Kontakt med oss

Energi

Eurelectric: EUs elektrisitetsproduksjon grønnere enn noen gang før

DELE:

Publisert

on

Produksjonen av ren elektrisitet i Europa setter rekorder. I første halvdel av 2024 utgjorde fornybar energi mer enn 50 % av all kraftproduksjon i Europa, mens kjernekraft ga en stabil andel på 24 % – ifølge siste tall fra Eurelectrics elektrisitetsdataplattform. Etterspørselen etter kraft er imidlertid fortsatt lav på grunn av svak vekst, avindustrialisering og mildvær. Å stimulere etterspørselen etter elektrisitet vil være avgjørende for å sikre fortsatt investeringer i ren produksjon.

Europas kraftproduksjon avkarboniserer i usett tempo. De siste tallene fra Eurelectricsin elektrisitetsdataplattform, ELDA, viser at 74 % av elektrisiteten produsert i EU i første halvdel av 2024 kom fra fornybare og lavkarbonenergikilder. Dette er en betydelig økning sammenlignet med andelen på 68 % i 2023. Hovedårsakene bak dette bemerkelsesverdige resultatet var en enestående tilstrømning av fornybar energi på nettet kombinert med stabilisering av atomflåten.

«Endringstempoet er imponerende. Disse tallene dokumenterer at kraftselskapenes avkarboniseringsarbeid ligger mange år foran alle andre sektorer» – sa generalsekretær i Eurelectric, Kristian Ruby.

Mens tallene på tilbudssiden er lovende, kan ikke det samme sies om etterspørselen etter elektrisitet. I første halvdel av 2023 falt kraftetterspørselen i EU med 3.4 % sammenlignet med samme periode i 2022 og har fortsatt å være lav i 2024 – 2.6 % lavere enn i 1. halvår 2022. Denne trenden skyldes hovedsakelig at industrien flytter til utlandet, varmere temperaturer , energisparing og langsom økonomisk vekst.

"År med stagnasjon i etterspørselen etter elektrisitet har nå snudd til en regelmessig nedgang. Politikere må snarest støtte opptaket av elektrisitet for å gi de nødvendige investeringssignalene for ren produksjon» – la Kristian Ruby til. 

For å gjøre dette ber Eurelectric den nye kommisjonen foreslå en Handlingsplan for elektrifisering innen de første 100 dagene av mandatet, med et veiledende mål på 35 % for 2030 og en klar elektrifiseringsindikator som skal introduseres i de nasjonale energi- og klimaplanene (NECP) til EU-landene for å overvåke og levere fremgang på bakken. Manglende handling kan føre til at EUs klimamål glipper, reduseres fornybar produksjon og bremser investeringer i den ledende sektoren av energiomstillingen.

Annonse

Elektrisitetsdataplattformen, ELDA, drevet av Eurelectric, er bransjens benchmark for pålitelige strømdata. Ved å samle inn over 16 millioner individuelle datapunkter årlig fra en rekke uavhengige kilder, inkludert ENTSO-E så vel som EUs offisielle statistikk, blir dataene behandlet av Eurelectric etterretningsteamet og validert av bransjeeksperter. Dermed gir plattformen uovertruffen aktualitet og nøyaktighet for strømdata.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender