Kontakt med oss

Biologisk mangfold

Europas tid: Hvordan ikke kaste bort det?

Publisert

on

Det er et historisk øyeblikk for Europa. Det er slik EU-kommisjonen hadde rett til listen over foreslåtte tiltak for å gjenopprette økonomien i Den europeiske union anslått til et rekordmengde på 750 milliarder euro, hvor 500 milliarder ble tildelt gratis som tilskudd og ytterligere 250 milliarder kroner - som lån. EUs medlemsland bør godkjenne EU-kommisjonens plan for å «bidra til en bedre fremtid for en ny generasjon».

I følge lederen for Europakommisjonen Ursula von der Leyen, vil «effektiv godkjenning av planen være et tydelig tegn på europeisk enhet, vår solidaritet og felles prioriteringer». En betydelig del av utvinnelsestiltakene er rettet mot å implementere «Green Deal», en trinnvis overgang til klimanøytralitet i EU-landene. Rundt 20 milliarder euro vil bli bevilget for å samfinansiere det eksisterende InvestEU-programmet som har som mål å støtte utviklingen av bærekraftige energiteknologier, inkludert karbonfangst- og lagringsprosjekter.

Et av de mest lovende prosjektene på dette feltet gjennomføres for tiden i Nederland i Rhinen – Meuse-deltaet, som er av avgjørende betydning for europeisk og internasjonal skipsfart. Smart Delta Resources Consortium har lansert en kampanje for å vurdere alle aspekter av konstruksjonen av karbonfangst og lagringssystemer for senere bruk. Det er planlagt at konsortiet skal fange opp 1 million tonn karbondioksid per år fra 2023 med en påfølgende økning til 6.5 millioner tonn i 2030, noe som vil redusere den totale utslippsandelen i regionen med 30%.

Et av konsortiemedlemmene er Zeeland-raffineriet (et joint venture av TOTAL og LUKOIL som jobber med Europas største integrerte raffineri Total Antwerp Refinery). Dette nederlandske anlegget er en av industriledere innen klimanøytralitet. Digital optimaliseringssystem for prosessering av mellomdestillater (som inkluderer marint drivstoff som oppfyller de strenge kravene i IMO 2020 som nylig har trådt i kraft), samt det nylig oppgraderte og et av de største hydrokrakningsanleggene i Europa er installert på anlegg.

I følge Leonid Fedun, visepresident for strategisk utvikling av LUKOIL, er selskapet europeisk og føler følgelig en forpliktelse til å overholde gjeldende trender, inkludert klimatrender som definerer markedet i dag.

Samtidig vil klimanøytralitet i Europa ifølge Fedun oppnås bare innen 2065, og for å oppnå det er global harmonisering av regulatoriske tilnærminger fra alle parter i Parisavtalen viktig.

Tiltakene som foreslås av EU-kommisjonen for å støtte økonomien i medlemslandene, kan bli et viktig skritt på denne veien, ettersom den første fasen vil være utvikling og intern koordinering av omorganiseringsplaner for hvert medlemsland i energisektoren og på økonomifeltet.

Å bruke eksisterende banebrytende prosjekter innen klimanøytralitet som beste bransjepraksis for hele regionen kan bidra til å forkorte tiden som trengs for å iverksette støttetiltak, samt bli et instrument for en dialog innen overnasjonale organisasjoner og internasjonale avtaler som Paris-klimaavtalen .

Biologisk mangfold

Hvordan bevare #Biodiversity - EU-politikk

Publisert

on

En million arter er truet med utryddelse globalt. Finn ut hva EU gjør for å bevare biologisk mangfold.
En nesten utryddet iberisk gaupe, Lynx pardinus, som står på en steinEn nesten utryddet iberisk gaupe

For å bevare truede arter, vil EU forbedre og bevare biologisk mangfold på kontinentet.

I januar, Stortinget etterlyste et ambisiøst biologisk mangfold i EU 2030 Strategi for å adressere de viktigste driverne for tap av biologisk mangfold, og sette juridisk bindende mål, inkludert bevaring av minst 30% av naturområdene og 10% av det langsiktige budsjettet som er viet til biologisk mangfold

Som svar, og som en del av Green Deal, presenterte EU-kommisjonen den nye 2030-strategien i mai 2020.

MEP-leder Pascal Canfin, leder av parlamentets miljøkomité, ønsket forpliktelsen til å redusere bruk av plantevernmidler med 50% og at 25% av gårdsproduktene skulle være organiske innen 2030, samt 30% bevaringsmål, men sa at strategiene må forvandles til EU-lov og implementert.

Finn ut mer om viktigheten av biologisk mangfold.

Hva er gjort for å beskytte biologisk mangfold og truede arter i Europa?

EUs innsats for å forbedre biologisk mangfold pågår under 2020 biologisk mangfoldsstrategi, som ble introdusert i 2010.

EUs strategi for biologisk mangfold i 2020

  • Fugledirektivet har som mål å beskytte alle 500 ville fuglearter som er naturlig forekommende i EU
  • Habitatdirektivet sikrer bevaring av et bredt spekter av sjeldne, truede eller endemiske dyre- og plantearter, inkludert rundt 200 sjeldne og karakteristiske naturtyper
  • Natur 2000 er det største nettverket av beskyttede områder i verden, med kjerneoppdrett og hvilesteder for sjeldne og truede arter, og sjeldne naturlige naturtyper
  • De EU Pollinator's Initiative tar sikte på å takle nedgangen av pollinatorer i EU og bidra til global bevaringsarbeid, med fokus på å forbedre kunnskapen om tilbakegangen, takle årsakene og øke bevisstheten

I tillegg, European Life-programmet førte for eksempel den iberiske gaupen og den bulgarske tårnfalk tilbake fra nær utryddelse.

Lær om truede arter i Europa.

Den endelige vurderingen av 2020-strategien er ennå ikke avsluttet, men ifølge midtveisvurdering, godkjent av parlamentet, målene for å beskytte arter og habitater, opprettholde og gjenopprette økosystemer og gjøre havet sunnere, gjorde fremgang, men måtte øke hastigheten.

Målet med å bekjempe invasjonen av fremmede arter var godt på vei. I sterk kontrast hadde bidraget fra jordbruk og skogbruk til å opprettholde og styrke biologisk mangfold gjort små fremskritt.

Natura 2000-nettverket av beskyttede naturområder i Europa har økt betydelig det siste tiåret og dekker nå mer enn 18% av EUs landareal.

Mellom 2008 og 2018 vokste det marine Natura 2000-nettverket mer enn firdoblet seg til å dekke 360,000 km2. Mange fuglearter har registrert økning i bestanden, og statusen til mange andre arter og habitater har blitt betydelig bedre.

Til tross for suksessene er omfanget av disse tiltakene ikke tilstrekkelig til å oppveie den negative trenden. De viktigste driverne for tap av biologisk mangfold - tap og nedbrytning av habitat, forurensning, klimaendringer og invasive fremmede arter - vedvarer, og mange øker, og krever mye større innsats.

EUs strategi for biologisk mangfold i 2030

En viktig del av kommisjonens president Ursula von der Leyens Green Deal-forpliktelser, lanserte kommisjonen 2030 biologisk mangfoldsstrategi, å gå hånd i hånd med Farm to Fork-strategi.

I de neste ti årene vil EU fokusere på et EU-bredt nettverk av beskyttede områder på land og til sjøs, konkrete forpliktelser om å gjenopprette degraderte systemer, muliggjøre endring ved å gjøre tiltakene brukbare og bindende og ta ledelsen i å takle biologisk mangfold på en globalt nivå.

Den nye strategien som skisserte EU-ambisjonen for det globale rammeverket for biologisk mangfold etter 2020, ble vedtatt på den 15. FN-konvensjonen om biologisk mangfold i oktober 2020 i Kina, som er utsatt.

Når Kommisjonen er vedtatt, planlegger den å komme med konkrete forslag innen 2021.

Fortsett å lese

Biologisk mangfold

Koble sammen kunnskap for regional handling mot en # SustainableBioeconomy for Europe

Publisert

on

Banebrytende regioner i Spania, Finland og Tyskland tar ledelsen for å fremme bærekraftig utvikling og avkarbonisering av økonomien vår med lanseringen av et nytt europeisk bioregionsanlegg.

Bioregions Facility forbinder fremtidsrettet regioner over hele Europa for å samarbeide for å frigjøre sitt regionale potensiale gjennom internasjonal utveksling om skogsirkulær bioøkonomi. I dette initiativet, koordinert av European Forest Institute (EFI), er de tre pionerregionene Baskerland (Spania), Nord-Karelen (Finland) og Nordrhein-Westfalen, (Tyskland).

Bioregions-anlegget går i gang med en lanseringsarrangement 9. mars som ble holdt i Bilbao, Spania, og som vil bli åpnet av presidenten for den baskiske regjeringen, Iñigo Urkullu. EFI-direktør, Marc Palahí, og representanter på høyt nivå fra EU og de tre pionerregionene vil bli ledet av ledende foredragsholdere fra virksomheten, finans og forskning.

Peter Wehrheim, sjef for enheten for bioøkonomi og matsystemer, representerer EU-kommisjonens generaldirektorat for forskning og innovasjon, mens Philippe Mengal, direktør for det biologiske næringsfellesskapet (BBI JU), vil tale om offentlig-private partnerskap for bioøkonomi . Adrian Enache, skogbrukssektor og spesialist i utvikling av landdistrikter i European Investment Bank, vil diskutere investering i sirkulær bioøkonomi og Nick Lyth, administrerende direktør i Green Angel Syndicate, presenterer investorperspektivet på bioøkonomien. Ulrika Landergren, leder av Commission for Natural Resources (NAT) i Den europeiske regionkomiteen, vil snakke om regioners rolle i å oppnå en sirkulær bioekonomi.

Arrangementet er utgangspunktet for å sette i gang praktisk handling og samarbeid om en transformasjon mot en skogsbasert sirkulær bioøkonomi. Alternativer til høye karbon, energikrevende og ikke-fornybare produkter som plast, betong eller stål er det påkrevd med tanke på klimakrisen der administrasjoner er under økende press for å oppfylle Paris-avtalens mål og finne reelle løsninger for karbonneutralitet.

Intelligent, effektiv og bærekraftig bruk av økosystemer og biomasse kan produsere biomaterialer, produkter og tjenester som kan erstatte karbonavhengighet, men disse må være relevante i lokale sammenhenger. Slike regionale avvik inkluderer naturlige økosystemer, tilgjengeligheten av skog og andre bioresources samt eksisterende teknologiske og sosioøkonomiske forhold. For å lykkes og skalere opp, bør regionale tiltak imidlertid være basert på internasjonalt samarbeid innenfor en felles europeisk visjon, som er det som tilbys av Bioregions Facility.

Etter lanseringsarrangementet vil samtalen være åpen for at andre regioner kan delta i initiativet, og det er allerede interesse fra flere andre regioner, hvorav noen vil sende representanter til lanseringsarrangementet for å lære mer.

"Regioner tilbyr den første meningsfulle skalaen som forbinder alle relevante aktører, landlige og urbane, primærprodusenter og næringer, innovasjonssentre og politiske institusjoner" kommenterer EFI-direktør, Marc Palahí. ”Alle er nødvendige for en vellykket og bærekraftig bioøkonomi. Derfor er regioner viktige byggesteiner for å frigjøre bioøkonomiens potensiale, og jeg er glad for at EFI lanserer dette initiativet som støtter vitenskapelig informert samarbeid mellom regioner for å bringe bioøkonomien til handling i Europa. "

Lanseringsarrangementet vil bli fulgt av en operativ dag der de tre pionerregionene vil begynne arbeidet med planer for felles strategier og tiltak, kapasitetsbygging, samarbeid og utveksling av erfaringer.

Bioregions Facility-lanseringsarrangementet finner sted 9. mars 2020 i Palacio Euskaduna, Bilbao, Spania.

Mer informasjon

Pressemelding (PDF - NO)

Nota de prensa (PDF - ES)

https://efi.int/bioregionsfacilitylunch2020

Fortsett å lese

Biologisk mangfold

# Tap av mangfold: Hva forårsaker det, og hvorfor er det en bekymring?

Publisert

on

Nydelig skog blåklokke om våren.© Shutterstock.com/Simon Bratt

Plante- og dyrearter forsvinner i stadig raskere takt på grunn av menneskelig aktivitet. Hva er årsakene, og hvorfor har biologisk mangfold betydning?

Det biologiske mangfoldet, eller mangfoldet av alle levende ting på planeten vår, har gått ned med en urovekkende hastighet de siste årene, hovedsakelig på grunn av menneskelige aktiviteter, som endringer i landbruken, forurensning og Klima forandringer.

16. januar etterlyste MEP-erne juridisk bindende mål for å stoppe tap av biologisk mangfold skal avtales på en FNs konferanse om biologisk mangfold (COP15) i Kina i oktober. Konferansen samler parter til 1993 FNs biologisk mangfoldskonvensjon å bestemme seg for sin strategi etter 2020. Parlamentet ønsker at EU skal ta ledelsen ved å sikre at 30% av EUs territorium består av naturområder innen 2030 og vurderer biologisk mangfold i all EUs politikk.

Hva er biologisk mangfold?

Biodiversitet er tradisjonelt definert som mangfoldet av liv på jorden i alle dens former. Det omfatter antall arter, deres genetiske variasjon og samspillet mellom disse livsformene i komplekse økosystemer.

I en FN-rapport publisert i 2019 advarte forskere om at en million arter - av anslagsvis totalt åtte millioner - er truet med utryddelse, mange innen tiår. Noen forskere anser til og med at vi er midt i den sjette masseutryddelseshendelsen i jordens historie. Tidligere kjente masseutryddelser utslettet mellom 60% og 95% av alle arter. Det tar millioner av år for økosystemer å komme seg etter en slik hendelse.

Hvorfor er biologisk mangfold viktig?

Sunne økosystemer gir oss mange nødvendigheter vi tar for gitt. Planter konverterer energi fra solen og gjør den tilgjengelig for andre livsformer. Bakterier og andre levende organismer nedbryter organisk materiale i næringsstoffer som gir planter sunn jord å vokse i. pollinatorer er avgjørende for reproduksjon av planter, og garanterer matproduksjonen vår. Planter og hav fungerer som større karbon synker.

Kort sagt gir det biologiske mangfoldet oss luft, ferskvann, jord av god kvalitet og avling. Det hjelper oss å bekjempe klimaendringer og tilpasse oss dem, samt redusere virkningen av naturlige farer.

Siden levende organismer samhandler i dynamiske økosystemer, kan forsvinningen av en art ha en vidtgående innvirkning på næringskjeden. Det er umulig å vite nøyaktig hva konsekvensene av masseutryddelser vil ha for mennesker, men vi vet at naturens mangfoldighet nå lar oss trives.

Hovedårsaker til tap av biologisk mangfold
  • Endringer i arealbruk (f.eks avskoging, intensiv monokultur, urbanisering)
  • Direkte utnyttelse som jakt og overfiske
  • Klima forandringer
  • Forurensing
  • Inngripende fremmede arter

Hvilke tiltak foreslår parlamentet?

MEP-ere etterlyser juridisk bindende mål både lokalt og globalt for å oppmuntre til mer ambisiøse tiltak for å sikre bevaring og gjenoppretting av biologisk mangfold. Naturområder bør dekke 30% av EUs territorium innen 2030 og forringede økosystemer bør gjenopprettes. For å garantere tilstrekkelig finansiering foreslår parlamentet at 10% av EUs neste langsiktige budsjett blir viet til bevaring av biologisk mangfold

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender