Kontakt med oss

Klima forandringer

Hva er karbonneutralitet og hvordan kan det oppnås innen 2050?

Publisert

on

Under Paris-avtalen har EU forpliktet seg til karbonneutralitet i andre halvdel av det 21. århundre. Hva betyr det i praksis? Klimaendringer påvirker allerede hele verden, med ekstreme værforhold som tørke, hetebølger, kraftig regn, flom og skred som blir hyppigere, inkludert i Europa. Andre konsekvenser av det raskt skiftende klimaet inkluderer økende havnivå, forsuring av havet og tap av biologisk mangfold.

For å begrense global oppvarming til 1.5 grader Celsius - en terskel som det mellomstatlige panelet for klimaendringer (IPCC) antyder er trygg - er karbonneutralitet i midten av det 21. århundre viktig. Dette målet er også nedfelt i Paris avtale signert av 195 land, inkludert EU.

I november 2019 presenterte EU-kommisjonen European Green Deal, sin flaggskipplan som har som mål å gjøre Europa klimanøytralt innen 2050.

Paris-avtalen har som mål
  • Nå global topp av klimagassutslipp så snart som mulig.
  • Gjør raske reduksjoner.

Hva er karbonnøytralitet?

Karbonnøytralitet betyr å ha en balanse mellom å slippe ut karbon og absorbere karbon fra atmosfæren i karbonvask. Å fjerne karbonoksid fra atmosfæren og deretter lagre det er kjent som karbonbinding. For å oppnå netto nullutslipp må alle verdensomspennende klimagassutslipp motveies av karbonbinding.

Karbonvask er ethvert system som absorberer mer karbon enn det slipper ut. De viktigste naturlige karbonvaskene er jord, skog og hav. Ifølge estimater fjernes naturlige vasker mellom 9.5 og 11 Gt CO2 per år. Årlige globale CO2-utslipp nådd 37.1 Gt i 2017.

Til dags dato er ingen kunstige karbonvasker i stand til å fjerne karbon fra atmosfæren i den nødvendige skalaen for å bekjempe global oppvarming.

Kullet som er lagret i naturlige vasker som skog, slippes ut i atmosfæren gjennom skogbranner, endringer i arealbruk eller hogst. Dette er grunnen til at det er viktig å redusere karbonutslipp for å oppnå klimanøytralitet.

Utskifting av karbon

En annen måte å redusere utslippene og forfølge karbonnøytralitet er å kompensere for utslipp i en sektor ved å redusere dem et annet sted. Dette kan gjøres gjennom investering i fornybar energi, energieffektivitet eller andre rene teknologier med lite karbon. EUs system for handel med utslipp (ETS) er et eksempel på et karbonutligningssystem.

EU-mål

EU er forpliktet til en ambisiøs klimapolitikk. Under Green Deal har det som mål å bli et kontinent som fjerner så mange CO2-utslipp som det produserer innen 2050. Dette målet vil bli juridisk bindende hvis Europaparlamentet og rådet vedtar den nye klimaloven. EUs midlertidige utslippsreduksjonsmål for 2030 vil også bli oppdatert fra den nåværende 40% reduksjonen til en mer ambisiøs.

Parlamentets miljøkomité stemte 11. september til fordel for klimanøytralitet innen 2050 og med et 60% utslippsreduksjonsmål innen 2030 sammenlignet med 1990-nivået - mer ambisiøst enn kommisjonens opprinnelige forslag på 50-55%. Komiteens medlemmer ber kommisjonen sette et ekstra delmål for 2040 for å sikre fremgang mot det endelige målet.

I tillegg ba komiteens medlemmer alle EU-landene individuelt om å bli klimanøytrale og insisterte på at etter 2050 skulle mer CO2 fjernes fra atmosfæren enn det slippes ut. Dessuten bør alle direkte eller indirekte subsidier til fossile brensler avvikles senest i 2025.

Stortinget som helhet vil stemme om klimaloven under plenumsmøtet 5. - 8. oktober, hvoretter det kan starte forhandlinger med rådet.

Foreløpig har fem EU-land satt målet om klimanøytralitet i loven: Sverige har som mål å nå netto nullutslipp innen 2045 og Danmark, Frankrike, Tyskland og Ungarn innen 2050.

Finn ut mer om hvordan EU bidrar til å redusere CO2-utslipp

Klima forandringer

EUs klimalov: MEPs ønsker å øke målet for utslippsreduksjon i 2030 til 60%

Publisert

on

Stortinget vil at hvert enkelt EU-land skal være karbonnøytralt innen 2050 © Adobe Stock

Alle medlemsland må bli klimanøytrale innen 2050, sier parlamentet i en avstemning om EUs klimalov, og krever ambisiøse mål for reduksjon av utslipp for 2030 og 2040.

Stortinget har vedtatt sitt forhandlingsmandat om EUs klimalov med 392 stemmer for, 161 mot og 142 stemte ikke. Den nye loven tar sikte på å transformere politiske løfter om at EU vil bli klimanøytralt innen 2050 til en forpliktende forpliktelse og å gi europeiske borgere og bedrifter rettssikkerhet og forutsigbarhet de trenger for å planlegge for transformasjonen.

MEPer insisterer på at både EU og alle medlemslandene må bli klimanøytrale innen 2050, og at EU deretter skal oppnå “negative utslipp”. De krever også tilstrekkelig finansiering for å oppnå dette.

Kommisjonen må innen den 31. mai 2023, gjennom den ordinære beslutningsprosedyren, foreslå en bane på EU-nivå om hvordan man skal nå karbonnøytralitet innen 2050, sier MEPs. Det må ta hensyn til de totale gjenværende EU-klimagassutslippene (GHG) fram til 2050 for å begrense temperaturøkningen i samsvar med Parisavtalen. Banen skal gjennomgås etter hvert lager på globalt nivå.

MEPs ønsker også å opprette et EU Climate Change Council (ECCC) som et uavhengig vitenskapelig organ for å vurdere om politikken er konsistent og for å overvåke fremdriften.

Et mer ambisiøst 2030-mål er nødvendig

EUs nåværende mål for utslippsreduksjoner for 2030 er 40% sammenlignet med 1990. Kommisjonen foreslo nylig å øke dette målet til "minst 55%" i endret forslag til EUs klimalov. MEP-er hevet i dag baren ytterligere, og ba om en reduksjon på 60% i 2030, og la til at nasjonale mål skal økes på en kostnadseffektiv og rettferdig måte.

De ønsker også et foreløpig mål for 2040 som skal foreslås av Kommisjonen etter en konsekvensutredning, for å sikre at EU er på vei til å nå sitt 2050-mål.

Til slutt må EU og medlemslandene også fase ut alle direkte og indirekte subsidier av fossilt brensel senest 31. desember 2025, sier MEPs, mens de understreker behovet for å fortsette arbeidet med å bekjempe energifattigdom.

Etter avstemningen, parlamentets ordfører Jytte Guteland (S&D, Sverige) sa: ”Vedtakelsen av rapporten sender en klar melding til Kommisjonen og Rådet, i lys av de kommende forhandlingene. Vi forventer at alle medlemsland skal oppnå klimanøytralitet senest i 2050, og vi trenger sterke delmål i 2030 og 2040 for at EU skal oppnå dette.

"Jeg er også fornøyd med inkluderingen av et klimagassbudsjett, som angir den totale gjenværende mengden utslipp som kan slippes ut til 2050, uten å sette EUs forpliktelser under Paris-avtalen i fare."

Neste trinn

Stortinget er nå klar til å starte forhandlinger med medlemslandene når rådet har blitt enige om en felles holdning.

Bakgrunn

Etter Det europeiske råds avgjørelse (2019) om å støtte klimaneutralitetsmålet 2050, foreslo kommisjonen i mars 2020 EUs klimalov det ville gjøre det til et lovkrav for EU å bli klimanøytral innen 2050.

Stortinget har spilt en viktig rolle i å presse på for mer ambisiøs EU-klimalovgivning og erklært et klima krise på 28 november 2019.

Fortsett å lese

Klima forandringer

Europaparlamentet sementerer holdning til klimaendringene før de pruter med medlemslandene

Publisert

on

EU-lovgivere har støttet en plan om å kutte klimagasser med 60% fra 1990-nivåene innen 2030, og håper medlemslandene ikke vil prøve å vanne målet under kommende forhandlinger, skriver .

Resultatene av avstemningen som ble offentliggjort i dag (8. oktober) bekrefter deres foreløpige stemmer tidligere denne uken om en landemerke lov for å gjøre EUs klimamål juridisk bindende.

Loven, som inneholder det nye EU-utslippskuttende målet for 2030, vedtatt med stort flertall på 231 stemmer.

Stortinget må nå enes om den endelige loven med EUs 27 medlemsland, bare noen få av dem har sagt at de vil støtte et 60% utslippskuttende mål. Lovgivere vil unngå at land kaster bort det til under nivået av utslippskutt foreslått av EUs utøvende på minst 55%.

EUs nåværende 2030-mål er et kutt på 40%.

Parlamentet støttet også et forslag om å lansere et uavhengig vitenskapelig råd for å gi råd om klimapolitikk - et system som allerede er på plass i Storbritannia og Sverige - og et karbonbudsjett, der det fastsettes utslippene EU kan produsere uten å innfri sine klimaforpliktelser.

Med klimarelaterte påvirkninger som mer intense hetebølger og skogbranner som allerede føltes over hele Europa, og tusenvis av unge mennesker som gikk på gatene i forrige måned for å kreve strengere tiltak, er EU under press for å øke sin klimapolitikk.

Grupper som representerer investorer med 62 billioner euro i forvaltningskapital, pluss hundrevis av virksomheter og frivillige organisasjoner i dag skrev til EU-ledere og oppfordret dem til å bli enige om et utslippskuttende mål på minst 55% for 2030.

Forskere sier at dette målet, som er foreslått av EU-kommisjonen, er den minste innsats som er nødvendig for å gi EU et realistisk skudd for å bli klimanøytral innen 2050. Kommisjonen vil at det nye 2030-målet skal være ferdig innen utgangen av året.

Imidlertid vil klimaloven kreve kompromiss fra medlemslandene. Velstående stater med store fornybare energiressurser presser på for dypere kutt i utslipp, men kulltunge land, inkludert Polen og Tsjekkia, frykter det økonomiske fallet av tøffere mål.

På grunn av sin politiske følsomhet vil regjeringssjefer sannsynligvis avgjøre sin posisjon til 2030-målet med enstemmighet, noe som betyr at ett land kan blokkere det.

Fortsett å lese

Klima forandringer

Troverdige mål for netto-null må inneholde eksplisitte planer for fjerning av karbondioksid

Publisert

on

Å begrense den globale oppvarmingen til 1.5 ° C, som nevnt i Parisavtalen og vurdert av IPCCs spesielle rapport om 1.5 ° C (2018), vil kreve politiske tiltak på tvers av to typer avbøtende forhold: de som resulterer i rask reduksjon av klimagasser (GHG) ) utslipp og de som oppnår fjerning av karbondioksid fra atmosfæren. Imidlertid mangler nåværende statlige forpliktelser for å takle klimaendringene spesifikke planer for å mobilisere fjerning av karbondioksid for å oppnå den nødvendige karbonnøytraliteten - nemlig en balanse mellom utslipp og fjerning - og samarbeidspolitiske rammer under Parisavtalen er ennå ikke spesifikke nok for hvordan man skal måle og finansiere slike tiltak.

NET-RAPIDO-prosjektet lanserer rapporten for å bidra til forståelsen av hvordan land kan implementere karbondioksidfjerning (CDR) og hvordan disse anstrengelsene kan telles som en del av deres nasjonale forpliktelser til å nå Parisavtalens mål. Net-Zero Emissions: rollen som fjerning av karbondioksid i Paris-avtalen.

Forfatterne - Matthias Honegger, Axel Michaelowa og Matthias Poralla fra Perspectives Climate Research - presenterer et sett med konkrete anbefalinger for troverdig å inkludere CDR-strategier som en del av nasjonale klimastrategier og reviderte NDC. Disse inkluderer: innstilling av spesifikke CDR-mål for 2030, 2040 og 2050; utvidelse av forskning om konsekvensene av CDR for klimamål, en strukturert og inkluderende debatt om dens utvikling, og utforming av spesifikke insentiver for de prioriterte CDR-teknologiene.

Mens den nåværende mangelen på spesifikke CDR-tiltak kan skyldes oppfatningen om at de er kostbare eller upopulære, sammen med frykt for potensielle miljømessige bivirkninger og vanskeligheter med å gjøre karbonreduksjon attraktiv for industrien, finner forfatterne at Parisavtalens bestemmelser om internasjonalt samarbeid kan operasjonaliseres for å gi en troverdig vei fremover. For å håndtere CDR i Paris-avtalen omfattende, ved hjelp av eksisterende instrumenter, foreslår rapporten bruk av samarbeidsmekanismer mellom land for å utnytte karbonmarkeder og resultatbasert klimafinansiering, og styrke overvåking, gjennomgang og verifisering (MRV) for å mobilisere CDR innenlands og i utlandet på en gjennomsiktig og konsistent måte.

Undersøkelse av Parisavtalens definisjon av skadebegrensning, finner forfatterne at landenes nasjonale klimabidrag bør understøttes av gjennomsiktige strategier, planer og politikker for CDR-distribusjon. De finner at, som med tiltak for reduksjon av utslipp, vil de fleste CDR-tilnærminger kreve effektive økonomiske insentiver eller regulering via statlige tiltak både på nasjonalt nivå og på global skala.

Begrenset aksept og fortrolighet blant det sivile samfunn, samt manglende klarhet på tvers av internasjonale styresfærer som er relevante for CDR, kan for tiden holde tilbake fremgangen på CDR. Mindre justeringer og avklaringer angående relevante bestemmelser (under UNCBD, LC / LP, av UNFAO, IMO, UNEP og andre), kan tillate opplåsing av tillatte og nødvendige aktiviteter.

Dr. Axel Michaelowa, Perspectives 'senior grunnleggerpartner, sa: "Til tross for deres langsiktige natur utgjør netto-null-mål håndgripelige og umiddelbare tekniske politiske utfordringer, som krever nærmere oppmerksomhet. Vi kan lære av tidligere klimapolitiske instrumenter som CDM for å bygge muligheter for å løse og løse nettoproblemer med nullmål for nasjonal og internasjonal implementering og samarbeid. ”

Matthias Honegger, hovedforfatter og seniorkonsulent i Perspectives, sa: ”Samfunnet må presse på med å utvikle en visjon om en fremtidig netto-utslippsutslipp for å identifisere kritiske trinn og bevisst begynne å bevege seg i en retning som vil være kompatibel med å oppnå transformasjonen kreves for å komme dit. Han nevnte at politikkplanleggingsprosessen trengte "en infusjon av entusiasme mens han definerte pragmatiske mellomtrinn for å sikre fremgang."

Matthias Poralla, forfatter og juniorkonsulent i Perspectives, sa: "Bekymringer over bærekraft og sosial ønskelig med negative utslipp krever tidlige og nøye overveiingsprosesser for at politikk seriøst og troverdig takler risiko og bærekraftsproblemer og muliggjør levedyktige politikkveier."

Om NET-RAPIDO

NET-RAPIDO er et prosjekt implementert mellom 2018 og 2021 av Mälardalen University, Perspectives Climate Research and Climate Strategies, med sikte på å undersøke beredskap, utforming av policyinstrumenter, muligheter for styring og dialog har som mål å skape en klar forståelse av mulighetene, utfordringene og risikoen av negative utslippsteknologier (NET). Prosjektet er finansiert av det svenske energibyrået. Finn ut mer her.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender