Kontakt med oss

Miljø

EU-ledere anerkjenner økende skader på grunn av klimaendringer og tap av biologisk mangfold

DELE:

Publisert

on

Ved siden av godkjenningen av Ursula von der Leyen for en potensiell andre periode som president for EU-kommisjonen, vedtok Det europeiske råd et nytt sett med prioriteringer, og understreket viktigheten av å fortsette den grønne omstillingen. Samtidig har det dukket opp bekymringer om tilbakefall i forhold til miljøstandarder, ettersom EU-ledere forsøker å redusere administrative og regulatoriske byrder.

Europeiske ledere tok avgjørende beslutninger om lederskapet og den strategiske retningen for EU for de neste fem årene. De støttet Ursula von der Leyen for en potensiell andre periode som president for EU-kommisjonen, i påvente av godkjenning av Europaparlamentet. I tillegg utpekte ledere nøkkelposisjoner, inkludert den fremtidige presidenten for Det europeiske råd og den høye representanten for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, og vedtok Det europeiske råds strategiske agenda, som utformet EUs politiske prioriteringer for fremtiden.

Tommelen opp for von der Leyen for å fortsette med grønn overgang

Gjenutnevningen av von der Leyen som Det europeiske råds foretrukne kandidat for kommisjonens formannskap gir håp for den europeiske grønne avtalen, som var hennes flaggskipinitiativ i det siste mandatet. Men hun står nå overfor den utfordrende oppgaven med å sikre et absolutt flertall i Europaparlamentet, som krever støtte fra minst 361 MEP-medlemmer.

Etter EU-valget har antallet MEP-medlemmer som er kritiske til den europeiske grønne avtalen vokst. Til tross for pågående bekymringer om et mer miljøfiendtlig Europaparlament, WWFs analyse av EUs politiske partiers forpliktelser for neste periode viser at et stort politisk flertall fortsatt støtter fortsatt tiltak for klima og natur.

Ester Asin, direktør for WWF European Policy Office, sa, "Ursula von der Leyen bør nå demonstrere konsistens for å finne støtte i parlamentet. Hun må gi jernkledde garantier for at den europeiske grønne avtalen vil forbli sentral i hennes politiske agenda og motstå alle oppfordringer, inkludert de fra hennes politiske allierte, om å gå tilbake til miljøstandarder, spesielt de som gjelder naturvern og restaurering.»

Von der Leyens handlinger i månedene før valget sår tvil om hennes forpliktelse til hennes egen agenda, da hun skrotet miljøregler for å tilfredsstille agroindustrien og bare saktmodig forsvarte Green Deal under kampanjen som EPP-lederkandidat.

Den strategiske agendaen anerkjenner den enestående utfordringen klimaendringer, tap av biologisk mangfold og forurensning

I tillegg til de øverste stillingsutnevnelsene, ble europeiske ledere enige om en strategisk plan for de kommende årene som skal implementeres av EU-institusjonene. Den strategiske agendaen fremhever den essensielle karakteren av den grønne omstillingen for europeisk velstand og konkurranseevne.

Europeiske ledere bekreftet sin forpliktelse til en rettferdig og rettferdig klimaovergang, med mål om klimanøytralitet innen 2050. Med den nylige vedtakelsen av naturgjenopprettingsloven har de også forpliktet seg til å fortsette å beskytte naturen og reversere forringelsen av økosystemene. Disse forpliktelsene sender sterke signaler til EU-kommisjonen og dens fremtidige president. Spesielt den vekten ledere legger på havene og vannbestandige må nå følges opp.

Den strategiske agendaen krever imidlertid også å redusere byråkratisk og regulatorisk byrde og reformere administrative prosedyrer, inkludert tillatelse.

Ester Asin, direktør for WWF European Policy Office, sa, «Tidligere forsøk på å forenkle lovgivningen har ofte svekket miljøregler og standarder som er utformet for å beskytte mennesker og naturen vi alle er avhengige av. I stedet for å undergrave eksisterende miljølover, må EU-ledere og kommisjonen fokusere på å gjøre en suksess ut av politikken de har blitt enige om, slik det står i deres strategiske plan. I det siste tiåret har de fleste spørsmål med miljølovgivning vært på grunn av dårlig nasjonal gjennomføring og mangel på politisk engasjement, snarere enn feil i EU-lover.»

Samlet sett virker den nye strategiske agendaen bredere og mindre detaljert enn 2019-avtalen, inkludert når det gjelder klima- og miljøpolitikk. Mer spesifikke initiativer må nå skisseres av den fremtidige kommisjonspresidenten.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender