Kontakt med oss

bangladesh

Det er på tide å følge opp Glasgow-klimapakten

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Ikke på noe annet tidspunkt i menneskehetens historie har en sak vist seg mer presserende enn å takle klimaendringer; aldri har det vært mer på spill for oss på denne planeten vi kaller hjem, og for hver art vi deler den med, skriver Sjeik hasina, statsminister i Bangladesh.

Spennende taler og inspirerende språk er imidlertid bare hule følelser nå - bare tom retorikk og finspunnet ingenting i fraværet av den robuste handlingen som forskere lenge har oppfordret til.

For folket i Sylhet i Bangladesh, som står overfor de verste flommene på et århundre, er ikke ord i nærheten av nok. Ord hindret ikke oversvømmelser fra å frakte hjemmene deres, ødelegge deres levebrød, drepe deres kjære. Og tweets om støtte eller små hjelpepakker er ikke på langt nær nok for de 33 millioner som ble berørt av flommen i Pakistan forrige måned.

I stedet, det jeg etterlyser i dag er handling - handling for å oppfylle løfter gitt i fjor på COP26, FNs klimakonferanse i Glasgow, for å hjelpe nasjoner som meg med å møte de hardeste realitetene på en varmere planet. Og mens verdens ledere forbereder seg på å samles igjen, denne gangen Sharm El-Sheikh, oppfordrer jeg mine ærede kolleger til å finne midler til å overholde forpliktelsene de har gitt, og til i det minste å doble bestemmelsene for tilpasning så vel som finansiering innen 2025.

Denne lovet økonomiske støtten fra utviklede land bør betraktes som en moralsk forpliktelse - og den er avgjørende for klimasårbare land som mitt. Dette kan heller ikke overlates til en fremtidig dato. Hvis det er å beskytte mot de vidtrekkende konsekvensene av klimaendringene som vi har kjempet mot, og fortsetter å kjempe i akkurat dette øyeblikket, må bistand være umiddelbar.

bangladesh bidrar for tiden 0.56 % til globale karbonutslipp, og likevel er andelen skade påført nasjonen vår fra klimaendringer overveldende.

Økende havnivåer, kysterosjon, tørke, varme og flom vil fortsette å ta alvorlige konsekvenser for økonomien vår. De vil ødelegge infrastrukturen vår og landbruksindustrien vår ettersom vi står overfor betydelige utfordringer med å avverge, minimere og håndtere tap og skader forbundet med klimaendringer, inkludert ekstreme og sakte inntredende hendelser. 

Studier viser at vårt BNP forventes å bli betydelig redusert på grunn av menneskeskapt oppvarming, og gjennomsnittsinntekten anslås å være 90 prosent lavere i 2100 enn den ellers ville ha vært. Intergovenmental Panel on Climate Change (IPCC) Assessment Report anslår at Bangladesh vil oppleve en netto økning i fattigdom på omtrent 15 prosent innen 2030 på grunn av klimaendringer.

Annonse

Det ville være lett å bli motløs når man står overfor slike dystre prognoser, når oppfordringen om hastetiltak går uhørt av mange og fremgangen går så sakte. Det ville være mye lettere å bukke under for lammelsen av angst - men vi må stå imot.

Og i Bangladesh gjør vi nettopp det.

I møte med slike alvorlige trusler har vi så langt vært i stand til å oppnå relativt robust og konsekvent vekst. Det har vi også avduket Mujib Climate Prosperity Plan for å håndtere spørsmål om klimaendringer, fra dekarbonisering av energinettverket vårt til grønne investeringsinitiativer – både nå og i fremtiden – alt i et forsøk på å skifte banen fra sårbarhet til motstandskraft og, i sin tur, til velstand. 

Vi var de første blant utviklingsland som vedtok en omfattende klimaendringsstrategi og handlingsplan tilbake i 2009. Så langt har vi bevilget 480 millioner dollar til å implementere ulike tilpasnings- og avbøtende programmer.

Temperaturene i Storbritannia i år passerte 40 grader Celsius for første gang i registrert historie|Christopher Furlong/Getty Images

For tiden implementerer vi også et boligprosjekt for klimaflyktninger i vårt kystdistrikt Cox's Bazar, med sikte på å bygge 139 bygninger med flere etasjer for å gi ly til rundt 5,000 klimaflyktningfamilier. Og i løpet av mine 18 år med premierskap har regjeringen min gitt hjem til rundt 3.5 millioner individer til dags dato.

I mellomtiden har vi det vedtatt "Bangladesh Delta Plan 2100", som har som mål å forme et trygt, klimabestandig og velstående delta. Og hvert år planter mitt parti millioner av frøplanter for å øke landets tredekning også.

Som tidligere leder av Climate Vulnerable Forum (CVF) og V20, fortsetter Bangladesh å fokusere på å fremme interessene til klimasårbare land. Det er ikke nok å bare overleve; vi har til hensikt å lykkes, å være en global leder, å vise våre naboer og verden at det fortsatt er en vei til en håpefull fremtid - men vi kan ikke gjøre dette alene.

Det internasjonale samfunnets ord må gå over til handling, en gang for alle.

Økningen på 40 milliarder dollar i tilpasningsfinansiering som ble avtalt i Glasgow må betraktes som en innledende investering i vår felles fremtid. Ellers vil kostnadene ved manglende handling være enorme: Fjorårets IPCC Working Group II-rapport allerede advart at globalt BNP-tap kan nå 10 til 23 prosent innen 2100 - langt høyere enn tidligere spådd.

Hvert år som går fremhever på en sterkere måte den dypt sammenkoblede naturen til planeten vår i det 21. århundre, med forsyningslinjer og energiavhengighet som kaster en lang skygge over oss alle. Dette året har allerede brakt flere rekordstore varmebegivenheter over hele verden, med temperaturer i Storbritannia som oversteg 40 grader Celsius for første gang i registrert historie. 

Klimaendringer, tap og skade er allerede med oss, uansett hvor vi ønsker å se. Det utspiller seg over hele verden på en myriade av måter. og problemene som klimasårbare nasjoner som meg står overfor vil snart nok stå for døren til andre nasjoner. 

Hvis vi skal ha noe håp om å takle denne store utfordringen, må vi erkjenne at flommene i Bangladesh, brannene i California, tørken i Europa – alt utløst av bare en temperaturøkning på 1.2 grader – henger sammen og må konfronteres. sammen.

Løftene som ble gitt i fjor må oppfylles; ord må endelig føre til handling.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender