Kontakt med oss

utslipp CO2

Kommisjonen godkjenner budsjettøkning på € 88.8 millioner for dansk ordning som støtter reduksjon av klimagassutslipp fra oppdrett

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

EU-kommisjonen har funnet ut at en budsjettøkning på € 88.8 millioner (DKK 660 millioner), gjort tilgjengelig gjennom Recovery and Resilience Facility (RRF) for en eksisterende dansk ordning for å redusere klimagassutslipp fra oppdrett, er i tråd med EUs statsstøtteregler . Det økte budsjettet som skal finansieres via RRF, etter kommisjonens positive vurdering av den danske gjenopprettings- og motstandsplanen og vedtakelsen av rådet (SA.63890) er tildelt en eksisterende dansk ordning (SA. 58791) allerede godkjent av Kommisjonen 21. mai 2021.

Tiltaket vil være på plass til 31. desember 2026 og hadde et opprinnelig budsjett på € 238 millioner (1.8 milliarder kroner). Hovedmålet med denne ordningen er å bidra til det danske målet om å redusere klimagassutslipp med 70% innen 2030, sammenlignet med 1990-nivåene. Støtten vil bidra til å fjerne karbonrikt jordbruksland fra produksjonen og deretter transformere landet til naturområder ved å gjenopprette dets naturlige hydrologi gjennom frakopling av avløp og fukting av landet. Den eksisterende ordningen ble vurdert ut fra dens samsvar med EUs retningslinjer for statsstøtte i landbruks- og skogbrukssektoren og i distriktene, som tillater hjelp for å lette utviklingen av visse økonomiske aktiviteter - i dette tilfellet reduksjon av klimagassutslipp fra oppdrett. Kommisjonen har nå konkludert med at tilleggsfinansieringen til den eksisterende danske ordningen gjennom RRF ikke endrer den første vurderingen av ordningen, som fortsatt er i tråd med EUs statsstøtteregler. Alle investeringer og reformer som medfører statsstøtte i de nasjonale gjenopprettingsplanene som presenteres i sammenheng med RRF, må varsles til Kommisjonen for forhåndsgodkjenning, med mindre de er omfattet av en av gruppefritakelsesreglene for statsstøtte, særlig den generelle gruppefritakselsesforordningen (GBER) og, for landbrukssektoren, Agricultural Block Disposition Regulation (ABER).

Kommisjonen vil vurdere slike tiltak som et prioritert spørsmål og har gitt veiledning og støtte til medlemslandene i de forberedende fasene av de nasjonale planene, for å lette rask utplassering av RRF. Samtidig sørger kommisjonen for i sin beslutning om at gjeldende statsstøtteregler overholdes, for å bevare like vilkår i det indre marked og sikre at RRF-midlene brukes på en måte som minimerer konkurransevridning og ikke fortreng private investeringer.

Annonse

Den ikke-konfidensiell versjon av vedtaket vil bli gjort tilgjengelig under saksnummer SA.63890 i statsstøtte register på kommisjonens konkurranse nettside når noen konfidensialitetsproblemer er løst.

Annonse

utslipp CO2

Klimatiltak: Data viser CO2-utslipp fra nye biler sterkt redusert i 2020, med elektriske biler tredoblet markedsandelen etter hvert som nye mål blir brukt

Publisert

on

Foreløpige overvåkingsdata, publisert 29. juni, viser at gjennomsnittlig CO2 utslipp av nye biler registrert i EU, Island, Norge og Storbritannia i 2020 har gått ned med 12% sammenlignet med 2019. Dette er den klart største årlige reduksjonen i utslipp siden CO2-standarder begynte å gjelde i 2010. Det sammenfaller med fasen inn av strengere CO2-utslippsstandarder for biler fra og med 1. januar 2020. For perioden 2020-2024 har Regulering setter EUs flåteomfattende CO2 utslippsmål på 95 gCO2 / km for nyregistrerte biler og ved 147g CO2 / km for nyregistrerte varebiler. Hovedårsaken til denne kraftige reduksjonen av CO2 utslipp var økningen i andelen registreringer av elektriske kjøretøyer, som ble tredoblet fra 3.5% i 2019 til over 11% i 2020.

Til tross for det krympende samlede markedet for nye biler på grunn av COVID-19-pandemien, økte det totale antallet elektriske biler som ble registrert i 2020, og nådde for første gang over 1 million i året. Gjennomsnittlig CO2-utslipp fra nye varebiler solgt i EU, Island, Norge og Storbritannia i 2020 gikk også noe ned. De foreløpige dataene viser at europeisk lovgivning om CO2-utslippsstandarder fortsatt er et effektivt verktøy for å redusere CO2-utslipp fra biler og varebiler, og at overgangen til elektromobilitet er i gang.

Bilprodusenter har tre måneder på seg til å gjennomgå dataene og kan gi beskjed til Kommisjonen hvis de mener det er noen feil i datasettet. De endelige dataene, som skal offentliggjøres i slutten av oktober 2021, vil være grunnlaget for at kommisjonen skal fastslå produsentenes overholdelse av deres spesifikke utslippsmål, og om det påløper bøter for overskytende utslipp. Revisjonen av de nåværende CO2-utslippsstandardene for å tilpasse dem til EUs høyere nye klimaambisjoner vil være en del av kommisjonens Fit for 55-forslag som skal vedtas 14. juli. For mer informasjon, se her..

Annonse

Fortsett å lese

utslipp CO2

Karbonlekkasje: Hindre firmaer i å unngå utslippsregler

Publisert

on

Europaparlamentet diskuterer en karbonavgift på importerte varer for å stoppe selskaper som beveger seg utenfor EU for å unngå utslippsstandarder, en praksis kjent som karbonlekkasje. Samfunnet.

Ettersom europeisk industri sliter med å komme seg etter Covid-19-krisen og det økonomiske presset på grunn av billig import fra handelspartnere, prøver EU å innfri sine klimaforpliktelser, samtidig som de holder jobber og produksjonskjeder hjemme.

Oppdag hvordan EUs gjenopprettingsplan prioriterer å skape et bærekraftig og klimanøytralt Europa.

Annonse

En EU-karbonavgift for å forhindre karbonlekkasje

EUs innsats for å redusere karbonavtrykket under den europeiske grønne avtalen og bli bærekraftig motstandsdyktig og klimanøytral innen 2050, kan undergraves av mindre klimaarambisiøse land. For å dempe dette vil EU foreslå en karbongrensejusteringsmekanisme (CBAM), som vil påføre en karbonavgift på import av visse varer fra utenfor EU. MEPs vil komme med forslag under mars første plenum. Hvordan ville en europeisk karbonavgift fungere?  

  • Hvis produkter kommer fra land med mindre ambisiøse regler enn EU, pålegges avgiften, slik at import ikke er billigere enn det tilsvarende EU-produktet. 

Gitt risikoen for at mer forurensende sektorer flytter produksjonen til land med løsere klimagassutslippsbegrensninger, blir karbonprising sett på som et viktig supplement til det eksisterende EU-systemet for karbonkvoter, EUs system for handel med utslippsretter (ETS). Hva er karbonlekkasje?  

Annonse
  • Karbonlekkasje er skiftet av drivhusgassindustrien utenfor EU for å unngå strengere standarder. Ettersom dette ganske enkelt flytter problemet andre steder, vil MEPs unngå problemet gjennom en Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). 

Parlamentets mål er å bekjempe klimaendringene uten å skade våre virksomheter på grunn av urettferdig internasjonal konkurranse på grunn av mangel på klimatiltak i visse land. Vi må beskytte EU mot klimadumping samtidig som vi sørger for at selskapene våre også gjør den nødvendige innsatsen for å spille en rolle i kampen mot klimaendringene. Yannick Jadot Leder MEP

Eksisterende karbonprisingstiltak i EU

I henhold til dagens utslippshandelssystem (ETS), som gir økonomiske insentiver for å redusere utslipp, må kraftverk og industri ha tillatelse for hvert tonn CO2 de produserer. Prisen på disse tillatelsene er drevet av etterspørsel og tilbud. På grunn av den siste økonomiske krisen har etterspørselen etter tillatelser sunket, og det samme har prisen, som er så lav at den fraråder selskaper å investere i grønne teknologier. For å løse dette problemet, EU vil reformere ETS.

Hva parlamentet ber om

Den nye mekanismen skal være i tråd med Verdens handelsorganisasjons regler og oppmuntre til karbonisering av næringer i EU og ikke-EU. Det vil også bli en del av EUs fremtid industriell strategi.

Innen 2023 bør karbongrensejusteringsmekanismen dekke kraft- og energiintensive industrisektorer, som representerer 94% av EUs industrielle utslipp og fortsatt får betydelige gratis bevilgninger, ifølge MEPs.

De sa at den skulle utformes med det eneste målet å forfølge klimamål og et globalt nivå, og ikke brukes som et verktøy for å øke proteksjonismen.

MEPs støtter også EU-kommisjonens forslag om å bruke inntektene som genereres av mekanismen som nye egne ressurser for EUs budsjett, og be kommisjonen sørge for full åpenhet om bruken av disse inntektene.

Kommisjonen forventes å legge fram sitt forslag om den nye mekanismen i andre kvartal 2021.

Lær mer om EUs svar på klimaendringene.

Finn ut mer 

Fortsett å lese

Klima forandringer

ECB oppretter senter for klimaendringer

Publisert

on

Den europeiske sentralbanken (ECB) har besluttet å opprette et klimaendringssenter for å samle arbeidet med klimaspørsmål i forskjellige deler av banken. Denne avgjørelsen gjenspeiler den økende betydningen av klimaendringer for økonomien og ECBs politikk, samt behovet for en mer strukturert tilnærming til strategisk planlegging og koordinering.Den nye enheten, som vil bestå av rundt ti ansatte som jobber med eksisterende team over hele banken, vil rapportere til ECBs president Christine Lagarde (avbildet), som overvåker ECBs arbeid med klimaendringer og bærekraftig finansiering. "Klimaendringene påvirker alle våre politikkområder," sa Lagarde. "Senteret for klimaendringer gir den strukturen vi trenger for å takle saken med den hastende og besluttsomhet den fortjener."Klimaendringssenteret vil forme og styre ECBs klimagenda internt og eksternt, og bygge på ekspertisen til alle team som allerede jobber med klimarelaterte emner. Dens aktiviteter vil bli organisert i arbeidsstrømmer, alt fra pengepolitikk til tilsynsfunksjoner, og støttes av ansatte som har data- og klimaendringsekspertise. Senteret for klimaendringer starter arbeidet tidlig i 2021.

Den nye strukturen vil bli vurdert etter tre år, ettersom målet til slutt er å innlemme klimahensyn i ECBs rutinemessige virksomhet.

  • De fem arbeidsstrømmene til klimaendringssenteret fokuserer på: 1) finansiell stabilitet og tilsynspolitikk; 2) makroøkonomisk analyse og pengepolitikk; 3) finansmarkedsoperasjoner og risiko; 4) EUs politikk og finansregulering; og 5) bedriftens bærekraft.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender