Kontakt med oss

Klima forandringer

Catch-22 av H2

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I møte med en presserende klimautfordring må Europa diversifisere sine lokale produksjonsmetoder for grønt hydrogen hvis det skal nå klimamålet. Alexandre Garese, grunnlegger av industriinvesteringsselskapet Kouros, utforsker hvordan grønt hydrogen kan være svaret på den europeiske energikrisen

"Med verdens øyne rettet mot COP27 i Sharm El-Sheik de siste ukene, og med spørsmålet om klimakrisen igjen i forkant av politiske og forretningsmessige diskusjoner, rulles nye forpliktelser og mål ut på alle nivåer. Samholdet som både statlige og bedriftsaktører vedtar Net-Zero-mål er beundringsverdig. Men er disse forpliktelsene realistiske? Og hva må endres for å gjøre disse målene oppnåelige?

Som det er godt dokumentert, begynner tiden å renne ut for å nå disse målene, og det gir ikke rom for floskler eller tomme løfter.

Hydrogen har flyttet til sentrum som en relevant energivektor for å avkarbonisere hardt for å redusere sektorer av økonomien og også for å bidra til å redusere europeisk naturgassimport fra Russland. Entusiasmen for fornybart hydrogen er helt berettiget. Europa må imidlertid oppmuntre til ulike metoder for å produsere det – og gjøre det innenfor EU – hvis det er seriøst med forpliktelsene det har på plass.

For tiden produseres 47 % av hydrogen fra naturgass, 27 % fra kullforgassing og 22 % fra olje. Erstatter denne svært CO2-Å slippe ut hydrogen med hydrogen produsert med fornybar energi er ikke bare ønskelig, men avgjørende for at vi skal kunne nyte godt av dets mange fordeler. Den europeiske union har gjort avkarbonisering av hydrogen til et hovedfokus i sin langsiktige energipolitikk, og har satt et årlig forbruksmål på 20 millioner tonn fornybart hydrogen innen 2030: halvparten skal produseres i Europa, den andre halvparten importeres.

Men Europas evne til å produsere halvparten av det fornybare hydrogenet det vil forbruke de neste åtte årene er foreløpig urealistisk. For å nå målet på 10 millioner tonn, må europeiske land produsere ytterligere 25 % mer fornybar elektrisitet enn det som allerede er nødvendig for å erstatte elektrisitet fra fossilt brensel og absorbere den strukturelle økningen i elektrisitetsforbruket.

Å produsere hydrogen fra elektrolyse er ett alternativ. Å skaffe grønt hydrogen fra denne prosessen krever imidlertid tilgang til en rimelig og fornybar elektrisitet – noe Europa ikke er godt rustet til å levere. Europa er ikke i stand til å tilby konkurransedyktig fornybar elektrisitet fra sol eller vind for å drive elektrolysørene og produsere hydrogen til en akseptabel pris for kundene. Europa vil derfor måtte søke andre steder etter det meste av sitt fornybare hydrogen. I land med de beste fornybare ressursene (hovedsakelig sol og vind) og med høyere skalaeffekter å produsere til konkurransedyktige kostnader som Australia, Midtøsten, Afrika eller USA.

Annonse

Videre er andre nye teknologier og metoder for å produsere grønt hydrogen tilgjengelig, og Europa må støtte utviklingen av dem og oppmuntre bruken til å bygge en mer diversifisert og mer robust grønn hydrogenproduksjonsmiks. Utover grønn kraft kan grønt hydrogen også produseres fra biomasserester, landbruksrester, biogass, fast og flytende avfall. Biomasse til hydrogen kan til og med tilby karbon-negative fotavtrykk takket være biokull biprodukt, en stabil og solid form for karbon. En slik prosess er faktisk en hydrogenproduksjonsprosess og en karbonvask. Denne unike løsningen baner vei for akselerert avkarbonisering av industri og transportering. Alle disse mulighetene blir allerede implementert i virkelige prosjekter av europeiske investorer som Kouros.

Ved å anskaffe eller bygge forstyrrende virksomheter på tvers av verdikjeden, samler Kouros sin portefølje som et puslespill av synergier og innovasjoner som jobber mot samme mål. Dette gjør det i stand til å stille nødvendige løsninger for energiomstillinger til tjeneste for dagens behov.

Støtte og investering i innovative metoder for diversifiserte hydrogenproduksjonsteknologier – for eksempel fra biomasserester – er avgjørende hvis Europa skal nå sine klimamål og sine hydrogenmål, samt for å styrke sin energiforsyningssikkerhet. Vi må handle og handle nå, for tiden renner ut."

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender