Kontakt med oss

Miljø

Å nå målene i Parisavtalen

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

“For å drive systemendring mot ekte sirkularitet, må regulering og handling baseres på vitenskap og fakta. Å nå målene i Paris-avtalen og oppnå karbonneutralitet innen 2050 krever en revisjon av måten vi bruker energi og naturressurser på og hvordan vi er i stand til å skape en sirkulær økonomi i dag - som bedrifter, som regjeringer, som enkeltpersoner, " skriver den finske produsenten av matemballasje, Huhtamaki, konsernsjef Charles Héaulmé.

“Dette vil ikke skje alene. Innovasjon, investeringer og politisk engasjement er nøkkelen for å gjøre sirkulær økonomi til virkelighet. Vi må også fremme en ny kultur for samarbeid, der de beste løsningene går foran.

Charles Héaulmé, administrerende direktør i den finske produsenten av matemballasje Huhtamaki

Charles Héaulmé, administrerende direktør i den finske produsenten av matemballasje Huhtamaki

For industrien er utforming for sirkularitet fortsatt en alvorlig utfordring, spesielt der det er strukturelle hull - som mangel på felles infrastruktur. Dette gjelder spesielt for emballasjebransjen, og håndtering av disse hullene må begynne med en erkjennelse av behovet for en systemisk overgang fra en lineær til en sirkulær tilnærming, der produktene ikke bare er resirkulerbare, men de blir faktisk resirkulert. Ettersom dette paradigmeskiftet påvirker alle sektorer og politiske domener, må vi slå oss sammen for å utvikle og tilby de mest effektive løsningene sammen - i Europa og på et globalt nivå.

Dette er ingen enkel oppgave. For å lykkes, må vi sørge for at det vi gjør er basert på vitenskap og fakta. Et godt eksempel er spørsmålet om plastavfall, som er et alvorlig miljøproblem over hele verden. Plast er avgjørende for så mange viktige produkter og bruksområder, for eksempel innen medisin, men dets levetid medfører utfordringer på avfallshåndteringsstadiet. Som et resultat ser vi at mange regjeringer takler situasjonen ved å implementere raske forbud mot visse engangsprodukter som inneholder plast.

Men i virkeligheten er plast avgjørende for vår verden når det brukes på riktig måte: det vi har å gjøre med er de svært synlige feilene i end-of-life-håndtering av produkter laget av plast. Disse vil bli bedre håndtert gjennom en kombinert innsats av materiell innovasjon og effektiv forvaltning av utrangeringen. Så i stedet for å konsentrere oss om et produkts levetid, bør vi være mer oppmerksomme på hva disse produktene er laget av - og hvordan materialene i seg selv kan resirkuleres og deretter brukes på nytt. Vi bør heller ikke være redde for å erkjenne at det som fungerer i ett land eller en region i verden kanskje ikke umiddelbart fungerer i et annet. Det er forskjeller mellom nasjoner som gjenspeiler størrelse, befolkningstetthet, faktisk infrastruktur og nivå av økonomisk utvikling.

Dette fokuset på materialer er, tror vi bestemt, en viktig del av ligningen for systemisk endring. For bedrifter er innovasjon nøkkelen til å låse opp de konkurransedyktige bærekraftige løsningene som trengs for å skape en sirkulær økonomi for materialene som brukes til å lage emballasje, redusere karbonavtrykket og sikre ressurseffektivitet.

Mens vi må være dristige i vår visjon og sette klare mål for hvor vi vil hen, må vi også huske at mye innovasjon er inkrementell, og forstyrrende innovasjon krever ofte betydelig tid og investeringer. Når vi søker de mest miljøvennlige og levedyktige løsningene, må vi ta hensyn til hele livssyklusen til produkter og lage sirkulære forretningsmodeller som sikrer optimal bruk av våre globale ressurser samtidig som vi opprettholder et høyt kundetilfredshet.

Annonse

I begynnelsen ser vi fire nøkkelelementer for å drive den nødvendige endringen:

En infrastrukturrevolusjon
Vi trenger å forstå hvor det eksisterer hull i hvert lands nåværende infrastruktur relatert til sirkularitet - for eksempel merking og innsamling av avfall, og forvaltning av uttjente produkter - deretter innføre retningslinjer og mekanismer for å bygge bro over disse hullene og tilby avfallshåndterings- og gjenvinningssystemer som oppfyller behovene til de 21st  århundre. Materialavgifter kan vise seg å være gode insentiver, men vi bør også se på økt produsentansvar og nye former for eierskap til materialer.

Styrke transformativ innovasjon

Vi må sikre at politikk støtter fortsatt innovasjon og konkurransedyktig bærekraft ved å skape et rammeverk som gir insentiver for innovasjon som vil hjelpe oss med å levere Green Deal. I stedet for å plukke ut vinnerne, bør beslutningstakere sette klare retninger for å øke effektiviteten og redusere karbon. Ved å bruke livssyklustenking for å vurdere den virkelige effekten av lovgivnings- og lovgivningsforslag, kan beslutningstakere også bidra til å bygge inn resultatfokusert politikkdesign.

Å stimulere forbrukerne til å endre seg

Sirkulære forretningsmodeller bør stimulere forbrukerne til å gjenbruke, reparere og resirkulere - for eksempel ved å sikre at dette gir dem produkter og tjenester av bedre kvalitet. I tillegg er utdannelse og inspirasjon kraftige verktøy som beslutningstakere og næringsliv skal bruke for å få slutt på forsøpling og forurensning.

Vitenskapsledet politikkutforming

Ved å sikre at fakta og bevis er grunnlaget for forbrukeratferd, beslutningstaking og regulering, er det langt mer sannsynlig at vi gir de beste miljøresultatene. Vi er overbevist om at vi trenger muliggjør regulering basert på vitenskapelig bevis og fakta, som støtter og stimulerer innovasjon

Hvis vi skal lykkes, må vi være pragmatiske og samarbeide, agnostikere innen teknologi, materiale eller sektor. Ingen organisasjoner kan gjøre dette alene. Vi må samarbeide på tvers av verdikjeden og se på hvilke handlinger som kreves i hver region eller land for å muliggjøre effektiv materialbruk og for å sikre at uttjente løsninger ikke bare er oppnåelige, men enda viktigere, bærekraftige. Vi bør skape generelle betingelser for at sirkulære virksomheter skal blomstre, slik at det å se på hver bransje hver for seg og lage regler per sektor - for eksempel på emballasje, bildeler eller elektronikk - blir unødvendig.

Problemet handler ikke om engangs- eller flerbruk, men om råvarer. For å levere et virkelig systemisk skifte, må vi holde øye med det store bildet. Vi må basere oss på vitenskapen og ekspertisen til de som, sammen, kan gjøre en forskjell.

Nå er tiden for forandring. Industri og politiske beslutningstakere må komme sammen for å bygge plattformene som gjør det mulig for både verdikjede og verdikjede; og som selv er knyttet til organisasjonene og mekanismene som beslutningstakere har etablert. Ved å bruke vitenskap, innovasjon og investering i et offentlig-privat partnerskap kan vi levere de beste løsningene for mennesker og kloden, fra og med i dag.

Charles Héaulmé
Konsernsjef
Huhtamaki

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender