Kontakt med oss

Belgia

Første president i #Kazakhstan Nursultan Nazarbayevs 80-årsdag og hans rolle i internasjonale forbindelser

Publisert

on

Aigul Kuspan, ambassadøren i Kasakhstan i Kongeriket Belgia og misjonssjef for republikken Kasakhstan til EU, ser på livet og prestasjonene til Kasakhstans første president Nursultan Nazarbayev.

Aigul Kuspan, ambassadøren i Kasakhstan

Ambassadør Kuspan

6. juli 2020 markerte 80-årsdagen til den første presidenten i republikken Kasakhstan - Elbasy Nursultan Nazarbayev. Oppveksten av mitt land fra bare en bit av Sovjetunionen til en pålitelig partner i internasjonale relasjoner - inkludert EU og Belgia - er en historie om en ledersuksess som første president bør gis for. Han måtte bygge et land, å etablere en hær, vårt eget politi, vårt indre liv, alt fra veier til grunnloven. Elbasy måtte ombestemme seg til det kazakiske folket til 180 grader, fra totalitært regime til demokrati, fra statlig eiendom til privat eiendom.


Kasakhstan i internasjonale forbindelser

Den første presidenten i Kazakhstan Nursultan Nazarbayev tok en historisk beslutning i 1991 om å gi avkall på verdens fjerde største atomarsenal, slik at Kasakhstan og hele den sentralasiatiske regionen ble fri for atomvåpen. På grunn av hans sterke ønske om å gjøre verden til et fredelig sted for oss alle, blir han anerkjent som en fremragende statsmann i Kasakhstan og over hele verden.

Proaktivt diplomati ble et av de viktigste verktøyene for å sikre suvereniteten og sikkerheten i Kasakhstan og den jevnlige fremme av landets nasjonale interesser. Basert på prinsippene for multivektorsamarbeid og pragmatisme, etablerte Nursultan Nazarbayev konstruktive forhold til våre nærmeste naboer Kina, Russland, Sentralasiatiske land og resten av verden.

Fra et europeisk og internasjonalt perspektiv er arven til den første presidenten like imponerende: Nursultan Nazarbayev har forpliktet sitt liv i å bidra til regional og internasjonal fred, stabilitet og dialog. Med sine europeiske kolleger har han etablert grunnlaget for landemerket EU-Kazakhstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA). Han igangsatte en rekke internasjonale integrasjons- og dialogprosesser, inkludert Astana Peace Talks om Syria, FNs generalforsamlings resolusjon som ba om en internasjonal dag mot atomprøver, konferansen om samhandling og tillitsbyggende tiltak i Asia (CICA), Shanghai Cooperation Organization ( SCO), og Samarbeidsrådet for turkiske talende stater (Turkic Council).

Nursultan Nazarbayev ved FNs sikkerhetsråd, 2018

Formannskapet i Kasakhstan i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2010 og FNs sikkerhetsråd i januar 2018 (som danner dagsorden for sikkerhetsspørsmål for hele verden) har vist suksess og levedyktighet for banen valgt av Nursultan Nazarbayev på den internasjonale arenaen.

OSSE-toppmøtet i Nur-Sultan, 2010

Forholdet mellom Kasakhstan og EU

Kasakhstan er en viktig og pålitelig partner for EU. Med sine europeiske kolleger har første president lagt grunnlaget for landemerket EU-Kazakhstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA) som trådte i kraft 1. mars 2020. Avtalen markerer begynnelsen på en helt ny fase i Kazakh-europeiske forbindelser og gir brede muligheter for å bygge opp fullskala samarbeid på lang sikt. Jeg er trygg på at effektiv gjennomføring av avtalen vil gjøre det mulig for oss å diversifisere handel, utvide økonomiske bånd, tiltrekke investeringer og nye teknologier. Betydningen av samarbeid gjenspeiles også i handels- og investeringsforholdet. EU er en av Kasakhstans viktigste handelspartnere og representerer 40% av utenrikshandel. Det er også den viktigste utenlandske investoren i mitt land, og utgjør 48% av den totale (brutto) utenlandske direkte investeringen.

Nursultan Nazarbayev og Donald Tusk

Bilaterale forbindelser mellom Belgia og Kasakhstan

Etter å ha blitt akkreditert som ambassadør for kongeriket Belgia, er jeg glad for at forholdet mellom Kasakhstan og Belgia har blitt styrket kontinuerlig siden mitt lands uavhengighet. 31. desember 1991 anerkjente Kongeriket Belgia offisiell statssuverenitet i Kasakhstan. Grunnlaget for de bilaterale forbindelsene startet ved et offisielt besøk av president Nazarbayev i Belgia i 1993, hvor han møtte kong Boudewijn I og statsminister Jean-Luc Dehaene.

Nursultan Nazarbayev besøkte Brussel åtte ganger, sist i 2018. Kulturell utveksling har funnet sted mellom Belgia og Kasakhstan utover besøk på høyt nivå. I 2017 feiret landene våre 25-årsjubileum for det bilaterale forholdet. Det har også vært flere høynivåbesøk fra den belgiske siden til Kasakhstan. Første besøk i 1998 av statsminister Jean-Luc Dehaene, samt to besøk av kronprins og konge av Belgia Philippe i 2002, 2009 og 2010. Forhold mellom parlamentariske forhold utvikler seg positivt som et effektivt verktøy for å styrke den politiske dialogen.

Møte med kong Philippe

Sterkt diplomatisk forhold har kontinuerlig utviklet seg ved å støtte gjensidig fordelaktig handelsforhold. De økonomiske utvekslingene mellom Belgia og Kasakhstan har også hatt en betydelig økning siden 1992 med prioriterte samarbeidsområder innen energi, helsevesen, landbrukssektorer, mellom havnene og nye teknologier. I 2019 økte mengden kommersielle børser til mer enn € 636 millioner. Fra 1. mai 2020 ble 75 foretak med belgiske eiendeler registrert i Kasakhstan. Volumet av belgiske investeringer i kasakhisk økonomi har nådd 7.2 milliarder euro i perioden 2005 til 2019.

Offisiell mottakelse i Egmont Palace

Arven etter den første presidenten

Første president Nursultan Nazarbayev har ledet landet mitt fra 1990 til 2019. På begynnelsen av 1990-tallet ledet Elbasy landet under finanskrisen som rammet hele det post-sovjetiske området. Ytterligere utfordringer ventet fremover da den første presidenten måtte håndtere den østasiatiske krisen i 1997 og den russiske finanskrisen i 1998 som påvirket utviklingen av landet vårt. Som svar implementerte Elbasy en rekke økonomiske reformer for å sikre den nødvendige veksten i økonomien. I løpet av denne tiden overvåket Nursultan Nazarbayev privatiseringen av oljeindustrien og brakte de nødvendige investeringene fra Europa, USA, Kina og andre land.

På grunn av historiske omstendigheter ble Kasakhstan etnisk mangfoldig land. Den første presidenten sikret like rettigheter for alle mennesker i Kasakhstan, uavhengig av etniske og religiøse tilknytninger som et ledende prinsipp for statspolitikken. Dette har vært en av de ledende reformene som har ført til fortsatt politisk stabilitet og fred i innenrikspolitikken. Gjennom ytterligere økonomiske reformer og modernisering har sosial velferd i landet økt og en voksende middelklasse dukket opp. Enda viktigere er det å flytte hovedstaden fra Almaty til Nur-Sultan som et nytt administrativt og politisk sentrum av Kasakhstan, og har ført til den økonomiske utviklingen av hele landet.

En av de viktigste utfordringene Nursultan Nazarbayev skisserte for landet var Kasakhstans 2050-strategi. Målet med dette programmet er å markedsføre Kasakhstan til et av de 30 mest utviklede landene i verden. Den har lansert den neste fasen av modernisering av Kasakhstans økonomi og sivilsamfunn. Dette programmet har ført til implementering av fem institusjonelle reformer samt Nationens 100 konkrete trinnsplan for å modernisere økonomien og statlige institusjoner. Den første presidentens evne til å utvikle konstruktive internasjonale og diplomatiske forbindelser har vært en ledende faktor i landets utvikling og har ført til en strøm av milliarder euro av investeringer til Kasakhstan. I mellomtiden har landet mitt sluttet seg til de 50 beste konkurransedyktige økonomiene i verden.

Et høydepunkt i den første presidentens arv var hans beslutning om ikke å forfølge en atomstat. Dette løftet ble støttet av å stenge verdens største kjernefysiske teststed i Semipalatinsk, samt en fullstendig forlatelse av Kasakhstans atomvåpenprogram. Elbasy var også en av lederne som promoterte integreringsprosessene i Eurasia. Denne integrasjonen førte til den Eurasiske økonomiske unionen, som har vokst til en stor forening av medlemsland som sikret fri flyt av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital, og har kommet Kazakhstan og naboene til gode.

I 2015 kunngjorde første president Nursultan Nazarbayev at valget ville være hans siste, og at "når institusjonelle reformer og økonomisk diversifisering er oppnådd; landet bør gjennomgå en grunnlovsreform som innebærer overføring av makt fra presidenten til parlamentet og regjeringen."

Han forlot sin stilling i 2019, raskt erstattet av Kassym-Jomart Tokayev, og den nye ledelsen fortsatte å operere i den første presidentens ånd av økonomisk utvikling og konstruktivt internasjonalt samarbeid.

Som president Tokayev nevnte i sin ferske artikkel: ”Utvilsomt er det bare en ekte politiker, klok og fremtidsrettet, som kan velge sin egen vei, å være mellom to deler av verden - Europa og Asia, to sivilisasjoner - vestlige og østlige, to systemer - totalitær og demokratisk. Med alle disse komponentene klarte Elbasy å danne en ny type stat som kombinerer asiatiske tradisjoner og vestlige innovasjoner. I dag kjenner hele verden landet vårt som en fredselskende gjennomsiktig stat, som deltar aktivt i integrasjonsprosessene. "

Besøk i Belgia for 12. ASEM-toppmøte, 2018

Belgia

Valg i USA 2020 - Democrats Abroad organiserer et globalt virtuelt møte for utenlandske velgere

Publisert

on

19. september var det avstemningsdag da alle amerikanske utenlandske og militære velgere ble sendt sine fraværende stemmesedler for å stemme ved stortingsvalget 3. november. Lørdag så amerikanere også opp med nyheten om dødsfallet til den liberale amerikanske høyesterettsdommer, Ruth Bader Ginsburg, kjærlig kjent som RBG. Justice Ginsburg var banebrytende for rettsvitenskap med fokus på å bekjempe diskriminering av kvinner. Hennes karriere kulminerte med nesten 30 år som medlem av USAs høyesterett, hvor hun tjenestegjorde fra 1993 til hun døde fredag ​​kveld (18. september) etter en lang og hard kamp mot kreft.
Denne uken vil Demokrater i utlandet hylle Justice Ginsburg ved å oppmuntre og hjelpe alle amerikanere i utlandet til å stemme. Et globalt virtuelt møte vil finne sted fra kl. 16 til 30 (detaljer franske baguetter.) og i dag (22. september) vil de være vert for en belgisk avstemningsnatt for å hjelpe amerikanere med å fullføre sine fraværsavstemninger og returnere dem raskt (detaljer på nettsted). Gjennom deres hjemmeside, registreringsarrangementer og live velgerhjelp, Demokrater i utlandet har gjort sitt beste for å sikre at så mange valgbare amerikanere som mulig er på velgerne i hjemstaten og kan motta en avstemning om å stemme i november.
I tillegg til å velge en ny president, har demokratene en sjanse til å vinne tilbake det amerikanske senatet, som blant annet vil stemme for å bekrefte presidentens høyesteretts nominerte.
Tidligere visepresident og presidentkandidat Joe Biden (bildet) sa 20. september fra National Constitution Center i Philadelphia: “Følg din samvittighet. Ikke stem for å bekrefte noen som er nominert under de omstendigheter president Trump og senator McConnell har opprettet. Ikke gå dit. Opprettholde din konstitusjonelle plikt, din samvittighet, la folket snakke. Avkjøl flammene som har oppslukt landet vårt. Vi kan ikke ignorere det verdsatte systemet med kontroller og saldoer. ”
Democrats Abroad Belgium (DAB) har vært veldig aktiv gjennom hele året med å oppmuntre 'ALLE' amerikanere som bor i Belgia til å registrere seg for å stemme. Vi ber dem nå om også å oppmuntre senatorene til å avstå fra å bekrefte en ny høyesterettsdommer til neste president blir innviet. Vi håper at alle amerikanere fortsetter å ære Justice Ginsburgs arv ved å bli med oss ​​denne uken og gjøre stemmen deres hørt.
I 2016 argumenterte den republikanske senatens majoritetsleder Mitch McConnell for at det ikke skulle stemme i det amerikanske senatet for Barack Obamas nominerte - Merrick Garland - fordi det var et presidentkampanjeår. Republikanerne argumenterte for at folket i USA først skulle velge en president og at den presidenten skulle fylle det ledige setet. Imidlertid, som vi har sett mange ganger, sier republikanske ledere nå det motsatte og har forpliktet seg til å godkjenne en ny høyesterettsdommer uavhengig av det forestående valget.

Fortsett å lese

Belgia

Belgia undersøker EUs beste tenketanker for lenker til Kina

Publisert

on

En tidligere britisk diplomat og tidligere EU-kommisjonær som driver en tenketank i Brussel blir etterforsket av belgiske sikkerhetstjenester mistenkt for å ha gitt sensitiv informasjon til Kina - beskyldninger om at han benekter. Fraser Cameron, som leder EU-Asia-senteret, avviste som ”absurd” etterforskningen av hans påståtte kontakter med to kinesiske journalister akkreditert i Brussel, som - ifølge belgiske sikkerhetstjenestemenn snakker på betingelse av anonymitet - også jobber for det kinesiske statsdepartementet sikkerhet og det kinesiske militæret, som rapportert av Barbara Moens i POLITICO.

De belgiske tjenestemennene som snakket med Politisk orienterte også belgiske aviser De Standaard og L'Avenir om saken. Det er uklart hvor etterforskningen kan føre, ettersom anklagene han kan møte ikke ble spesifisert, og spionasje - som ble sitert av de belgiske tjenestemennene - ikke blir behandlet som en forbrytelse etter belgisk lov. Ifølge en person nær saken har det føderale påtalemyndigheten åpnet en etterforskning av Cameron, selv om påtalemyndigheten selv nektet å kommentere. Saken ble åpnet på grunnlag av den belgiske statlige sikkerhetsetterforskningen som dømte Camerons påståtte aktiviteter kunne utgjøre en risiko for europeiske tjenestemenn, selv om de ikke spesifiserte hvilken type risiko han kunne utgjøre.

Kontaktet av Politisk for kommentar sa Cameron i en e-post at påstandene "er uten grunnlag." Han understreket at han har "et bredt spekter av kinesiske kontakter som en del av mine plikter med EU-Asia-senteret, og noen av dem kan ha en dobbel funksjon," men la til: "Jeg trakk meg tilbake for 15 år siden fra offisiell ansettelse og har null tilgang til sensitiv informasjon. ”

Cameron sa at advokaten hans ikke var kjent med at noen sak ble åpnet, og la til: "Påstandene i seg selv er åpenbart skadelige, men de er virkelig absurde hvis du bare slutter å tenke på dem et øyeblikk." Cameron, som ifølge sin oppføring på nettstedet til EU-Asia-senteret har "bodd og jobbet i Belgia i 20 år" og er "gjesteprofessor ved flere universiteter i Asia," mistenkes av belgisk etterretning for å motta tusenvis av euro for å tilby konfidensiell - men ikke nødvendigvis klassifisert - politisk og økonomisk informasjon til kineserne angående europeiske institusjoner.

I en egen e-post til L'Avenir, sett av Politisk, Sa Cameron at EU-Asia-senteret mottar "et lite årlig tilskudd" fra det kinesiske diplomatiske oppdraget til EU, for å hjelpe til med å organisere arrangementer om forholdet mellom EU og Kina. "Dette er den eneste finansieringen mottatt fra kineserne," sa han.

Cameron la til i sitt svar til L'Avenir at EU-Asia-senterets nylige aktiviteter, inkludert et webinar på ukens virtuelle toppmøte mellom EU og Kina, demonstrerte "at vi er svært kritiske til Kina!" 'Nær Beijing' Politisk ble fortalt navnene på de to kinesiske journalistene som angivelig var involvert, men klarte ikke å bekrefte deres status uavhengig.

Belgiske sikkerhetstjenestemenn sa at de mistenkte aktivitetene hadde pågått i en årrekke, men de ville ikke si om dette inkluderte Camerons tid i EU-kommisjonen, før han ble pensjonist i 2006. En tjenestemann i Kommisjonen, som talte på betingelse av anonymitet, sa Cameron var kjent for å være "veldig nær Beijing". Siden spionasje ikke er klassifisert som en forbrytelse i Belgia, har statsadvokater lenge etterlyst en oppdatering av landets lov om spionasje, som dateres tilbake til 1930-tallet.

Det betyr at påtalemyndigheter kan være nødt til å identifisere andre straffbare handlinger hvis de ønsker å føre tiltale - noe som skjedde i tilfellet med den tidligere belgiske diplomaten Oswald Gantois. Han ble etterforsket for å ha lekket informasjon til russiske hemmelige tjenester gjennom hele karrieren, og ble i 2018 dømt for ulovlig tilknytning med det formål å begå forfalskning. Statsadvokater har sitert Belgias rolle som et diplomatisk knutepunkt, som er vert for EU-institusjonene og NATOs hovedkvarter, som begrunnelse for å utvide definisjonen av spionasje i nasjonal lovgivning for å lette rettsforfølgelse.

Den nåværende føderale justisministeren, Koen Geens fra det flamske kristdemokratiske partiet CD&V, prøver å presse en oppdatering av spionasjeloven gjennom parlamentet, men har gjort små fremskritt på grunn av en blindvei i å danne en regjering siden slutten av 2018. har lenge bedt om å stemme på forslaget, sa en talsmann for statsråden. Tidligere i år avslørte tyske påtalemyndigheter at de mistenkte en annen tidligere EU-tjenestemann for å ha gitt informasjon til Kina. Den tyske statsborgeren Gerhard Sabathil, en diplomat som ble lobbyist, benektet anklagene og har så langt ikke blitt arrestert eller siktet.

Fortsett å lese

Belgia

# COVID-19 - Sassoli: Strasbourg erklært rød sone

Publisert

on

Europaparlamentets president David Sassoli (Bildet) sa: "EU-parlamentets sete er Strasbourg, dette er nedfelt i traktatene som vi ønsker å respektere. Vi har gjort alt for å gjenoppta det normale løpet av våre plenumsmøter i Strasbourg. Imidlertid er pandemiens gjenoppblomstring i mange medlemslandene og beslutningene som ble tatt av de franske myndighetene om å klassifisere hele Nedre Rhin-avdelingen som en rød sone, forplikter oss til å revurdere overgangen til Strasbourg.

"Selv om vi er veldig skuffet over denne beslutningen, må vi vurdere at overføringen av Europaparlamentet-administrasjonen vil medføre karantene for alle ansatte når de kommer tilbake til Brussel. Vi går gjennom en vanskelig tid, og jeg er takknemlig for alle samarbeid, tilgjengelighet og ekspertise vist av byen Strasbourg, helsemyndighetene og regjeringen. EU-parlamentets ønske er å vende tilbake til Strasbourg, og vi er sikre på at dette, i møte med en nedgang i pandemien, vil være mulig. Parlamentets plenarmøte fra 14. til 17. september vil finne sted i Brussel. "

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender