Kontakt med oss

Energi

Redefinerer fornybart hydrogen

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Fornybart hydrogen vil spille en sentral rolle i Europas reise mot klimanøytralitet, men denne sektoren, som har så mye potensial, trenger pragmatisme for å sikre skalerbarhet og konkurranseevne.

EU ledet på et tidspunkt hydrogenutvikling fra fronten, men andre kontinenter har siden innhentet og har allerede vedtatt lovgivning for å stimulere og beskytte produksjonen deres.

Den amerikanske inflasjonsreduksjonsloven trådte for eksempel i kraft i august og innførte skattefradrag som anses så sjenerøse at aksjer i hydrogenselskaper steg med minst 75 % etter kunngjøringen.

Loven forbeholder de høyeste skattelettelsene for virkelig nullutslippshydrogen – kanalisering av offentlige ressurser til grønne løsninger på «teknologinøytral» basis.  

Inflasjonsreduksjonslovens $3/kg insentiv for nullkarbonhydrogen gjør grønt hydrogen billigere enn grått og vil anspore til en boom i de mest kostnadseffektive formene for fornybart hydrogen. Dette betyr også at kostnadene for importert grønt hydrogen til Europa kan være lavere enn noen europeisk produsent kan matche.

I Europa er insentiver for hydrogenbasert drivstoff under EUs fornybare energidirektiv (RED) forbeholdt de såkalte fornybare drivstoffene av ikke-biologisk opprinnelse eller RFNBO-er. Disse er laget av lavkarbonelektrisitet ved hjelp av en elektrolyseprosess. Selv om RFNBO-er gir store løfter, er det ingen grunn til å tro at de vil være den eneste eller til og med mest bærekraftige løsningen for å gi null karbonhydrogen i hele EU.

Det har blitt hevdet at EU-kommisjonen ville gjøre klokt i å forstå, og anerkjenne, det enorme potensialet til avansert fornybart hydrogen avledet fra bærekraftig avfallsråstoff og utvide kildene til hydrogen som kan konkurrere under den grønne paraplyen utover bare RFNBO-er. 

Annonse

Fornybart hydrogen kan lages fra en rekke grønne kilder, inkludert vind, sol, kjernekraft, vannkraft, tidevann, geotermisk og biomasse. Av disse er kanskje den mest kontroversielle biomassen. 

Mange miljøaktivister har en fullstendig aversjon mot bruken av trær for å generere energi som, de hevder, driver avskoging, og foreslår i stedet at jordbruksland bør dedikeres til mat i stedet for drivstoffproduksjon.

Det har imidlertid blitt hevdet at dette ikke er hele bildet: i økende grad ser vi det enorme potensialet til avansert biometanbasert hydrogen fra ultra-bærekraftige råvarer som halm og andre rester av landbruksavfall. 

Når produksjonen kombineres med karbonfangst og -lagring, gir de sammen en bærekraftsprofil som er bedre enn RFNBOS, til og med netto karbonnegativ. I tillegg produserer de store volumer bærekraftig nullutslippshydrogen som vil bidra til å oppfylle EUs overordnede mål for hydrogen og sikre at "Repower EU"-målet om å produsere 35 bcm biometan implementeres på en mest mulig bærekraftig og karboneffektiv måte.

Som en del av direktivet om fornybar energi (RED), EU-kommisjonen bør, har det blitt sagt, omdefinere begrepet "fornybart hydrogen" gjennom en delegert kommisjonslov og ta opp om noen ikke-RFNBO-former for fornybart hydrogen vil få samme behandling som RFNBO-er. 

Det nåværende rammeverket prioriterer RFNBOs fellesskap sterkt, som etter år med massive investeringer og subsidier har, hevdes det, forvrengt markedet.

En energikilde sa: «EU søker å beskytte en dyr sektor som ikke vil nå blokkens ønskede mål. Dette hindrer et åpent marked for de raskt skiftende nye avanserte fornybare teknologiene."

RFNBO-er har et tilleggsproblem, og det er begrepet addisjonalitet. Den RØDE 'addisjonalitetsklausulen' krever at operatører garanterer en timelig korrelasjon mellom fornybar elektrisitetsproduksjon og produksjon av hydrogen via elektrolyse for å sikre stabil bruk av det elektriske nettet. På grunn av den intermitterende naturen til vind- og solcelleelektrisitet, kan RFNBO-er, som er laget med fornybar elektrisitet, bare lages til bestemte tider (det vil si når vinden blåser) og må ha kapasiteten tilpasset tilgjengelig fornybar kraft for å unngå overbelastning av nett.

Insiderkilder sier at kommisjonen kan droppe denne "tilleggsklausulen" til fordel for et månedlig mål som vil tillate at "RFNBO-er" delvis kan lages av fossilt brenselbasert elektrisitet.

Etter mange forsinkelser er denne kommisjonsdelegerte loven nå nært forestående. Foreløpig er det bare RFNBO-er som har et spesielt mandat, men fornybart hydrogen defineres bredere som hydrogen produsert gjennom elektrolyse av vann (i en elektrolysator, drevet av elektrisitet som stammer fra fornybare kilder), eller gjennom reformering av biogass eller biokjemisk omdannelse av biomasse, dersom det er i samsvar med bærekraftskriteriene fastsatt i artikkel 29 i Europaparlamentets og rådets direktiv (EU) 2018/2001. 

Kommisjonen har et kritisk valg foran seg om den skal håndheve et relativt snevert syn på Europas hydrogenfremtid eller la et bredt sett av fornybare og bærekraftige hydrogenkilder konkurrere om å levere kostnadseffektivt nullutslippshydrogen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender