Kontakt med oss

Energi

Russland advarer Polen og Bulgaria om kutt i gassforsyningen onsdag

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Gazprom, Russlands energigigant, har informert Polen og Bulgaria om at de vil stoppe gassforsyningen fra onsdag. Dette er en betydelig eskalering i Russlands bredere krangel med Vesten angående invasjonen av Ukraina.

Siden Moskva startet det de kaller en militær intervensjon i Ukraina 24. februar 2018, vil Polen og Bulgaria være de første som ser sin gass stengt av Europas viktigste energikilde. Dette var også som svar på sanksjoner som Warszawa innførte mot russiske selskaper og enkeltpersoner.

Russlands president Vladimir Putin krevde at «uvennlige» land godtar et program som lar dem åpne kontoer i Gazprombank, foreta betalinger i dollar eller euro for russisk gassimport, og deretter konvertere disse til rubler.

EU-kommisjonen uttalte i forrige uke at det kan være mulig for EU-selskaper å omgå Russlands krav om gassbetalinger i rubler. Hvis de betaler i dollar eller euro, som deretter konverteres til russisk valuta,

Polen er en sterk politisk motstander av Moskva. Det polske gasselskapet PGNiG (PGN.WA), hvis avtale med Russland skal utløpe ved slutten av dette året, sa at de ikke ville følge den nye betalingsordningen og ikke forlenge kontrakten.

Gazprom forlenget ikke gasstransitavtalen de hadde med Russland i 2020. Den russiske gassleverandøren har måttet delta i auksjoner for kapasitet via Yamal Europe-rørledningen, som går fra Hviterussland til Polen.

Gazprom forsyner Polen med 10.2 milliarder kubikkmeter (bcm), som dekker omtrent 50 % av landets nasjonale forbruk.

Data fra EUs nettgassoverføringsoperatører hadde tidligere vist at fysiske gassstrømmer via Yamal-Europe hadde stoppet, men ble gjenopptatt tirsdag.

Annonse

Ifølge Polens klimadepartement er energiforsyningen trygg og det er ikke nødvendig å trekke på gassreserver. Gass til forbrukere vil ikke reduseres.

Energidepartementet uttalte også at Gazprom hadde informert Bulgargaz, et bulgarsk statlig gassselskap, om at det ville stoppe gassforsyningen fra og med onsdag. En kontrakt med Bulgaria skulle utløpe ved årets slutt. Gazprom importerer mer enn 90 % av landets gassbehov til omtrent 3 bcm per år.

Tom Marzec Manser, leder for gassanalyse, dataetterretningsfirmaet ICIS sa: "Dette er Russlands seismiske varselskudd."

Han sa at Polen har vært anti-russisk og anti-Gazprom i mange år. Dette er imidlertid ikke tilfelle i Bulgaria. Derfor er det en betydelig utvikling å se Bulgaria avskåret fra NATO."

Polen uttalte at de kan hente gass gjennom to forbindelser med Tyskland, inkludert en omvendt strøm fra Yamal-rørledningen. Denne koblingen vil koble til Litauen og har en årlig kapasitet på 2.5 bcm. Den vil også åpnes via en sammenkobling til Tsjekkia som vil tillate 1.5 bcm.

En kobling til Slovakia kan gjøre det mulig å sende ytterligere 5-6 bcm. Denne lenken vil være åpen senere i år.

PGNiG er også i stand til å importere opptil 6 milliarder kubikkmeter per år gjennom LNG-terminalen i Swinoujscie, ved Østersjøen. Den produserer også mer enn 3 milliarder kubikkmeter gass årlig i Polen. En rørledning som lar opptil 10 milliarder kubikkmeter gass per år strømme mellom Polen, Norge og Polen vil være åpen i oktober.

Tjenestemenn fra regjeringen sa at Polens gasslagringskapasitet på 3.5 milliarder kubikkmeter er 76% full. De vil ikke trenge å redusere forsyninger til kunder for å håndtere Gazproms forsyningsstopp.

Bulgaria opplyste at de jobber med å finne en alternativ gasskilde og at det ikke kreves restriksjoner på gassforbruket på dette tidspunktet.

Jefferies, en investeringsbank, sa at advarselen øker muligheten for tidlig oppsigelse av europeiske kontrakter som utløper før året slutter. Dette utgjør nesten 12 bcm per år.

Bare en håndfull russiske gasskjøpere som Ungarn eller Uniper, Tysklands største importør, har uttalt at det er mulig å betale fremtidige forsyninger i henhold til den Moskva-godkjente ordningen uten å bryte EUs sanksjoner.

Tysklands nettverksregulator uttalte at den overvåket Russlands gassleveransesituasjon etter trusselen mot Polen og la til at Tysklands forsyning for øyeblikket var sikret.

PGNiG uttalte tirsdag at de vil ta skritt for å gjenopprette gassstrømmen i henhold til Yamal-kontrakten. Den sa også at enhver stopp i forsyninger er et brudd på Yamal-kontrakten.

Tirsdag offentliggjorde Polen en liste over 50 russiske oligarker og selskaper, inkludert Gazprom. De vil bli underlagt sanksjoner som følge av en lov tidligere denne måneden som tillot at eiendelene deres ble frosset. Denne loven er uavhengig av eventuelle sanksjoner pålagt av EU-landene.

Gasshandlere rapporterte at det nederlandske gassmarkedet, som er den europeiske referansen for industrien, steg nær handelsslutt tirsdag. Den nederlandske gasskontrakten for den første måneden ble 5.4 % høyere til 98.20 Euro/MWh.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender