Kontakt med oss

Klima forandringer

Copernicus: Global temperaturrekordrekke fortsetter – april 2024 er den varmeste noensinne

DELE:

Publisert

on

Overflatelufttemperaturanomali for april 2024 i forhold til aprilgjennomsnittet for perioden 1991-2020. Datakilde: ERA5. Kreditt: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

De Copernicus Climate Change Service (C3S), implementert av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts på vegne av EU-kommisjonen med midler fra EU, publiserer rutinemessig månedlige klimabulletiner som rapporterer om endringene observert i globale overflateluft- og havtemperaturer, havisdekke og hydrologiske variabler. Alle de rapporterte funnene er basert på datagenererte analyser og i henhold til ERA5 reanalysedatasett, ved å bruke milliarder av målinger fra satellitter, skip, fly og værstasjoner rundt om i verden.

Månedlige globale overflatelufttemperaturavvik (°C) i forhold til 1850–1900 fra januar 1940 til april 2024, plottet som tidsserier for hvert år. 2024 er vist med en tykk gul linje, 2023 med en tykk rød linje, og alle andre år med tynne linjer skyggelagt i henhold til tiåret, fra blå (1940-tallet) til mursteinsrød (2020-tallet). Datakilde: ERA5. Kreditt: C3S/ECMWF. 

April 2024 – Høydepunkter for overflatelufttemperatur og havoverflatetemperatur:

 • April 2024 var varmere globalt enn noen tidligere april i datarekorden, med en gjennomsnittlig ERA5-overflatetemperatur på 15.03 °C, 0.67 °C over gjennomsnittet for 1991-2020 for april og 0.14 °C over det forrige høydepunktet i april 2016. 
 • Dette er den ellevte måneden på rad som er den varmeste i ERA5-datarekorden for den respektive måneden i året. Selv om det var uvanlig, skjedde en lignende rekke månedlige globale temperaturrekorder tidligere i 2015/2016. 
 • Måneden var 1.58 °C varmere enn et estimat for aprilgjennomsnittet for 1850-1900, den angitte førindustrielle referanseperioden. 
 • Den globale gjennomsnittstemperaturen for de siste 12 månedene (mai 2023 – april 2024) er den høyeste som er registrert, med 0.73 °C over gjennomsnittet for 1991–2020 og 1.61 °C over det førindustrielle gjennomsnittet fra 1850–1900.  
 • Den europeiske gjennomsnittstemperaturen for april 2024 var 1.49 °C over gjennomsnittet for april 1991-2020, noe som gjør måneden til den nest varmeste april noensinne for kontinentet. 
 • Temperaturene var mest over gjennomsnittet i østeuropeiske regioner. Fennoskandia og Island opplevde temperaturer under gjennomsnittet. Gjennomsnittstemperaturen maskerer imidlertid kontrasten mellom varmere og kaldere temperaturer opplevd i starten og siste delen av april i Vest-Europa.
 • Utenfor Europa var temperaturene mest over gjennomsnittet over det nordlige og nordøstlige Nord-Amerika, Grønland, østlige Asia, nordvest i Midtøsten, deler av Sør-Amerika og det meste av Afrika. 
 • El Niño i det østlige ekvatoriale Stillehavet fortsatte å svekke seg mot nøytrale forhold, men temperaturene i havet holdt seg generelt på et uvanlig høyt nivå.  
 • Den globale havoverflatetemperaturen (SST) gjennomsnittlig for april 2024 over 60°S–60°N var 21.04°C, den høyeste verdien som er registrert for måneden, marginalt under 21.07°C registrert for mars 2024. 
 • Dette er den trettende måneden på rad at SST har vært den varmeste i ERA5-datarekorden for den respektive måneden i året.

Daglig havoverflatetemperatur (°C) var gjennomsnittlig over det ekstrapolare globale havet (60°S–60°N) for 2023 (oransje) og 2024 (mørkerød). Alle andre år mellom 1979 og 2022 er vist med grå linjer. Dagsgjennomsnittet for referanseperioden 1991–2020 vises med en stiplet grå linje. Datakilde: ERA5. Kreditt: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

I følge Carlo Buontempo, direktør for Copernicus Climate Change Service (C3S), "toppen El Niño på begynnelsen av året, og havoverflatetemperaturene i det østlige tropiske Stillehavet går nå tilbake mot nøytrale forhold. Men mens temperaturvariasjoner er forbundet med dette. med naturlige sykluser som El Niño kommer og går, vil den ekstra energien som er fanget i havet og atmosfæren av økende konsentrasjoner av klimagasser fortsette å presse den globale temperaturen mot nye rekorder.

Anomalier og ekstremer i havoverflatetemperaturpersentiler i april 2024. Fargekategorier refererer til persentilene til temperaturfordelingene for referanseperioden 1991–2020. De ekstreme («Kjøligste» og «Varmeste») kategoriene refererer til perioden 1979–2024. Verdier er kun beregnet for de isfrie havene. Områder dekket med havis og isbremmer i april 2024 er vist i lys grått. Datakilde: ERA5. Kreditt: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Annonse

April 2024 – Hydrologiske høydepunkter:

 • I april 2024 var det overveiende våtere enn gjennomsnittet over det meste av Nordvest-, Sentral- og Nordøst-Europa. 
 • Det meste av Sør-Europa, inkludert store deler av Øst-Spania, halvøya Italia, det vestlige Balkan, Türkiye, Ukraina og Sør-Russland, samt Island, var tørrere enn gjennomsnittet. 
 • I april 2024 var forholdene våtere enn gjennomsnittet over regioner i det sentrale, østlige og sørlige Nord-Amerika, over Sentral-Asia, landene i Persiabukta, østligste Asia, østlige Australia, sørlige Brasil; store nedbørsmengder førte ofte til flom. 
 • Tørre forhold enn gjennomsnittet ble sett i deler av det nordlige Mexico, rundt Det kaspiske hav og det tibetanske platået. Det meste av Australia var også tørrere enn gjennomsnittet.

April 2024 – Høydepunkter fra havisen

 • Havisens utbredelse i arktisk var omtrent 2 % under gjennomsnittet, en relativt liten negativ anomali sammenlignet med april-avvikene registrert de siste 10 årene.
 • Som i mars ble haviskonsentrasjonsavvik blandet over Polhavet. Konsentrasjonene holdt seg over gjennomsnittet i Grønlandshavet, et vedvarende trekk siden oktober. 
 • Utbredelsen av havisen i Antarktis var 9 % under gjennomsnittet, den 10. laveste utstrekningen for april i satellittdataposten, og fortsetter et mønster av hyppige store negative anomalier observert siden 2017. 
 • Som i februar og mars var haviskonsentrasjonene mest under gjennomsnittet i det nordlige Weddellhavet og i Ross-Amundsenhavet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender