Kontakt med oss

European Green Deal

€ 145 milliarder Social Climate Fund for å hjelpe fattige husholdninger med overgang

Publisert

on

I dag (14. juli) vedtok EU-kommisjonen et bredt sett med forslag for å møte målet om å redusere netto klimagassutslipp med minst 55% innen 2030, sammenlignet med 1990-nivåene. Å oppnå disse utslippsreduksjonene som kreves i den nylig avsluttede europeiske klimaloven, krever grunnleggende transformasjoner i alt fra transport til energi. Pakken inkluderer et sosialt klimafond på € 145 milliarder for å hjelpe fattige husholdninger med overgangen. 

Konserndirektør for europeisk Green Deal, Frans Timmermans, sa: ”På slutten av dagen er folk bekymret for om dette kommer til å være rettferdig. Jeg tror rettferdighet er et avgjørende punkt i samfunn og mellom medlemsland. Det påhviler kommisjonen å bevise at dette fører til solidaritet og rettferdighet i denne overgangen. Hvis vi kan bevise at jeg tror det blir mindre motstand. Hvis ikke, tror jeg motstanden vil være massiv. Det vi eksplisitt gjør, er å erkjenne at det i dag allerede er vanskelig for noen mennesker å betale energiregningene eller for transport. ”

Europakommisjonens president von der Leyen sa: ”Det sosiale klimafondet vil ikke bare være direkte inntektsstøtte for de med lavere inntekt, det vil gå til investeringer i innovasjon. Slik at for eksempel markedet for elbiler blir bredere. Hvis etterspørselen stiger, så øker tilbudet, og da har prisene en tendens til å gå ned. ”

Sosialt klimafond

Kommisjonen anerkjente at mens fordelene ved EUs klimapolitikk på mellomlang og lang sikt klart oppveier kostnadene ved denne overgangen, risikerer klimapolitikken å sette ekstra press på sårbare husholdninger, mikrobedrifter og transportbrukere på kort sikt. Derfor prøver pakken å spre kostnadene ved å takle og tilpasse seg klimaendringene ganske, med et nytt 'Social Climate Fund' som skal hjelpe innbyggerne med å finansiere investeringer i energieffektivitet, nye varme- og kjølesystemer og renere transport. 

Fondet, finansiert av EU-budsjettet, med et beløp som tilsvarer 25% av de forventede inntektene fra utslippshandel for bygg- og veitransportdrivstoff, vil gi 72.2 milliarder euro i finansiering for 2025-2032, basert på en målrettet endring av den flerårige økonomiske rammer. Dette vil bli doblet av nasjonal kampfinansiering på 50%, og tar fondet til € 144.4 milliarder for å muliggjøre en sosial rettferdig overgang.

Miljø

European Green Deal: Kommisjonen foreslår en ny strategi for å beskytte og gjenopprette EU-skoger

Publisert

on

I dag (16. juli) vedtok EU-kommisjonen Ny EU-skogstrategi for 2030, et flaggskipinitiativ fra European Green Deal som bygger på EU Biologisk mangfoldsstrategi for 2030. Strategien bidrar til tiltakspakke foreslått å oppnå reduksjoner av klimagassutslipp på minst 55% innen 2030 og klimanøytralitet i 2050 i EU. Det hjelper også EU til å oppfylle sin forpliktelse til å forbedre karbonfjerning ved naturlige vasker i henhold til Klimarett. Ved å ta opp de sosiale, økonomiske og miljømessige aspektene samlet, tar skogstrategien sikte på å sikre multifunksjonaliteten i EU-skogene og fremhever den sentrale rollen som skogbrukere spiller.

Skog er en viktig alliert i kampen mot klimaendringer og tap av biologisk mangfold. De fungerer som karbonvask og hjelper oss med å redusere virkningene av klimaendringer, for eksempel ved å kjøle ned byer, beskytte oss mot kraftige flom og redusere tørkepåvirkningen. Dessverre lider Europas skoger under mange forskjellige press, inkludert klimaendringer.

Beskyttelse, restaurering og bærekraftig forvaltning av skog

Skogstrategien setter en visjon og konkrete tiltak for å øke mengden og kvaliteten på skogene i EU og styrke deres beskyttelse, restaurering og motstandskraft. De foreslåtte tiltakene vil øke karbonbindingen gjennom forbedrede vasker og lagre og dermed bidra til å redusere klimaendringene. Strategien forplikter seg til å strengt beskytte primær- og gammelskog, gjenopprette forringede skoger og sikre at de forvaltes bærekraftig - på en måte som bevarer de vitale økosystemtjenestene skogene tilbyr og som samfunnet er avhengig av.

Strategien fremmer mest skogsforvaltningspraksis for klima og biologisk mangfold, understreker behovet for å holde bruken av woody biomasse innenfor bærekraftsgrensene, og oppmuntrer til ressurseffektiv trebruk i tråd med kaskadeprinsippet.

Sikre multifunksjonaliteten i EU-skogene

Strategien forutsetter også utvikling av betalingsordninger til skogeiere og forvaltere for å tilby alternative økosystemtjenester, for eksempel ved å holde deler av skogene intakte. Den nye felles landbrukspolitikken (CAP) vil blant annet være en mulighet for mer målrettet støtte til skogbrukere og bærekraftig utvikling av skog. Den nye styringsstrukturen for skog vil skape et mer inkluderende rom for medlemsstater, skogeiere og -forvaltere, industri, akademia og sivilsamfunn for å diskutere om fremtiden for skoger i EU og bidra til å opprettholde disse verdifulle eiendelene for generasjonene som kommer.

Til slutt kunngjør Forest Strategy et lovlig forslag om å øke skogovervåking, rapportering og datainnsamling i EU. Harmonisert EU-datainnsamling, kombinert med strategisk planlegging på medlemslandenivå, vil gi et omfattende bilde av staten, utviklingen og den planlagte fremtidige utviklingen av skoger i EU. Dette er avgjørende for å sikre at skog kan utføre sine mange funksjoner for klima, biologisk mangfold og økonomi.

Strategien ledsages av en veikart for å plante tre milliarder ekstra trær over hele Europa innen 2030 i full respekt for økologiske prinsipper - riktig tre på rett sted til riktig formål.

Konserndirektør for den europeiske grønne avtalen Frans Timmermans sa: “Skogene gir hjemmet til det meste av biologisk mangfold vi finner på jorden. For at vannet vårt skal være rent, og jorden vår er rik, trenger vi sunne skoger. Europas skoger er i fare. Derfor vil vi arbeide for å beskytte og gjenopprette dem, forbedre skogforvaltningen og støtte skogbrukere og skogpleiere. Til slutt er vi alle en del av naturen. Det vi gjør for å bekjempe klima og biologisk mangfoldskrise, gjør vi for vår egen helse og fremtid. "

Landbrukskommissær Janusz Wojciechowski sa: ”Skog er lungene på jorden vår: de er avgjørende for vårt klima, biologiske mangfold, jord og luftkvalitet. Skog er også lungene i samfunnet og økonomien: de sikrer levebrød i landlige områder, gir viktige produkter for innbyggerne og har en dyp sosial verdi gjennom sin natur. Den nye skogstrategien anerkjenner denne multifunksjonaliteten og viser hvordan miljøambisjon kan gå hånd i hånd med økonomisk velstand. Gjennom denne strategien, og med støtte fra den nye felles landbrukspolitikken, vil skogene våre og skogbrukerne puste liv i et bærekraftig, velstående og klimanøytralt Europa. ”

Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius sa: “Europeiske skoger er en verdifull naturarv som ikke kan tas for gitt. Å beskytte, gjenopprette og bygge opp motstandskraften i europeiske skoger er ikke bare viktig for å bekjempe klima- og biologisk mangfoldskriser, men også for å bevare skogens sosioøkonomiske funksjoner. Det enorme engasjementet i offentlige konsultasjoner viser at europeere bryr seg om fremtiden til skogene våre, så vi må endre måten vi beskytter, forvalter og dyrker skogene våre på, slik at det vil gi reelle fordeler for alle. ”

Bakgrunn

Skog er en viktig alliert i kampen mot klimaendringer og tap av biologisk mangfold takket være deres funksjon som karbonvask, samt deres evne til å redusere virkningene av klimaendringer, for eksempel ved å kjøle ned byer, beskytte oss mot tunge flom og redusere tørke. innvirkning. De er også verdifulle økosystemer, hjemmet til en stor del av Europas biologiske mangfold. Økosystemtjenestene deres bidrar til helse og velvære gjennom vannregulering, mat, medisiner og materialer, katastroferisikoreduksjon og -kontroll, jordstabilisering og erosjonskontroll, luft- og vannrensing. Skog er et sted for rekreasjon, avslapning og læring, samt en del av livsgrunnlaget.

Mer informasjon

Ny EU-skogstrategi for 2030

Spørsmål og svar om den nye EU-skogstrategien for 2030

Fakta om natur og skog

Faktaark - 3 milliarder ekstra trær

3 milliarder trær nettsted

European Green Deal: Kommisjonen foreslår transformasjon av EUs økonomi og samfunn for å møte klimaambisjonene

Fortsett å lese

Miljø

EU lanserer stor klimaplan for 'våre barn og barnebarn'

Publisert

on

EUs politiske beslutningstakere presenterte onsdag (14. juli) sin mest ambisiøse plan ennå for å takle klimaendringene, med sikte på å gjøre grønne mål til konkret handling dette tiåret og satte et eksempel for verdens andre store økonomier å følge, skrive Kate Abnett, Foo Yun-Chee og Reuters byråer over hele EU.

EU-kommisjonen, EUs utøvende organ, redegjorde nøye for hvordan blokkens 27 land kan oppnå sitt kollektive mål om å redusere netto klimagassutslipp med 55% fra 1990-nivåer innen 2030 - et skritt mot "netto null" -utslipp innen 2050. Les mer.

Dette vil bety å øke kostnadene ved utslipp av karbon til oppvarming, transport og produksjon, å beskatte luftfartsdrivstoff med høyt karbon og fraktdrivstoff som ikke har blitt beskattet før, og belaste importører ved grensen for karbon som slippes ut ved å lage produkter som sement, stål og aluminium i utlandet. Den vil forbrenne forbrenningsmotoren til historien.

"Ja, det er vanskelig," sa EUs klimapolitiske sjef Frans Timmermans på en pressekonferanse. "Men det er også en forpliktelse, for hvis vi fraskriver oss vår forpliktelse til å hjelpe menneskeheten, leve innenfor planetens grenser, ville vi mislykkes, ikke bare oss selv, men vi ville svikte våre barn og våre barnebarn."

Prisen på fiasko, sa han, var at de ville "kjempe kriger om vann og mat".

Tiltakene "Fit for 55" vil kreve godkjenning av medlemslandene og Europaparlamentet, en prosess som kan ta to år.

Når politiske beslutningstakere prøver å balansere industrielle reformer med behovet for å beskytte økonomien og fremme sosial rettferdighet, vil de møte intens lobbyvirksomhet fra næringslivet, fra fattigere medlemsland som ønsker å avverge økning i levekostnadene, og fra de mer forurensende landene som møter en kostbar overgang.

Noen miljøkampanjer sa at kommisjonen var for forsiktig. Greenpeace var skarp. "Å feire denne politikken er som en høyhopper som krever en medalje for å løpe inn under baren," sa Greenpeace EU-direktør Jorgo Riss i en uttalelse.

"Hele denne pakken er basert på et mål som er for lavt, ikke tåler vitenskapen og ikke vil stoppe ødeleggelsen av planetens livsstøttende systemer."

Men virksomheten er allerede bekymret for bunnlinjen.

Peter Adrian, president for DIHK, den tyske foreningen for industri- og handelskamre, sa at de høye CO2-prisene var "bare bærekraftige hvis det samtidig gis kompensasjon til selskapene som er spesielt berørt".

EU produserer bare 8% av de globale utslippene, men håper eksemplet vil fremkalle ambisiøse handlinger fra andre store økonomier når de møtes i november i Glasgow for neste milepæl FNs klimakonferanse.

"Europa var det første kontinentet som erklærte seg klimanøytralt i 2050, og nå er vi de aller første som la en konkret veikart på bordet," sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Pakken ankommer dager etter at California hadde en av de høyeste temperaturene som er registrert på jorden, den siste av en serie hetebølger som har rammet Russland, Nord-Europa og Canada.

Europakommisjonens visepresident Frans Timmermans ser på under en pressekonferanse for å presentere EUs nye klimapolitiske forslag, i Brussel, Belgia 14. juli 2021. REUTERS / Yves Herman
Europakommisjonens president Ursula von der Leyen presenterer EUs nye forslag til klimapolitikk mens EU-kommisjonær Paolo Gentiloni sitter ved siden av henne, i Brussel, Belgia, 14. juli 2021. REUTERS / Yves Herman

Da klimaendringene gjør seg gjeldende fra de tyfonbehandlede tropene til de blåste busklandene i Australia, foreslo Brussel et dusin politikker for å målrette mot de fleste store kilder til fossile drivstoffutslipp som utløser det, inkludert kraftverk, fabrikker, biler, fly og varmesystemer. i bygninger.

EU har så langt kuttet utslippene med 24% fra 1990-nivået, men mange av de mest åpenbare trinnene, som å redusere avhengigheten av kull for å generere kraft, er allerede tatt.

Det neste tiåret vil kreve større justeringer, med et langsiktig øye på 2050, sett av forskere som en frist for at verden skal nå netto null karbonutslipp eller risikere at klimaendringer blir katastrofale.

Tiltakene følger et kjerneprinsipp: å gjøre forurensning dyrere og grønne alternativer mer attraktive for EUs 25 millioner bedrifter og nesten en halv milliard mennesker.

Under forslagene vil strammere utslippsgrenser gjøre det umulig å selge bensin- og dieselbilsalg i EU innen 2035. Les mer.

For å hjelpe fremtidige kjøpere som frykter at rimelige elbiler har for kort rekkevidde, foreslo Brussel at stater installerer offentlige ladepunkter ikke mer enn 60 km fra hverandre på hovedveiene innen 37.

En revisjon av EUs emissionshandelssystem (ETS), det største karbonmarkedet i verden, vil tvinge fabrikker, kraftverk og flyselskaper til å betale mer for å slippe ut CO2. Rederier vil også bli pålagt å betale for forurensningen for første gang. Les mer.

Et nytt karbonmarked i EU vil påføre transport- og byggesektoren og oppvarming av CO2 COXNUMX-kostnader.

Ikke alle vil være fornøyde med et forslag om å bruke noen av inntektene fra karbontillatelser til å dempe den uunngåelige økningen i husholdningenes drivstoffregninger - spesielt da land vil møte strengere nasjonale mål for å kutte utslipp i disse sektorene.

Kommisjonen ønsker også å innføre verdens første karbongrensetoll for å sikre at utenlandske produsenter ikke har et konkurransefortrinn over selskaper i EU som er pålagt å betale for CO2 de har produsert for å lage karbonintensive varer som sement eller gjødsel. Les mer.

I mellomtiden vil en skatteoverhaling pålegge en EU-bred avgift på forurensende flydrivstoff. Les mer.

EUs medlemsland vil også måtte bygge opp skog og gressletter - reservoarene som holder karbondioksid utenfor atmosfæren. Les mer.

For noen EU-land er pakken en sjanse til å bekrefte EUs globale lederskap i bekjempelse av klimaendringer, og å være i forkant av de som utvikler den teknologien som trengs.

Men planene har avslørt kjente sprekker. Fattigere medlemsland er forsiktige med alt som vil øke kostnadene for forbrukeren, mens regioner som er avhengige av kullkraftverk og gruver, ønsker garantier for mer støtte for en transformasjon som vil forårsake forvridning og krever massetrening.

Fortsett å lese

Miljø

European Green Deal: Kommisjonen foreslår transformasjon av EUs økonomi og samfunn for å møte klimaambisjonene

Publisert

on

EU-kommisjonen har vedtatt en pakke med forslag for å gjøre EUs politikk for klima, energi, arealbruk, transport og beskatning egnet til å redusere netto klimagassutslipp med minst 55% innen 2030, sammenlignet med 1990-nivåene. Å oppnå disse utslippsreduksjonene i det neste tiåret er avgjørende for at Europa blir verdens første klimanøytrale kontinent innen 2050 og gjør European Green Deal en realitet. Med dagens forslag presenterer kommisjonen lovgivningsverktøyene for å oppnå målene som er avtalt i den europeiske klimaloven og fundamentalt forvandle økonomien og samfunnet for en rettferdig, grønn og velstående fremtid.

Et omfattende og sammenkoblet sett med forslag

Forslagene vil muliggjøre den nødvendige akselerasjonen av reduksjoner i klimagassutslipp i løpet av det neste tiåret. De kombinerer: anvendelse av handel med utslipp til nye sektorer og innstramming av det eksisterende EU-systemet for handel med utslippsutslipp; økt bruk av fornybar energi; større energieffektivitet; en raskere utrulling av transportmoduser med lav utslipp og infrastruktur og drivstoff for å støtte dem; en tilpasning av beskatningspolitikken med de europeiske Green Deal-målene; tiltak for å forhindre karbonlekkasje; og verktøy for å bevare og dyrke våre naturlige karbonvasker.

  • De EU Emissions Trading System (ETS) setter en pris på karbon og senker taket på utslipp fra visse økonomiske sektorer hvert år. Det har lykkes reduserte utslippene fra kraftproduksjon og energiintensive industrier med 42.8% de siste 16 årene. I dag Kommisjonen foreslår for å senke det samlede utslippstaket ytterligere og øke den årlige reduksjonsgraden. Kommisjonen er også det foreslår å avvikle gratis utslippstillatelser for luftfart og justere med den globale karbonutjevnings- og reduksjonsordningen for internasjonal luftfart (CORSIA) og å inkludere utslippsutslipp for første gang i EU ETS. For å løse mangelen på utslippsreduksjoner i veitransport og bygninger, er det opprettet et nytt nytt system for handel med utslipp for drivstoffdistribusjon for veitransport og bygninger. Kommisjonen foreslår også å øke størrelsen på innovasjons- og moderniseringsfondene.
  • For å utfylle de betydelige klimautgiftene i EU-budsjettet, medlemslandene bør bruke hele inntektene sine for handel med utslipp på klima- og energirelaterte prosjekter. En dedikert del av inntektene fra det nye systemet for veitransport og bygninger skal adressere den mulige sosiale innvirkningen på sårbare husholdninger, mikrobedrifter og transportbrukere.
  • De Forordning om deling av innsats tildeler styrket utslippsreduksjonsmål til hvert medlemsland for bygninger, vei og innenlands sjøtransport, jordbruk, avfall og små næringer. Ved å anerkjenne de forskjellige utgangspunktene og kapasiteten i hvert medlemsland, er disse målene basert på BNP per innbygger, med justeringer for å ta hensyn til kostnadseffektivitet.
  • Medlemsstatene deler også ansvaret for å fjerne karbon fra atmosfæren, så Forskrift om arealbruk, skogbruk og jordbruk setter et overordnet EU-mål for fjerning av karbon av naturlige vasker, tilsvarende 310 millioner tonn CO2-utslipp innen 2030. Nasjonale mål vil kreve at medlemsstatene tar vare på og utvider karbonvaskene sine for å nå dette målet. Innen 2035 bør EU sikte på å oppnå klimanøytralitet i sektorene for arealbruk, skogbruk og jordbruk, inkludert også landbruksutslipp som ikke er CO2-utslipp, som for eksempel gjødselbruk og husdyrbruk. De EUs skogstrategi har som mål å forbedre kvaliteten, kvantiteten og motstandskraften i EU-skogene. Den støtter skogbrukere og den skogbaserte bioøkonomien samtidig som høsting og bruk av biomasse holdes bærekraftig, bevarer biologisk mangfold og legger ut en plan om å plante tre milliarder trær over hele Europa innen 2030.
  • Energiproduksjon og -bruk står for 75% av EUs utslipp, så det er avgjørende å akselerere overgangen til et grønnere energisystem. De Fornybardirektivet vil sette en økt mål om å produsere 40% av energien vår fra fornybare kilder innen 2030. Alle medlemsstater vil bidra til dette målet, og det foreslås spesifikke mål for fornybar energibruk innen transport, oppvarming og kjøling, bygninger og industri. For å oppfylle både våre klima- og miljømål, bærekraftkriteriene for bruk av bioenergi styrkes og medlemsstatene må utforme eventuelle støtteordninger for bioenergi på en måte som respekterer det kaskadeprinsippet for bruk av woody biomasse.
  • For å redusere det totale energiforbruket, kutte utslipp og takle energifattigdom, har Energieffektivitet direktiv vil sette en mer ambisiøst bindende årlig mål for å redusere energibruken på EU-nivå. Den vil veilede hvordan nasjonale bidrag etableres og nesten doble den årlige energispareplikten for medlemslandene. De offentlig sektor vil være pålagt å renovere 3% av bygningene hvert år for å drive oppussingsbølgen, skape arbeidsplasser og få ned energibruken og kostnadene til skattebetaleren.
  • Det kreves en kombinasjon av tiltak for å takle økende utslipp i veitransport for å utfylle handel med utslipp. Sterkere CO2-utslippsstandarder for biler og varebiler vil akselerere overgangen til nullutslippsmobilitet innen krever gjennomsnittlig utslipp av nye biler med 55% fra 2030 og 100% fra 2035 sammenlignet med 2021 nivåer. Som et resultat vil alle nye biler registrert fra 2035 være nullutslipp. For å sikre at sjåfører er i stand til å lade kjøretøyene sine på et pålitelig nettverk over hele Europa, har revidert forskrift om infrastruktur for alternative drivstoff vil kreve at medlemsland utvider ladekapasiteten i tråd med nullutslipp av bilsalg, og å installere lade- og drivstoffpunkter med jevne mellomrom på store motorveier: hver 60 kilometer for elektrisk lading og hver 150 kilometer for hydrogenpåfylling.
  • Luftfart og maritimt drivstoff forårsaker betydelig forurensning og krever også dedikerte tiltak for å utfylle handel med utslipp. Forordningen om alternativ drivstoffinfrastruktur krever at fly og skip har tilgang til ren strømforsyning i store havner og flyplasser. De ReFuelEU Aviation Initiative vil forplikte drivstoffleverandører til å blande seg økende nivåer av bærekraftig flydrivstoff i flydrivstoff tatt ombord på EUs flyplasser, inkludert syntetiske drivstoff med lite karbon, kjent som e-drivstoff. Tilsvarende har FuelEU Maritime Initiative vil stimulere opptaket av bærekraftig maritimt drivstoff og nullutslippsteknologier ved å sette et maksimum grense for klimagassinnholdet i energi brukt av skip anløper europeiske havner.
  • Avgiftssystemet for energiprodukter må ivareta og forbedre det indre marked og støtte den grønne overgangen ved å sette de rette insentivene. EN revisjon av energibeskatningsdirektivet foreslår å justere beskatningen av energiprodukter med EUs energi- og klimapolitikk, fremme ren teknologi og fjerne utdaterte unntak og reduserte priser som for tiden oppmuntrer til bruk av fossile brensler. De nye reglene tar sikte på å redusere de skadelige effektene av energiskattkonkurranse, og bidra til å sikre inntektene for medlemsstatene fra grønne skatter, som er mindre skadelige for vekst enn skatter på arbeidskraft.
  • Endelig, En ny Justeringsmekanisme for karbongrense vil sette en karbonpris på import av et målrettet utvalg av produkter for å sikre at ambisiøs klimatiltak i Europa ikke fører til "karbonlekkasje". Dette vil sørge for at europeiske utslippsreduksjoner bidrar til en global utslippsnedgang, i stedet for å presse karbonintensiv produksjon utenfor Europa. Det har også som mål å oppmuntre industrien utenfor EU og våre internasjonale partnere til å ta skritt i samme retning.

Disse forslagene er alle sammenhengende og utfyllende. Vi trenger denne balanserte pakken, og inntektene den genererer, for å sikre en overgang som gjør Europa rettferdig, grønt og konkurransedyktig, og deler ansvar jevnt mellom forskjellige sektorer og medlemsstater, og gir ekstra støtte der det er aktuelt.

En sosialt rettferdig overgang

Mens det på mellomlang til lang sikt fordelene med EUs klimapolitikk klart oppveier kostnadene ved denne overgangen, risikerer klimapolitikken å sette ekstra press på sårbare husholdninger, mikrobedrifter og transportbrukere på kort sikt. Utformingen av retningslinjene i dagens pakke sprer derfor rimelig kostnadene ved å takle og tilpasse seg klimaendringene.

I tillegg øker karbonprisinstrumenter inntekter som kan reinvesteres for å stimulere til innovasjon, økonomisk vekst og investeringer i ren teknologi. EN nytt sosialt klimafond foreslås å gi dedikert finansiering til medlemsstatene for å hjelpe innbyggerne med å finansiere investeringer i energieffektivitet, nye varme- og kjølesystemer og renere mobilitet. Det sosiale klimafondet ville bli finansiert av EU-budsjettet, ved å bruke et beløp tilsvarende 25% av de forventede inntektene fra handel med utslipp for drivstoff til bygg og vei. Det vil gi 72.2 milliarder euro i finansiering til medlemsstatene for perioden 2025-2032, basert på en målrettet endring av den flerårige økonomiske rammen. Med et forslag om å trekke på matchende medlemsfinansiering, vil fondet mobilisere 144.4 milliarder euro for en sosialt rettferdig overgang.

Fordelene med å handle nå for å beskytte mennesker og planeten er tydelige: renere luft, kjøligere og grønnere byer, sunnere borgere, lavere energibruk og regninger, europeiske jobber, teknologier og industrielle muligheter, mer plass for naturen og en sunnere planet å overlevere til fremtidige generasjoner. Utfordringen i hjertet av Europas grønne overgang er å sørge for at fordelene og mulighetene som følger med er tilgjengelig for alle, så raskt og så rettferdig som mulig. Ved å bruke de forskjellige politiske verktøyene som er tilgjengelige på EU-nivå, kan vi forsikre oss om at endringstakten er tilstrekkelig, men ikke altfor forstyrrende.

Bakgrunn

De European Green Deal, presentert av Kommisjonen 11. desember 2019, setter målet om å gjøre Europa til det første klimanøytrale kontinentet innen 2050. The Europeisk klimarett, som trer i kraft denne måneden, forankrer EUs forpliktelse til klimanøytralitet i det bindende lovverket og det mellomliggende målet om å redusere netto klimagassutslipp med minst 55% innen 2030, sammenlignet med nivåene i 1990. EUs forpliktelse til å redusere netto klimagass utslipp med minst 55% innen 2030 var kommunisert til UNFCCC i desember 2020 som EUs bidrag til å nå målene i Parisavtalen.

Som et resultat av EUs eksisterende klima- og energilovgivning har EUs klimagassutslipp allerede falt av 24% sammenlignet med 1990, mens EU-økonomien har vokst med rundt 60% i samme periode, og kobler veksten fra utslippene. Dette testede og beviste lovgivningsrammeverket danner grunnlaget for denne lovpakken.

Kommisjonen har gjennomført omfattende konsekvensanalyser før den presenterte disse forslagene for å måle mulighetene og kostnadene ved den grønne overgangen. I september 2020 a omfattende konsekvensutredning underbygget kommisjonens forslag om å øke EUs mål for reduksjon av utslippene i 2030 til minst 55%, sammenlignet med 1990-nivåene. Det viste at dette målet er både oppnåelig og gunstig. Dagens lovforslag støttes av detaljerte konsekvensanalyser, med tanke på samtrafikken med andre deler av pakken.

EUs langsiktige budsjett for de neste sju årene vil gi støtte til den grønne overgangen. 30% av programmene under 2 billioner euro 2021-2027 Flerårige finansielle rammen og NesteGenerasjonEU er dedikert til å støtte klimatiltak; 37% av € 723.8 milliarder (i løpende priser) Recovery and Resilience Facility, som skal finansiere medlemslandenes nasjonale gjenopprettingsprogrammer under NextGenerationEU, er allokert til klimatiltak.

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen sa: “Den fossile drivstofføkonomien har nådd sine grenser. Vi ønsker å gi neste generasjon en sunn planet, samt gode jobber og vekst som ikke skader vår natur. The European Green Deal er vår vekststrategi som går mot en karbonfri økonomi. Europa var det første kontinentet som erklærte seg klimanøytralt i 2050, og nå er vi de aller første som la en konkret veikart på bordet. Europa fører samtalen om klimapolitikk gjennom innovasjon, investeringer og sosial kompensasjon. ”

Den europeiske konserndirektøren for Green Deal, Frans Timmermans, sa: “Dette er det tiår som gjør det eller bryter i kampen mot klima- og biologisk mangfoldskriser. EU har satt ambisiøse mål, og i dag presenterer vi hvordan vi kan møte dem. Å komme til en grønn og sunn fremtid for alle vil kreve betydelig innsats i alle sektorer og alle medlemsland. Til sammen vil våre forslag anspore til de nødvendige endringene, gjøre alle borgere i stand til å oppleve fordelene med klimatiltak så snart som mulig, og gi støtte til de mest sårbare husholdningene. Europas overgang vil være rettferdig, grønn og konkurransedyktig. "

Økonomikommisjonær Paolo Gentiloni sa: ”Vår innsats for å takle klimaendringene må være politisk ambisiøs, globalt koordinert og sosialt rettferdig. Vi oppdaterer våre to tiår gamle energibeskatningsregler for å oppmuntre til bruk av grønnere drivstoff og redusere skadelig energiskattkonkurranse. Og vi foreslår en karbongrensejusteringsmekanisme som vil tilpasse karbonprisen ved import til den som gjelder innen EU. I full respekt for våre WTO-forpliktelser vil dette sikre at vår klimamisjon ikke undergraves av utenlandske selskaper som er underlagt mer slappe miljøkrav. Det vil også oppmuntre til grønnere standarder utenfor våre grenser. Dette er det ultimate nå eller aldri øyeblikket. For hvert år som går, blir den forferdelige virkeligheten av klimaendringene tydeligere: i dag bekrefter vi vår vilje til å handle før det virkelig er for sent. ”

Energikommisjonær Kadri Simson sa: “Å nå Green Deal-målene vil ikke være mulig uten å omforme energisystemet vårt - det er her de fleste av våre utslipp genereres. For å oppnå klimanøytralitet innen 2050, må vi gjøre fornybar evolusjon til en revolusjon og sørge for at ingen energi blir bortkastet underveis. Dagens forslag setter mer ambisiøse mål, fjerner barrierer og legger til insentiver slik at vi beveger oss enda raskere mot et netto-null energisystem. ”

Transportkommissær Adina Vălean sa: “Med våre tre transportspesifikke tiltak - ReFuel Aviation, FuelEU Maritime og the Alternative Fuels Infrastructure Regulation - vil vi støtte transportsektorens overgang til et fremtidssikkert system. Vi vil skape et marked for bærekraftige alternative drivstoff og teknologier med lite karbon, samtidig som vi får på plass den rette infrastrukturen for å sikre et bredt opptak av biler og fartøy uten utslipp. Denne pakken vil ta oss utover grønn mobilitet og logistikk. Det er en sjanse til å gjøre EU til et ledende marked for banebrytende teknologier. ”

Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius sa: ”Skog er en stor del av løsningen på mange av utfordringene vi står overfor i møte med klima- og biologisk mangfoldskriser. De er også nøkkelen til å nå EUs klimamål for 2030. Men nåværende bevaringsstatus for skog er ikke gunstig i EU. Vi må øke bruken av biologisk mangfoldsvennlig praksis og sikre helse og motstandskraft i skogens økosystemer. Skogstrategien er en reell spillveksler i måten vi beskytter, forvalter og dyrker skogene våre, for vår planet, mennesker og økonomien. "

Landbrukskommissær Janusz Wojciechowski sa: ”Skog er viktig i kampen mot klimaendringene. De gir også arbeidsplasser og vekst i landlige områder, bærekraftig materiale for å utvikle bioøkonomien, og verdifulle økosystemtjenester til samfunnet vårt. Skogstrategien, ved å ta opp de sosiale, økonomiske og miljømessige aspektene samlet, tar sikte på å sikre og forbedre multifunksjonaliteten i skogene våre og fremhever den sentrale rollen som millioner av skogbrukere jobber på stedet. Den nye felles landbrukspolitikken vil være en mulighet for mer målrettet støtte til skogbrukerne våre og til en bærekraftig utvikling av skogene våre. ”

Mer informasjon

Kommunikasjon: passer for 55 som leverer EUs klimamål for 2030

Nettsted som leverer den europeiske grønne avtalen (inkludert lovforslag)

Nettsted med audiovisuelt materiale om forslagene

Spørsmål og svar om EUs system for handel med utslipp

Spørsmål og svar om forskrifter om deling av innsats og arealbruk, skogbruk og jordbruk

Spørsmål og svar om hvordan våre energisystemer blir tilpasset våre klimamål

Spørsmål og svar om karbongrensejusteringsmekanismen

Spørsmål og svar om revisjon av energibeskatningsdirektivet

Spørsmål og svar om bærekraftig transportinfrastruktur og drivstoff

Arkitektur av pakken Faktaark

Sosialt rettferdig overgang Faktaark

Fakta om natur og skog

Transport Faktaark

Faktaark for energi

Faktaark for bygninger

Bransjens faktaark

Hydrogen Faktaark

Mekanisme for justering av karbongrense

Gjør energibeskatning grønnere faktaark

Brosjyre om å levere den europeiske grønne avtalen

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender