Kontakt med oss

Energi

Euratoms forsknings- og opplæringsprogram mottar € 300 millioner for fusjonsforskning og for å forbedre kjernefysisk sikkerhet, strålevern og opplæring

Publisert

on

EU-kommisjonen har vedtatt Euratoms arbeidsprogram 2021-2022 og gjennomført Euratoms forsknings- og opplæringsprogram 2021-2025. Arbeidsprogrammet skisserer målene og spesifikke emneområdene, som vil motta € 300 millioner i finansiering. Disse investeringene vil støtte fusjonsforskning, bidra til ytterligere forbedring av kjernefysisk sikkerhet og strålebeskyttelse, samt øke anvendelsen av atomteknologi uten kraft. Arbeidsprogrammet bidrar til EUs innsats for å videreutvikle teknologisk lederskap og fremme dyktighet innen kjernefysisk forskning og innovasjon. Årets samtaler fokuserer på det medisinske feltet, og støtter direkte prioriteringene i EUs slagkrefthandlingsplan og SAMIRA Handlingsplan.

Innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdomskommisjonær Mariya Gabriel sa: "Euratoms forsknings- og opplæringsprogram for 2021-2022 vil forberede oss på fremtiden. Jeg er glad for at det nye arbeidsprogrammet søker å øke samordningen med medlemslandene. gjennom partnerskap og gå utover tradisjonelle energispørsmål av stor betydning, som kjernefysisk sikkerhet, for også å takle samfunnsmessige bekymringer som helse og utdanning. ”

Innkallingene til forslag 2021-2022 vil bli publisert på kommisjonens Finansierings- og anbudsportal, etterfulgt av åpning for søknader 7. juli. De Euratoms infodag 16. juli markerer anledningen til å gi generell informasjon om Horizon Europe, samt detaljerte presentasjoner av Euratoms forsknings- og opplæringsprogram 2021-2022. Mer informasjon er tilgjengelig her..

Fortsett å lese

Energi

USA og Tyskland slår Nord Stream 2-rørledningsavtale for å presse tilbake russisk 'aggresjon'

Publisert

on

By

Arbeidstakere blir sett på byggeplassen til Nord Stream 2-gassrørledningen, nær byen Kingisepp, Leningrad-regionen, Russland, 5. juni 2019. REUTERS / Anton Vaganov / File Photo

USA og Tyskland har avduket en avtale om Nord Stream 2-gassrørledningen der Berlin lovet å svare på ethvert forsøk fra Russland om å bruke energi som et våpen mot Ukraina og andre sentral- og østeuropeiske land, skrive Simon Lewis, Andrea Shalal, Andreas Rinke, Thomas Escritt, Pavel Polityuk, Arshad Mohammed, David Brunnstrom og Doyinsola Oladipo.

Pakten tar sikte på å redusere det kritikere ser på som strategiske farer ved $ 11 milliarder rørledningen, nå 98% ferdig, blir bygget under Østersjøen for å frakte gass fra Russlands arktiske region til Tyskland.

Amerikanske tjenestemenn har motarbeidet rørledningen, som vil tillate Russland å eksportere gass direkte til Tyskland og potensielt avskjære andre nasjoner, men president Joe Bidens administrasjon har valgt å ikke prøve å drepe den med amerikanske sanksjoner.

I stedet har den forhandlet pakten med Tyskland som truer med å påføre Russland kostnader hvis den søker å bruke rørledningen til å skade Ukraina eller andre land i regionen.

Men disse tiltakene så ut til å ha gjort lite for å dempe frykten i Ukraina, som sa at de ba om samtaler med både EU og Tyskland om rørledningen. Avtalen møter også politisk opposisjon i USA og Tyskland.

En felles uttalelse om detaljene i avtalen sa at Washington og Berlin var "forenet i deres vilje til å holde Russland ansvarlig for dets aggresjon og ondartede aktiviteter ved å ilegge kostnader via sanksjoner og andre verktøy."

Hvis Russland prøver å "bruke energi som våpen eller begå ytterligere aggressive handlinger mot Ukraina," vil Tyskland ta skritt på egen hånd og presse på for handlinger i EU, inkludert sanksjoner, "for å begrense russisk eksportkapasitet til Europa i energisektoren, "uttalelsen sa.

Den detaljerte ikke spesifikke russiske handlinger som ville utløse et slikt grep. "Vi valgte å ikke gi Russland et veikart med tanke på hvordan de kan unndra seg den forpliktelsen om å presse tilbake," sa en høytstående tjenestemann i utenriksdepartementet til journalister, og sa på betingelse av anonymitet.

"Vi vil også helt sikkert se på å holde fremtidige tyske regjeringer ansvarlige for forpliktelsene de har gitt i dette," sa tjenestemannen.

I henhold til avtalen vil Tyskland "utnytte all tilgjengelig gearing" for å utvide gassforsendelsesavtalen Russland-Ukraina, en kilde til store inntekter til Ukraina som utløper i 10.

Tyskland vil også bidra med minst 175 millioner dollar til et nytt "Green Fund for Ukraine" på 1 milliard dollar som tar sikte på å forbedre landets energiuavhengighet.

Ukraina sendte notater til Brussel og Berlin og ba om konsultasjoner, sa utenriksminister Dmytro Kuleba i en tweet og la til rørledningen "truer Ukrainas sikkerhet." Les mer.

Kuleba sendte også en uttalelse med Polens utenriksminister, Zbigniew Rau, og lovet å samarbeide for å motarbeide Nord Stream 2.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sa at han gledet seg til en "ærlig og levende" diskusjon med Biden om rørledningen når de to møtes i Washington neste måned. Besøket ble kunngjort av Det hvite hus onsdag, men pressesekretær Jen Psaki sa at tidspunktet for kunngjøringen ikke var relatert til rørledningsavtalen.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel snakket telefonisk med Russlands president Vladimir Putin timer før avtalen ble løslatt, sa den tyske regjeringen og sa at Nord Stream 2 og gasstransitt via Ukraina var blant temaene.

Rørledningen hadde hengt over forholdet mellom USA og Tyskland siden tidligere president Donald Trump sa at det kunne gjøre Tyskland til et "gissel i Russland" og godkjente noen sanksjoner.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas sa på Twitter at han var "lettet over at vi har funnet en konstruktiv løsning".

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, spurte om de rapporterte detaljene i avtalen tidligere på onsdag, sa at enhver trussel om sanksjoner mot Russland ikke var "akseptabel", ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Allerede før den ble offentliggjort, lekte detaljerte detaljer om avtalen kritikk fra lovgivere i både Tyskland og USA.

Den republikanske senatoren Ted Cruz, som har holdt opp Bidens ambassadør-nominasjoner over bekymringene sine for Nord Stream 2, sa at den rapporterte avtalen ville være "en generasjons geopolitisk seier for Putin og en katastrofe for USA og våre allierte."

Cruz og noen andre lovgivere på begge sider av midtgangen er rasende på den demokratiske presidenten for å frafalle kongressmessige sanksjoner mot rørledningen og jobber med måter å tvinge administrasjonens hånd på sanksjoner, ifølge kongressens assistenter.

Den demokratiske senatoren Jeanne Shaheen, som sitter i Senatets utenrikskomite, sa at hun ikke var overbevist om at avtalen ville dempe virkningen av rørledningen, som hun sa "gir Kreml mulighet til å spre dens ondartede innflytelse i hele Øst-Europa."

"Jeg er skeptisk til at det vil være tilstrekkelig når nøkkelspilleren ved bordet - Russland - nekter å spille etter reglene," sa Shaheen.

I Tyskland kalte toppmedlemmer fra miljøvernpartiet De Grønne den rapporterte avtalen for «et bittert tilbakeslag for klimabeskyttelse» som vil komme Putin til gode og svekke Ukraina.

Biden-administrasjonens tjenestemenn insisterer på at rørledningen var så nær å være ferdig da de tiltrådte i januar at det ikke var noen måte for dem å forhindre at den ble fullført.

"Vi tror absolutt at det er mer som den forrige administrasjonen kunne ha gjort," sa den amerikanske tjenestemannen. "Men du vet, vi gjorde det beste ut av en dårlig hånd."

Fortsett å lese

Hviterussland

Hviterussland går videre med atomprosjekt til tross for noe motstand

Publisert

on

Til tross for motstand i noen kvartaler, har Hviterussland blitt det siste i et økende antall land som bruker kjernekraft.

Hver insisterer kjernefysisk produserer ren, pålitelig og kostnadseffektiv elektrisitet.

EU støtter sikker kjernefysisk produksjon, og et av de nyeste anleggene er i Hviterussland, hvor den første reaktoren til landets første atomkraftverk i fjor ble koblet til det nasjonale nettet og tidligere i år startet fullverdig kommersiell drift.

Det hviterussiske kjernekraftverket, også kjent som Astravets-anlegget, vil ha to driftsreaktorer med en total produksjonskapasitet på om lag 2.4 GW når de er ferdige i 2022.

Når begge enhetene har full effekt, vil 2382 MWe-anlegget unngå utslipp av mer enn 14 millioner tonn karbondioksid hvert år ved å erstatte generering av karbonintensive fossile brensler.

Hviterussland vurderer bygging av et andre atomkraftverk som ytterligere vil redusere avhengigheten av importerte fossile brensler og flytte landet nærmere netto-null.

For tiden er det rundt 443 kjernekraftreaktorer som opererer i 33 land, og gir omtrent 10% av verdens elektrisitet.

Rundt 50 kraftreaktorer bygges for tiden i 19 land.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internasjonale organisasjonen som representerer den globale kjernefysiske industrien, sa: ”Bevisene øker for at vi må fortsette å opprettholde en bærekraftig og lav-karbon-energivei for raskt å akselerere mengden av nye kjernekapasitet bygget og koblet til nettet globalt. 2.4 GW ny kjernekapasitet i Hviterussland vil være et viktig bidrag til å nå dette målet. ”

Hviterussland-anlegget har møtt fortsatt motstand fra nabolandet Litauen, hvor tjenestemenn har uttrykt bekymringer om sikkerhet.

Det hviterussiske energidepartementet har sagt at anlegget når det er fullt operativt vil levere omtrent en tredjedel av landets strømbehov.

Anlegget koster angivelig rundt 7-10 milliarder dollar.

Til tross for bekymringer fra noen parlamentsmedlemmer, som har satt i gang en sterk lobbykampanje mot det hviterussiske anlegget, har internasjonale vakthunder, som International Atomic Energy Agency (IAEA) ønsket prosjektet fullført.

IAEA-teamet av eksperter har nylig fullført et rådgivningsoppdrag for nuklear sikkerhet i Hviterussland, utført på forespørsel fra den hviterussiske regjeringen. Målet var å gjennomgå det nasjonale sikkerhetsregimet for kjernefysisk materiale og tilhørende fasiliteter og aktiviteter, og besøket inkluderte en gjennomgang av fysiske beskyttelsestiltak implementert på stedet, sikkerhetsaspekter knyttet til transport av kjernefysisk materiale og datasikkerhet.

Teamet, som inkluderte eksperter fra Frankrike, Sveits og Storbritannia, konkluderte med at Hviterussland hadde etablert et nuklear sikkerhetsregime i samsvar med IAEAs veiledning om grunnleggende kjernefysiske sikkerhet. Det ble identifisert god praksis som kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for å styrke deres nukleare sikkerhetsaktiviteter.

IAEAs divisjon av nukleær sikkerhetsdirektør Elena Buglova sa: “Ved å være vertskap for et IPPAS-oppdrag har Hviterussland vist sitt sterke engasjement og kontinuerlige innsats for å styrke sitt nasjonale kjernefysiske sikkerhetsregime. Hviterussland har også bidratt til å foredle IPPAS-metoder de siste månedene, spesielt ved å gjennomføre en pilotevaluering av sitt nukleare sikkerhetsregime som forberedelse til oppdraget. ”

Oppdraget var faktisk det tredje IPPAS-oppdraget som Hviterussland arrangerte, etter to som fant sted i henholdsvis 2000 og 2009.

Til tross for forsøk på å gi forsikringer, vedvarer bekymringene om sikkerheten til atomindustrien.

Den franske energieksperten Jean-Marie Berniolles innrømmer at ulykker ved atomkraftverk gjennom årene har "dypt forandret" Europas oppfatning av kjernefysiske anlegg, og "gjort det som burde vært en av de mest bærekraftige energiproduksjonskildene til et lyn for kritikk".

Han sa: "Dette er et bevis på et stadig mer ideologisk smittet synspunkt helt skilt fra vitenskapelige fakta."

Frankrike er et land som har falt ut av kjærlighet til atomteknologien, som kulminerte i 2015-loven om energiomgangen for grønn vekst som forutsetter at andelen av atom i Frankrikes energimiks skal falle til 50% (ned fra omtrent 75%) med 2025.

Det er mange som hevder at dette vil være umulig å oppnå. 

Berniolles sier at Hviterussland er et "annet eksempel på hvordan kjernefysisk sikkerhet utnyttes for å forhindre at NPP oppnår full og rettidig brukbarhet".

Han sa: "Selv om det ikke er et medlemsland i EU, krevde flere MEPS, på oppfordring fra Litauen, i februar 2021 at Hviterussland stanser prosjektet på grunn av antatte sikkerhetshensyn."

Slike krav blir fortsatt uttrykt inderlig, selv etter at European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) sa at sikkerhetstiltakene ved Astravets er helt i tråd med europeiske standarder. Den fagfellevurderte rapporten - publisert etter omfattende besøk på stedet og sikkerhetsvurderinger - sa at reaktorene så vel som NPPs beliggenhet er "ingen grunn til bekymring".

Faktisk uttalte IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europaparlamentet at: "Vi har vært i kontakt med Hviterussland i lang tid," "vi er til stede i feltet hele tiden", og IAEA har funnet "god praksis" og ting å forbedre, men vi har ikke funnet noen grunn til at anlegget ikke skal fungere.

Motstanderne i Hviterussland anlegget fortsetter å sammenligne Tsjernobyl, men Berniolles sier at "en av de grunnleggende leksjonene som ble hentet fra Tsjernobyl, var at fullstendige kjernesmeltinger måtte holdes grundig inne".

“Dette utføres vanligvis med en enhet som kalles en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvorav to er i Astravets - er utstyrt med den. Kjernefangerens kjølesystem må kunne avkjøle kjerneavfallet hvor en termisk effekt på ca 50 MW genereres de første dagene etter atomulykken. Ingen neutronisk ekskursjon forekommer under disse omstendighetene, i hva som er en annen grunnleggende forskjell for Tsjernobyl. Gitt at europeiske sikkerhetseksperter ikke har tatt opp disse problemene under analysene av Astravets, indikerer det at det ikke er noen problemer med disse tiltakene, ”la han til.

Han og andre bemerker at mens Litauen og noen parlamentsmedlemmer kan ha brukt år på å kritisere anleggets sikkerhetstiltak, "er det faktum at de aldri ble funnet å mangle alvorlig".

Fortsett å lese

Energi

Felles uttalelse fra USA og Tyskland om støtte til Ukraina, europeiske energisikkerhet og klimamål

Publisert

on

USA og Tyskland har avgitt en felles uttalelse etter den tyske forbundskansler Angela Merkels besøk i Washington nylig for å møte bilateralt med USAs president Joe Biden. Uttalelsen tar for seg det kontroversielle Nordstream 2-prosjektet, som har delt meninger i EU.

"USA og Tyskland er standhaftige i sin støtte til Ukrainas suverenitet, territoriale integritet, uavhengighet og valgte europeiske vei. Vi forplikter oss i dag (22. juli) til å presse tilbake mot russisk aggresjon og ondartede aktiviteter i Ukraina og utover. USA forplikter seg til å støtte Tysklands og Frankrikes innsats for å bringe fred i Øst-Ukraina via Normandieformatet. Tyskland vil intensivere sin innsats innen Normandieformatet for å lette gjennomføringen av Minsk-avtalene. USA og Tyskland bekrefter sin forpliktelse til å takle klimakrisen og tar avgjørende tiltak for å redusere utslippene på 2020-tallet for å holde en temperaturgrense på 1.5 grader Celsius innen rekkevidde.

"USA og Tyskland er forenet i deres vilje til å holde Russland ansvarlig for sin aggresjon og ondartede virksomhet ved å pålegge kostnader via sanksjoner og andre verktøy. Vi forplikter oss til å samarbeide via den nyetablerte USA-EU høynivådialogen om Russland, og via bilaterale kanaler, for å sikre at USA og EU forblir forberedt, inkludert med passende verktøy og mekanismer, for å reagere sammen på russisk aggresjon og ondartede aktiviteter, inkludert russisk innsats for å bruke energi som våpen. Skulle Russland forsøke å bruke energi som et våpen eller begå ytterligere aggressive handlinger mot Ukraina, vil Tyskland iverksette tiltak på nasjonalt nivå og presse for effektive tiltak på europeisk nivå, inkludert sanksjoner, for å begrense russisk eksportkapasitet til Europa i energisektoren, inkludert gass, og / eller i andre økonomisk relevante sektorer. Denne forpliktelsen er utformet for å sikre at Russland ikke vil misbruke noen rørledning, inkludert Nord Stream 2, for å oppnå aggre sive politiske mål ved å bruke energi som våpen.

"Vi støtter energisikkerheten i Ukraina og Sentral- og Øst-Europa, inkludert nøkkelprinsippene som er nedfelt i EUs tredje energipakke med mangfold og forsyningssikkerhet. Tyskland understreker at det vil overholde både bokstaven og ånden i den tredje energipakken. med hensyn til Nord Stream 2 under tysk jurisdiksjon for å sikre adskillelse og tredjepartsadgang. Dette inkluderer en vurdering av eventuelle risikoer ved sertifisering av prosjektoperatøren for EUs energiforsyningssikkerhet.

"USA og Tyskland er forent i sin tro på at det er i Ukrainas og Europas interesse at bensintransitt via Ukraina fortsetter utover 2024. I tråd med denne troen forplikter Tyskland seg til å bruke all tilgjengelig innflytelse for å muliggjøre en utvidelse på opptil 10 år til Ukrainas gassovergangsavtale med Russland, inkludert utnevnelse av en spesiell utsending for å støtte disse forhandlingene, for å begynne så snart som mulig og senest 1. september. USA forplikter seg til å støtte denne innsatsen fullt ut.

"USA og Tyskland er besluttsomme i sin forpliktelse til å bekjempe klimaendringene og sikre suksessen til Parisavtalen ved å senke våre egne utslipp i tråd med netto-null senest i 2050, og oppmuntre til styrking av klimaambisjonen til andre store økonomier, og samarbeid om politikk og teknologi for å akselerere den globale netto-null-overgangen. Derfor har vi lansert klima- og energipartnerskap mellom USA og Tyskland. Partnerskapet vil fremme samarbeidet mellom USA og Tyskland om å utvikle handlingsfrie veikart for å nå våre ambisiøse utslippsreduksjonsmål; koordinering av vår innenlandske politikk og prioriteringer i sektorielle dekarboniseringsinitiativer og multilaterale fora; mobilisering av investeringer i energiovergang; og utvikling, demonstrasjon og skalering av kritiske energiteknologier som fornybar energi og lagring, hydrogen, energieffektivitet og elektrisk mobilitet.

"Som en del av klima- og energipartnerskap mellom USA og Tyskland har vi besluttet å etablere en søyle for å støtte energiovergangene i fremvoksende økonomier. Denne søylen vil omfatte fokus på å støtte Ukraina og andre land i Sentral- og Øst-Europa. Denne innsatsen vil ikke bare bidra i kampen mot klimaendringer, men vil støtte europeisk energisikkerhet ved å redusere etterspørselen etter russisk energi.

"I tråd med denne innsatsen forplikter Tyskland seg til å etablere og administrere et Grønt fond for Ukraina for å støtte Ukrainas energiovergang, energieffektivitet og energisikkerhet. Tyskland og USA vil bestrebe seg på å fremme og støtte investeringer på minst 1 milliard dollar i Green Fund for Ukraina, inkludert fra tredjeparter som private sektorenheter. Tyskland vil gi en første donasjon til fondet på minst 175 millioner dollar og vil arbeide for å utvide sine forpliktelser i de kommende budsjettårene. Fondet vil fremme bruken av fornybar energi; legge til rette for utvikling av hydrogen; øke energieffektiviteten; akselerere overgangen fra kull; og fremme karbonneutralitet. USA planlegger å støtte initiativet via teknisk bistand og politisk støtte i samsvar med målene for fondet, i tillegg til programmer støtte markedsintegrasjon, reguleringsreform og utvikling av fornybar energi i Ukrainas energisektor.

"I tillegg vil Tyskland fortsette å støtte bilaterale energiprosjekter med Ukraina, spesielt innen fornybar energi og energieffektivitet, samt kullovergangsstøtte, inkludert utnevnelse av en spesiell utsending med dedikert finansiering på $ 70 millioner. Tyskland er også klar å lansere en Ukrainas motstandspakke for å støtte Ukrainas energisikkerhet. Dette vil omfatte innsats for å sikre og øke kapasiteten for omvendte strømmer av gass til Ukraina, med sikte på å beskytte Ukraina helt mot potensielle fremtidige forsøk fra Russland for å kutte gassforsyning til landet Det vil også omfatte teknisk assistanse for Ukrainas integrering i det europeiske strømnettet, bygge på og i samordning med det pågående arbeidet fra EU og USAs byrå for internasjonal utvikling. I tillegg vil Tyskland legge til rette for Ukrainas inkludering i Tysklands Cyber ​​Capacity Building Facility. , støtte innsatsen for å reformere Ukrainas energisektor, og bistå med å identifisere alternativer t o modernisere Ukrainas gassoverføringssystemer.

"USA og Tyskland uttrykker sin sterke støtte for Three Seas Initiative og dets innsats for å styrke infrastrukturtilkobling og energisikkerhet i Sentral- og Øst-Europa. Tyskland forplikter seg til å utvide sitt engasjement med initiativet med tanke på økonomisk støttende prosjekter fra de tre Seas Initiative innen regional energisikkerhet og fornybar energi. I tillegg vil Tyskland støtte prosjekter av felles interesse i energisektoren via EU-budsjettet, med bidrag på opptil 1.77 milliarder dollar i 2021-2027. USA er fortsatt forpliktet til investere i Three Seas Initiative og fortsetter å oppmuntre til konkrete investeringer fra medlemmer og andre. "

Robert Pszczel, senioroffiser for Russland og Vest-Balkan, Divisjon for offentlig diplomati (PDD), NATOs hovedkvarter, var ikke altfor imponert over avtalen:

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender