Kontakt med oss

Energi

«Vi er for avhengige av Russland for våre energibehov» Timmermans foreslår ny energipakke

DELE:

Publisert

on

EU-kommisjonen foreslo REPower EU, en plan for å redusere EUs avhengighet av russisk gass tirsdag (8. mars). REPower EU har som mål å gjøre europeisk energi sikrere, rimeligere og grønn. Hovedmålet er å akselerere Europas energiresistens.

"Det er helt klart at vi er for avhengige av Russland for våre energibehov," sa visepresident Frans Timmerman. "Svaret på denne bekymringen for vår sikkerhet ligger i fornybar energi og diversifisering av forsyningen. Fornybar energi gir oss friheten til å velge energikilder som er rene, billige, pålitelige og våre." 

Selv om den allerede er lagt fram for publisering, har Russlands invasjon av Ukraina gitt fornyet drivkraft til behovet for å sikre Europas energifremtid. Tanken er at Russland ikke ville være i stand til å "slå av kranen" hvis de ikke lenger kontrollerer strømmen av energi inn i Europa. 

"Den eneste måten vi ikke kan bli satt under press fra å være Putins kunde er å ikke lenger være hans kunde for våre essensielle energiressurser," sa Timmermans i Strasbourg mandag. "Den eneste måten å oppnå det på er å fremskynde overgangen til fornybare energiressurser."

I følge kommisjonens rapport vil de grønne måtene Europa produserer denne energien på, redusere energikostnadene for forbrukerne massivt og skape jobbmuligheter. Rapporten påpeker at grønn energi som dette har en svært lav variabel kostnad, noe som betyr at kostnaden vil være mindre utsatt for svingninger, i motsetning til gassprisene. 

Forslaget oppfordrer til umiddelbare tiltak som å fremskynde tillatelsesprosessen for vindparker, bygge flere solcellepaneler og øke produksjonen av varmepumper. Timmermans oppfordret også innbyggerne til å hjelpe til ved å endre energiforbruksvanene. 

Timmermans forslag inkluderer bestemmelser som vil hjelpe forbrukere som for tiden sliter med å betale for energi midt i de skyhøye gassprisene akkurat nå. Tiltak kan omfatte å la EU-stater sette priser for sårbare forbrukere, husholdninger og mikrobedrifter for å bidra til å beskytte forbrukerne og økonomien. Kommisjonen bekrefter også at den vil vurdere midlertidige skattetiltak på uventede overskudd og unntaksvis beslutte å fange opp en del av disse avkastningene for omfordeling til forbrukerne. Disse tiltakene må være forholdsmessige, begrensede i tid og unngå unødige markedsvridninger.

Annonse

Del denne artikkelen:

Trender