Kontakt med oss

Miljø

Petrokjemisk produsent SIBUR tar på seg matavfall

DELE:

Publisert

on

Ifølge FNs miljøprogramJeg, over 1 milliard tonn mat kastes årlig på verdensbasis, noe som representerer 19 % av maten som produseres globalt. Dette er et kolossalt tall, og det inkluderer ikke engang tapene som oppstår under produksjon og transport av mat (ytterligere 13%). Ifølge Verdensbanken, rangerer matavfall først blant fast kommunalt avfall.

Mat som kastes av husholdninger, serveringssteder og detaljhandel brytes ned og står for opptil 10 % av klimagassutslippene globalt. Dette er fem ganger så mye utslipp fra luftfart. FN har som mål å oppnå 50 % reduksjon i globalt matsvinn innen 2030, noe som bør gi et betydelig bidrag til kampen mot global oppvarming.

Ikke overraskende hevder Sibur at Polymeremballasje er en måte å redusere matsvinn på. Denne typen emballasje bevarer maten, og forlenger dermed holdbarheten. Dens barriereegenskaper – hindrer vann og luft i å passere gjennom – lette vekt, fleksibilitet og lave kostnader skiller den fra andre typer emballasje. Polymeremballasje er uunnværlig for mange bruksområder, som for eksempel oppbevaring av frosne produkter og ferdigmat i porsjonert emballasje, noe som bidrar til å redusere matsvinn.

Ifølge FN anslår, Russland, hvor rundt 3 millioner tonn polymerer brukes årlig til emballasjeproduksjon, har et av de laveste nivåene av matsvinn i Europa: mindre enn 60 kg per innbygger per år.

Man kan hevde at polymeremballasje i seg selv er en kilde til forurensning. Men for det første er den totale mengden plastavfall en tredjedel av mengden matavfall. For det andre blir problemet med plastavfall gradvis adressert ettersom selskaper samler inn og resirkulerer brukt polymeremballasje og inkorporerer den i produksjonen av nye produkter.

Publics bekymringer om bærekraft presser polymerprodusenter til å investere i prosjekter som samler inn og resirkulerer brukte plastflasker og polymeremballasje. Sibur, for eksempel, bygger et nettverk av partnerselskaper som har som jobb å samle og knuse det innsamlede avfallet til små flak, som SIBUR deretter blander med primære polymerråvarer for produksjon.

Annonse

Selskapet har utviklet en hel rekke polymerer for ulike formål under merkevaren Vivilen, som inneholder opptil 70 % resirkulert plast – for eksempel rPET-granulat for å produsere miljøvennlige plastflasker med 30 % resirkulert innhold. For å produsere disse granulatene bruker SIBUR opptil 34,000 1.7 tonn resirkulert plast per år, noe som bidrar til å unngå deponering av opptil XNUMX milliarder plastflasker årlig.

Flerlags emballasje og forurenset emballasje er vanskeligere å resirkulere. For å overvinne denne vanskeligheten ser SIBUR lovende i kjemisk resirkulering (termolyse) – en teknologi som bruker høy temperatur og trykk for å konvertere emballasjeavfall til flytende råmaterialer for produksjon av nye polymerprodukter. Selskapet planlegger å ta en investeringsbeslutning om et termolysepilotprosjekt i år.

Men alt hjelper at private selskapers initiativer også oppmuntres eller til og med reguleres av regjeringens politikk. I 2022 godkjente Russland sitt program for sirkulær økonomi, som har som mål å sikre at 100 % av fast kommunalt avfall sorteres innen 2030 og at 50 % av dette avfallet blir resirkulert til sekundære råvarer som deretter kan brukes i produksjonen av nye produkter .

Verden som helhet beveger seg mot resirkulering av polymeravfall. I følge Inger Andersen, administrerende direktør for FNs miljøprogram, kan en kommende global plastavtale forby "unødvendig engangsbruk og kortlivede plastprodukter" som ofte blir gravd ned, brent eller dumpet.

Samtidig har ikke FN til hensikt å forlate polymerer fullstendig, siden de «har mange applikasjoner som hjelper verden». Det er viktig for polymerer å bli en del av en lukket krets produksjonssyklus i samme grad som stål og aluminium. Omtrent 30 % av den årlige produksjonen av disse metallene kommer fra resirkulering av skrotet deres. Et lignende resultat er oppnåelig med polymerer.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender