Kontakt med oss

Energi

Fossilt brensel genererer nå mindre enn en fjerdedel av EUs elektrisitet

DELE:

Publisert

on

Nye data fra energitenketanken Ember avslører at i april 2024 var EU vitne til en historisk nedgang i fossilproduksjonen. For første gang ble mindre enn en fjerdedel av EUs elektrisitet (23 %) produsert fra fossilt brensel. Dette overgikk det tidligere laveste rekordet på 27 % i mai 2023.

I fjor genererte fossile brensler mindre enn en tredjedel av EUs elektrisitet (33 %) for første gang, mens sol og vind nådde rekordhøye 27 %, ifølge Ember's European Electricity Review.

Overgangen fra fossilt brensel til sol og vind har fortsatt å ta fart i 2024. Produksjonen fra fossilt brensel i april 2024 falt med 24 % (-14.8 TWh) sammenlignet med april 2023. Både kull og gass falt kraftig. Kullproduksjon bidro med bare 8.6 % til elektrisitetsmiksen og falt med 30 % sammenlignet med samme måned året før (-7.8 TWh). I mellomtiden ga gassproduksjonen bare 12.1 % av blandingen, og var vitne til en nedgang på 22 % fra år til år (-6.8 TWh).

Blant EU-landene så Tyskland det største fallet i fossilproduksjon sammenlignet med april i fjor, med et fall på 26 % (-4.8 TWh), som representerer 32 % av det totale EU-fallet. Italia så det nest største fallet (-24 %, -2.2 TWh), og bidro med ytterligere 15 % til det regionale fallet.

Vind og sol genererte en rekord tredjedel av EUs elektrisitet for første gang

I april 2024 genererte vind- og solenergi mer enn en tredjedel (34 %) av EUs elektrisitet for første gang, og nådde en ny milepæl i EUs energiomstilling. Denne andelen slår den tidligere rekorden fra mai 2023 (31 %). Totalt sett produserte fornybar energi over halvparten (54 %) av EUs elektrisitet i april.

Selv med å gjenopprette etterspørselen etter elektrisitet, synker produksjonen av fossilt brensel

Annonse

Til tross for en bedring i etterspørselen etter elektrisitet, var EU vitne til et bemerkelsesverdig skifte mot fornybare energikilder. Mens fossilproduksjonen falt med 18 % år-til-år for de fire første månedene av 2024, økte vind- og solenergiproduksjonen med 14 % sammenlignet med samme periode i fjor.

Da fornybar energi fortrengte fossilt brensel fra blandingen, falt utslippene fra EUs kraftsektor med 18 % fra år til år fra januar til april 2024.

"Det en gang utenkelige skjer foran våre øyne," sa Sarah Brown, Embers Europa-programdirektør. «Fossilt brensel er på vei ut av Europas kraftsektor. Sol og vind har tatt steget opp som hovedaktørene, og beviser at de er klare til å ta på seg rollen som ryggraden i det moderne rene elektrisitetssystemet."

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender