon av varme og kraft og avfall som er i tråd med EUs statsstøtteregler. Ordningen vil ytterligere EUs energi- og klimamål, samtidig som konkurransen opprettholdes.

Kommissær Margrethe Vestager, ansvarlig for konkurransepolitikken, sa: "Jeg er glad for å se de siste spanske fornybare auksjonene har vist de positive effektene av konkurranse: selskaper er klare til å investere i nye installasjoner med svært lave nivåer av statsstøtte. Spanias overgang til en miljøvennlig, bærekraftig energiforsyning med lite karbon er viktig, og denne støtteordningen vil hjelpe. "

Under ordningen mottar mottakerne støtte gjennom en premie på toppen av markedsprisen på elektrisitet, slik at de må svare på markedssignaler. Denne premien er ment å hjelpe disse fasilitetene til å kompensere for kostnader som ikke kan gjenvinnes ved å selge elektrisitet i markedet, og få en rimelig avkastning på investeringen.

Ordningen har vært på plass siden 2014 og gjelder nye støttemottakere samt til fasiliteter som var nytte av tidligere støtte. Totalt har ordningen rundt 40,000 støttemottakere. I 2016 utgjorde årlige utbetalinger under ordningen € 6.4 milliarder.

Siden 2016 er støtte til nye anlegg gitt gjennom konkurransedyktige auksjoner. Ulike teknologier har konkurrert med hverandre i de siste auksjonene i mai 2017 og juli 2017. Totalt ble det gitt støtte til kapasitet på litt over 8 gigawatt, i hovedsak til vind- og solcellepanelanlegg. Som et resultat av disse auksjonene vil mottakerne bare motta kompensasjon hvis markedsprisen i de kommende årene synker til et nivå som er betydelig under dagens markedspriser. Denne beskyttelsen mot et uventet kraftig fall i markedspriser hjelper utviklere å sikre prosjektfinansiering, og fullfører derfor prosjektene i tide. Dette vil hjelpe Spania å nå sine miljø- og klimaendringsmål for 2020.

Kommisjonen vurderte ordningen under EUs statsstøtteregler, særlig kommisjonens 2014 retningslinjer for statsstøtte til miljøvern og energisparing. Spesielt krever de konkurransedyktige auksjoner for fornybar støtte siden 2017. De sikrer at bruk av offentlige midler er begrenset, og det er ingen overkompensasjon. På denne bakgrunn konkluderte Kommisjonen at det spanske tiltaket vil øke andelen elektrisitet produsert fra fornybare energikilder, i tråd med EU miljømål, mens enhver forvrengning av konkurranse forårsaket av statsstøtten minimeres.

Ordningen er ledsaget av en evalueringsplan for å vurdere virkningen. Resultatene av denne evalueringen vil bli sendt til Kommisjonen innen desember 2020.

Annonse

Bakgrunn

Kommisjonens 2014 retningslinjer for statsstøtte til miljøvern og energisparing, gjøre det mulig for medlemsland å støtte produksjon av elektrisitet fra fornybare energikilder (inkludert fra fornybart avfall) og høyeffektiv kraftvarmekraftverk, under visse betingelser. Disse reglene er rettet mot å oppfylle EUs ambisiøse energi- og klimamål til minst mulig kostnad for skattebetalere og uten unødig konkurransevridning i det indre marked.

De Fornybardirektivet etablerte mål for alle medlemslandenes andel av fornybare energikilder i brutto endelig energiforbruk innen 2020. For Spania er målet 20% innen 2020.

Mer informasjon om vedtaket vil være tilgjengelig, når potensielle taushetsplikt problemer har blitt løst, i Statsstøtte register på kommisjonens konkurranse nettside under saksnummer SA.40348. De Statsstøtte Weekly e-News viser nye publikasjoner av statsstøtte beslutninger på internett og i EU Official Journal.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender