Kontakt med oss

Fiskeri

Oceana oppfordrer Storbritannia og EU til å avslutte overfiske av kritisk lave fiskebestander i en ny avtale

Publisert

on

Oceana etterlyser en slutt på overfiske av sterkt overutnyttet fiskebestander i europeiske farvann, ettersom forhandlingene mellom EU og Storbritannia starter i dag under den spesialiserte fiskerikomiteen. Denne nye komiteen er et forum for diskusjon og enighet om fiskeriforvaltning for å forberede de årlige konsultasjonene der fiskemulighetene for 2022 vil bli bestemt.

Med nyere data publisert av International Council for the Exploration of the Sea (ICES) og fremhever den kritiske statusen til en rekke viktige fiskebestander1, Oppfordrer Oceana forhandlingspartene til å bli enige om forvaltningsstrategier som vil føre til at alle aksjer kommer seg og når sunne nivåer.

Oceana Head of UK Policy Melissa Moor sa: “Bare 43% av fiskebestandene som deles mellom Storbritannia og EU fiskes på bærekraftige nivåer2. Det er uakseptabelt at resten av bestandene enten er utsatt for overfiske, med bestander av viktige arter som torsk, sild og hvilling på kritisk lave nivåer, ellers er deres status rett og slett ukjent. For at fiskebestandene skal komme seg tilbake, må forhandlingspartiene styres av vitenskapen. Hvis du ikke gjør noe annet, vil det garantere ytterligere ødeleggelse av det marine miljøet, tømme fiskebestandene og svekke motstandskraften mot klimaendringene. "

"I juni nådde EU og Storbritannia sin første årlige avtale etter Brexit angående deres delte fiskebestander, under de vilkår som er etablert i handels- og samarbeidsavtalen," sa Oceana Campaign Director for Sustainable Fisheries in Europe Javier Lopez. 

"På et kritisk tidspunkt for biologisk mangfold i havet og klimaet, er det EU og Storbritannia som er enige om effektive forvaltningsstrategier som setter en stopper for overfiske i deres farvann og sikrer bærekraftig utnyttelse av delte bestander."

Som det første møtet i den spesialiserte fiskerikomiteen begynner den 20th I juli fremhever Oceana tre prioriterte områder for avtale mellom Storbritannia og EU:

· Flerårige forvaltningsstrategier må avtales for sterkt overutnyttet fiskebestander, med klare gjenopprettingsmål og tidsrammer for å oppnå dem.

· Ved fastsettelse av totale tillatte fangster (TACs) for blandet fiskeri, der flere arter fanges i samme område og samtidig, bør beslutningstakere bli enige om å prioritere bærekraftig utnyttelse av de mest sårbare fiskebestandene.

· Det bør avtales flerårige strategier for bevaring og forvaltning av bestander som ikke er kvoter. Datainnsamling og vitenskapelig vurdering av disse bestandene bør forbedres betydelig for å sikre at de fiskes bærekraftig.

1. Eksempler på alvorlig overutnyttede aksjer fra ICES-data inkluderer: Vest for Skottland torskCeltic Sea torskVest for Skottland og Vest for Irland sild og Irsk havhvilling.

2.       Oceana UK Fisheries Audit

Bakgrunn

Forhandlingene om å bli enige om fiskeriforvaltningstiltak for 2022 vil starte 20.th Juli under rammen av “Spesialiserte fiskerikomiteen” (SFC). SFC består av begge parters delegasjoner og gir et forum for diskusjon og samarbeid. SFCs kompetanse og plikter er etablert i Handels- og samarbeidsavtale (TCA - Artikkel FISK 16, side 271).

Diskusjoner og avgjørelser under SFC vil gi ledelsesanbefalinger som skal lette avtalen under de siste årlige konsultasjonene, som forventes å bli avholdt til høsten og avsluttes med 10th Desember (se artikkel FISH 6.2 og 7.1) eller 20.th Desember (se artikkel FISK 7.2). For eksempel forventes SFC å bli enige om å utvikle flerårige forvaltningsstrategier og hvordan man skal håndtere “spesielle aksjer” (f.eks. 0 TAC-aksjer, se artikkel FISK 7.4 og 7.5).

Under TCA ble Storbritannia og EU enige om i 2020 en rammeavtale for forvaltning av delte fiskebestander. Oceana ønsket TCA velkommen, da fiskeriforvaltningsmål og -bestemmelser, hvis de er godt implementert, vil bidra til en bærekraftig utnyttelse av delte bestander. For ytterligere informasjon om Oceana-reaksjonen på adopsjonen av TCA, les pressemelding.

Den første avtalen etter EU-brexit mellom EU og Storbritannia om fiskeriforvaltningstiltak for 2021 ble nådd i juni 2021. Fordi forhandlingene var lange og komplekse, for å gi kontinuitet i fiskeaktivitetene, måtte begge parter først vedta foreløpige tiltak som senere erstattet av avtalen. For ytterligere informasjon om Oceana-reaksjonen på 2021-avtalen, les pressemelding.

EU-kommisjonen

WTO tar viktige skritt mot globale handelsregler for bærekraftig fiske

Publisert

on

15. juli holdt Verdenshandelsorganisasjonen (WTO) et ministermøte om fiskeristøtte, som bekreftet forpliktelsen til å sette kursen for et vellykket resultat av forhandlingene før WTOs ministerkonferanse som startet i november 2021.

Ministrene bekreftet på nytt sitt felles mål om å oppnå en avtale som vil gi et meningsfullt bidrag til å stoppe den fortsatte forringelsen av verdens fiskeressurser og de økonomiske aktivitetene og levebrødene de støtter. Mens det gjenstår noen avvik, gir den konsoliderte teksten foreslått av forhandlingslederen et solid grunnlag for den siste delen av forhandlingene.

I sine bemerkninger til sine kolleger over hele verden, visepresident og handelskommisjonær Valdis Dombrovskis (avbildet) sa: “Å beskytte globale fiskeriressurser er et delt ansvar, og som sådan er å oppnå et multilateralt resultat den eneste måten å løse problemet med skadelige subsidier. Vi gleder oss over generaldirektør Okonjo-Iwealas forpliktelse til å oppnå en avtale før den 12. ministerkonferansen, og vi er helt forpliktet til dette målet. Mandatet i FNs mål for bærekraftig utvikling 14.6 må forbli vår guide i disse forhandlingene. ”

EU har i sin felles fiskeripolitikk lenge prioritert en tilnærming som sikrer at fiske er miljømessig, økonomisk og sosialt bærekraftig. Dette har vært et resultat av en dyp reformprosess, som har utfaset skadelige subsidier til fordel for positive subsidier som fremmer bærekraftig fiske og styrker systemer for å styre fiskeaktiviteter. Basert på denne positive erfaringen går EU også inn for at WTO-regler må være basert på bærekraft. 

Les uttalelsen av Valdis Dombrovskis.

Fortsett å lese

Euro-Mediterranean relasjoner

Møte på høyt nivå gir en ny visjon for bærekraftig fiskeri og havbruk i Middelhavet og Svartehavet

Publisert

on

Møtet på høyt nivå om den nye strategien for Middelhavet og Svartehavet fant sted under paraplyen til Food and Agriculture Organization of the United Nations General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM). Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius deltok på møtet sammen med FAOs generaldirektør Qu Dongyu, samt fiskeriministrene til GFCM-kontraktspartene.

Deltakerne bekreftet sine politiske forpliktelser fra MedFish4Ever og Sofia-erklæringer og støttet det nye GFCM-strategi (2021-2030) med sikte på å sikre bærekraftighet for fiskeri og havbruk i Middelhavet og Svartehavet i det neste tiåret. Kommisjonær Sinkevičius sa: ”Med tilslutningen til den nye GFCM-strategien har vi i dag krysset en ny milepæl på veien mot bærekraftig forvaltet fiskeri og havbruk i Middelhavet og Svartehavet. Vi har kommet langt med den nye fiskeristyringen som ble lansert i 2017, under rammen av MedFish4Ever- og Sofia-erklæringen. Likevel er vi ikke på slutten av reisen, mye mer gjenstår å gjøre. "

Kommisjonæren understreket behovet for å begynne å implementere strategien umiddelbart og oppfordret regionale partnere til å støtte den ambisiøse tiltakspakken EU vil legge frem på GFCMs årlige sesjon i november når strategien formelt blir vedtatt. Kommisjonær Sinkevičius understreket viktigheten av å beskytte biologisk mangfold for å skape motstandsdyktighet og lønnsomhet i fiskerisektoren. Med sine fem hovedmål vil den nye GFCM-strategien fortsette å bygge på tidligere prestasjoner. Mer informasjon er i nyhet.

Fortsett å lese

EU-kommisjonen

Bærekraftig fiskeri: Kommisjonen tar oversikt over fremdriften i EU og lanserer konsultasjon om fiskemuligheter for 2022

Publisert

on

Kommisjonen har vedtatt meldingen Mot et mer bærekraftig fiske i EU: tilstand og retning for 2022'. I tråd med European Green Deal mål, EUs fiskeri går mot mer bærekraftig, støtter overgangen mot et sunt og miljøvennlig EUs matsystem og understøtter bærekraftige inntektskilder for EU-fiskere, viser kommunikasjonen. Sektorens samfunnsøkonomiske ytelse er fortsatt god, til tross for koronaviruskrisen, også på grunn av kommisjonens raske støtte.

Kommunikasjonen ber om ytterligere innsats for å beskytte marine ressurser, både ved å opprettholde høye ambisjonsnivåer i EU og ved å streve for å oppnå samme høye standard i arbeidet med land utenfor EU. Medlemsstater, rådgivende råd, fiskeindustrien, frivillige organisasjoner og interesserte borgere er invitert til å delta til 31. august i en offentlig høring og uttrykke sine synspunkter på fiskemulighetene for 2022.

Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius sa: “EUs fiskeri er fortsatt på vei mot en enda mer bærekraftig bruk av havet. Og mens pandemien rammet fiskerisamfunnene våre hardt, ble det bekreftet at miljømessig bærekraft er nøkkelen til økonomisk motstandskraft. Situasjonen i noen havbassenger krever vår spesielle oppmerksomhet, men også over alle havbassengene våre må mer gjøres for å levere det blå i Green Deal. Jeg stoler på at alle spiller sin fulle rolle. ”

Kommunikasjonen fra 2021 viser at spesielt i det nordøstlige Atlanterhavet ble bærekraft nesten nådd for bestandene som forvaltes under prinsippet om maksimal bærekraftig avling (MSY) - den maksimale mengden fisk som fiskere kan ta ut av havet uten å gå på bekostning av regenereringen og fremtiden produktiviteten til aksjen.

Sunne aksjer bidro videre til sektorens sosioøkonomiske ytelse, som dermed holdt seg lønnsom til tross for innvirkningen av COVID-19-pandemien. Fiskeaktivitetene ble hardt rammet av sanitærkrisen, og landets verdi av fisk anslås å ha sunket med 17% i fjor sammenlignet med 2019. Den raske støtten som Kommisjonen ga sektoren, særlig gjennom å stille 136 millioner euro til rådighet under Det europeiske sjø- og fiskerifondet, har hjulpet med å takle effekten av pandemien raskt.

For å sikre sunne fiskebestander for fremtidige generasjoner, må det imidlertid arbeides. I Atlanterhavet og Østersjøen vil Kommisjonen foreslå for neste år å opprettholde eller redusere fiskedødeligheten ytterligere i tråd med maksimalt bærekraftig utbytte (MSY) for MSY-vurderte bestander og å gjennomføre forvaltningsplaner som setter MSY-dødelighetsområder. Selv om det har skjedd en liten forbedring i Middelhavet og Svartehavet, er utnyttelsesgraden fortsatt to ganger høyere enn bærekraftige nivåer. Sterk innsats vil derfor være rettet mot å videreføre den flerårige planen for det vestlige Middelhavet og tiltak vedtatt av den generelle fiskerikommisjonen for Middelhavet. Ytterligere forbedringer i Adriaterhavet vil ha en fremtredende plass i fiskemulighetene i 2022.

Medlemsstatene må også øke håndhevelsen og kontrollen av overholdelsen av landingsplikten, særlig ved å bruke egnede moderne kontrollverktøy, for eksempel elektroniske fjernovervåkningssystemer, som er det mest effektive og kostnadseffektive middel for å kontrollere landingsplikten hav. Kommisjonen vil fortsette å samarbeide med Europaparlamentet og Rådet for å oppnå enighet om det reviderte fiskerikontrollsystemet, som kan lette bruken av disse verktøyene. Dessuten oppfordres fiskere til å videreføre bruk av mer innovative og selektive gir. De European Maritime, Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF) kan bidra til å finansiere slike investeringer.

I sine forbindelser med tredjestater vil Kommisjonen forfølge høye nivåer av tilpasning til fiskemuligheter og relaterte tiltak med høye bærekraftsstandarder. Dette vil være nøkkelen til å sikre bærekraftig utnyttelse av ressursene og for å oppnå like konkurransevilkår for EU-industrien, gitt sterke sammenhenger mellom flåter i de berørte farvannene. Når det gjelder bestander som er delt med Storbritannia, gir handels- og samarbeidsavtalen (TCA) et sterkt grunnlag for bærekraftig forvaltning av delte fiskebestander, både i årlige konsultasjoner om fiskemuligheter og gjennom den spesialiserte fiskerikomiteen.

Bakgrunn

Hvert år publiserer kommisjonen en kommunikasjon som skisserer fremdriften i fiskebestandens situasjon og lanserer en bred offentlig konsultasjon om fastsetting av årlige fiskemuligheter for det påfølgende året. Denne kommunikasjonen vurderer fremdriften i retning av bærekraftig fiske i EU og gjennomgår balansen mellom fiskekapasitet og fiskemuligheter, sektorens sosioøkonomiske ytelse og implementeringen av landingsplikten. Den angir også begrunnelsen for forslaget om fiskemuligheter for året etter.

Neste trinn

Etter konsultasjonen vil kommisjonen i høst legge fram sine forslag til fiskemulighetsforskriften for 2022 i Atlanterhavet, Nord- og Østersjøen, samt Middelhavet og Svartehavet. Forslagene tar høyde for de flerårige planene og er basert på vitenskapelig råd gitt av Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) og andre uavhengige organer, samt den økonomiske analysen som er gitt av den vitenskapelige, tekniske og økonomiske komiteen. for fiskeri (STECF).

Forslagene vil også omfatte justeringer som følge av implementeringen av landingsplikten. Til slutt vil Rådet for fiskeriminister i EU diskutere kommisjonens forslag og etablere tildeling av fiskemuligheter.

Mer informasjon

Kommunikasjon Mot et mer bærekraftig fiske i EU: tilstand og retning for 2022'

Spørsmål og svar

Felles fiskeripolitikk (CFP)

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender