Kontakt med oss

Forurensing

Sahara-støv, vulkanutbrudd og skogbranner påvirker alle luften vi puster inn

DELE:

Publisert

on

De Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) sporer rutinemessig nøkkelindikatorer for sammensetningen av atmosfæren over hele kloden, inkludert overflateluftkvalitet i Europa, røykutslipp fra skogbranner og globale konsentrasjoner av atmosfæriske forurensninger og klimagasser, blant annet. I løpet av den boreale våren (mars-april-mai) 2024 var det flere relevante atmosfæriske sammensetningsrelaterte hendelser som presenteres i denne sesongoppsummeringen.

CAMS Data in Action – CAMS og det nye europeiske direktivet om luftkvalitet

Med mål om ytterligere å takle de negative effektene som luftforurensning har på helsen til europeere, har EU-kommisjonen har oppdatert European Ambient Air Quaity Direktiver (AAQD) med sikte på å oppnå en sunnere og mer bærekraftig fremtid. De nye direktivene setter mer ambisiøse mål for 2030 og strengere grenser for flere luftforurensninger. For å oppnå dette gir direktivene vitenskapen en spesiell rolle i å overvåke luftkvaliteten for å gi nøyaktig, pålitelig og sammenlignbar informasjon til medlemsstatene.

CAMS er nevnt eksplisitt i denne revisjonen av AAQD, da dataene CAMS produserer er et spesielt nyttig verktøy, som gjør det mulig for medlemslandene å utarbeide nye strategier for å redusere luftforurensning effektivt, samt å evaluere fremgangen som er gjort med å nå sine miljømål.

Laurence Rouil, CAMS-direktør, sier: «Dette er en viktig forpliktelse fra EU for å sikre god luftkvalitet for samfunnet vårt. Og dette er også et viktig øyeblikk for Copernicus Atmosphere Monitoring Service, som viser at vi har nådd modenhet som en operativ tjeneste. CAMS er fullt klar til å støtte EU-medlemsstater som ber om våre tjenester i deres evaluerings- og kvalitetsvurderingsaktiviteter etter anvendelsen av AAQD.

Dessuten har CAMS utviklet nye aktiviteter for å lette opptaket av CAMS-produkter i medlemslandene: Nasjonale samarbeidsprogrammer støtter nasjonale eksperter i å bruke og tilpasse CAMS-produkter og verktøy for å passe bedre til deres egne behov og for å videreutvikle deres eierskap i anvendelse av direktivene."

Annonse

Brannutslippsovervåking – skogbrannsesong i tropene

Utslippene fra skogbranner og åpen brenning i Sørøst-Asia, mellom januar og mai, var mindre intense i 2024 enn tidligere år, når det gjelder utslipp (inkludert karbon, aerosoler og luftforurensninger) og Fire Radiative Power (FRP). CAMS overvåket utviklingen av branner i denne regionen gjennom våren og observerte utslipp under gjennomsnittet for 2024-sesongen til tross for en økning i slutten av april og begynnelsen av mai. Til tross for utslipp under gjennomsnittet, bidro brannene i sesongen til forringet luftkvalitet i tillegg til andre utslippskilder.

Flere regioner i det tropiske Sør-Amerika, spesielt Venezuela og nabolandene, opplevde økt brannaktivitet på grunn av de tørrere forholdene på slutten av 2023. Venezuela, Guyana, Surinam, Bolivia og den brasilianske delstaten Roraima opplevde rekordhøye FRP-verdier og høye karbonutslipp mellom 1. januar og 15. mai. I tillegg, siden slutten av mars, har Mexico og Mellom-Amerika møtt betydelig brannaktivitet, noe som har ført til karbonutslipp over gjennomsnittet for denne tiden av året.

En annen relevant episode overvåket av CAMS de siste månedene var den tidlige starten på skogbrannsesongen i Canada. I følge data fra CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS) var utslippene av skogbrann i løpet av mai 2024 i British Columbia mer enn det dobbelte av det forrige høyeste nivået registrert i mai 2023, med Canadas totale utslipp i mai også et av de høyeste de siste 22 årene . CAMS fortsetter å overvåke skogbrannsituasjonen i Nord-Amerika, Europa og Sibir mens sommeren skrider frem.

Vulkanisk SO2 overvåking – vulkanutbrudd i Reykjanes og Ruang

Mount Ruang-vulkanen, som ligger i Sulawesi, Indonesia, brøt ut 16. april for første gang siden 2002. CAMS overvåket svoveldioksid (SO2) og sulfataerosoler som ble sluppet ut av utbruddene nøye for å vurdere langtransporten av plommene og påvirkningene på atmosfæren og lokal luftkvalitet.

Askeplommen generert av det første utbruddet anslås å ha nådd over 15 km. I tillegg ble SO2-plommene som ble observert som et resultat av utbruddet transportert over store avstander, og nådde India og til og med Afrikas Horn. Vulkanutbruddet påvirket imidlertid kun luftkvaliteten lokalt, da denne transporten har skjedd i store høyder.

CAMS har også fulgt nøye med på den vulkanske aktiviteten på Islands Reykjaneshalvøy. 16. mars brøt vulkanen ut, i en episode som varte til 9. mai. Et par uker senere, 29. mai, begynte en ny episode som resulterte i ytterligere utslipp av SO2.

Hvis du er interessert i CAMS-overvåking av vulkansk SO2, kan du lese vår Spørsmål og svar på vulkanen.

Tilbakevendende støvepisoder fra Sahara påvirker Europa

Våren i Sør-Europa ble dominert av gjentatte inntrengninger av Sahara-støv. Mellom 1. mars og 31. mai observerte CAMS flere episoder der høye konsentrasjoner av svevestøv krysset Middelhavet. En av de mest betydningsfulle av disse episodene fant sted mellom 22. april og 24. april og rammet spesielt Hellas. Som et resultat av denne episoden ble rød- og oransjefarget himmel opplevd i mange deler av Hellas, inkludert Athen.

Observasjoner viser en økning i intensiteten og hyppigheten av disse hendelsene for enkelte deler av Europa de siste årene.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender