Kontakt med oss

Klima forandringer

Sør-Europa forbereder seg på en tørkesommer som er drevet av klimaendringer

DELE:

Publisert

on

Sør-Europa er forberedt på en sommer full av voldsomt tørt vær. Noen regioner opplever allerede vannmangel, og bøndene forventer de laveste avlingene på mange år.

Klimaendringene gjør regionen varmere, og år med tørke har tømt grunnvannsreservene. I Spania, Sør-Frankrike og Italia er jorda beintørr. Lavt elve- og magasinnivå truer vannkraftproduksjonen denne sommeren.

Forskere advarer om at Europa vil oppleve nok en brutal sommer når temperaturen stiger. I fjor opplevde Europa sitt Hotteste på rekord, som førte til en tørke EU-forskere sa var verre i hvert fall 500 år.

Spania har vært verst rammet av krisen så langt i år.

Jorge Olcina is a professor of geography at the University of Alicante in Spain. He said that “the situation of drought will worsen this summer”.

At this stage, there’s also little chance that rain will resolve the drought. Olcina explained that at this time of year, “the only thing we could have is localized storms which would not solve the deficit in rainfall”.

In a letter to the European Commission on April 24, Spain’s agriculture minister Luis Planas requested emergency EU assistance. He warned that “the consequences of this drought are so severe that they cannot be addressed with national funds alone”.

KLIMAENDRINGSTRENDEN

Southern Europe isn’t the only region that has been hit by severe water shortages in this year. The Horn of Africa has experienced its den mest alvorlige tørken på flere tiår. Meanwhile, a historic drought hit Argentina’s soy and corn crop.

Annonse

Forskere har spådd at klimaendringer vil føre til hyppigere og alvorligere tørker i Middelhavsregionen, hvor temperaturen nå er 1.5 C varmere enn for 150 år siden.

Hayley Fowler is a Professor of Climate Change Impacts, Newcastle University. She said, “In terms the climate change signals, it fits very well with what we expect.”

Forberedelsene til disse langvarige spådommene henger fortsatt etter. Mange jordbruksområder har ennå ikke tatt i bruk vannbesparende teknikker som presisjonsvanning, eller gått over til tørkebestandige avlinger som solsikker.

According to the government website Propluvia, France has experienced its driest Winter since 1959. Drought “crisis alerts” have already been activated in four prefectures, restricting water withdrawals for non-priority uses, including agriculture.

Portugal opplever også en tidlig utseende of the drought. About 90% of Portugal’s mainland is experiencing drought. A severe drought affects one-fifth, which is five times more than the area reported just a year ago.

I Spania, hvor nedbøren var mindre enn halvparten av gjennomsnittet gjennom april i år, stoler tusenvis på lastebiler å levere drikkevann. Regioner som Catalonia har innført vannrestriksjoner.

Oppdrettsgrupper rapporterte at noen bønder allerede hadde opplevd avlingstap på opptil 80 %. Korn og oljefrø var blant avlingene som ble rammet.

Pekka Pesonen of the European farming association Copa-Cogeca said that Spain had suffered the worst harvest loss in decades. “It is worse than last year.”

According to the Commission, Spain produces half the EU’s olives and a third of its fruits.

Forrige uke var det det allokert more than €2 billion for emergency response funding. The Commission has not yet responded to its request that €450 million be taken from the EU’s budget for farming subsidies.

Kommisjonen sa at den overvåker situasjonen nøye.

“The severe drought in Southern Europe, is especially worrying. Not only for the farmers but also because it can drive up the already high prices of consumers if EU production is substantially lower,” said Miriam Garcia Ferrer, spokesperson for the Commission.

Det forventes at lignende kamper vil oppleves i Italia hvor opptil 80 % av vannet brukes til jordbruk. Italienske bønder planlegger å redusere plantingene i år på grunn av det tynne snødekket på fjellene og lav jordfuktighet.

Luca Brocca is the director of Research for Italy’s National Research Council. He said that after two years of drought, northern Italy had a 70% deficit of snow water and a 40% deficiency of soil moisture.

Disse dype mangelen kan føre til en gjentakelse av sommeren i fjor, da Italia opplevde sin verste tørke for 70 år.

“2022 was truly exceptional,” said Brocca, adding: “This year also seems to be exceptional.”

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender