Kontakt med oss

Klima forandringer

Grønn overgang: Globale CO2-utslipp fortsetter å øke, men EU gir en global trend

Publisert

on

Kommisjonens felles forskningssenter har publisert en ny studie om Fossil CO2 utslipp for alle verdens land, og bekrefter på nytt at EU har lykkes med å koble økonomisk vekst fra klimaendrende utslipp. Fossil CO2 utslippene fra EU-medlemsland og Storbritannia falt i 2019, mens det globalt sett økte CO2 utslippene fortsatte i 2019, men i litt lavere tempo.

Siden begynnelsen av det 21. århundre har de globale klimagassutslippene vokst jevnt og trutt. EU-landene og Storbritannia gikk imidlertid løs på trenden med sin CO2 utslipp fra forbrenning av fossile brensler og prosesser som falt med 3.8% i 2019, sammenlignet med året før. Dette betyr EU og Storbritannias fossile CO2 utslippene var 25% under 1990-nivået - den største reduksjonen blant de beste utslippene av økonomiske områder rundt om i verden. Siden 1990 har det også vært en synkende trend i CO2 utslipp per innbygger og per intensitet av monetær produksjon i hele Europa.

Disse reduksjonene er oppnådd takket være en blanding av avbøtingspolitikker som tar sikte på å redusere kullstoffet i energiforsyningen, industrien og bygningssektoren, og vil fortsette med fornyet innsats under paraplyen til European Green Deal. Dette er resultatene av de siste oppdateringene av Emisjonsdatabase for global atmosfærisk forskning (EDGAR), et unikt verktøy utviklet av FFC til støtte for politikkeffektevaluering og klimaforhandlinger, som gir et referanseindeks som nasjonale og globale estimater kan sammenlignes mot. Mer informasjon er tilgjengelig i FFC-pressen slipp.

Klima forandringer

Hva er karbonneutralitet og hvordan kan det oppnås innen 2050?

Publisert

on

Under Paris-avtalen har EU forpliktet seg til karbonneutralitet i andre halvdel av det 21. århundre. Hva betyr det i praksis? Klimaendringer påvirker allerede hele verden, med ekstreme værforhold som tørke, hetebølger, kraftig regn, flom og skred som blir hyppigere, inkludert i Europa. Andre konsekvenser av det raskt skiftende klimaet inkluderer økende havnivå, forsuring av havet og tap av biologisk mangfold.

For å begrense global oppvarming til 1.5 grader Celsius - en terskel som det mellomstatlige panelet for klimaendringer (IPCC) antyder er trygg - er karbonneutralitet i midten av det 21. århundre viktig. Dette målet er også nedfelt i Paris avtale signert av 195 land, inkludert EU.

I november 2019 presenterte EU-kommisjonen European Green Deal, sin flaggskipplan som har som mål å gjøre Europa klimanøytralt innen 2050.

Paris-avtalen har som mål
  • Nå global topp av klimagassutslipp så snart som mulig.
  • Gjør raske reduksjoner.

Hva er karbonnøytralitet?

Karbonnøytralitet betyr å ha en balanse mellom å slippe ut karbon og absorbere karbon fra atmosfæren i karbonvask. Å fjerne karbonoksid fra atmosfæren og deretter lagre det er kjent som karbonbinding. For å oppnå netto nullutslipp må alle verdensomspennende klimagassutslipp motveies av karbonbinding.

Karbonvask er ethvert system som absorberer mer karbon enn det slipper ut. De viktigste naturlige karbonvaskene er jord, skog og hav. Ifølge estimater fjernes naturlige vasker mellom 9.5 og 11 Gt CO2 per år. Årlige globale CO2-utslipp nådd 37.1 Gt i 2017.

Til dags dato er ingen kunstige karbonvasker i stand til å fjerne karbon fra atmosfæren i den nødvendige skalaen for å bekjempe global oppvarming.

Kullet som er lagret i naturlige vasker som skog, slippes ut i atmosfæren gjennom skogbranner, endringer i arealbruk eller hogst. Dette er grunnen til at det er viktig å redusere karbonutslipp for å oppnå klimanøytralitet.

Utskifting av karbon

En annen måte å redusere utslippene og forfølge karbonnøytralitet er å kompensere for utslipp i en sektor ved å redusere dem et annet sted. Dette kan gjøres gjennom investering i fornybar energi, energieffektivitet eller andre rene teknologier med lite karbon. EUs system for handel med utslipp (ETS) er et eksempel på et karbonutligningssystem.

EU-mål

EU er forpliktet til en ambisiøs klimapolitikk. Under Green Deal har det som mål å bli et kontinent som fjerner så mange CO2-utslipp som det produserer innen 2050. Dette målet vil bli juridisk bindende hvis Europaparlamentet og rådet vedtar den nye klimaloven. EUs midlertidige utslippsreduksjonsmål for 2030 vil også bli oppdatert fra den nåværende 40% reduksjonen til en mer ambisiøs.

Parlamentets miljøkomité stemte 11. september til fordel for klimanøytralitet innen 2050 og med et 60% utslippsreduksjonsmål innen 2030 sammenlignet med 1990-nivået - mer ambisiøst enn kommisjonens opprinnelige forslag på 50-55%. Komiteens medlemmer ber kommisjonen sette et ekstra delmål for 2040 for å sikre fremgang mot det endelige målet.

I tillegg ba komiteens medlemmer alle EU-landene individuelt om å bli klimanøytrale og insisterte på at etter 2050 skulle mer CO2 fjernes fra atmosfæren enn det slippes ut. Dessuten bør alle direkte eller indirekte subsidier til fossile brensler avvikles senest i 2025.

Stortinget som helhet vil stemme om klimaloven under plenumsmøtet 5. - 8. oktober, hvoretter det kan starte forhandlinger med rådet.

Foreløpig har fem EU-land satt målet om klimanøytralitet i loven: Sverige har som mål å nå netto nullutslipp innen 2045 og Danmark, Frankrike, Tyskland og Ungarn innen 2050.

Finn ut mer om hvordan EU bidrar til å redusere CO2-utslipp

Fortsett å lese

Klima forandringer

Rapport fra European Environment Agency: Å håndtere forurensning og klimaendringer i Europa vil forbedre helse og velvære

Publisert

on

I følge en major vurdering av helse og miljø utgitt i dag av Det europeiske miljøbyrået (EEA), bidrar miljøer av dårlig kvalitet til ett av åtte dødsfall av europeere. Luft- og støyforurensning, virkningene av klimaendringer som varmebølger og eksponering for farlige kjemikalier forårsaker dårlig helse i Europa. I tillegg gir COVID-19-pandemien et sterkt eksempel på de komplekse koblingene mellom miljøet, våre sosiale systemer og helsen vår, med faktorer som forårsaker sykdommen tilskrevet miljøforurensning som følge av menneskelig aktivitet.

Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius sa: ”Det er en klar sammenheng mellom miljøtilstanden og helsen til vår befolkning. Alle må forstå at ved å ta vare på planeten vår redder vi ikke bare økosystemer, men også liv, spesielt de som er mest sårbare. EU er viet til denne tilnærmingen, og med den nye strategien for biologisk mangfold, handlingsplanen for sirkulær økonomi og andre kommende initiativer er vi på vei til å bygge et mer motstandsdyktig og sunnere Europa for europeiske borgere og videre. ”

Kommisjonær for helse og mattrygghet, Stella Kyriakides, sa: “COVID-19 har vært enda en vekker, noe som har gjort oss oppmerksomme på forholdet mellom økosystemene og helsen vår og behovet for å møte fakta - måten vi lever, konsumerer og produsere er skadelig for klimaet og påvirker helsen vår negativt. Fra vår Farm to Fork-strategi for bærekraftig og sunn mat til Europas fremtidige slagkreftplan har vi forpliktet oss sterkt til å beskytte helsen til våre borgere og vår planet. ”

Rapporten understreker at det er nødvendig med en integrert tilnærming til miljø- og helsepolitikk for å takle miljørisiko, beskytte de mest sårbare og fullt ut innse fordelene som naturen gir til støtte for helse og velvære. Mer informasjon er tilgjengelig i pressemelding.

Fortsett å lese

Klima forandringer

#Klima endrer større økonomisk risiko enn #Coronavirus ECBs Schnabel sier

Publisert

on

By

Coronavirus-pandemien demonstrerer i de klareste vendinger hvorfor sentralbanker må ta en større rolle i bekjempelsen av klimaendringene, selv om problemet først synes ikke å være relatert til pengepolitikken, sa styremedlem i Den europeiske sentralbanken, Isabel Schnabel, skriver Balazs Koranyi og Frank Siebelt.

Opprinnelig bare en helsekrise, har pandemien satt i gang økonomiske sjokkbølger over hele kloden, og påvirket alle nasjoner og tvunget sentralbankene til å yte enestående støtte til å understøtte økonomisk aktivitet. Med klimaendringene som utgjør en enda større risiko, må ECB holde denne saken høyt på sin agenda når den gjennomgår sine politiske rammer, sa Schnabel til Reuters i et intervju.

"Klimaendringer er sannsynligvis den største utfordringen vi står overfor, mye større enn pandemien," sa Schnabel. "Selv om dette helsesjokket ikke var relatert til pengepolitikken, har det likevel enorme implikasjoner for pengepolitikken," sa hun.

"Det samme gjelder klimaendringene, og det er derfor sentralbanker ikke kan ignorere det." Gjennom sin tilsynsarm kan ECB kreve at bankene gir en klimarisikovurdering, som deretter kan påvirke deres tilgang til sentralbankfinansiering hvis denne vurderingen har en direkte innvirkning på verdipapirer, sa Schnabel.

Sentralbanken bør også presse EU til å legge et grønt element til sitt langvarige prosjekt for å opprette en kapitalmarkedsunion, et fokus på grønn finans kan gi blokken et konkurransefortrinn, argumenterte hun. Schnabel, som tidligere har uttrykt skepsis til å vri ECBs obligasjonskjøp mot grønne obligasjoner, la til at hennes syn på emnet fremdeles var i utvikling.

"Det er oppfatningen at vi bør holde oss nøye med markedsnøytraliteten," sa hun. "Og det er den alternative oppfatningen at markeder ikke prissetter klimarisiko riktig, så det er en markedsforvrengning, og derfor er kanskje ikke markedsnøytralitet riktig målestokk."

ECB er allerede en av de største kjøperne av grønne eiendeler og eier rundt 20% av de grønne obligasjonene som er kvalifiserte for sine kjøp, og gir lite rom for flere kjøp i henhold til gjeldende regler.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender