Kontakt med oss

Miljø

European Green Deal: Kommisjonen foreslår transformasjon av EUs økonomi og samfunn for å møte klimaambisjonene

Publisert

on

EU-kommisjonen har vedtatt en pakke med forslag for å gjøre EUs politikk for klima, energi, arealbruk, transport og beskatning egnet til å redusere netto klimagassutslipp med minst 55% innen 2030, sammenlignet med 1990-nivåene. Å oppnå disse utslippsreduksjonene i det neste tiåret er avgjørende for at Europa blir verdens første klimanøytrale kontinent innen 2050 og gjør European Green Deal en realitet. Med dagens forslag presenterer kommisjonen lovgivningsverktøyene for å oppnå målene som er avtalt i den europeiske klimaloven og fundamentalt forvandle økonomien og samfunnet for en rettferdig, grønn og velstående fremtid.

Et omfattende og sammenkoblet sett med forslag

Forslagene vil muliggjøre den nødvendige akselerasjonen av reduksjoner i klimagassutslipp i løpet av det neste tiåret. De kombinerer: anvendelse av handel med utslipp til nye sektorer og innstramming av det eksisterende EU-systemet for handel med utslippsutslipp; økt bruk av fornybar energi; større energieffektivitet; en raskere utrulling av transportmoduser med lav utslipp og infrastruktur og drivstoff for å støtte dem; en tilpasning av beskatningspolitikken med de europeiske Green Deal-målene; tiltak for å forhindre karbonlekkasje; og verktøy for å bevare og dyrke våre naturlige karbonvasker.

  • De EU Emissions Trading System (ETS) setter en pris på karbon og senker taket på utslipp fra visse økonomiske sektorer hvert år. Det har lykkes reduserte utslippene fra kraftproduksjon og energiintensive industrier med 42.8% de siste 16 årene. I dag Kommisjonen foreslår for å senke det samlede utslippstaket ytterligere og øke den årlige reduksjonsgraden. Kommisjonen er også det foreslår å avvikle gratis utslippstillatelser for luftfart og justere med den globale karbonutjevnings- og reduksjonsordningen for internasjonal luftfart (CORSIA) og å inkludere utslippsutslipp for første gang i EU ETS. For å løse mangelen på utslippsreduksjoner i veitransport og bygninger, er det opprettet et nytt nytt system for handel med utslipp for drivstoffdistribusjon for veitransport og bygninger. Kommisjonen foreslår også å øke størrelsen på innovasjons- og moderniseringsfondene.
  • For å utfylle de betydelige klimautgiftene i EU-budsjettet, medlemslandene bør bruke hele inntektene sine for handel med utslipp på klima- og energirelaterte prosjekter. En dedikert del av inntektene fra det nye systemet for veitransport og bygninger skal adressere den mulige sosiale innvirkningen på sårbare husholdninger, mikrobedrifter og transportbrukere.
  • De Forordning om deling av innsats tildeler styrket utslippsreduksjonsmål til hvert medlemsland for bygninger, vei og innenlands sjøtransport, jordbruk, avfall og små næringer. Ved å anerkjenne de forskjellige utgangspunktene og kapasiteten i hvert medlemsland, er disse målene basert på BNP per innbygger, med justeringer for å ta hensyn til kostnadseffektivitet.
  • Medlemsstatene deler også ansvaret for å fjerne karbon fra atmosfæren, så Forskrift om arealbruk, skogbruk og jordbruk setter et overordnet EU-mål for fjerning av karbon av naturlige vasker, tilsvarende 310 millioner tonn CO2-utslipp innen 2030. Nasjonale mål vil kreve at medlemsstatene tar vare på og utvider karbonvaskene sine for å nå dette målet. Innen 2035 bør EU sikte på å oppnå klimanøytralitet i sektorene for arealbruk, skogbruk og jordbruk, inkludert også landbruksutslipp som ikke er CO2-utslipp, som for eksempel gjødselbruk og husdyrbruk. De EUs skogstrategi har som mål å forbedre kvaliteten, kvantiteten og motstandskraften i EU-skogene. Den støtter skogbrukere og den skogbaserte bioøkonomien samtidig som høsting og bruk av biomasse holdes bærekraftig, bevarer biologisk mangfold og legger ut en plan om å plante tre milliarder trær over hele Europa innen 2030.
  • Energiproduksjon og -bruk står for 75% av EUs utslipp, så det er avgjørende å akselerere overgangen til et grønnere energisystem. De Fornybardirektivet vil sette en økt mål om å produsere 40% av energien vår fra fornybare kilder innen 2030. Alle medlemsstater vil bidra til dette målet, og det foreslås spesifikke mål for fornybar energibruk innen transport, oppvarming og kjøling, bygninger og industri. For å oppfylle både våre klima- og miljømål, bærekraftkriteriene for bruk av bioenergi styrkes og medlemsstatene må utforme eventuelle støtteordninger for bioenergi på en måte som respekterer det kaskadeprinsippet for bruk av woody biomasse.
  • For å redusere det totale energiforbruket, kutte utslipp og takle energifattigdom, har Energieffektivitet direktiv vil sette en mer ambisiøst bindende årlig mål for å redusere energibruken på EU-nivå. Den vil veilede hvordan nasjonale bidrag etableres og nesten doble den årlige energispareplikten for medlemslandene. De offentlig sektor vil være pålagt å renovere 3% av bygningene hvert år for å drive oppussingsbølgen, skape arbeidsplasser og få ned energibruken og kostnadene til skattebetaleren.
  • Det kreves en kombinasjon av tiltak for å takle økende utslipp i veitransport for å utfylle handel med utslipp. Sterkere CO2-utslippsstandarder for biler og varebiler vil akselerere overgangen til nullutslippsmobilitet innen krever gjennomsnittlig utslipp av nye biler med 55% fra 2030 og 100% fra 2035 sammenlignet med 2021 nivåer. Som et resultat vil alle nye biler registrert fra 2035 være nullutslipp. For å sikre at sjåfører er i stand til å lade kjøretøyene sine på et pålitelig nettverk over hele Europa, har revidert forskrift om infrastruktur for alternative drivstoff vil kreve at medlemsland utvider ladekapasiteten i tråd med nullutslipp av bilsalg, og å installere lade- og drivstoffpunkter med jevne mellomrom på store motorveier: hver 60 kilometer for elektrisk lading og hver 150 kilometer for hydrogenpåfylling.
  • Luftfart og maritimt drivstoff forårsaker betydelig forurensning og krever også dedikerte tiltak for å utfylle handel med utslipp. Forordningen om alternativ drivstoffinfrastruktur krever at fly og skip har tilgang til ren strømforsyning i store havner og flyplasser. De ReFuelEU Aviation Initiative vil forplikte drivstoffleverandører til å blande seg økende nivåer av bærekraftig flydrivstoff i flydrivstoff tatt ombord på EUs flyplasser, inkludert syntetiske drivstoff med lite karbon, kjent som e-drivstoff. Tilsvarende har FuelEU Maritime Initiative vil stimulere opptaket av bærekraftig maritimt drivstoff og nullutslippsteknologier ved å sette et maksimum grense for klimagassinnholdet i energi brukt av skip anløper europeiske havner.
  • Avgiftssystemet for energiprodukter må ivareta og forbedre det indre marked og støtte den grønne overgangen ved å sette de rette insentivene. EN revisjon av energibeskatningsdirektivet foreslår å justere beskatningen av energiprodukter med EUs energi- og klimapolitikk, fremme ren teknologi og fjerne utdaterte unntak og reduserte priser som for tiden oppmuntrer til bruk av fossile brensler. De nye reglene tar sikte på å redusere de skadelige effektene av energiskattkonkurranse, og bidra til å sikre inntektene for medlemsstatene fra grønne skatter, som er mindre skadelige for vekst enn skatter på arbeidskraft.
  • Endelig, En ny Justeringsmekanisme for karbongrense vil sette en karbonpris på import av et målrettet utvalg av produkter for å sikre at ambisiøs klimatiltak i Europa ikke fører til "karbonlekkasje". Dette vil sørge for at europeiske utslippsreduksjoner bidrar til en global utslippsnedgang, i stedet for å presse karbonintensiv produksjon utenfor Europa. Det har også som mål å oppmuntre industrien utenfor EU og våre internasjonale partnere til å ta skritt i samme retning.

Disse forslagene er alle sammenhengende og utfyllende. Vi trenger denne balanserte pakken, og inntektene den genererer, for å sikre en overgang som gjør Europa rettferdig, grønt og konkurransedyktig, og deler ansvar jevnt mellom forskjellige sektorer og medlemsstater, og gir ekstra støtte der det er aktuelt.

En sosialt rettferdig overgang

Mens det på mellomlang til lang sikt fordelene med EUs klimapolitikk klart oppveier kostnadene ved denne overgangen, risikerer klimapolitikken å sette ekstra press på sårbare husholdninger, mikrobedrifter og transportbrukere på kort sikt. Utformingen av retningslinjene i dagens pakke sprer derfor rimelig kostnadene ved å takle og tilpasse seg klimaendringene.

I tillegg øker karbonprisinstrumenter inntekter som kan reinvesteres for å stimulere til innovasjon, økonomisk vekst og investeringer i ren teknologi. EN nytt sosialt klimafond foreslås å gi dedikert finansiering til medlemsstatene for å hjelpe innbyggerne med å finansiere investeringer i energieffektivitet, nye varme- og kjølesystemer og renere mobilitet. Det sosiale klimafondet ville bli finansiert av EU-budsjettet, ved å bruke et beløp tilsvarende 25% av de forventede inntektene fra handel med utslipp for drivstoff til bygg og vei. Det vil gi 72.2 milliarder euro i finansiering til medlemsstatene for perioden 2025-2032, basert på en målrettet endring av den flerårige økonomiske rammen. Med et forslag om å trekke på matchende medlemsfinansiering, vil fondet mobilisere 144.4 milliarder euro for en sosialt rettferdig overgang.

Fordelene med å handle nå for å beskytte mennesker og planeten er tydelige: renere luft, kjøligere og grønnere byer, sunnere borgere, lavere energibruk og regninger, europeiske jobber, teknologier og industrielle muligheter, mer plass for naturen og en sunnere planet å overlevere til fremtidige generasjoner. Utfordringen i hjertet av Europas grønne overgang er å sørge for at fordelene og mulighetene som følger med er tilgjengelig for alle, så raskt og så rettferdig som mulig. Ved å bruke de forskjellige politiske verktøyene som er tilgjengelige på EU-nivå, kan vi forsikre oss om at endringstakten er tilstrekkelig, men ikke altfor forstyrrende.

Bakgrunn

De European Green Deal, presentert av Kommisjonen 11. desember 2019, setter målet om å gjøre Europa til det første klimanøytrale kontinentet innen 2050. The Europeisk klimarett, som trer i kraft denne måneden, forankrer EUs forpliktelse til klimanøytralitet i det bindende lovverket og det mellomliggende målet om å redusere netto klimagassutslipp med minst 55% innen 2030, sammenlignet med nivåene i 1990. EUs forpliktelse til å redusere netto klimagass utslipp med minst 55% innen 2030 var kommunisert til UNFCCC i desember 2020 som EUs bidrag til å nå målene i Parisavtalen.

Som et resultat av EUs eksisterende klima- og energilovgivning har EUs klimagassutslipp allerede falt av 24% sammenlignet med 1990, mens EU-økonomien har vokst med rundt 60% i samme periode, og kobler veksten fra utslippene. Dette testede og beviste lovgivningsrammeverket danner grunnlaget for denne lovpakken.

Kommisjonen har gjennomført omfattende konsekvensanalyser før den presenterte disse forslagene for å måle mulighetene og kostnadene ved den grønne overgangen. I september 2020 a omfattende konsekvensutredning underbygget kommisjonens forslag om å øke EUs mål for reduksjon av utslippene i 2030 til minst 55%, sammenlignet med 1990-nivåene. Det viste at dette målet er både oppnåelig og gunstig. Dagens lovforslag støttes av detaljerte konsekvensanalyser, med tanke på samtrafikken med andre deler av pakken.

EUs langsiktige budsjett for de neste sju årene vil gi støtte til den grønne overgangen. 30% av programmene under 2 billioner euro 2021-2027 Flerårige finansielle rammen og NesteGenerasjonEU er dedikert til å støtte klimatiltak; 37% av € 723.8 milliarder (i løpende priser) Recovery and Resilience Facility, som skal finansiere medlemslandenes nasjonale gjenopprettingsprogrammer under NextGenerationEU, er allokert til klimatiltak.

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen sa: “Den fossile drivstofføkonomien har nådd sine grenser. Vi ønsker å gi neste generasjon en sunn planet, samt gode jobber og vekst som ikke skader vår natur. The European Green Deal er vår vekststrategi som går mot en karbonfri økonomi. Europa var det første kontinentet som erklærte seg klimanøytralt i 2050, og nå er vi de aller første som la en konkret veikart på bordet. Europa fører samtalen om klimapolitikk gjennom innovasjon, investeringer og sosial kompensasjon. ”

Den europeiske konserndirektøren for Green Deal, Frans Timmermans, sa: “Dette er det tiår som gjør det eller bryter i kampen mot klima- og biologisk mangfoldskriser. EU har satt ambisiøse mål, og i dag presenterer vi hvordan vi kan møte dem. Å komme til en grønn og sunn fremtid for alle vil kreve betydelig innsats i alle sektorer og alle medlemsland. Til sammen vil våre forslag anspore til de nødvendige endringene, gjøre alle borgere i stand til å oppleve fordelene med klimatiltak så snart som mulig, og gi støtte til de mest sårbare husholdningene. Europas overgang vil være rettferdig, grønn og konkurransedyktig. "

Økonomikommisjonær Paolo Gentiloni sa: ”Vår innsats for å takle klimaendringene må være politisk ambisiøs, globalt koordinert og sosialt rettferdig. Vi oppdaterer våre to tiår gamle energibeskatningsregler for å oppmuntre til bruk av grønnere drivstoff og redusere skadelig energiskattkonkurranse. Og vi foreslår en karbongrensejusteringsmekanisme som vil tilpasse karbonprisen ved import til den som gjelder innen EU. I full respekt for våre WTO-forpliktelser vil dette sikre at vår klimamisjon ikke undergraves av utenlandske selskaper som er underlagt mer slappe miljøkrav. Det vil også oppmuntre til grønnere standarder utenfor våre grenser. Dette er det ultimate nå eller aldri øyeblikket. For hvert år som går, blir den forferdelige virkeligheten av klimaendringene tydeligere: i dag bekrefter vi vår vilje til å handle før det virkelig er for sent. ”

Energikommisjonær Kadri Simson sa: “Å nå Green Deal-målene vil ikke være mulig uten å omforme energisystemet vårt - det er her de fleste av våre utslipp genereres. For å oppnå klimanøytralitet innen 2050, må vi gjøre fornybar evolusjon til en revolusjon og sørge for at ingen energi blir bortkastet underveis. Dagens forslag setter mer ambisiøse mål, fjerner barrierer og legger til insentiver slik at vi beveger oss enda raskere mot et netto-null energisystem. ”

Transportkommissær Adina Vălean sa: “Med våre tre transportspesifikke tiltak - ReFuel Aviation, FuelEU Maritime og the Alternative Fuels Infrastructure Regulation - vil vi støtte transportsektorens overgang til et fremtidssikkert system. Vi vil skape et marked for bærekraftige alternative drivstoff og teknologier med lite karbon, samtidig som vi får på plass den rette infrastrukturen for å sikre et bredt opptak av biler og fartøy uten utslipp. Denne pakken vil ta oss utover grønn mobilitet og logistikk. Det er en sjanse til å gjøre EU til et ledende marked for banebrytende teknologier. ”

Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius sa: ”Skog er en stor del av løsningen på mange av utfordringene vi står overfor i møte med klima- og biologisk mangfoldskriser. De er også nøkkelen til å nå EUs klimamål for 2030. Men nåværende bevaringsstatus for skog er ikke gunstig i EU. Vi må øke bruken av biologisk mangfoldsvennlig praksis og sikre helse og motstandskraft i skogens økosystemer. Skogstrategien er en reell spillveksler i måten vi beskytter, forvalter og dyrker skogene våre, for vår planet, mennesker og økonomien. "

Landbrukskommissær Janusz Wojciechowski sa: ”Skog er viktig i kampen mot klimaendringene. De gir også arbeidsplasser og vekst i landlige områder, bærekraftig materiale for å utvikle bioøkonomien, og verdifulle økosystemtjenester til samfunnet vårt. Skogstrategien, ved å ta opp de sosiale, økonomiske og miljømessige aspektene samlet, tar sikte på å sikre og forbedre multifunksjonaliteten i skogene våre og fremhever den sentrale rollen som millioner av skogbrukere jobber på stedet. Den nye felles landbrukspolitikken vil være en mulighet for mer målrettet støtte til skogbrukerne våre og til en bærekraftig utvikling av skogene våre. ”

Mer informasjon

Kommunikasjon: passer for 55 som leverer EUs klimamål for 2030

Nettsted som leverer den europeiske grønne avtalen (inkludert lovforslag)

Nettsted med audiovisuelt materiale om forslagene

Spørsmål og svar om EUs system for handel med utslipp

Spørsmål og svar om forskrifter om deling av innsats og arealbruk, skogbruk og jordbruk

Spørsmål og svar om hvordan våre energisystemer blir tilpasset våre klimamål

Spørsmål og svar om karbongrensejusteringsmekanismen

Spørsmål og svar om revisjon av energibeskatningsdirektivet

Spørsmål og svar om bærekraftig transportinfrastruktur og drivstoff

Arkitektur av pakken Faktaark

Sosialt rettferdig overgang Faktaark

Fakta om natur og skog

Transport Faktaark

Faktaark for energi

Faktaark for bygninger

Bransjens faktaark

Hydrogen Faktaark

Mekanisme for justering av karbongrense

Gjør energibeskatning grønnere faktaark

Brosjyre om å levere den europeiske grønne avtalen

Miljø

EU investerer € 122 millioner i innovative prosjekter for å karbonisere økonomien

Publisert

on

For første gang siden opprettelsen av Innovasjonsfond, investerer EU 118 millioner euro i 32 små innovative prosjekter i 14 EU-land, Island og Norge. Tilskuddene skal støtte prosjekter som tar sikte på å bringe teknologier med lite karbon til markedet i energiintensive industrier, hydrogen, energilagring og fornybar energi. I tillegg til disse tilskuddene vil 15 prosjekter i 10 EU-land og Norge dra nytte av prosjektutviklingshjelp til en verdi av opptil 4.4 millioner euro, med sikte på å øke modenheten.

Konserndirektør Timmermans sa: “Med dagens investering gir EU konkret støtte til rene teknologiprosjekter over hele Europa for å skalere opp teknologiske løsninger som kan bidra til å oppnå klimanøytralitet innen 2050. Økningen av Innovasjonsfondet foreslått i Fit for 55 Pakken vil gjøre det mulig for EU å støtte enda flere prosjekter i fremtiden, øke hastigheten og bringe dem til markedet så raskt som mulig. ”

A pressemelding er tilgjengelig på nettet.

Fortsett å lese

Belgia

Biler og fortau skyllet bort som belgisk by rammet av de verste flommene i flere tiår

Publisert

on

By

Den sørlige belgiske byen Dinant ble rammet av de kraftigste flommene på flere tiår lørdag (24. juli) etter at et to-timers tordenvær forvandlet gatene til store strømmer som skyllet bort biler og fortau, men ikke drepte noen, skriver Jan Strupczewski, Reuters.

Dinant ble spart for de dødelige flommene for 10 dager siden som drepte 37 mennesker i Sørøst-Belgia og mange flere i Tyskland, men volden fra lørdagens storm overrasket mange.

"Jeg har bodd i Dinant i 57 år, og jeg har aldri sett noe sånt," sa Richard Fournaux, den tidligere borgmesteren i byen ved elven Meuse og fødestedet til 19-tallet oppfinner av saksofonen, Adolphe Sax. på sosiale medier.

En kvinne jobber for å gjenopprette eiendelene etter kraftig nedbør i Dinant, Belgia 25. juli 2021. REUTERS / Johanna Geron
En kvinne går i et område som er rammet av kraftig nedbør i Dinant, Belgia 25. juli 2021. REUTERS / Johanna Geron

Regnvann som strømmet nedover bratte gater feide bort dusinvis av biler, stablet dem i en haug ved et kryss og skyllet bort brostein, fortau og hele deler av asfalten mens innbyggerne så forferdet fra vinduer.

Det var ikke noe nøyaktig estimat på skaden, og bymyndighetene forutsi bare at det ville være "betydelig", ifølge belgisk RTL TV.

Stormen utøvde lignende kaos, også uten tap av liv, i den lille byen Anhee noen kilometer nord for Dinant.

Fortsett å lese

utslipp CO2

Kommisjonen godkjenner budsjettøkning på € 88.8 millioner for dansk ordning som støtter reduksjon av klimagassutslipp fra oppdrett

Publisert

on

EU-kommisjonen har funnet ut at en budsjettøkning på € 88.8 millioner (DKK 660 millioner), gjort tilgjengelig gjennom Recovery and Resilience Facility (RRF) for en eksisterende dansk ordning for å redusere klimagassutslipp fra oppdrett, er i tråd med EUs statsstøtteregler . Det økte budsjettet som skal finansieres via RRF, etter kommisjonens positive vurdering av den danske gjenopprettings- og motstandsplanen og vedtakelsen av rådet (SA.63890) er tildelt en eksisterende dansk ordning (SA. 58791) allerede godkjent av Kommisjonen 21. mai 2021.

Tiltaket vil være på plass til 31. desember 2026 og hadde et opprinnelig budsjett på € 238 millioner (1.8 milliarder kroner). Hovedmålet med denne ordningen er å bidra til det danske målet om å redusere klimagassutslipp med 70% innen 2030, sammenlignet med 1990-nivåene. Støtten vil bidra til å fjerne karbonrikt jordbruksland fra produksjonen og deretter transformere landet til naturområder ved å gjenopprette dets naturlige hydrologi gjennom frakopling av avløp og fukting av landet. Den eksisterende ordningen ble vurdert ut fra dens samsvar med EUs retningslinjer for statsstøtte i landbruks- og skogbrukssektoren og i distriktene, som tillater hjelp for å lette utviklingen av visse økonomiske aktiviteter - i dette tilfellet reduksjon av klimagassutslipp fra oppdrett. Kommisjonen har nå konkludert med at tilleggsfinansieringen til den eksisterende danske ordningen gjennom RRF ikke endrer den første vurderingen av ordningen, som fortsatt er i tråd med EUs statsstøtteregler. Alle investeringer og reformer som medfører statsstøtte i de nasjonale gjenopprettingsplanene som presenteres i sammenheng med RRF, må varsles til Kommisjonen for forhåndsgodkjenning, med mindre de er omfattet av en av gruppefritakelsesreglene for statsstøtte, særlig den generelle gruppefritakselsesforordningen (GBER) og, for landbrukssektoren, Agricultural Block Disposition Regulation (ABER).

Kommisjonen vil vurdere slike tiltak som et prioritert spørsmål og har gitt veiledning og støtte til medlemslandene i de forberedende fasene av de nasjonale planene, for å lette rask utplassering av RRF. Samtidig sørger kommisjonen for i sin beslutning om at gjeldende statsstøtteregler overholdes, for å bevare like vilkår i det indre marked og sikre at RRF-midlene brukes på en måte som minimerer konkurransevridning og ikke fortreng private investeringer.

Den ikke-konfidensiell versjon av vedtaket vil bli gjort tilgjengelig under saksnummer SA.63890 i statsstøtte register på kommisjonens konkurranse nettside når noen konfidensialitetsproblemer er løst.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender