Kontakt med oss

Bosnia og Herzegovina

Etter ti års løfter forteller myndighetene i Bosnia og Hercegovina fortsatt ikke folket som forurenser luft i byene deres

Publisert

on

Luft i Bosnia og Hercegovina er blant de skitneste i Europa (1), og i 2020 ble den rangert som 10. i PM2.5-forurensningen over hele verden (2). Til tross for det har innbyggerne fortsatt vanskelig for å prøve å forstå: Hvem er ansvarlig? Selv om statlige myndigheter har vært forpliktet til å samle inn og publisere dataene om forurensning siden 2003, er de ikke i stand til å lansere et tilstrekkelig system så langt. Ikke-statlige organisasjoner Arnika (Tsjekkia) og Eko forum Zenica (Bosnia-Hercegovina) publisert topp tiere av de største forurenserne for 2018 (3) basert på tilgjengelige data. De ber myndighetene om å sikre tilgang til informasjon fra alle store næringer. Topp ti av de største forurenserne i Bosnia-Hercegovina kan være funnet her.

Ikke overraskende fører store fabrikker som vanligvis betraktes som forurensnings skyldige topp tiere for 2018: ArcelorMittal Zenica, termiske kraftverk Tuzla, Ugljevik, Gacko, sementovner Lukavac og Kakanj, GIKIL koksanlegg og raffineri i Slavonski Brod. Arnika og Eko forum Zenica publiserer dataene som er samlet inn fra statlige myndigheter siden 2011. For første gang viser den alternative databasen næringer fra begge enhetene i landet.

“Det var en liten forbedring i datatransparensen innen 2019, ettersom de årlige utslippsrapportene endelig er tilgjengelige online (4). Imidlertid er de offisielle nettstedene ikke brukervennlige, og bare eksperter kan forstå hva tallene representerer. Derfor tolker vi dataene og tror at publikum vil bruke dem til å handle mot forurenserne og myndighetene. Uten offentlig etterspørsel vil miljøforholdene aldri bli bedre, ”sa Samir Lemeš fra Eko-forumet Zenica.

Sammenligning av dataene fra det siste tiåret gjør det mulig for oss å gjenkjenne hvilke selskaper som investerer i modernisering og teknologi for å beskytte miljøet og menneskers helse. Reduksjon i forurensning fra kullkraftverk Ugljevik ble forårsaket av investering i avsvovling i 2019. Utslipp av ArcelorMittal Zenica reduserte også, men det var forårsaket av produksjonsfallet knyttet til den globale økonomiske krisen; borgere av Zenica venter fortsatt på modernisering. 

Noen av de største forurenserne skjuler fortsatt sitt miljøavtrykk - som kullkraftverket i Kakanj. Mens i EU rapporterer kullkraftverk utslipp av rundt 15 forurensende stoffer, publiserer bosniske anlegg - som kullkraftverk Gacko - kun data om 3-5 basiske kjemikalier. For eksempel mangler informasjon om utslipp av tungmetaller, som representerer alvorlige trusler for menneskers helse.

Analyse av Arnika og Eko-forumet Zenica viser at dataene som er levert av industriselskapene ikke er pålitelige og inneholder enorme feil - nesten 90% av dataene er irrelevante. Videre driver enheter i Bosnia-Hercegovina forskjellige systemer ved hjelp av forskjellige metoder. 

”Selv om Bosnia og Hercegovina undertegnet PRTR-protokollen (5) i 2003, ratifiserte ikke parlamentene den før i dag. Dermed er ikke systemet obligatorisk for bransjer. Åpenhet i data om forurensning er et viktig skritt på vei til renere luft. Uten tilgang til informasjon kan ikke statlige myndigheter handle. Publikum og media er ikke i stand til å kontrollere situasjonen, og forurenserne kan fortsette å gjøre sin virksomhet som vanlig på bekostning av miljøet og folkehelsen, "sa Martin Skalsky, en ekspert på offentlig deltakelse fra Arnika.

Til sammenligning rapporterte 1,334 anlegg i Tsjekkia utslipp i 2018, og rapportene inkluderte 35 forurensende stoffer i luft og andre i jord, avløpsvann og avfall, mens det i Føderasjonen Bosnia-Hercegovina bare var 19 luftforurensende stoffer (6) og i Republikken Srpska bare 6 kjemikalier. Situasjonen forbedres ikke, og antall rapporterte stoffer er i utgangspunktet det samme i dag som det var tilbake i 2011.

(1) Om forurensning av Bosnia-Hercegovinas byer som de mest forurensede i Europa.     

(2) IQ Air - Verdens mest forurensede land 2020 (PM2.5).

(3) 2018 er året som de nyeste dataene er tilgjengelige i ansvarlige departementer i FBiH og RS. 

(4) To myndigheter er ansvarlige for datainnsamlingen, ettersom landet Bosnia og Hercegovina ble delt av Dayton-fredsavtalen i 1995 i to enheter: Republika Srpska og en føderasjon av Bosnia og Hercegovina, og i 1999 en selvstyrende administrativ enhet. Brčko District ble dannet.
Registrer deg for Føderasjonen Bosnia-Hercegovina (Forbundsdepartementet for miljø og turisme).
Registrer deg for Republikken Srpska (Hydrometeorological Institute of Republika Srpska).

(5) Et obligatorisk informasjonsverktøy for undertegnerne av protokollen om utslipp og overføringsregister for forurensende stoffer til UNECE Århus-konvensjonen om miljødemokrati, undertegnet av Bosnia-Hercegovina tilbake i 2003. Landet ratifiserte imidlertid ikke PRTR-protokollen før i dag.

(6) Arsen, kadmium, kobber, kvikksølv, nikkel, bly, sink, ammonium, metan, HCL, HF, PAH, PCDD / F, NMVOC, CO, CO2, SO2 / SOx, NO2 / NOx, PM10. Mer om kjemiske stoffer og deres innvirkning på menneskers helse.

Bosnia og Herzegovina

Bosnias etterretningssjef arrestert over forfalskede diplombeskyldninger

Publisert

on

By

Bosnisk politi arresterte onsdag 14. juli landets etterretningssjef på anklager om hvitvasking av penger og misbruk av kontoret hans for å forfalske universitetsdiplomer, sa politi og påtalemyndighet, skriver Daria Sito-Sucic, Reuters.

Osman Mehmedagic (avbildet), sjefen for etterretningssikkerhetsbyrået (OSA), ble arrestert på forespørsel fra statsadvokater og politiet gjennomførte aktiviteter i samsvar med dette, sa talsmann for Sarajevo-politiet, Mirza Hadziabdic, til Reuters.

Påtalemyndigheten sa i en uttalelse at de etterforsket Mehmedagic for kriminelle handlinger som misbruk av kontor eller myndighet, for forfalskning av dokumenter og hvitvasking av penger.

Det sa at mer informasjon ville være tilgjengelig senere på onsdag.

Korrupsjon er utbredt i Bosnia, etnisk splittet etter det blodige oppbruddet av Jugoslavia i krigen på Balkan på 1990-tallet, og infiltrerte alle livssfærer, inkludert rettsvesen, utdanning og helse.

I forrige måned arresterte politiet direktøren for det amerikanske universitetet i Sarajevo og Tuzla og to medarbeidere for angivelig ulovlig utstedelse av et vitnemål til Mehmedagic.

I oktober ble Mehmedagic og en medarbeider siktet for misbruk av kontoret for angivelig å ha brukt byråressurser til å spionere på en mann som lagde inn en straffesak mot ham, men retten frikjente dem for anklagene. Aktor anket.

Fortsett å lese

Bosnia og Herzegovina

Sterk støtte for Bosnia-Hercegovinas integrering i EU

Publisert

on

I en rapport vedtatt torsdag 24. juni ønsker parlamentet Bosnia-Hercegovinas forpliktelse til å gå videre på sin EU-vei velkommen, men krever ytterligere omfattende reformer, plenum  KATASTROFE.

Reagerer på Kommisjonens rapporter 2019-2020 om Bosnia-Hercegovina, Oppfordrer MEPs Det europeiske råd til å fortsette å støtte Bosnia-Hercegovinas europeiske perspektiv, "inkludert å sende et positivt politisk budskap om tildeling av kandidatstatus".

De anerkjenner trinnene Bosnia-Hercegovina har tatt for å ta opp sentrale aspekter av Kommisjonens uttalelse på landets søknad om EU-medlemskap, men husk at effektiv funksjon av uavhengige og ansvarlige demokratiske institusjoner er en forutsetning for å komme videre i EU-integrasjonsprosessen, inkludert å oppnå kandidatstatus. Reformer innen demokratisk funksjonalitet, rettsstat, grunnleggende rettigheter og offentlig forvaltning er avgjørende, tilføyer de.

I lys av forsøk på å undergrave landets statsforhold og konstitusjonelle verdier, uttrykker parlamentet sin sterke støtte for Bosnia-Hercegovinas suverenitet, territoriale integritet og uavhengighet, og minner om at veien mot EU-medlemskap er avhengig av bærekraftig fred, stabilitet og meningsfull forsoning som underbygger den demokratiske og flerkulturell karakter av Bosnia og Hercegovina.

Forfatnings- og valgreformer

MEPs understreker at Bosnia-Hercegovina trenger å løse mangler i sitt konstitusjonelle rammeverk og å gå videre med reformer for å transformere landet til en fullt funksjonell og inkluderende stat.

Rapporten ber også myndighetene om å gjenoppta inkluderende forhandlinger om valgreform, og eliminere alle former for ulikhet og diskriminering i valgprosessen. Den understreker at avtalen om valg i Mostar gjorde det mulig for byens borgere å stemme ved lokalvalget i 2020 for første gang siden 2008.

Migrasjonspress

Bekymret av det økte migrasjonspresset som har ført til en alvorlig humanitær situasjon, krever MEPs en koordinert, strategisk, landsdekkende respons for å forbedre grensehåndteringen og å bygge passende mottakskapasitet over hele landet. For å bekjempe grenseoverskridende kriminalitet mer effektivt, er tettere samarbeid med nabolandene og relevante EU-byråer avgjørende, understreker MEPs.

Premie

rapportør Paulo Rangel (EPP, Portugal) sa: “Bosnia-Hercegovina er hjertet av Europa og dets mangfold er kjernen i europeisk DNA. Det er behov for ytterligere reformer som bygger på beskjedne fremskritt til dags dato. Vi støtter en inkluderende dialog som involverer reformer som gjør at BiH kan komme videre på sin europeiske vei og oppnå kandidatstatus. Dette er bare mulig ved å bekrefte Bosnia-Hercegovinas pluralistiske natur og samtidig sikre et funksjonelt demokrati der alle folk og borgere er like! "

Rapporten ble vedtatt med 483 stemmer for, 73 imot og 133 hverken / eller.

Mer informasjon 

Fortsett å lese

Bosnia og Herzegovina

Folkemordsdommen opprettholdt mot den tidligere bosnisk-serbiske militærsjef Mladic

Publisert

on

By

FNs krigsforbrytelsesdommere opprettholdt tirsdag 8. juni en domfellelse av folkemord og livstidsdom mot tidligere bosnisk-serbisk militærkommandør Ratko Mladic, og bekreftet hans sentrale rolle i Europas verste grusomheter siden XNUMX. verdenskrig, skrive Anthony Deutsch og Stephanie Van Den Berg.

Mladic, 78, ledet bosnisk-serbiske styrker under Bosnias krig 1992-95. Han ble dømt i 2017 for anklager om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, inkludert terrorisering av sivilbefolkningen i den bosniske hovedstaden Sarajevo under en 43 måneders beleiring, og drap på mer enn 8,000 muslimske menn og gutter som ble tatt til fange i den østlige byen. av Srebrenica i 1995.

"Hans navn skal tillegges listen over historiens mest fordærvede og barbariske figurer," sa hovedrettsadvokat Serge Brammertz etter dommen. Han oppfordret alle tjenestemenn i den etnisk splittede regionen i det tidligere Jugoslavia til å fordømme eksgeneralen.

Mladic, som hadde bestridt både skylddommen og livstidsstraff under rettssaken, hadde på seg en kjoleskjorte og svart dress og sto og så på gulvet da ankedommen ble lest opp i retten i Haag.

Ankekammeret "avviser Mladic-anken i sin helhet ..., avviser påtalemyndighetens anke i sin helhet ..., bekrefter dommen om livsvarig fengsel pålagt Mladic av rettssalen," sa presidentdommer Prisca Nyambe.

Utfallet dekker 25 år med rettssaker ved ad hoc International Criminal Tribunal for the former of Jugoslavia, som dømte 90 personer. ICTY er en av forgjengerne til Den internasjonale straffedomstolen, verdens første permanente krigsforbryterdomstol, også med plass i Haag.

"Jeg håper at med denne Mladic-dommen vil barn i (Bosnias serbiskdrevne enhet) Republika Srpska og barn i Serbia som lever i løgner lese dette," sa Munira Subasic, hvis sønn og ektemann ble drept av serbiske styrker som overstyrte Srebrenica, sa etter kjennelsen, og fremhever serbisk folkemordfornektelse.

Mange serbere ser fortsatt på Mladic som en helt, ikke en kriminell.

Etterkrigstiden for den bosnisk-serbiske lederen Milorad Dodik, som nå er leder av Bosnias trepartsinteretniske presidentskap, fordømte dommen. "Det er klart for oss at det er et forsøk her på å skape en myte om folkemord som aldri skjedde," sa Dodik.

'HISTORISK DOM'

Bosnisk-serbiske general Ratko Mladic blir veiledet av en fransk utenrikslegionoffiser når han ankommer et møte som den franske FN-sjefen General Philippe Morillon arrangerte på flyplassen i Sarajevo, Bosnia-Hercegovina i mars 1993. Bildet er tatt i mars 1993. REUTERS / Chris Helgren
Tidligere bosnisk-serbisk militærleder Ratko Mladic gestikulerer før uttalelsen av sin anke-dom i FNs internasjonale restmekanisme for kriminelle domstoler (IRMCT) i Haag, Nederland 8. juni 2021. Peter Dejong / Pool via REUTERS
En bosnisk muslimsk kvinne reagerer mens hun avventer den endelige dommen fra den tidligere bosnisk-serbiske militærlederen Ratko Mladic i minnesenteret Srebrenica-Potocari-folkemordet, Bosnia-Hercegovina 8. juni 2021. REUTERS / Dado Ruvic

I Washington berømmet Det hvite hus FNs domstoles arbeid med å bringe gjerningsmenn av krigsforbrytelser for retten.

"Denne historiske dommen viser at de som begår forferdelige forbrytelser vil bli holdt til ansvar. Den forsterker også vår felles beslutning om å forhindre at fremtidige grusomheter oppstår hvor som helst i verden," heter det i en uttalelse.

Ankedommerne sa at Mladic, som etter ICTY-tiltalen var en flyktning i 16 år til han ble fanget i 2011, vil forbli varetektsfengslet i Haag mens det ble lagt til rette for at han ble overført til en stat hvor han vil sone straffen. Det er foreløpig ikke kjent hvilket land som vil ta ham.

Advokater for Mladic hadde hevdet at den tidligere generalen ikke kunne holdes ansvarlig for mulige forbrytelser begått av hans underordnede. De søkte frifinnelse eller rettssak.

Aktor hadde bedt ankepanelet om å opprettholde Mladics dom og livstidsdom i sin helhet.

De ønsket også at han skulle bli funnet skyldig i en ekstra sikt for folkemord på grunn av en etnisk rensekampanje - et forsøk på å utvise bosniske muslimer, kroater og andre ikke-serbere for å skjære ut et større Serbia - i de første årene av krigen. som inkluderte brutale interneringsleirer som sjokkerte verden.

Den påtalemyndigheten ble også avvist. Dommen fra 2017 fant at den etniske rensekampanjen utgjorde forfølgelse - en forbrytelse mot menneskeheten - men ikke folkemord.

FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet sa tirsdag at den endelige Mladic-avgjørelsen betydde at det internasjonale rettssystemet hadde holdt ham til ansvar.

"Mladics forbrytelser var den avskyelige kulminasjonen av hat som er stokket for politisk vinning," sa Bachelet i en uttalelse.

Den nedre ICTY-domstolen bestemte at Mladic var en del av "en kriminell konspirasjon" med bosnisk-serbiske politiske ledere. Den fant også at han var i "direkte kontakt" med den daværende serbiske presidenten Slobodan Milosevic, som døde i 2006 kort tid før dommen i sin egen ICTY-rettssak for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Mladic ble ansett å ha spilt en avgjørende rolle i noen av de mest grufulle forbrytelsene begått på europeisk jord siden nazisternes holocaust under XNUMX. verdenskrig.

Nemnda bestemte at Mladic var sentral i Srebrenica-slaktingen - som skjedde i et FN-utpekt "trygt område" for sivile - siden han kontrollerte både de involverte militære og politiske enhetene.

Felles uttalelse av den høye representanten Josep Borrell og kommissær Olivér Várhelyi om straffutmålingen av Ratko Mladic for folkemord

Den endelige dommen i saken om Ratko Mladic av International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) bringer til en slutt en nøkkelrettssak i Europas nylige historie for krigsforbrytelser, inkludert folkemord, som fant sted i Bosnia og Hercegovina.

"Når vi husker de som mistet livet, er vår dypeste medfølelse med deres nærmeste og de som overlevde. Denne dommen vil bidra til helbredelsen for alle de som led.

"EU forventer at alle politiske aktører i Bosnia-Hercegovina og på Vest-Balkan skal demonstrere fullt samarbeid med internasjonale domstoler, respektere deres avgjørelser og anerkjenne deres uavhengighet og upartiskhet.

"Folkemordfornektelse, revisjonisme og forherligelse av krigsforbrytere strider mot de mest grunnleggende europeiske verdiene. Dagens avgjørelse er en mulighet for ledere i Bosnia-Hercegovina og regionen, med tanke på fakta, å lede an i å ære ofre og fremme et miljø som bidrar til forsoning for å overvinne arven fra krigen og bygge varig fred. 

"Dette er en forutsetning for stabiliteten og sikkerheten i Bosnia-Hercegovina og grunnleggende for EU-veien. Det er også blant de 14 hovedprioritetene i kommisjonens uttalelse om Bosnia-Hercegovinas søknad om EU-medlemskap.

"Internasjonale og innenlandske domstoler i Bosnia-Hercegovina og i nabolandene trenger å fortsette sitt oppdrag for å gi rettferdighet for alle ofre for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord og deres familiemedlemmer. Det kan ikke være straffri."

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender