Kontakt med oss

Klima forandringer

Davos fremhever ny metodikk for å veilede naturpositive påvirkninger

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Menneskeheten står overfor et sammenløp av utfordringer. På toppen av listen er det utvilsomt å fø en voksende befolkning – allerede på 8 milliarder og flere – samtidig som de håndterer et raskt skiftende klima, skriver Ponsi Trivisvavet, administrerende direktør i Inari

Mens ledere for store og små organisasjoner samles denne uken i Davos, Sveits, for det årlige World Economic Forum-møtet, vil det være en solid diskusjon om behovet for å gjøre mer. For å gjøre det bedre. For å nå netto null.

Disse forpliktelsene representerer fremgang, men netto null er rett og slett ikke nok. Vi trenger også netto-positive selskaper som beriker verden rundt dem.

Dette kan virke som et umulig spørsmål. Tross alt har nyere historie vist at selv veien til netto null er svært utfordrende for de fleste organisasjoner. Men som skissert i et nylig publisert papir, "Modellere veien til naturpositivt landbruk", det er bevist, brukervennlig metodikk som gjør det mulig for bedrifter å utvikle veikart gjennom kompleksitet for naturpositive påvirkninger.

Mens selskaper lenge har beregnet netto nåverdi for å estimere økonomisk avkastning, har vi historisk sett ikke hatt noen god måte å beregne forventet avkastning på sosiale eller miljømessige beregninger. Dynamisk systemmodellering (DSM) kan imidlertid brukes til å optimalisere avkastning på tvers av miljømessig, menneskelig, sosial og finansiell kapital. Den ble utviklet ved Massachusetts Institute of Technology for å forstå hvor mange hundre variabler som samhandler på tvers av komplekse systemer over tid. Den tilbyr en hel systemanalyse som vurderer første, andre og tredje ordens effekter av organisasjoners beslutninger – med andre ord lar den bedrifter vurdere om veien de er på virkelig vil gi den bærekraftseffekten de forventer. Og hvilken vei kan gi større fordeler i dag og i generasjoner fremover.

Mennesker utmerker seg i å navigere i det kompliserte: en maskin, for eksempel, kan være komplisert, men til syvende og sist er alle dens mange deler og deres interaksjoner kjente. Vi mennesker sliter imidlertid med komplekset. Komplekse systemer har nye mønstre som ikke kan forklares ved å redusere dem ned til deres deler. Disse systemene er vanskelige å kontrollere og forutsi.      

Jordens biom er sammensatt av mange innbyrdes avhengige komplekse systemer. I denne kompleksiteten er lineære utfall sjeldne. I stedet kan små handlinger gi uventet forstørrede resultater ("sommerfugleffekten"), og det motsatte er også sant. For eksempel kan vi intuitivt tro at en 40 % reduksjon i avlingens nitrogenbehov også vil redusere vannforurensning fra gjødsel med 40 %. I virkeligheten vil forskjellen i vannforurensning bli bestemt av en rekke interaksjoner som utspiller seg mellom teknologi, vær, jordtype, bakterier og til og med offentlig politikk. DSM tar utgangspunkt i de mest kritiske årsakssammenhengene mellom disse mange faktorene for å utforske hvordan effektene vil bølge ut over tid. Til syvende og sist er DSM en datadrevet måte å bestemme hastighet og påvirkningsnivå over tid.

Annonse

Organisasjonene som møtes denne uken i Davos har både en enestående mulighet og et mandat til å kurskorrigere mot en lysere fremtid. For å tre klimaendringene, må investeringer gi maksimal positiv effekt med færrest "eksternaliteter." Dette krever forståelse for hvordan handlinger sannsynligvis vil fosse gjennom de komplekse, sammenvevde systemene som skaper hjemmet vårt.

Konkurransefordelene ved å optimalisere for den naturlige, sosiale og menneskelige kapitalen som ligger til grunn for all økonomisk fortjeneste vil bare øke eksponentielt etter hvert som klimaendringene skrider frem. Med et systemperspektiv kan vi alle bedre investere i mennesker, planet og profitt i dag, og langt inn i morgendagen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender