Kontakt med oss

Biologisk mangfold

Havets biologiske mangfold: Global avtale om beskyttelse og bærekraftig bruk av ressurser og biologisk mangfold i åpent hav

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Globale forhandlinger har konkludert om landemerke-traktaten om det åpne hav for å beskytte havet, takle miljøforringelse, bekjempe klimaendringer og forhindre tap av biologisk mangfold.

Den nye traktaten vil tillate etablere store marine verneområder på åpent hav, som også er nødvendige for å møte den globale forpliktelsen til Kunming-Montreal Global Biodiversity Agreement konkluderte i desember i fjor for å beskytte minst 30 % av havet innen 2030. For første gang vil traktaten også kreve vurdere virkningen av økonomiske aktiviteter på det biologiske mangfoldet i høyhavet. Utviklingsland vil få støtte i deres deltakelse i og implementering av den nye traktaten ved en sterk komponent for kapasitetsbygging og marin teknologioverføring, finansiert fra en rekke offentlige og private kilder og av en rettferdig mekanisme for å dele de potensielle fordelene ved marine genetiske ressurser.

Denne traktaten om biologisk mangfold utenfor nasjonal jurisdiksjon, vedtatt i dag på 5th Regjeringskonferanse i New York, er frukten av mer enn et tiår med globalt engasjement for å finne løsninger for dette avgjørende globale miljøspørsmålet. De EU og dets medlemslandene har ledet BBNJ High Ambition Coalitionsom spilte en nøkkelrolle for å komme til enighet. Koalisjonen samler 52 land som på høyeste politiske nivå er forpliktet til å oppnå ambisiøse handlinger for beskyttelse av havet. Det var lansert på One Ocean Summit 2022 i Brest av president von der leyen sammen med det franske formannskapet i rådet.

Neste trinn

Nå som forhandlingene er over, skal avtalen tre i kraft når 60 stater har ratifisert. EU vil arbeide for å sikre at dette skjer raskt og for å hjelpe utviklingsland med å forberede seg på implementeringen. For dette formål, EU har lovet 40 millioner euro som en del av et globalt havprogram og har invitert medlemmer av High Ambition Coalition til å gjøre det samme innenfor deres evner.

Den formelle vedtakelsen av traktaten vil finne sted så snart den juridiske skrubbingen på FN-språk er fullført.

Bakgrunn

Annonse

Det åpne hav gir uvurderlige økologiske, økonomiske, sosiale og matsikkerhetsfordeler til menneskeheten og trenger akutt beskyttelse.

Områder utenfor nasjonal jurisdiksjon dekker nesten to tredjedeler av verdenshavet, som omfatter åpent hav og havbunnen utenfor nasjonal jurisdiksjon. De inneholder marine ressurser og biologisk mangfold og gir uvurderlige økologiske, økonomiske, sosiale, kulturelle, vitenskapelige og matsikkerhetsmessige fordeler for menneskeheten. Imidlertid er de under økende press fra forurensning (inkludert støy), overutnyttelse, klimaendringer og redusert biologisk mangfold.

Stilt overfor disse utfordringene og i lys av fremtidige økende krav til marine ressurser for blant annet mat, medisiner, mineraler og energi, ble et overveldende flertall av stater enige om behovet for denne høyhavsavtalen, som tar form av en ny gjennomføringsavtale. under FNs havrettskonvensjon (UNCLOS) for å beskytte og bærekraftig bruke ressursene i disse områdene. Avtalen vil videre implementere eksisterende prinsipper i UNCLOS for å oppnå en mer helhetlig styring av aktiviteter utført i det åpne hav. Disse prinsippene inkluderer plikten til å samarbeide, beskytte og bevare det marine miljøet og foreta forhåndskonsekvensvurdering av aktiviteter.

Denne gjennomføringsavtalen er den tredje av sitt slag etter spesifikke avtaler om havbunnsgruvedrift i 1994, og forvaltningen av grenseoverskridende og sterkt vandrende fiskebestander i 1995. Den nye avtalen vil bringe UNCLOS opp i fart med utviklingen og utfordringene som har skjedd siden den ble utviklet for tretti år siden og vil ytterligere støtte oppnåelsen av Agenda 2030 for bærekraftig utvikling, spesielt bærekraftig utviklingsmål 14 ('Livet under vann').

Mer informasjon

Kommisjonens nettsted om koalisjonen med høye ambisjoner og BBNJ-forhandlingene "Beskyttelse av havet, tid for handling"

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender