Kontakt med oss

Miljø

Frans Timmermans i EØSU: 'The European Green Deal vil være rettferdig, eller vil bare ikke være'

Publisert

on

Frans Timmermans har kunngjort tiltak for å skjerme de mest sårbare fra mulig utvidelse av systemet for handel med utslipp til å omfatte oppvarming og transportdrivstoff, og hørte EØSUs forslag om å forbedre bedriftens beslutningstaking om den grønne overgangen gjennom sosial dialog.

Etter å ha ønsket EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans velkommen til EØSUs plenarmøte onsdag 9. juni, sa EESKs president Christa Schweng at EØSU hadde vært en trofast alliert av kommisjonen i sin klimatiltak. Den hadde støttet kommisjonens forslag om sterkere utslippskutt innen 2030 enn opprinnelig planlagt. Det hadde også vært dets aktive partner i arbeidet med å støtte den spirende sirkulære økonomien i Europa, med de to institusjonene som lanserte European Circular Economy Stakeholder Platform i 2017 som en ressurs for banebrytende virksomheter over hele Europa.

Nå som Europa reflekterte over hvordan man kunne bygge bedre tilbake etter COVID-19-pandemien, var det mer enn noensinne behov for en sosial avtale for å sikre en rettferdig grønn overgang.

"The Green Deal er en ambisiøs vekststrategi for EU for å oppnå klimanøytralitet innen 2050 og gi økonomisk drivkraft," sa Schweng, "men de sosiale, arbeidsmessige, helsemessige og egenkapitaldimensjonene bør styrkes for å sikre at ingen person, samfunn, arbeidstaker , sektor eller region blir etterlatt. "

Timmermans understreket at den sosiale dimensjonen ved den grønne overgangen var kommisjonens viktigste bekymring, ettersom pandemien hadde blåst sosiale forskjeller ut av proporsjoner og satt samfunnet "på kanten". Han beskrev hovedelementene i pakken Fit for 55 som skulle slippes 14. juli.

Innbinding av sosial rettferdighet i klimatiltak

Pakken ville "slå fast sosial rettferdighet i de nye forslagene", sa Timmermans, av:

· Dele byrden av klimatiltak rettferdig mellom næringer, myndigheter og enkeltpersoner, og

· Innføre en sosial mekanisme som hjelper til med å dempe virkningen på de mest sårbare tiltakene, som mulig utvidelse av handel med utslipp til å omfatte varme og transportdrivstoff

"Vær trygg", sa Timmermans, "hvis vi tar dette skrittet og hvis husholdningene får økende kostnader som et resultat, vil vi sikre at en sosial mekanisme, et klimafond, er på plass som kan kompensere for mulige uønskede effekter . "

"Vi må beskytte utsatte husholdninger mot potensielle prisøkninger for oppvarming og transportdrivstoff, spesielt i regioner der rene alternativer ikke er lett tilgjengelige," sa Timmermans. "Så hvis vi skulle innføre handel med utslipp av disse drivstoffene, betyr det at vi også må ta vår forpliktelse til sosial rettferdighet et skritt videre. Ethvert forslag om handel med utslipp i disse nye sektorene må komme med et forslag til den sosiale effekten samtidig . "

Å bringe arbeidernes stemme inn i ligningen

Som en del av debatten hørte Timmermans EØSUs bidrag til å utforme en sosial avtale som er integrert i Green Deal. Forslagene, satt opp av ordfører Norbert Kluge, fokuserer på sterkere arbeidstakermedvirkning i bedriftens beslutningstaking og på samfunnsansvar.

"Sosial dialog er av største betydning for å garantere en nær kobling mellom Green Deal og sosial rettferdighet," sa Kluge. "Vi tror at ved å bringe inn arbeidernes stemme kan vi forbedre kvaliteten på økonomiske beslutninger som selskaper tar når de går over til en grønn modell."

"Arbeidsinformasjon, konsultasjon og deltakelse på styrenivå har en tendens til å favorisere en mer langsiktig tilnærming og forbedre kvaliteten på beslutningstaking i en økonomisk reformagenda." sa Mr. Kluge.

En rapport fra Hans Böckler-stiftelsen om hvordan virksomheten i Europa forvitret finanskrisen 2008-2009, viste at selskaper med inkluderende tilsynsstyrer ikke bare var mer robuste, men også gjenopprettet raskere fra konsekvensene. De permitterte færre ansatte, opprettholdt høyere nivåer av investeringer i FoU, registrerte høyere fortjeneste og viste mindre volatilitet i kapitalmarkedet. Samlet sett var de også mer orientert mot selskapets langsiktige interesser.

EØSU understreker imidlertid at en sosial avtale som en viktig del av en grønn avtale ikke bare er relatert til arbeid. Det handler om inntekt, trygd og skattemessig støtte for alle som trenger det, inkludert de som ikke har tilgang til arbeid i det hele tatt.

Det er behov for aktive arbeidsmarkedspolitikker, sammen med effektive offentlige arbeidsformidlinger, trygdesystemer tilpasset endrede mønstre på arbeidsmarkedene og passende sikkerhetsnett når det gjelder minimumsinntekt og sosiale tjenester for de mest utsatte gruppene.

Les hele teksten til Timmermans tale.

Se debatten med Frans Timmermans om EØSCs Twitter-konto @EU_EESC

EØSU-uttalelsen Ingen Green Deal uten en sosial avtale vil snart være tilgjengelig på EØSUs nettsted.

Klima forandringer

Vi må bekjempe global oppvarming mye raskere - Merkel

Publisert

on

By

Ikke nok har blitt gjort for å redusere karbonutslipp for å takle den globale oppvarmingen, Tysklands kansler Angela Merkel (Bildet) sa forrige uke, skriver Kirsti Knolle, Reuters.

"Dette er ikke bare sant for Tyskland, men for mange land i verden," sa Merkel på en pressekonferanse i Berlin og la til at det var viktig å iverksette tiltak som er kompatible med klimamålene i Paris-avtalen.

Merkel, som stiller seg som kansler senere i år, sa at hun i løpet av sin politiske karriere hadde brukt mye energi på klimabeskyttelse, men var veldig klar over behovet for mye raskere handling.

Fortsett å lese

European Green Deal

Beskyttelse av Europas hav: Kommisjonen lanserer offentlig høring om havstrategirammedirektivet

Publisert

on

EU-kommisjonen har lansert en offentlig høring søker synspunkter fra borgere, institusjoner og organisasjoner fra offentlig og privat sektor om hvordan man kan lage EU Havstrategidirektivet mer effektiv, effektiv og relevant for ambisjonene som er satt i European Green Deal. Bygger på initiativene som ble kunngjort under European Green Deal, særlig Null handlingsplan for forurensning og EUs biologiske mangfoldsstrategi til 2030, denne gjennomgangen søker å sikre at Europas havmiljø styres av et robust rammeverk, som holder det rent og sunt, samtidig som det sikrer bærekraftig bruk.

Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius sa: “Sunn hav og hav er avgjørende for vårt velvære og for å nå våre mål for klima og biologisk mangfold. Men menneskelige aktiviteter påvirker livet i havene våre negativt. Tap og forurensning av biologisk mangfold fortsetter å true marint liv og naturtyper, og klimaendringer utgjør enorme trusler for havene og for hele planeten. Vi må øke beskyttelsen og stell av havene våre. Derfor må vi se nærmere på de gjeldende reglene våre, og om nødvendig endre dem før det er for sent. Dine synspunkter på det marine miljøet er avgjørende i denne prosessen. ”

Rammedirektivet for marinestrategi er EUs viktigste verktøy for å beskytte det marine miljøet og tar sikte på å opprettholde sunne, produktive og motstandsdyktige marine økosystemer, samtidig som det sikres en mer bærekraftig bruk av marine ressurser til fordel for nåværende og fremtidige generasjoner. Gjennomgangen av direktivet vil se nærmere på hvordan det har utført så langt, ta hensyn til funn fra kommisjonens Report om havstrategien som ble publisert i juni 2020 og vurderer dens egnethet til å takle de kumulative effektene av menneskelige aktiviteter på det marine miljøet. De offentlig høring er åpen til 21. oktober. Mer informasjon er i pressemeldingen her..

Fortsett å lese

katastrofer

Tyskland legger opp til finansiering av flomhjelp, håpet om å finne overlevende blekner

Publisert

on

By

Folk fjerner søppel og søppel etter kraftig nedbør i Bad Muenstereifel, Nordrhein-Westfalen, Tyskland, 21. juli 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen

En hjelpetjenestemann dempet håpet onsdag 21. juli om å finne flere overlevende i ruinene av landsbyene ødelagt av flom i Vest-Tyskland, ettersom en meningsmåling viste at mange tyskere følte at beslutningstakere ikke hadde gjort nok for å beskytte dem, skrive Kirsti Knolle og Riham Alkousaa.

Minst 170 mennesker døde i forrige ukes flom, Tysklands verste naturkatastrofe på mer enn et halvt århundre, og tusenvis ble savnet.

"Vi ser fremdeles etter savnede personer når vi rydder veier og pumper vann ut av kjellere," sa Sabine Lackner, nestleder i Federal Agency for Technical Relief (THW), til Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Eventuelle ofre som blir funnet nå vil sannsynligvis være døde, sa hun.

For øyeblikkelig lettelse vil den føderale regjeringen i utgangspunktet gi opptil € 200 millioner euro ($ 235.5 millioner) i nødhjelp, og finansminister Olaf Scholz sa at flere midler kan stilles til rådighet om nødvendig.

Dette vil komme på minst € 250 millioner for å bli gitt fra de berørte statene for å reparere bygninger og ødelagt lokal infrastruktur og for å hjelpe mennesker i krisesituasjoner.

Scholz sa at regjeringen vil bidra til kostnadene ved å bygge om infrastruktur som veier og broer. Det fulle omfanget av skadene er ikke klart, men Scholz sa at gjenoppbygging etter tidligere flom kostet rundt 6 milliarder euro.

Innenriksminister Horst Seehofer, som møtte oppfordringer fra opposisjonspolitikere om å trekke seg på grunn av den høye dødstallene fra flommene, sa at det ikke ville være mangel på penger til gjenoppbygging.

"Det er derfor folk betaler skatt, slik at de kan få hjelp i situasjoner som denne. Ikke alt kan forsikres," sa han til en pressekonferanse.

Det er anslått at flommene har forårsaket mer enn 1 milliard euro i forsikrede tap, sa aktuarfirmaet MSK tirsdag.

Den totale skaden forventes å være mye høyere, ettersom bare rundt 45% av huseiere i Tyskland har forsikring som dekker flomskader, ifølge tall fra Tysklands forsikringsbransjeforening GDV.

Økonomiminister Peter Altmaier sa til Deutschlandfunk radio at hjelpen ville inkluderer midler for å hjelpe bedrifter som restauranter eller frisørsalonger utgjør tapte inntekter.

Flommene har dominert den politiske agendaen mindre enn tre måneder før et nasjonalt valg i september og reist ubehagelige spørsmål om hvorfor Europas rikeste økonomi ble tatt flatbenet.

To tredjedeler av tyskerne mener at føderale og regionale beslutningstakere burde ha gjort mer for å beskytte samfunn mot flom, viser en undersøkelse fra INSA-instituttet for tysk massesirkulasjonspapir Bild onsdag.

Kansler Angela Merkel, som besøkte den ødelagte byen Bad Muenstereifel på tirsdag, sa at myndighetene ville se på hva som ikke hadde fungert etter å ha blitt anklaget for ikke å være forberedt til tross for værvarsler fra meteorologer.

($ 1 = € 0.8490)

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender