Kontakt med oss

Hviterussland

Hviterusslands leder sier at internert journalist planla "blodig opprør"

Publisert

on

Hviterusslands president Alexander Lukashenko (Bildet) sa onsdag 26. mai at en journalist dro av et fly som ble tvunget til å lande i Minsk, hadde planlagt et opprør, og han beskyldte Vesten for å føre en hybrid krig mot ham, skrive Tom Balmforth og Maria Kiselyova.

I sine første offentlige bemerkninger siden et hviterussisk krigsfly fanget opp en Ryanair-flytur søndag mellom EU-medlemmene Hellas og Litauen, viste han ingen antydninger til å støtte seg fra konfrontasjon med land som beskylder ham for luftpiratvirksomhet.

"Som vi forutsa, endret våre illvillere fra utenfor landet og fra innsiden sine metoder for angrep på staten," sa Lukashenko til parlamentet.

"De har krysset mange røde linjer og har forlatt sunn fornuft og menneskelig moral," sa han og refererte til en "hybrid krig" uten å gi noen detaljer.

Hviterussland har vært utsatt for sanksjoner fra EU og USA siden Lukashenko slo ned på pro-demokratiprotester etter et omstridt valg i fjor. Men hans beslutning om å avlytte en internasjonal passasjerfly i hviterussisk luftrom og arrestere en 26 år gammel dissidentjournalist, har gitt løfter om mye mer seriøs handling.

I sin tale til parlamentet ga Lukashenko ingen detaljer om det "blodige opprøret" han beskyldte journalisten Roman Protasevich for planlegging.

Protasevich, hvis sosiale medier fra eksil hadde vært en av de siste gjenværende uavhengige kildene til nyheter om Hviterussland, ble vist på statlig TV mandag og tilsto å organisere demonstrasjoner.

Men opposisjonsfigurer i Hviterussland avviste tilståelsen og så videoen som bevis Protasevich var blitt torturert, en påstand gjentatt av moren Natalia.

"Jeg ber ganske enkelt med hele det internasjonale samfunnet ... vær så snill, verden, stå opp og hjelp, jeg ber deg så mye fordi de vil drepe ham," sa hun til den polske kringkasteren TVN.

Sent på tirsdag sendte statlig TV en lignende tilståelsesvideo av Sophia Sapega, en 23 år gammel student arrestert med Protasevich. Les mer

Tyskland ledet fordømmelse av Hviterussland over videobåndene, som Lukashenkos motstandere sa ble spilt inn under tvang.

"Vi fordømmer på det sterkeste mulig de hviterussiske herskernes praksis med å parade sine fanger offentlig med såkalte" tilståelser, "sa den tyske regjeringens talsmann Steffen Seibert.

Hviterussland avviser at de mishandler fanger. Rettighetsgrupper har dokumentert det de sier er hundrevis av overgrepssaker og tvangsinnrømmelser siden i fjor.

Europas luftfartsregulator utgav en bulletin på onsdag og oppfordret alle flyselskaper til å unngå Hviterusslands luftrom av sikkerhetsmessige årsaker og sa at den tvungne omdirigering av Ryanair-flyet hadde satt spørsmålstegn ved dets evne til å gi en trygg himmel. Les mer

Vestlige regjeringer har bedt flyselskapene sine omflytte flyreiser for å unngå Hviterusslands luftrom og har kunngjort planer om å forby hviterussiske fly. EU sier at andre uspesifiserte sanksjoner også er under utarbeidelse.

Kredittvurderingsbyrået S&P Global signaliserte at det kunne nedgradere Hviterusslands kredittvurdering hvis vestlige regjeringer innfører sterkere økonomiske sanksjoner.

Lukashenko sa at han ville reagere hardt på eventuelle sanksjoner. Hans statsminister sa at landet kunne forby import og begrense transitt som svar uten å gi detaljer.

Landlocked Hviterussland ligger mellom det allierte Russland og EU, og noe russisk olje og gass strømmer gjennom det. I fjor gjengjeldte den sanksjonene ved å begrense noe oljeeksporttrafikk gjennom en havn i Litauen.

I sine kommentarer til parlamentet sa Lukashenko (66) at gateprotester ikke lenger var mulig i Hviterussland. De fleste kjente opposisjonsfigurer er nå i fengsel eller eksil.

Ved makten siden 1994 møtte Lukashenko uker med masseprotester etter at han ble erklært vinneren av et presidentvalg som hans motstandere sa var rigget. Protestene mistet fart etter tusenvis av arrestasjoner i et politiinngrep.

Den eksiliserte opposisjonslederen Sviatlana Tsikhanouskaya sa at opposisjonen nå forberedte en ny fase med aktive protester.

"Det er ingenting mer å vente på - vi må stoppe terroren en gang for alle," sa hun.

Vestlige makter søker måter å øke isolasjonen til Lukashenko, som tidligere har trukket fra seg vestlige sanksjoner, som for det meste besto i å plassere tjenestemenn på svarte lister. Vesten er skeptisk til å forstyrre Moskva, som betrakter Hviterussland som en strategisk viktig buffer.

USAs president Joe Biden vil diskutere hendelsen med Russlands president Vladimir Putin på et toppmøte neste måned, men Det hvite hus sa at de ikke tror Moskva spilte noen rolle i hendelsen.

Hviterussiske myndigheter ga tirsdag ut en utskrift av en samtale mellom Ryanair-flyet og en flygeleder. I den forteller kontrolleren piloten om en bombetrussel og råder ham til å lande i Minsk. Piloten stiller gjentatte spørsmål til kilden til informasjonen før han går med på å viderekoble flyet.

Transkripsjonen, som Reuters ikke kunne uavhengig bekrefte, skilte seg fra utdrag utgitt av Hviterusslands stats-TV, som rapporterte at piloten hadde bedt om å lande i Minsk, i stedet for at kontrolleren rådet ham til å gjøre det.

Ryanair-flyet forblir i den litauiske hovedstadens flyplass, hvor det fløy etter Minsk, mens data blir samlet inn fra det, sa det litauiske påtalemyndigheten.

Hviterussland

Hviterussland går videre med atomprosjekt til tross for noe motstand

Publisert

on

Til tross for motstand i noen kvartaler, har Hviterussland blitt det siste i et økende antall land som bruker kjernekraft.

Hver insisterer kjernefysisk produserer ren, pålitelig og kostnadseffektiv elektrisitet.

EU støtter sikker kjernefysisk produksjon, og et av de nyeste anleggene er i Hviterussland, hvor den første reaktoren til landets første atomkraftverk i fjor ble koblet til det nasjonale nettet og tidligere i år startet fullverdig kommersiell drift.

Det hviterussiske kjernekraftverket, også kjent som Astravets-anlegget, vil ha to driftsreaktorer med en total produksjonskapasitet på om lag 2.4 GW når de er ferdige i 2022.

Når begge enhetene har full effekt, vil 2382 MWe-anlegget unngå utslipp av mer enn 14 millioner tonn karbondioksid hvert år ved å erstatte generering av karbonintensive fossile brensler.

Hviterussland vurderer bygging av et andre atomkraftverk som ytterligere vil redusere avhengigheten av importerte fossile brensler og flytte landet nærmere netto-null.

For tiden er det rundt 443 kjernekraftreaktorer som opererer i 33 land, og gir omtrent 10% av verdens elektrisitet.

Rundt 50 kraftreaktorer bygges for tiden i 19 land.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internasjonale organisasjonen som representerer den globale kjernefysiske industrien, sa: ”Bevisene øker for at vi må fortsette å opprettholde en bærekraftig og lav-karbon-energivei for raskt å akselerere mengden av nye kjernekapasitet bygget og koblet til nettet globalt. 2.4 GW ny kjernekapasitet i Hviterussland vil være et viktig bidrag til å nå dette målet. ”

Hviterussland-anlegget har møtt fortsatt motstand fra nabolandet Litauen, hvor tjenestemenn har uttrykt bekymringer om sikkerhet.

Det hviterussiske energidepartementet har sagt at anlegget når det er fullt operativt vil levere omtrent en tredjedel av landets strømbehov.

Anlegget koster angivelig rundt 7-10 milliarder dollar.

Til tross for bekymringer fra noen parlamentsmedlemmer, som har satt i gang en sterk lobbykampanje mot det hviterussiske anlegget, har internasjonale vakthunder, som International Atomic Energy Agency (IAEA) ønsket prosjektet fullført.

IAEA-teamet av eksperter har nylig fullført et rådgivningsoppdrag for nuklear sikkerhet i Hviterussland, utført på forespørsel fra den hviterussiske regjeringen. Målet var å gjennomgå det nasjonale sikkerhetsregimet for kjernefysisk materiale og tilhørende fasiliteter og aktiviteter, og besøket inkluderte en gjennomgang av fysiske beskyttelsestiltak implementert på stedet, sikkerhetsaspekter knyttet til transport av kjernefysisk materiale og datasikkerhet.

Teamet, som inkluderte eksperter fra Frankrike, Sveits og Storbritannia, konkluderte med at Hviterussland hadde etablert et nuklear sikkerhetsregime i samsvar med IAEAs veiledning om grunnleggende kjernefysiske sikkerhet. Det ble identifisert god praksis som kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for å styrke deres nukleare sikkerhetsaktiviteter.

IAEAs divisjon av nukleær sikkerhetsdirektør Elena Buglova sa: “Ved å være vertskap for et IPPAS-oppdrag har Hviterussland vist sitt sterke engasjement og kontinuerlige innsats for å styrke sitt nasjonale kjernefysiske sikkerhetsregime. Hviterussland har også bidratt til å foredle IPPAS-metoder de siste månedene, spesielt ved å gjennomføre en pilotevaluering av sitt nukleare sikkerhetsregime som forberedelse til oppdraget. ”

Oppdraget var faktisk det tredje IPPAS-oppdraget som Hviterussland arrangerte, etter to som fant sted i henholdsvis 2000 og 2009.

Til tross for forsøk på å gi forsikringer, vedvarer bekymringene om sikkerheten til atomindustrien.

Den franske energieksperten Jean-Marie Berniolles innrømmer at ulykker ved atomkraftverk gjennom årene har "dypt forandret" Europas oppfatning av kjernefysiske anlegg, og "gjort det som burde vært en av de mest bærekraftige energiproduksjonskildene til et lyn for kritikk".

Han sa: "Dette er et bevis på et stadig mer ideologisk smittet synspunkt helt skilt fra vitenskapelige fakta."

Frankrike er et land som har falt ut av kjærlighet til atomteknologien, som kulminerte i 2015-loven om energiomgangen for grønn vekst som forutsetter at andelen av atom i Frankrikes energimiks skal falle til 50% (ned fra omtrent 75%) med 2025.

Det er mange som hevder at dette vil være umulig å oppnå. 

Berniolles sier at Hviterussland er et "annet eksempel på hvordan kjernefysisk sikkerhet utnyttes for å forhindre at NPP oppnår full og rettidig brukbarhet".

Han sa: "Selv om det ikke er et medlemsland i EU, krevde flere MEPS, på oppfordring fra Litauen, i februar 2021 at Hviterussland stanser prosjektet på grunn av antatte sikkerhetshensyn."

Slike krav blir fortsatt uttrykt inderlig, selv etter at European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) sa at sikkerhetstiltakene ved Astravets er helt i tråd med europeiske standarder. Den fagfellevurderte rapporten - publisert etter omfattende besøk på stedet og sikkerhetsvurderinger - sa at reaktorene så vel som NPPs beliggenhet er "ingen grunn til bekymring".

Faktisk uttalte IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europaparlamentet at: "Vi har vært i kontakt med Hviterussland i lang tid," "vi er til stede i feltet hele tiden", og IAEA har funnet "god praksis" og ting å forbedre, men vi har ikke funnet noen grunn til at anlegget ikke skal fungere.

Motstanderne i Hviterussland anlegget fortsetter å sammenligne Tsjernobyl, men Berniolles sier at "en av de grunnleggende leksjonene som ble hentet fra Tsjernobyl, var at fullstendige kjernesmeltinger måtte holdes grundig inne".

“Dette utføres vanligvis med en enhet som kalles en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvorav to er i Astravets - er utstyrt med den. Kjernefangerens kjølesystem må kunne avkjøle kjerneavfallet hvor en termisk effekt på ca 50 MW genereres de første dagene etter atomulykken. Ingen neutronisk ekskursjon forekommer under disse omstendighetene, i hva som er en annen grunnleggende forskjell for Tsjernobyl. Gitt at europeiske sikkerhetseksperter ikke har tatt opp disse problemene under analysene av Astravets, indikerer det at det ikke er noen problemer med disse tiltakene, ”la han til.

Han og andre bemerker at mens Litauen og noen parlamentsmedlemmer kan ha brukt år på å kritisere anleggets sikkerhetstiltak, "er det faktum at de aldri ble funnet å mangle alvorlig".

Fortsett å lese

Hviterussland

På Washington-besøk ber Hviterusslands opposisjonsleder USA om mer hjelp

Publisert

on

By

Hviterussisk opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya ser på etter å ha deltatt i en paneldiskusjon med den hviterussiske filmregissøren Aliaksei Paluyan i Berlin, Tyskland, 11. juni. REUTERS / Axel Schmidt / File Photo

Hviterusslands opposisjonsleder Sviatlana Tsikhanouskaya (Bildet) appellerte mandag 19. juli om mer hjelp fra USA da hun innledet et besøk til Washington for møter med topptjenestemenn i Biden-administrasjonen denne uken, skriver Steve Holland og Doina Chiacu.

Hviterusslands president Alexander Lukashenko har holdt et tett grep om Hviterussland siden 1994 og har slått ned på gateprotester som startet under et presidentvalg i august i fjor som hans motstandere sier var rigget slik at han kunne beholde makten.

Tsikhanouskaya, 38, var kandidat ved valget i stedet for mannen hennes, Sergei Tsikhanouskiy, en videoblogger som har blitt fengslet siden mai 2020 på anklager som brudd på den offentlige orden, noe han nekter. Tsikhanouskaya flyktet til nabolandet Litauen etter Lukashenkos angrep.

Hun møtte statssekretær Antony Blinken, statssekretær for politiske saker Victoria Nuland og statsråd Derek Chollet, sa utenriksdepartementet i en uttalelse.

De sa at de diskuterte behovet for Lukashenko-regjeringens "nedbryting mot slutten, sammen med ubetinget løslatelse av alle politiske fanger i Hviterussland, og en inkluderende politisk dialog og nytt presidentvalg under internasjonal observasjon".

Tsikhanouskaya hadde også planlagt møter denne uken med høytstående tjenestemenn i Det hvite hus, sa en senioradministrasjon.

Hun sa til CNN at det var behov for mer hjelp fra USA og EU.

"USA har en moralsk forpliktelse til å være sammen med oss. Jeg ber USA hjelpe sivilsamfunnet med å overleve," sa hun. "Stå med Hviterussland."

Senioradministrasjonssjefen sa at USA "står med" Tsikhanouskaya og folket i Hviterussland og "vil fortsette å støtte deres demokratiske ambisjoner."

Fortsett å lese

Hviterussland

USA 'bekymret' for migranter fra Hviterussland til Litauen

Publisert

on

By

Litauiske hærsoldater installerer barberkabel på grensen til Hviterussland i Druskininkai, Litauen 9. juli 2021. REUTERS / Janis Laizans

Litauiske hærsoldater installerer barberkabel på grensen til Hviterussland i Druskininkai, Litauen 9. juli 2021. REUTERS / Janis Laizans

USA er bekymret for strømmen av migranter fra Midtøsten og Afrika fra Hviterussland til Litauen, har en amerikansk diplomat sagt, skriver Andrius Sytas i Vilnius, Reuters.

Litauen begynte å bygge en barberhøydesperre på 550 km (320 mil) på grensen til Hviterussland fredag ​​etter å ha beskyldt hviterussiske myndigheter for å fly inn migranter fra utlandet for å sende ulovlig til EU. Les mer.

"Vi ser på det veldig nøye og med bekymring", sa USAs assisterende utenriksminister George Kent i et intervju med det litauiske nyhetsnettstedet 15min.lt, publisert søndag 11. juli.

Han sa at "trykktaktikken" kan sammenlignes med migrantstrømmer fra Russland til Finland og Norge i 2015.

"Det er noe vi oppfordrer hviterussiske myndigheter til å stoppe - med vilje presse migranter fra andre land til den litauiske grensen", sa Kent.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender