Kontakt med oss

Miljø

Kommisjonen etterlyser ideer om nye EU-oppdrag for å takle klimaendringer, bekjempe kreft, bygge grønne byer og gjøre hav og jord sunnere

Publisert

on

Kommisjonen åpnet en ring etter ideer søker tilbakemelding og forslag fra innbyggerne om hvordan de kan tilpasse seg klimaendringene, bekjempe kreft, bygge klimanøytrale og smarte byer og sikre sunne hav, jord og mat. De innsamlede ideene vil mate inn i utformingen av det nye Oppdrag under Horizon Europe, en nyhet i neste EU-rammeprogram for forskning og innovasjon. Delvis inspirert av Apollo 11-oppdraget for å sette en mann på månen, har europeiske forsknings- og innovasjonsoppdrag som mål å levere løsninger på noen av de største utfordringene vår verden står overfor.

De bidrar derved til målene for European Green Deal og Europas slående kreftplan, Samt Sustainable Development Goals. Det er fem definerte misjonsområder. Hvert oppdrag representerer en portefølje av handlinger på tvers av fagområder og sektorer innen en bestemt tidsramme og et budsjett.

Innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdomskommisjonær Mariya Gabriel sa: “Som en del av det fremtidige Horizon Europe-programmet vil oppdrag bidra til å definere klare mål og finne løsninger på noen av de mest presserende utfordringene vår verden står overfor, og i sin tur øke effektiviteten til forskning og innovasjonsfinansiering. For dette trenger vi innbyggerne til å uttrykke sine synspunkter, komme med forslag og engasjere seg i utforming og implementering. Sammen vil vi gjøre Europa sunnere, grønnere og mer motstandsdyktig. ”

Kommisjonen engasjerer europeerne i å utforme og lage oppdrag som vil tilfredsstille deres forventninger og behov: I juni presenterte misjonsstyrene, en bred blanding av uavhengige eksperter, sine første forslag til EU-oppdrag og gjennom hele sommeren, online arrangementer fant sted rundt om i Europa for å lytte til folks prioriteringer. Resultatene av den siste ideen vil bli presentert på nettet European Research & Innovation Days (22. - 24. september 2020). De valgte oppdragene vil bli kunngjort i slutten av 2020 og lansert i 2021. Mer informasjon er tilgjengelig franske baguetter..

Klima forandringer

Hva er karbonneutralitet og hvordan kan det oppnås innen 2050?

Publisert

on

Under Paris-avtalen har EU forpliktet seg til karbonneutralitet i andre halvdel av det 21. århundre. Hva betyr det i praksis? Klimaendringer påvirker allerede hele verden, med ekstreme værforhold som tørke, hetebølger, kraftig regn, flom og skred som blir hyppigere, inkludert i Europa. Andre konsekvenser av det raskt skiftende klimaet inkluderer økende havnivå, forsuring av havet og tap av biologisk mangfold.

For å begrense global oppvarming til 1.5 grader Celsius - en terskel som det mellomstatlige panelet for klimaendringer (IPCC) antyder er trygg - er karbonneutralitet i midten av det 21. århundre viktig. Dette målet er også nedfelt i Paris avtale signert av 195 land, inkludert EU.

I november 2019 presenterte EU-kommisjonen European Green Deal, sin flaggskipplan som har som mål å gjøre Europa klimanøytralt innen 2050.

Paris-avtalen har som mål
  • Nå global topp av klimagassutslipp så snart som mulig.
  • Gjør raske reduksjoner.

Hva er karbonnøytralitet?

Karbonnøytralitet betyr å ha en balanse mellom å slippe ut karbon og absorbere karbon fra atmosfæren i karbonvask. Å fjerne karbonoksid fra atmosfæren og deretter lagre det er kjent som karbonbinding. For å oppnå netto nullutslipp må alle verdensomspennende klimagassutslipp motveies av karbonbinding.

Karbonvask er ethvert system som absorberer mer karbon enn det slipper ut. De viktigste naturlige karbonvaskene er jord, skog og hav. Ifølge estimater fjernes naturlige vasker mellom 9.5 og 11 Gt CO2 per år. Årlige globale CO2-utslipp nådd 37.1 Gt i 2017.

Til dags dato er ingen kunstige karbonvasker i stand til å fjerne karbon fra atmosfæren i den nødvendige skalaen for å bekjempe global oppvarming.

Kullet som er lagret i naturlige vasker som skog, slippes ut i atmosfæren gjennom skogbranner, endringer i arealbruk eller hogst. Dette er grunnen til at det er viktig å redusere karbonutslipp for å oppnå klimanøytralitet.

Utskifting av karbon

En annen måte å redusere utslippene og forfølge karbonnøytralitet er å kompensere for utslipp i en sektor ved å redusere dem et annet sted. Dette kan gjøres gjennom investering i fornybar energi, energieffektivitet eller andre rene teknologier med lite karbon. EUs system for handel med utslipp (ETS) er et eksempel på et karbonutligningssystem.

EU-mål

EU er forpliktet til en ambisiøs klimapolitikk. Under Green Deal har det som mål å bli et kontinent som fjerner så mange CO2-utslipp som det produserer innen 2050. Dette målet vil bli juridisk bindende hvis Europaparlamentet og rådet vedtar den nye klimaloven. EUs midlertidige utslippsreduksjonsmål for 2030 vil også bli oppdatert fra den nåværende 40% reduksjonen til en mer ambisiøs.

Parlamentets miljøkomité stemte 11. september til fordel for klimanøytralitet innen 2050 og med et 60% utslippsreduksjonsmål innen 2030 sammenlignet med 1990-nivået - mer ambisiøst enn kommisjonens opprinnelige forslag på 50-55%. Komiteens medlemmer ber kommisjonen sette et ekstra delmål for 2040 for å sikre fremgang mot det endelige målet.

I tillegg ba komiteens medlemmer alle EU-landene individuelt om å bli klimanøytrale og insisterte på at etter 2050 skulle mer CO2 fjernes fra atmosfæren enn det slippes ut. Dessuten bør alle direkte eller indirekte subsidier til fossile brensler avvikles senest i 2025.

Stortinget som helhet vil stemme om klimaloven under plenumsmøtet 5. - 8. oktober, hvoretter det kan starte forhandlinger med rådet.

Foreløpig har fem EU-land satt målet om klimanøytralitet i loven: Sverige har som mål å nå netto nullutslipp innen 2045 og Danmark, Frankrike, Tyskland og Ungarn innen 2050.

Finn ut mer om hvordan EU bidrar til å redusere CO2-utslipp

Fortsett å lese

Miljø

European Green Deal: Ny finansieringsmekanisme for å øke fornybar energi

Publisert

on

EU-kommisjonen har publisert reglene for en ny EU finansieringsmekanisme for fornybar energi, å gjelde fra begynnelsen av 2021. Denne mekanismen vil gjøre det lettere for medlemslandene å samarbeide om å finansiere og distribuere fornybare energiprosjekter - enten som vertskap eller som et bidragende land. Den genererte energien vil telle med i målene for fornybar energi i alle deltakende land og mates inn i European Green Deal ambisjon om å nå karbonneutralitet innen 2050.

Energikommisjonær Kadri Simson sa: ”For å redusere Europas klimagassutslipp med minst 55% innen 2030, må vi øke andelen fornybar energi betydelig. Denne mekanismen gir et ekstra verktøy for å legge til rette for investering i prosjekter med ren energi. Det vil oppmuntre til samarbeid mellom medlemslandene og gi et praktisk løft for vår grønne innsats i de kommende årene. Det kan bidra til å stimulere Europas økonomier ved å få store prosjekter fra bakken og ved å støtte lokale SMB og skape arbeidsplasser. ”

Som forutsatt under Energy Union Governance Regulation, vil denne mekanismen bli administrert av Kommisjonen, som samler investorer og prosjektutviklere gjennom vanlige offentlige anbud. Det gjør det mulig for 'bidragsgivende medlemsland' å betale frivillige økonomiske bidrag til ordningen, som vil bli brukt til fornybare energiprosjekter i interesserte medlemsland ('vertsland'). Mer informasjon er tilgjengelig franske baguetter. (inkludert en lenke til gjennomføringsforordningen), i dette faktaark og på Finansieringsmekanisme for fornybar energi nettside.

Fortsett å lese

Miljø

European Green Deal Call: 1 milliard euro investering for å øke den grønne og digitale overgangen

Publisert

on

EU-kommisjonen har besluttet å sette i gang en samtale på 1 milliard euro for forsknings- og innovasjonsprosjekter som reagerer på klimakrisen og bidrar til å beskytte Europas unike økosystemer og biologisk mangfold. Horizon 2020-finansiert European Green Deal Call, som åpner i morgen for registrering, vil anspore Europas utvinning fra koronaviruskrisen ved å gjøre grønne utfordringer til innovasjonsmuligheter.

Innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdomskommisjonær Mariya Gabriel sa: “European Green Deal-samtalen på 1 milliard euro er den siste og største samtalen under Horisont 2020. Med innovasjon i hjertet vil denne investeringen akselerere en rettferdig og bærekraftig overgang til en klimanøytralt Europa innen 2050. Ettersom vi ikke ønsker at noen blir etterlatt i denne systemiske transformasjonen, ber vi om spesifikke handlinger for å engasjere borgerne på nye måter og forbedre samfunnsrelevansen og effekten. "

Denne Green Deal Call skiller seg i viktige aspekter fra forrige Horisont 2020-samtaler. Med tanke på hvor presserende utfordringene den adresserer, tar det sikte på klare, synlige resultater på kort til mellomlang sikt, men med et perspektiv på langsiktig endring. Det er færre, men mer målrettede, større og synlige handlinger, med fokus på rask skalerbarhet, formidling og opptak.

Prosjektene som er finansiert under denne innkallingen forventes å gi resultater med konkrete fordeler på ti områder: åtte tematiske områder som gjenspeiler de viktigste arbeidsstrømmene i European Green Deal og to horisontale områder - styrke kunnskap og styrke borgere - som gir et langsiktig perspektiv for å oppnå transformasjonene som er beskrevet i European Green Deal. Mer informasjon er tilgjengelig i dette pressemelding og i dette faktaark.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender