Kontakt med oss

elektrisitet tilkoblinger

Utvikling av RES eller strømprisøkninger

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Mellom 2021 og 2030 vil kostnadene for energiproduksjon øke med 61%, hvis Polen faktisk følger scenariet med regjeringens energipolitikk i Polen frem til 2040 (PEP2040). Et alternativ scenario utviklet av Instrat kan redusere kostnadene med 31-50 prosent sammenlignet med PEP2040. Å øke ambisjonen om utvikling av RES i Polen er i enhver husstands og virksomhets interesse. Ellers vil det føre til en drastisk økning i strømprisene, sier Adrianna Wrona, medforfatter av rapporten.

I desember 2020 ble EU-landene enige om å øke nasjonale mål for andelen RES i økonomien og tilpasse dem til det oppdaterte målet om å redusere utslippene med 55 prosent innen 2030 (i forhold til 1990). Foran forhandlingene "Fit for 55" ser det ut til at Polen setter seg på en kollisjonskurs ved å foreslå et RES-mål i PEP2040 - nesten halvparten av det forventede EU-gjennomsnittet.

Ny modellering fra Instrat Foundation viser at vi kan oppnå en vindkapasitet på land på 44 GW, en havkapasitet på 31 GW, og for tak- og bakkemontert solcelle er den omtrent 79 GW, med tanke på strenge kriterier for plassering og hastighet av utvikling av nye planter. Rapporten publisert i dag beviser at det er mulig å oppnå over 70 prosent andel av RES i elektrisitetsproduksjon i 2030, mens PEP2040 erklærer en urealistisk verdi på 32 prosent.

Forutsatt at implementeringen av RES-utviklingsscenariet som ble foreslått av Instrat, ville Polen oppnå en reduksjon på 65 prosent i CO2-utslipp i 2030 i kraftsektoren sammenlignet med 2015 - Potensialet i RES i vårt land er tilstrekkelig til å nå klimamålene i EU 2030 og nesten fullstendig avkarbonisere strømblandingen innen 2040. Dessverre er dette det vi ser - i form av å blokkere utviklingen av vindkraft på land, destabilisering av loven, plutselige endringer i støttemekanismer. Det nasjonale RES-målet bør økes betydelig, og den nasjonale loven må støtte oppnåelsen - kommenterer Paweł Czyżak, medforfatter av analysen.

Kraftstrukturen foreslått av Instrat muliggjør balansering av kraftsystemet i løpet av den årlige toppbelastningen uten produksjon fra vind og sol, og ingen tilgjengelige grenser. I PEP2040-scenariet er dette imidlertid bare mulig med rettidig implementering av kjernekraftprogrammet, som allerede er betydelig forsinket. - Suksessive nedstengninger og svikt i innenlandske kraftverk viser at stabiliteten i strømforsyningen i Polen snart ikke lenger kan være en garanti. For å sikre nasjonal energisikkerhet må vi satse på teknologier som kan bygges umiddelbart - for eksempel vindmøller, solcelleanlegg, batterier - oppregner Paweł Czyżak.

Å nekte rollen til RES i elektrisitetsproduksjon reiser ikke bare tvil om energisikkerhet, men vil også føre til en trussel mot konkurransen i den polske økonomien og gjøre oss avhengige av energiimport. Så hva skal gjøres? - Det er blant annet nødvendig å oppheve blokkeringen av utviklingen av vindkraftverk på land, implementere vindparker til havs i tide, utsette endringer i prosumerens energibyggingssystem, lage et system med insentiver for utvikling av energilagring, vedta en hydrogenstrategi , øke finansieringen for nettmodernisering, og, mest av alt, å erklære et ambisiøst RES-mål etter EU-resolusjonene - avslutter Adrianna Wrona.

Kontakt:

Annonse

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender