Kontakt med oss

Klima forandringer

Sør-Europa forbereder seg på en tørkesommer som er drevet av klimaendringer

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Sør-Europa er forberedt på en sommer full av voldsomt tørt vær. Noen regioner opplever allerede vannmangel, og bøndene forventer de laveste avlingene på mange år.

Klimaendringene gjør regionen varmere, og år med tørke har tømt grunnvannsreservene. I Spania, Sør-Frankrike og Italia er jorda beintørr. Lavt elve- og magasinnivå truer vannkraftproduksjonen denne sommeren.

Forskere advarer om at Europa vil oppleve nok en brutal sommer når temperaturen stiger. I fjor opplevde Europa sitt Hotteste på rekord, som førte til en tørke EU-forskere sa var verre i hvert fall 500 år.

Spania har vært verst rammet av krisen så langt i år.

Jorge Olcina er professor i geografi ved universitetet i Alicante i Spania. Han sa at "tørkesituasjonen vil forverres i sommer".

På dette stadiet er det også liten sjanse for at regn vil løse tørken. Olcina forklarte at på denne tiden av året, "det eneste vi kunne ha er lokaliserte stormer som ikke ville løse underskuddet i nedbør".

I et brev til EU-kommisjonen 24. april ba Spanias landbruksminister Luis Planas om nødhjelp fra EU. Han advarte om at "konsekvensene av denne tørken er så alvorlige at de ikke kan løses med nasjonale midler alene".

KLIMAENDRINGSTRENDEN

Sør-Europa er ikke den eneste regionen som har blitt rammet av alvorlig vannmangel i år. Afrikas horn har opplevd sitt den mest alvorlige tørken på flere tiår. I mellomtiden rammet en historisk tørke Argentinas soya- og maisavling.

Annonse

Forskere har spådd at klimaendringer vil føre til hyppigere og alvorligere tørker i Middelhavsregionen, hvor temperaturen nå er 1.5 C varmere enn for 150 år siden.

Hayley Fowler er professor i klimaendringer ved Newcastle University. Hun sa: "Når det gjelder signalene om klimaendringer, passer det veldig bra med det vi forventer."

Forberedelsene til disse langvarige spådommene henger fortsatt etter. Mange jordbruksområder har ennå ikke tatt i bruk vannbesparende teknikker som presisjonsvanning, eller gått over til tørkebestandige avlinger som solsikker.

I følge regjeringsnettstedet Propluvia har Frankrike opplevd sin tørreste vinter siden 1959. Tørke-"krisevarsler" er allerede aktivert i fire prefekturer, og begrenser vannuttak for ikke-prioritert bruk, inkludert landbruk.

Portugal opplever også en tidlig utseende av tørken. Omtrent 90 % av Portugals fastland opplever tørke. En alvorlig tørke rammer en femtedel, som er fem ganger mer enn området rapporterte for bare ett år siden.

I Spania, hvor nedbøren var mindre enn halvparten av gjennomsnittet gjennom april i år, stoler tusenvis på lastebiler å levere drikkevann. Regioner som Catalonia har innført vannrestriksjoner.

Oppdrettsgrupper rapporterte at noen bønder allerede hadde opplevd avlingstap på opptil 80 %. Korn og oljefrø var blant avlingene som ble rammet.

Pekka Pesonen i den europeiske bondeforeningen Copa-Cogeca sa at Spania hadde lidd det verste avlingstapet på flere tiår. – Det er verre enn i fjor.

Ifølge kommisjonen produserer Spania halvparten av EUs oliven og en tredjedel av fruktene.

Forrige uke var det det allokert mer enn 2 milliarder euro til beredskapsfinansiering. Kommisjonen har ennå ikke svart på forespørselen om at 450 millioner euro tas fra EUs budsjett for jordbrukssubsidier.

Kommisjonen sa at den overvåker situasjonen nøye.

"Den alvorlige tørken i Sør-Europa er spesielt bekymringsfull. Ikke bare for bøndene, men også fordi den kan drive opp de allerede høye prisene til forbrukere hvis EU-produksjonen er betydelig lavere," sa Miriam Garcia Ferrer, talsperson for kommisjonen.

Det forventes at lignende kamper vil oppleves i Italia hvor opptil 80 % av vannet brukes til jordbruk. Italienske bønder planlegger å redusere plantingene i år på grunn av det tynne snødekket på fjellene og lav jordfuktighet.

Luca Brocca er forskningsdirektør for Italias nasjonale forskningsråd. Han sa at etter to år med tørke hadde Nord-Italia et underskudd på 70 % snøvann og 40 % mangel på jordfuktighet.

Disse dype mangelen kan føre til en gjentakelse av sommeren i fjor, da Italia opplevde sin verste tørke for 70 år.

"2022 var virkelig eksepsjonell," sa Brocca og la til: "Dette året ser også ut til å bli eksepsjonelt."

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender