#NordStream2

| Oktober 5, 2018

8th St. Petersburg International Gas Forum fant sted i forrige uke i den russiske nordlige hovedstaden, og gir en plattform for en substantiell dialog mellom ledere av gassindustrien, regjerings- og industrieksperter. Forumet er en unik gassindustri i Russland: foruten et omfattende utstillingsprogram, gir det en bred mulighet for åpen og ærlig diskusjon av de mest akutte og presserende problemene som utvikler naturgassmarkedet.

Et av de viktigste problemene som ble diskutert, var det internasjonale samarbeidet i prosjekter for transport og bruk av naturgass.

Et tema for diskusjon var behovet for Nord Stream 2, en rørledning som ble utviklet for å levere russisk naturgass til EU-markedet gjennom Østersjøen.

Rørledningsprosjektet er omgitt av kontrovers og skarpe tvister i Europa.

USA står i sterk motsetning til dette prosjektet og truer EU med sanksjoner hvis det går videre, samtidig som det forsøker å presse Europa til å bruke LNG i stedet, noe som er et mye dyrere alternativ enn gass fra Russland.

Nøkkelen blant høyttalerne var GAZPROMs styreformann A. Miller, som adresserte forumet om emnet behovet for Nord Stream 2.

"Som du vet, i 2017 nådde volumet av gassforsyningen til det europeiske markedet opp til 194.4 milliarder kubikkmeter," sa GAZPROMs leder til konferansen. "Denne tallet indikerer 8.4% vekst i forhold til 2016, noe som indikerer at i 2018 vil vi finne en ny rekord av gassforsyning til det europeiske markedet."

"Men her må vi legge merke til noen få poeng. For det første vil absolutt volum av forsyning være høyere enn 200 milliarder kubikkmeter gass, "sa Miller.

"Hva betyr det? Dette betyr at vi nærmer oss tett eller sannsynligvis når poenget med 205 milliarder kubikkmeter gassforsyning til Europa. Dette vil passe til maksimale årlige kontraktsvolum for alle våre leveransekontrakter til det europeiske markedet. Vi ser at etterspørselen etter den russiske gasen vokser videre. "

Nord Stream 2 er utformet for å levere en pålitelig og økonomisk energiinfrastruktur og sørge for sikkerheten til gassforsyningen til det europeiske transmisjonsnettverket.

Det vil gi næringer og husholdninger i Europa en ekstra, sikker og bærekraftig forsyningsrute for naturgass.

Ifølge Miller: "Spørsmålet er etterspørselen etter noen gastransportruter, spesielt Østersjøen - Nord Stream-prosjektet. I løpet av de siste 12-månedene ble belastningen på Nord Stream 7% høyere enn den planlagte prosjektkapasiteten ". Miller minnet publikum om at "prosjektets kapasitet på rørledningen er 55 milliarder kubikkmeter, men dens teknologiske muligheter tillater oss å eksportere litt mer". I løpet av de siste 12-månedene fortsatte han, "vi leverte til Europa 59 milliarder kubikkmeter. Det betyr at Nord Stream som eksportgasrute fra Russland var etterspurt etter mer enn 100%. Alle eksisterende kapasiteter blir utforsket langt utover de projiserte. "

Den voksende økonomien i Europa har åpenbart behov for flere mengder naturgass, EU-forskrifter krever flere kilder til energiressurser. Men ordene fra GAZPROM-lederen viser igjen at Europa ikke kan fortsette sin normale utvikling uten russisk gass. Dette er svaret på spørsmålet: "Trenger vi Nord Stream 2?" Sa Miller.

Tags: , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Energi, energimarkedet, kjennetegnet, Utvalgte Artikkel, Gazprom, Naturgass, Russland