Kontakt med oss

Dyrevelferd

Fugleinfluensaens spøkelse betyr at dyrehelse må være en prioritet i Europaparlamentet

DELE:

Publisert

on

Av Roxane Feller, generalsekretær i AnimalhealthEurope, Europas dyrehelseforening

Den økende risikoen for en krysning av husdyrsykdom – som verden er vitne til med spredning av fugleinfluensa til melkekyr – er nettopp grunnen til at EU lenge har vært en forkjemper for forbedret dyrehelse innenfor sine landbruksmatsystemer. Hastigheten som vaksiner ble utviklet og distribuert for å beskytte husdyr mot utbrudd av blåtungevirus de siste ukene, for eksempel viser den banebrytende naturen til Europas dyrehelsesektoren.

Likevel er trusselen om sykdommer som fugleinfluensa ikke den eneste utfordringen kontinentets matforsyning står overfor. Økende klimapåvirkninger, inkludert økende varme, tørke og flom, legger også økende byrder på Europas bønder for å produsere mat mer bærekraftig.

Med et nytt parlament som tar plass i juli, må EUs beslutningstakere derfor fortsette å utnytte denne sterke kontinentale arven av støtte for bedre dyrehelse.

Å gjøre det vil ikke bare gi bøndene mulighet til å mate kontinentet mer bærekraftig, men vil også bygge deres motstandskraft mot økende klima- og sykdomsutfordringer over hele verden. På tross av drastiske endringer til sammensetningen av EU-parlamentet etter det nylige valget, bør god dyrehelse fortsatt være en tverrpolitisk prioritet, gitt at det er grunnlaget for bedre helse for mennesker og miljø for oss alle.

For å sette dyrehelse som en prioritet, betyr dette først at EUs beslutningstakere må anerkjenne dyrehelse som sentralt på blokkens agenda for fremtiden.

EU må sørge for at støtten til dyrehelsesektoren, og dens bidrag til å nå blokkens agenda – fra redusere utslipp å forbedre bærekraften på kontinentet matproduksjon – prioriteres gjennom løpende lovverk og dialoger.

Annonse

For eksempel kan dyrehelsesektoren spille en nøkkelrolle i resultatene av Strategisk dialog, som ble lansert av EU for å forme en fremtid for kontinentets landbruk som bedre støtter bønder og deres behov.

Å støtte forbedrede helseintervensjoner for kontinentets husdyr, enten det er gjennom tilveiebringelse av ny teknologi som vaksiner eller opplæring av flere veterinærer, kan gi en rekke fordeler for Europas bønder og lokalsamfunnene de betjener.

Dette vil ikke bare beskytte bøndenes levebrød mot økende sykdomstrusler, men vil også bidra til å sikre mer bærekraftig matproduksjon og færre tap av sykdom. Enhver fremtidig støtte til Europas bønder kan derfor ikke komme uten bestemmelser for bedre dyrehelse.

For det andre må en konkurransedyktig europeisk veterinærmedisinsektor opprettholdes for å utnytte det fulle potensialet til dyrehelsesektoren og fremme forbedrede helse- og bærekraftsresultater.

For å oppnå dette må regulering og politikk reflektere realitetene i husdyrsektoren, og støtte en mer fremtidsrettet tilnærming til dyrehelse og dens mange fordeler.

Frankrikes siste vaksinasjonskampanje for ender, for eksempel, var en effektiv reaksjon mot trusselen om fugleinfluensa, men demonstrerte samtidig utfordringene som gjenstår fra et til tider motstridende politikkmiljø for dyrehelse og -velferd kontra handel.

For eksempel, selv om vaksinasjon utvilsomt bidro til å redde liv og beskytte levebrødet til Frankrikes bønder, utløste dette grepet likevel en bølge av importrestriksjoner fra Frankrikes handelspartnere.

Likevel, til tross for disse utfordringene, fortsetter Europa å være verdensledende innen dyrehelse og må forankre denne arven ytterligere.

Europas beslutningstakere kan gjøre dette ved å fortsette å støtte en levende og konkurransedyktig veterinærmedisinsektor for å levere sårt tiltrengte produkter for å møte økende sykdomsutfordringer. Dette betyr å sikre at lovgivning støtter dyrehelsesektoren i å spille en ledende rolle i å hjelpe kontinentet med å møte sin bærekraftighet og fremtidige agrifood agenda.

Til slutt må EUs beslutningstakere anerkjenne dyrehelsens rolle i å gi bøndene mulighet til å produsere mer mat, mer bærekraftig.

Med dyresykdommer som forårsaker tap av minst 20% av husdyrproduksjonen globalt hvert år, ved å støtte bønder med større tilgang til veterinærtjenester og de nyeste dyrehelseproduktene kan de gi dem mulighet til å mate kontinentet mer bærekraftig, samtidig som de ivaretar deres levebrød.

Avgjørende betyr dette å lytte til og forstå utfordringene som kontinentets bønder står overfor, samtidig som de støtter dem med større tilgang til veterinærtjenester og alle dyrehelseprodukter – tilgangen som ikke er enhetlig på hele kontinentet. Å gjøre det vil ikke bare sikre deres levebrød, men også beskytte deres bidrag til matsikkerhet over hele kontinentet.

Fra klimaendringer til misnøye blant bønder rundt retningen av blokkens agrifood agenda, vil oppgavelisten til EUs neste parlament utvilsomt være stablet, med oppmerksomheten ledet i mange forskjellige retninger.

Ved å sette dyrehelse i sentrum kan EU sikre ikke bare at kontinentet motstår økende trusler mot matproduksjonen, men at det også kan ta de første skrittene som trengs for å skape en mer bærekraftig og sunn fremtid for alle.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender