Kontakt med oss

Faktokontroll

Nova Resistência utgjør en alvorlig utfordring for samholdet i det brasilianske samfunnet

DELE:

Publisert

on

Det er umulig å forstå moderne informasjonskrigføring og ideologisk innflytelse uten en nøkkelforståelse av den omfattende rekkevidden til Nova Resistência-gruppens nettverk og rollen den har og fortsetter å spille i utformingen av Brasils politiske diskurs - skriver Bernardo Almeida.

Viktigere er det at et bredt utvalg av uformelle partnere spiller hovedroller i å bidra til å forevige deres fortellinger i nettsfæren. Det amerikanske utenriksdepartementets Global Engagement Center rapporterte dette i en rapport med tittelen "Exporting Pro-Kremlin Disinformation: The Case of Nova Resistência in Brazil". Slike partnere, selv om de ikke har en formell rolle i Nova Resistências nettverk, forsøker å forsterke rekkevidden til arbeidet deres, og presenterer forskerne en ny modell for desentralisert innflytelse som er verdt å undersøke nøye.

Fordi det som har blitt kjent som "Digital Battlefield" er den viktigste måten Nova Resistência utvider sin rekkevidde på, må det være en sentral del av all forskning som er fokusert på organisasjonen. Dette inkluderer identifisering av fremtredende sosiale mediefigurer som engasjerer seg i organisasjonen og blir vurdert ved hjelp av to primære deler av kriterier, det første er omfanget av deres sosiale medier følger, med minimum ti tusen følgere som kriteriet for definisjon som viktig. På det tidspunktet denne artikkelen ble skrevet, var det 16 slike profiler, som alle bidrar til nettdiskursen på en myriade av måter og har en samlet tilhengerskare på 2.5 millioner. Disse inkluderer å skrive artikler, delta i spørsmål og svar-økter på nettet, inkludert, men ikke begrenset til, YouTube samt delta på personlige møter, alle avgjørende vektorer for den ideologiske formidlingen av Nova Resistências ideer.

Til tross for deres svært forskjellige politiske bakgrunner, har strategiske allianser blitt dannet mellom disse aktørene på grunnlag av oppfattede felles verdier, hvorav mange blir sett på som i tråd med Nova Resistências agenda. Først og fremst driver disse en agenda som fremhever det de kaller en "multipolar verdensorden". Dette synet utfordrer vestlig dominans i kraft av hvordan det fremmer brasiliansk nasjonalisme. Disse individene avviser minoriteters rettigheter til selvidentifikasjon, kaller ut utenlandske NGOer som er aktive i så ustridige saker som Amazonas, og delegitimerer urfolks rettighetsbevegelser. De tilslutter seg konservative religiøse verdier, spesielt den katolske kirken, og mener at tro kan tjene som en mekanisme for å forhindre samfunnsforfall.

De har derfor en sterk reaksjonær holdning til alt de ser på som å representere sosial progressivisme. For eksempel blir det å gå inn for enten seksuell frigjøring eller begivenhetsfeminisme sett på som en potensiell trussel mot stabiliteten i samfunnet. Naturligvis kan disse ideene også finnes i arbeidet til Aleksander Dugin, og spesifikt hans fjerde politiske teori. Selv om man ikke vil finne det eksplisitt formulert på denne måten i Dugins verk, er det ganske lett å lese mellom linjene.

Gjennomtrengningen av nettverket som er utviklet av Nova Resistência lever ikke bare i nettsfæren. Vi har sett infiltrasjon av Brasils styringsstruktur på ulik grad av nivåer. Ta Aldo Rebelo som et eksempel, som selv om han ikke har valgt verv, har stor grad av innflytelse i kommunestyret i São Paulo. Lorenzo Carrasco er et annet eksempel på et individ som tydelig påvirker fortellinger knyttet til ikke bare frivillige organisasjoner, men urfolksbevegelser i bredere forstand. Når det gjelder tankeledere som former den offentlige diskursen gjennom sitt forfatterskap, har vi Bruna Frascolla og Albert som begge skriver for innflytelsesrike medier, og absolutt prøver å påvirke valgresultatene.

Annonse

Vi ser en lignende innvirkning i det brasilianske samfunnet, gjennom politiske skikkelser som Rui Costa Pimenta og Robinson Farinazzo, en pensjonert marinesjef. Disse har gjennom sitt engasjement med Nova Resistência vist det delikate samspillet mellom uformelle påvirkningsnettverk og tradisjonelle politiske strukturer.

Det er alvorlige implikasjoner for global informasjonskrigføring som må vurderes. Strategiene som brukes av Nova Resistência og dets allierte er ikke enkle. Disse er sofistikerte og ble skapt ved hjelp av bevegelsens dype forståelse av både det brasilianske og globale samfunnet. Måten Nova Resistência bruker innflytelsesrike sosiale medier og trendende problemstillinger for å vise hvordan ideene deres stemmer overens med bredere ideologiske strømninger, er ærlig talt farlig og bekymringsfull. Alt dette gjøres selvfølgelig uten begrensningene for formelt medlemskap, i stedet ved å bruke en modell av desentraliserte, verdibaserte partnerskap. Dette er en alvorlig utfordring hvis vi skal få slutt på deres desinformasjon og ideologiske manipulasjon.

Bernardo Almeida er en frilansanalytiker basert i Rio de Janeiro, med fokus på russisk storstrategi i Latin-Amerika. Han har en MA i konfliktstudier fra University of São Paulo.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender