Kontakt med oss

Klima forandringer

Europas nedslitte bygninger etterlater millioner i energifattigdom og et klima i krise – det er på tide å fikse dem

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Tidligere svikt i å håndtere Europas klima- og energifattigdomskriser har overlatt innbyggerne til nåde etter eskalerende energipriser og ødeleggende klimakatastrofer. Europas politikere kan være i ferd med å gjenta de samme feilene ved å avvise muligheten for dristige handlinger for å fikse en av hovedårsakene til energifattigdom: Europas utette, kalde og ineffektive boliger, skriver Laia Segura, forkjemper for energirettferdighet i Friends of the Earth Europe og koordinator for Right to Energy-koalisjonen.

Etter hvert som dagene blir kortere over hele Europa, og energiregningene øker, vil husholdninger over hele kontinentet bli møtt med konsekvensene av denne feilen. Og selv om krisen vil påvirke flertallet av europeere over hele blokken, er det de mest sårbare som vil bli hardest rammet og for hvem hindringen for å velge mellom å spise, varme eller betale for å dekke andre grunnleggende behov vil vise seg å være uoverkommelig. Omfanget av denne krisen kunne vært unngått hvis politikerne hadde tatt energifattigdom på alvor for år siden. Selv før 2021, da energiprisene begynte å skyte i været og Russland ennå ikke hadde invadert Ukraina, slet 1 av 4 europeiske husholdninger med å varme eller kjøle ned hjemmene sine.

Det har vært klart i mange år at Europa må avslutte sin avhengighet av fossilt brensel – hoveddriveren bak klimaendringene. Tretti år har gått siden FNs rammekonvensjon om klimaendringer – avtalen om alle avtaler for å takle klimaendringene – ble signert av landene som utgjør EU, noe som betyr at EU-landene har hatt tretti år på seg til å bygge transportsystemer, omforme landbruket og bygge boliger som er energieffektive og varme uten behov for store tilførsel av fossilt brensel.

Men flere tiår etter deres forpliktelse til å takle klimaendringer, har globale regjeringer latt verden varmes opp med mer enn en grad, og Europas boligmasse er fortsatt ikke egnet for en verden som forsøker å stoppe global oppvarming. Bygninger bruker 40 % av Europas energi, og til tross for at det er et åpenbart mål å inkludere i klimapolitikkutformingen, tar det beslutningstakere i EU før 2010 for å komme i gang og til slutt innføre lovgivning som håndhever energieffektivitetsstandarder i nye bygninger, etterfulgt av fokus på eksisterende bygninger i 2018 og et krav om å slippe ut nesten 0 energi for nybygg i 2020.

I mellomtiden vil titalls millioner europeere ha tilbrakt vintrene sine i kalde, trekkfulle bygninger, uten den grunnleggende verdigheten av å bo i et varmt hjem, og med tilhørende effekter på deres fysiske og mentale velvære. Dette har tjent europeiske regjeringer med en årlig regning på minst 200 millioner euro i ekstra helseutgifter. Nå med dagens skyhøye priser vil titalls millioner (eller mange flere – vi har ennå ikke sett hele omfanget av krisen) presset inn i energifattigdom, tvunget til å prioritere sine grunnleggende behov.

Ettersom europeiske ledere reagerer på levekostnads- og energikriser, er det åpenbart at de opererer i nødmodus, og jakter på raske løsninger som vil lindre noen av kostnadene innbyggerne kommer til å bli møtt med denne vinteren, i stedet for å hoppe på muligheter for bærekraftige, langsiktige løsninger for de som trenger dem mest.

Nyere ordninger og reguleringer, inkludert REPowerEU, indikerer at EU øker ambisjonen om å redusere klimagassutslipp og støtte til fornybare energikilder ved å fremme utrulling av varmepumper og solcellepaneler. Samtidig investerer de milliarder mer i infrastruktur for fossilt brensel, noe som står i direkte kontrast til det som er nødvendig for å gi slipp på Europa fra sin avhengighet av fossilt brensel og sikre at europeiske innbyggere ikke lenger er overlatt til Vladimir Putins eller noen annen petro. -stat for vintrene som kommer.

Annonse

Energiytelsesdirektivet i bygninger (forkortet «bygningsdirektivet») – som for tiden revideres av EU-institusjoner og diskuteres av Europaparlamentet – er akkurat det som trengs og den perfekte muligheten for EU til å endelig levere en langsiktig løsning for mennesker og planet.

Denne lovgivningen, som tar sikte på å forbedre energieffektiviteten til Europas bygningsmasse, kan og bør øke hastigheten på renoveringen, lage en plan for å dekarbonisere Europas boliger og fastsette måter å sikre at de mest sårbare vil dra nytte av varmere, mer klimavennlige hjem.

Men det er selvfølgelig ikke det som skjer, eller i det minste ikke det som skjer nok. Medlemslandene i Det europeiske råd har allerede bestemt sin holdning til direktivet, som er for lite og for sent – ​​med få garantier for at boliger vil få betydelige renoveringer i løpet av det neste tiåret. Resultatet er en sjokkerende anklage mot medlemsstatenes evne til å sette ord i handling og fikse minst en av de mest forankrede grunnårsakene til energi- og klimakrisene. Rådets laveste effektivitetsmål er utrolig lave og vil ikke måtte overholdes før det neste tiåret – både for boligbygg og yrkesbygg.

Vi vet at rådets posisjon ikke vil levere tilstrekkelige tiltak for å levere klimabestandige hjem eller hjelpe de som trenger det mest, det er opp til Europaparlamentet å avslutte diskusjonen og tilby en realitetssjekk til alle medlemslandene: beskytte de mest sårbare husholdningene for vintre å komme ved å støtte sterke minimumsstandarder for energiytelse (MEPS) med sosiale sikkerhetstiltak for boligsektoren, og ved å sikre at de dårligst presterende bygningene blir målrettet. Dette bør støttes av økonomisk støtte og teknisk bistand slik at sårbare husholdninger kan dra nytte av dype renoveringer som er bra for deres personlige og økonomiske velvære, så vel som for klimaet.

Unnskyldningenes æra er over. Europas borgere betaler prisen for fiaskoene og kortsyntheten til blokkens politiske ledere. Det er på tide å møte realiteten til de mange krisene vi er i og gi det som trengs for å takle klimakrisen og få slutt på energifattigdom en gang for alle. Men først er det på tide å fikse Europas bygninger.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender