Kontakt med oss

Naturgass

EU må gjøre opp sine gassregninger eller møte problemer på veien

DELE:

Publisert

on

I 2017 skapte forordning EU 2017/1938 forpliktelser for medlemslandene til å ivareta sikkerheten til naturgassforsyninger. Initiativet var inspirert av gasskrisen i 2009 som oppsto da Russland og Ukraina ikke klarte å bli enige om gasspriser og gassleveranser gjennom Ukraina ble kuttet. skriver Dick Roche.

På grunn av Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, ble forordning EU 2022/1032 vedtatt som oppdatering av den tidligere lovgivningen. 

Forordningen ga mandat til at lagringsanlegg for gass skulle brukes fullt ut for å "sikre sikkerheten for (gass)forsyning", at anleggene ikke skulle "forbli ubrukte" og at lagringskapasiteten deles på tvers av Unionen, "i en ånd av solidaritet".

De 18 medlemslandene med underjordiske lagringsanlegg for gass ble pålagt å fylle anleggene til minimum 80 % av lagringskapasiteten innen 1. november 2022. Fra 1. november 2023 ville målet bli satt til 90 %.

Medlemslandene uten etablert infrastruktur for lagring av gass ble pålagt å gå med på bilaterale ordninger for tilstrekkelige mengder gass til at deres bruk kunne lagres i "naboland."

Forordning EU 2022/1032 ble formelt signert i lov av EUs medlovgivere den 29. juni 2022. EUs energikommissær Kardi Simson berømmet «solidaritetens ånd» som gjorde at lovendringene kunne gjøres på rekordtid.

Tilbud og etterspørsel

Annonse

Med den nye lovgivningen på plass, ble aktørene i Europas gassmarked i løpet av sommeren og høsten 2022 forpliktet til å skaffe forsyninger som trengs for å oppfylle de ambisiøse målene for gasslagring.

Etter hvert som aktørene i Europas gassektor forsøkte å fylle de obligatoriske målene for gasslagring steg prisene dramatisk. 

Den primære driveren for den oppadgående prisspiralen var krigen i Ukraina og bekymringer om dens fortsatte innvirkning. Mengden gass som ble kjøpt for å oppfylle EUs lagringsmål var en annen akselerator.

Ved årsskiftet var EUs lagringsmål nådd. Å gjøre det kom til en svært betydelig kostnad. I januar 2023 anslo estimater at kostnadene for fylling av gasslager var på mer enn 120 milliarder euro.

Ved slutten av vintervarmesesongen 2022-2023 hadde det kommet en viss grad av ro til det europeiske gassmarkedet. En mild vinter og suksess med å identifisere og utnytte nye gasskilder drev prisene raskt ned.  

Prisene ble også påvirket av EUs enorme gassreserver. Ved slutten av fyringssesongen 2022-2023 var nesten 50 % av Europas underjordiske gasslager full. Mindre plass til lagring av gass akselererte nedover prisene.

Det faktum at nesten halvparten av Europas underjordiske lagringskapasitet for gass allerede var tatt opp, utgjorde et spesielt problem for EUs gassleverandører. Med mindre lagringsplass tilgjengelig enn vanlig hadde de mindre kapasitet til å kjøpe inn forsyninger i en tid da gassprisene tradisjonelt er på sitt laveste: en "mulighetskostnad" med langsiktige implikasjoner.

En beslektet og større hodepine for Europas gassleverandører var at gassen de hadde på lager, kjøpt når prisene steg oppover, nå var verdt veldig betydelig mindre enn den var da den ble 'injisert' inn i lageret.

Alt dette betydde at gassleverandørene som hadde spilt en viktig rolle i å sikre at EU hadde tilstrekkelig gass i hånden til å komme seg gjennom vintervarmesesongen 2022-2023, befant seg i et dilemma. De sto overfor problemet med enten å finansiere kostnadene ved å holde svært dyr gass i lagring eller ta et massivt "treff" fra å selge gassen til en brøkdel av kostnadene ved å anskaffe den. For private leverandører betydde begge alternativene en stor økonomisk blødning eller til og med konkurs.  

Kompensasjonsmekanismen

De som utarbeidet EUs gasslagringsforskrifter var klar over at intervensjonene fra privat sektor som var nødvendige for å nå ambisiøse gasslagringsmål innebar risiko.

For å håndtere disse risikoene og for å forhindre at massive kostnader overføres til forbrukerne, forplikter artikkel 6b(1) i forordningen medlemslandene til å "ta alle nødvendige tiltak, inkludert å sørge for økonomiske insentiver eller kompensasjon til markedsdeltakere" som er involvert i å møte fyllemål som forskriften setter.

Kompensasjonsmekanismen forutsatt i forordningen bør, dersom den er fullt operativ, beskytte gassleverandørene som spilte sin rolle i EUs innsats for å komme gjennom vinteren 2022-2023. Dessverre var det ikke slik ting fungerte.

På 27th mars utstedte kommisjonen, som påkrevd i forordningen, sin rapport om driften av gasslagringsordningene.

Rapporten er tett tegnet. Den gir "oversikter" over tiltak iverksatt av medlemsstatene for å oppfylle lagringsforpliktelsene, over tiden som trengs for sertifiseringsprosedyrer, over tiltak som Kommisjonen ber om for å sikre overholdelse av "fyllingsbaner og fyllemål" og en analyse av innvirkningen på gassprisene. og potensielle gassbesparelser.

Selv om rapporten inneholder imponerende statistisk materiale, er den taus om kompensasjonsmekanismen. Ordet "kompensasjon" vises bare én gang.

Hvis medlemsstatene hadde implementert kompensasjonskravene som forutsatt i forordningen, ville det vært forståelig taushet. Overholdelse av kompensasjonskravene i forordningen har imidlertid alt annet enn enhetlig.  

Mange medlemsstater var trege med å innføre ordninger for å oppfylle sine kompenserende forpliktelser.

Når det gjelder Bulgaria, har det ikke bare vært en direkte unnlatelse av å komme opp med en rettferdig ordning for å kompensere private leverandører som støttet gasslagerdriften, men ordningene som er på plass støtter den statseide operatøren Bulgargaz - til skade for private leverandører.

En kaos i siste liten og et mangelfullt resultat

I ukene før 28th Marsmøtet i EUs transport-, telekommunikasjons- og energiråd, spørsmålet om kompensasjon ble gjentatte ganger omtalt i politiske uttalelser i Bulgaria.

I begynnelsen av mars kunngjorde Bulgarias energiminister Rosen Histov at han samarbeidet med interessenter for å finne en kompensasjonsmekanisme for å dekke den svært dyre gassen i Bulgarias underjordiske lager.

Dager før rådsmøtet i mars foreslo Bulgarias president Rumen Radev at EU skulle gå inn for å støtte medlemsland, som Bulgaria, for å møte verdifallet på gassen som injiseres i lagring. EU 'bit' ikke.

På tampen av rådsmøtet kunngjorde minister Histov at han planlegger å øke kostnadene for gass lagret av Bulgaria med andre energiministre i Brussel. Gass var på dagsordenen for det rådet - det behandlet forslag med sikte på å fastsette felles indre markedsregler for fornybare gasser og naturgasser og hydrogen. 

To måneder etter bølgen av uttalelser har Bulgaria fortsatt å komme med forslag som er i tråd med kompensasjonsbestemmelsene i EU-forordning 2022/1032.

I stedet for en ordning for å dekke alle gassleverandører har den bulgarske administrasjonen laget en ordning som gir lavrentelån på opptil €400 millioner til den statseide gassoperatøren Bulgargaz, et selskap som ble bøtelagt €77 millioner av EU-kommisjonen i 2018 for blokkering av konkurrenters tilgang til viktig gassinfrastruktur i Bulgaria, i strid med EUs antitrustregler.

Lån under ordningen har ikke blitt gjort tilgjengelig for Bulgarias private gassleverandører, et klart tilfelle av markedsvridning. Disse selskapene står overfor potensiell konkurs med mindre de bulgarske myndighetene gir dem tilgang til kjæresteordningene som er tilgjengelige for Bulgargaz - selv som et midlertidig tiltak i påvente av vedtakelsen av en full kompensasjonsmekanisme.

På tide å gå opp til tallerkenen

Etter å ha deltatt i den raske etableringen av mekanismen for ordningen for å sikre EUs gassforsyninger i mai 2022, må alle medlemsland nå fullt ut "trappe opp" i spørsmålet om kompensasjon og vedta mekanismer som er rettferdige og gjennomførbare. Dersom en medlemsstat svikter i den forbindelse, må kommisjonen gripe inn.

Ved å sikre sikkerheten til naturgass i en tid med unike utfordringer gjorde gassindustrien en betydelig tjeneste ikke bare for gassforbrukere, men for den bredere europeiske økonomien.

Uten samarbeidet fra gassindustrien som helhet, kunne ikke regjeringer som handlet alene ha nådd de ambisiøse underjordiske lagringsmålene.

Dersom et medlemsland ikke oppfyller kompensasjonsforpliktelsene som ble påtatt i 2022, setter leverandører og spesielt private gassleverandører i vanskelige om ikke fatale økonomiske situasjoner.

Foruten å være umoralsk er det ikke smart å sette en finansiell pistol mot hodet på gassindustrien. Europa må ta vare på alle energiformuen det har. De private gassleverandørene som var sentrale aktører i 2022 vil være nødvendig for å møte utfordringene neste vinter.

Kommisjonen, rådet, og faktisk EU-parlamentet, i stedet for å hvile på laurbærene over suksessen til det som ble oppnådd det siste året, må våkne opp til den virkeligheten at arbeid må gjøres for å sikre at alle medlemsland lever. opp til hele spekteret av krav – inkludert kompensasjonsforpliktelsene – som ble signert da de ble enige om forordning EU 2022/1032.

EU må gjøre opp sine gassregninger eller møte problemer på veien.

Dick Roche er tidligere irsk minister for europeiske anliggender og tidligere miljøminister.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender