Kontakt med oss

Gazprom

Russiske Gazprom-gasskutt knuser håpet etter kornavtalen

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Russlands Gazprom er satt til å kutte forsyningene ytterligere gjennom sin største enkeltgassforbindelse til Tyskland, og knuser håpet om en avtale om kornforsyninger vil redusere den økonomiske effekten av Ukraina-krigen.

Den europeiske union har anklaget Russland for å ty til energiutpressing, mens Kreml sier at gassforstyrrelsen er et resultat av vedlikeholdsspørsmål og vestlige sanksjoner.

Med henvisning til instruksjonene fra en industrivakthund sa Gazprom mandag at strømmene gjennom Nord Stream 1 ville falle til 33 millioner kubikkmeter per dag fra kl. 0400 GMT onsdag. Det er halvparten av strømmen, som allerede er bare 40 % av normal kapasitet.

Tyskland sa at de ikke så noen teknisk grunn til den siste reduksjonen.

Politikere i Europa har gjentatte ganger sagt at Russland kan kutte gassen denne vinteren, et skritt som vil føre Tyskland inn i resesjon og føre til skyhøye priser for forbrukere som allerede står overfor smertelig høye energipriser.

President Vladimir Putin advarte Vesten denne måneden om at fortsatte sanksjoner risikerte å utløse katastrofale energiprisstigninger for forbrukere over hele verden. Europa importerer rundt 40 % av gassen og 30 % av oljen fra Russland.

Økende energipriser og global hvetemangel er noen av de mest vidtrekkende effektene av Russlands invasjon av Ukraina. De truer millioner i fattigere land med sult.

Annonse

Ukraina sa mandag at de håper at en FN-megler avtale for å prøve å lette på matmangelen ved å gjenoppta korneksporten fra Svartehavsregionen vil begynne å bli implementert denne uken.

Tjenestemenn fra Russland, Tyrkia, Ukraina og FN ble fredag ​​enige om at det ikke ville være noen angrep på handelsskip som beveger seg gjennom Svartehavet til Tyrkias Bosporos-stredet og videre til markeder, og lovet å opprette et overvåkingssenter.

Moskva strøk bekymringene for at avtalen kan bli avsporet av et russisk missilangrep på Ukrainas havn i Odesa på lørdag, og sa at den kun var rettet mot militær infrastruktur. Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy har fordømt angrepet som «barbari» som viser at man ikke kan stole på Moskva.

En høytstående ukrainsk embetsmann sa at han håpet den første kornforsendelsen fra Ukraina, en stor verdensleverandør, kunne gjøres fra Chornomorsk denne uken, med forsendelser fra andre havner nevnt i avtalen innen to uker.

"Vi tror at vi i løpet av de neste 24 timene vil være klare til å jobbe for å gjenoppta eksporten fra havnene våre," sa viseminister for infrastruktur Yuriy Vaskov på en pressekonferanse.

Når krigen går inn i sin sjette måned, rapporterte det ukrainske militæret om omfattende russisk beskytning i Øst-Ukraina over natten. Den sa at Moskva fortsatte å forberede seg på et angrep på Bakhmut i den industrielle Donbas-regionen, som Russland tar sikte på å beslaglegge på vegne av separatistfullmektiger.

Ukraina sa at styrkene deres hadde brukt USA-leverte HIMARS-rakettsystemer for å ødelegge 50 russiske ammunisjonslagre siden de mottok våpnene forrige måned. Russland kommenterte ikke umiddelbart, men forsvarsdepartementet sa at styrkene deres hadde ødelagt et ammunisjonslager for HIMARS-systemer.

Reuters kunne ikke uavhengig bekrefte de russiske eller ukrainske uttalelsene.

Russlands Svartehavsflåte har blokkert korneksport fra Ukraina siden Moskvas invasjon 24. februar.

En FN-tjenestemann kalte fredagens avtale, det første diplomatiske gjennombruddet i konflikten, en «de facto våpenhvile» for skipene og fasilitetene som omfattes av avtalen.

Moskva avviser ansvaret for matkrisen, og beskylder vestlige sanksjoner for å bremse eksporten av mat og gjødsel, og Ukraina for gruvedriften til havnene. I henhold til fredagens avtale vil piloter lede skip langs trygge kanaler.

Ukrainas militære sa at to Kalibr-missiler avfyrt lørdag fra russiske krigsskip traff området til en pumpestasjon ved Odesa havn og to andre ble skutt ned av luftforsvarsstyrker. De traff ikke kornlageret eller forårsaket betydelig skade.

Russland sa at angrepene hadde truffet et ukrainsk krigsskip og et våpenlager i Odesa med presisjonsmissiler.

"Dette bør ikke påvirke - og vil ikke påvirke - begynnelsen av forsendelser," sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov sa under en omvisning i flere afrikanske land at det ikke var noen hindringer for eksport av korn og ingenting i avtalen hindret Moskva i å angripe militær infrastruktur i Ukraina.

Før invasjonen og påfølgende sanksjoner sto Russland og Ukraina for nesten en tredjedel av den globale hveteeksporten. Peskov sa at FN må sørge for at fortauskanter på russisk gjødsel og annen eksport ble opphevet for at kornavtalen skal fungere.

Putin kaller krigen en «spesiell militæroperasjon» som har som mål å demilitarisere Ukraina og utrydde farlige nasjonalister. Kiev og Vesten kaller dette et grunnløst påskudd for en aggressiv landfangst.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender