Kontakt med oss

Miljø

Parlamentet vedtar ny lov for å bekjempe global avskoging

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Ingen land eller produkter vil bli forbudt. Bedrifter kan imidlertid bare selge produktene sine i EU etter 31. desember 2020 dersom de har en «due diligence-erklæring» fra leverandøren som bekrefter at det ikke kommer fra avskoget land eller har forårsaket skogforringelse. Dette inkluderer uerstattelige primærtrær.

Selskaper vil bli pålagt å bekrefte, som parlamentet ber om, at produktene deres er i samsvar med relevant lovgivning i opprinnelseslandet, inkludert lovene som regulerer menneskerettigheter og rettighetene til urfolk.

dekket

I henhold til kommisjonens opprinnelige forslag, produktene dekket av denne nye lovgivningen inkluderer: kakao, kaffebønner, palmeolje, soya og tre. Dette inkluderer produkter som har inneholdt, blitt matet med disse varene, eller som er laget med dem (som møbler, lær og sjokolade). MEP-er la til gummi, kull og trykte papirprodukter til listen over avskogingsfrie produkter under forhandlinger.

Stortinget har også definert skogforringelse til å inkludere konvertering av naturlig fornyende eller primærskog til plantasjer eller andre skogkledde områder.

Risikobasert kontroll

Innen 18 måneder etter ikrafttredelsen av denne forordningen vil Kommisjonen bruke en objektiv, transparent og objektiv vurdering for å klassifisere enkelte land eller deler av disse som lav, standard eller høy risiko. Due diligence-prosessen for produkter fra lavrisikonasjoner vil bli forenklet. Operatører er underlagt en proporsjonal mengde kontroller basert på risikonivået i landet deres: 9 % i høyrisiko, 3 % i standardrisiko og 1 % i lavrisiko.

Annonse

Satellittovervåkingsverktøy og DNA-analyser vil bli brukt for å verifisere opprinnelsen til produktene.

Straffene for manglende overholdelse må være forholdsmessige, avskrekkende og minst 4 % av den årlige omsetningen til den ikke-kompatible forhandleren eller operatøren i EU.

Den nye loven vedtok med 552 stemmer mot 44 og 43 avholdende.

Etter avstemningen Christophe Hansen (EPP/LU) uttalte: "Til nå var supermarkedshyllene våre altfor ofte fylt med produkter som hadde blitt dekket av asken fra nedbrente skoger og irreversibelt skadede økosystemer, og som hadde ødelagt levebrødet for urbefolkningen. Dette skjedde. altfor ofte uten at forbrukerne er klar over. Jeg er lettet over å vite at europeiske forbrukere ikke lenger ubevisst vil være medskyldige i avskoging ved å spise sjokoladekaken sin eller nyte en velfortjent kopp kaffe. Denne nye loven vil ikke bare være avgjørende i kampen mot klimaendringer og tap av biologisk mangfold, men hjelper oss også til å bryte ned barrierer som hindrer oss i å etablere dypere handelsrelasjoner med land som deler våre miljøverdier.

Neste trinn

Nå må teksten offisielt godkjennes av rådet. Teksten vil bli publisert i EU Official Journal, og den trer i kraft 20 dager etter publisering.

Bakgrunn

I følge FNs mat- og landbruksorganisasjon , mellom 1990 og 2020 ble 420 millioner hektar (et område større enn Europa) med skog omgjort til landbruksbruk. EUs forbruk står for rundt 10 % av den globale avskogingen. Mer enn to tredjedeler står for palmeolje og soya.

Stortinget brukte sin prerogativ i henhold til traktaten i oktober 2020 for å be kommisjonen om å gjeldende lovgivning for å stoppe EU-drevet global skogødeleggelse. De avtale med EU-land om loven ble signert 6. desember 2022.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender