Kontakt med oss

Energisikkerhet

Høye gasspriser i Europa gjør LPG til et lokkende alternativ

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Flytende petroleumsgass er et vesentlig billigere – og grønnere – drivstoff.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i European Business Magazine

Prisene på naturgass ble mer enn doblet fra år til år for enkelte EU-land, ifølge Eurostat. Den europeiske selvbegrensningen på å kjøpe russisk olje og gass har forverret den pågående energikrisen. Selskaper som spenner fra kjemikalieprodusenten BASF til stålprodusenten ArcelorMittal har redusert produksjonen i Europa på grunn av høye energikostnader og satser på utvidelse av Nord-Amerika.

Inflasjonen i eurosonen steg til rekordhøye 10.7 % i Oktober, ledet av stigende drivstoffpriser. EU-landene reduserer oppvarmingstemperaturen i offentlige bygninger, begrenser bruken av varmt vann og begrenser belysning av monumenter til kutte opp energiforbruket med et mål på 15 %. Vanlige europeiske husholdninger betaler prisen, noe som gjenspeiles i skyhøye strømregninger.

Bruk av flytende petroleumsgass (LPG), et betydelig billigere alternativ til naturgass, bidrar til å lindre denne situasjonen. Hva er egentlig LPG? Det er en komprimert gass, som inneholder propan, butan eller en blanding av de to, og brukes enten som drivstoff eller som råmateriale for kjemisk syntese. Produsert fra gassformige rester av oljeproduksjon, er LPG et drivstoff med lite karbon.

LPG kan brukes til oppvarming, spesielt i landlige områder som ligger utenfor naturgassnettet, så vel som til gamle og historiske bygninger, som er vanskelige å avkarbonisere uten å renovere eller gjenoppbygge dem vesentlig. Høye priser på naturgass i Europa har gjort LPG til et lokkende alternativ for europeiske raffinerier og petrokjemiske produsenter, hvorav mange går med tap.

Polen er spesielt avhengig av forsyninger fra Russland, som står for to tredjedeler av landets LPG-import. Et potensielt tap av denne ressursen vil påvirke den polske økonomien i større grad enn andre EU-medlemmer. Hovedalternativet – å forsyne Polen fra Nordøst-Europa – ville være logistisk komplisert, dyrt og utilstrekkelig til å møte landets behov, ifølge industrianalytikere.

Annonse

Russland eksporterte rundt 4.6 millioner tonn LPG i fjor, noe som utgjør mindre enn 3.5 milliarder dollar, med hoveddelen av forsendelsene til Europa. Dette er et nisjemarked sammenlignet med russiske oljevolumer. På grunn av handelsrestriksjoner i Europa har noen russiske produsenter begynt å omdirigere LPG-salg til Tyrkia og Asia, selv om økonomien til disse forsendelsene er dårligere. For gjensidige økonomiske interesser er det likevel viktig å opprettholde russiske LPG-forsendelser til Europa, spesielt for Polen.

Det er også verdt å huske at LPG er et grønt drivstoff som bidrar til å lette Europas overgang til avkarbonisering. Og selv om energiomstillingen midlertidig har falt utenfor prioriteringslisten for enkelte land, er prisfordelen med LPG vanskelig å ignorere. LPG koster rundt 40 % av prisen på naturgass. Bruken kan redusere drivstoffkostnadene og strømregningene betydelig for utallige europeiske husholdninger, i en tid hvor få andre alternativer er på bordet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender