Kontakt med oss

Faktokontroll

Forstå knuten til Sør-Afrikas holdning til Russland/Ukraina-krigen

DELE:

Publisert

on

I markeringen av toårsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina, ble oppmerksomheten sentrert om de geopolitiske spenningene mellom Ukraina og dets allierte, NATO-land og USA, i forhold til Russland og den pågående krigen siden dens første dag - skriver Ali Hisham.

Kiev har ønsket vestlige ledere velkommen til å møte president Zelenskyy og delta på den virtuelle konferansen med Group of Seven (G7) landsledere og EU-allierte for å bekrefte sin betydelige støtte til Ukraina, som manifesteres i løfter om å fylle mangel på aminering og annen støtte.[1] Et annet kritisk, men ofte oversett aspekt er imidlertid bølgene av desinformasjon og geopolitisk myk maktdynamikk, som ser ut til å bidra betydelig til å posisjonere Pro-Kremlin-narrativer.

En av de mest undervurderte maktene er Afrika, eller – for å unngå fallgruven til afropessimisme – innflytelsen fra 54 afrikanske land, som ofte er utilstrekkelig behandlet som en homogen enhet. Motsatt setter afrosentriske perspektiver pris på det unike ved hvert afrikansk land, og erkjenner at de ikke er de samme. Dette er tydelig bevist i sammenheng med den russisk/ukrainske konflikten, hvor stemmene mot å fordømme Russland i FN varierte mellom afrikanske land. Når Sør-Afrika beveger seg bort fra ethvert monolittisk syn på Afrika, har Sør-Afrika en kritisk og innflytelsesrik posisjon i denne sammenhengen, kanskje den mest, på grunn av sitt BRICS-medlemskap med Russland, landets historiske kontekst når det gjelder apartheid, og dets nylige unike overgang til det internasjonale Court of Justice (ICJ) presenterer en folkemordssak mot Israel.

Sør-Afrika har opprettholdt langvarige sterke historiske bånd med Russland, og ble det første afrikanske landet som etablerte offisielle diplomatiske forbindelser med den russiske føderasjonen 28. februar 1992, etter oppløsningen av Sovjetunionen. Forholdet mellom Sør-Afrikas nåværende ledelse og Russland ble styrket under apartheidtiden da Sovjetunionen ga militær trening, økonomisk hjelp og diplomatisk støtte til sørafrikanske frigjøringsbevegelser som det nåværende regjerende partiet, African National Congress (ANC). Afrika representerer et innbydende strategisk område for å etablere dominans, fremme anti-vestlige følelser og sikre internasjonalt støttet beskyttelse for å styrke sin globale status i det geopolitiske landskapet etter den kalde krigen.

Til tross for Afrikas avhengighet av både Russland og Ukraina for matsikkerhet som viktigste importkilder for hvete, er Russlands bidrag mer enn det dobbelte av Ukraina, ifølge statistikk. Videre kunngjorde Russlands landbruksminister den 17. november 2023 Moskvas første forsendelse av hvete, og oppfyller president Putins løfte til afrikanske lands ledere under toppmøtet som ble holdt i juli 2023. Tiltaket var ment å lindre virkningen av hvetemangel i Afrika etter Moskvas trekke seg fra avtalen som tillot Ukraina å sende korn fra Svartehavshavner.[2]

Da den russiske fullskala invasjonen av Ukraina startet i februar 2022, var Sør-Afrikas offisielle holdning en "nøytralitet". Til tross for denne nøytraliteten har krigen paradoksalt nok understreket russisk overlegenhet og popularitet i Afrika, spesielt sammenlignet med Ukraina, som har blitt tydelig i mange aspekter over tid.

Annonse

Mens Johannesburg var klar til å være vertskap for BRICS-toppmøtet i august 2023, ventet Sør-Afrika å arrestere president Vladimir Putin i samsvar med Den internasjonale straffedomstolens (ICC) arrestordre utstedt tilbake i mars samme år. Det var imidlertid gyldig tvil om at landets rettshåndhevelsesmyndigheter ville etterkomme, spesielt gitt deres tidligere avslag på å arrestere tidligere president Omar El-Bashir i 2015. Bashir møtte lignende anklager fra ICC for å ha begått folkemord i Darfur mellom 2003 og 2008, med to arrestordre utstedt i 2009 og 2010[3]. På den tiden underbygget Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa disse usikkerhetene ved å begjære ICC om å påberope seg artikkel 97, som tillater land å søke fritak fra overholdelse av warrants hvis dette kan utløse betydelige problemer, inkludert risikoen for krig[4]. Ved å gjøre det antydet Pretoria at å arrestere Putin ville være ensbetydende med en "krigserklæring" mot Russland, som Ramaphosa sa[5].

I juli ble det imidlertid klart at det var flere grunner til denne holdningen, da Ramaphosa reiste til St. Petersburg for å møte Putin på det andre Russland-Afrika-toppmøtet, hvor de så ut til å være veldig nærme. Ramaphosas adresse til Putin var spesielt varm, og uttrykte takknemlighet for hans 'kontinuerlige støtte'. Styrken i båndene deres ble ytterligere tydelig da Ramaphosa avsluttet sin tale med å offentlig takke Putin for «velkomstmiddagen og kulturshowene som viste frem St. Petersburgs kultur».

På den andre siden beordret høyesterett i Pretoria den sørafrikanske regjeringen å etterkomme ICC-beslutningen og arrestere Putin så snart han ankom [6]. Opposisjonsstemmer i Sør-Afrika presset regjeringen internt til å arrestere Putin.

Et bemerkelsesverdig aspekt ved den sørafrikanske offentlighetens perspektiv på Russland/Ukraina-krigen er tydelig gjennom deres engasjement på sosiale medieplattformer. Mange kommentarer til denne konflikten antyder at sørafrikanere ser på krigen som utenfor deres bekymringssfære, og hevder at Afrika, og spesielt Sør-Afrika, har sine egne kriser å håndtere.

 En betydelig del av disse kommentarene uttrykker også mistenksomhet mot vestlige forsøk på å få regjeringen deres til å støtte enten Russland eller Ukraina. Disse synspunktene gjenspeiles spesielt i kommentarene som fikk flest likes og som ofte ble gjentatt.

Men fortsatt opprettholder Sør-Afrika sin innflytelsesrike tilstedeværelse og intervensjon på den internasjonale arenaen, og fortsetter sin historiske arv av betydelig globalt engasjement. Denne innflytelsen understrekes av dens avgjørende holdning til krigen i Palestina, eksemplifisert ved dens initiering av en folkemordsak mot Israel ved Den internasjonale domstolen (ICJ). Flertallet av sørafrikanere støtter inderlig regjeringens handling, og ser den som en forlengelse av deres varige kamp mot kolonialisme og en manifestasjon av prinsippene fra anti-apartheid-tiden.

Den palestinske søken etter rettferdighet har lenge vært parallelt med Sør-Afrikas antikoloniale og anti-apartheidkamper, en sammenligning som er forankret i historien, og før noen av de nåværende krigene. Dette perspektivet holdes ikke utelukkende av aktivister og talsmenn; det er også anerkjent av FN. I 2020 publiserte FN en pressemelding om Israels annektering av deler av den palestinske Vestbredden[7]. Uttalelsen fra FN erklærte at Israel bryter folkeretten. FN betraktet Palestina klart og eksplisitt som "det 21. århundres apartheid"[8].

Bortsett fra de sterke historiske båndene med Sovjetunionen, ser Sør-Afrika først og fremst på både Ukraina og Russland som nøkkelkilder til kornforsyninger, noe som er avgjørende i sammenheng med matsikkerhet. Russlands tilstedeværelse i Afrika er imidlertid mer uttalt enn Ukrainas. Selv om Moskva investerer mindre enn 1 prosent av sine utenlandske direkteinvesteringsressurser på hele kontinentet, er det fortsatt mer enn Ukraina[9].

Til syvende og sist er det ikke overraskende at Sør-Afrika opprettholder nøytralitet for å unngå å miste diplomatiske forbindelser med Ukraina, samtidig som de opprettholder tettere bånd med Russland. Imidlertid anklaget USA, gjennom sin ambassadør i Republikken Sør-Afrika, Reuben Brigety, Sør-Afrika for å støtte Russland mer alvorlig ved å sende våpen til landet. Den sørafrikanske regjeringen har på det sterkeste benektet disse påstandene.

Afrikanske nasjoner har lenge tålt marginalisering i det internasjonale samfunnet av de fleste maktsentre, ofte stemplet som "tredje verdens" land, spesielt etter deres kamp for å gjenvinne suverenitet etter kolonialisme. Sør-Afrikas reise gjennom Apartheid er en direkte arv fra kolonial undertrykkelse, en prøvelse som fortsetter å kaste en lang skygge inn i det 21. århundre. Utover historiske klager, sliter afrikanske nasjoner med fattigdom, ressursknapphet, utilstrekkelig utdanning og mangel på grunnleggende nødvendigheter som mat og rettferdighet. Kontinentets mangfoldige og rike kulturarv har ofte blitt overskygget av et monolitisk perspektiv, og neglisjerer de unike afrosentriske egenskapene til hver nasjon.

I dagens globale landskap, preget av eskalerende konflikter, krigsforbrytelser og Den internasjonale straffedomstolens utstedelse av arrestordre for sittende presidenter, blir konsekvensene av langvarig urettferdighet overfor Afrika stadig tydeligere. Kontinentet, som bærer sårene etter flere hundre år gamle urettferdigheter, finner seg nå et samlingspunkt for globale makter som søker troskap i sine geopolitiske konfrontasjoner. Likevel, akkurat som Sør-Afrika overvann Apartheid og nå forkjemper den palestinske saken mot folkemord, er det en leksjon i motstandskraft og jakten på rettferdighet. Kritikken og påstandene om dobbeltmoral som regjeringen i Pretoria står overfor, understreker det komplekse samspillet mellom historie, nåværende utfordringer og fremtidige implikasjoner. Det er viktig å forstå denne forbindelsen, siden den avslører en syklus av urettferdighet som ingen nasjon kommer til gode. Når vi streber etter en verden der alle land behandles med lik respekt, kan vi bryte denne syklusen og fremme en mer rettferdig global orden.

Ali Hisham, en egyptisk mediespesialist, fokuserer på å dissekere narrativer og bekjempe hatytringer og desinformasjon. Han har skrevet siden 2009, med flere vellykkede titler. Hishams innsikt har prydet akademiske artikler, og gitt ham utmerkelser som det prestisjetunge Chevening-stipendet for sin MA i medier, kampanjer og sosial endring ved University of Westminster, London.


[1] 'Vestlige ledere i Kiev, G7 lover støtte til Ukraina på krigsdagen | Reuters', åpnet 2. mars 2024, https://www.reuters.com/world/europe/western-leaders-kyiv-g7-pledge-support-ukraine-war-anniversary-2024-02-24/.

[2] 'Russland sier at de første gratis kornforsendelsene til Afrika er på vei | Reuters', åpnet 13. mars 2024, https://www.reuters.com/markets/commodities/russia-begins-supplying-free-grain-african-countries-agriculture-minister-2023-11-17/.

[3] 'ICC Rules against South Africa on Shameful Failure to Arrest President Al-Bashir - Amnesty International', åpnet 2. mars 2024, https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/07/icc-rules-against -sør-afrika-om-skammelig-unnlatelse-til-arrestering-president-al-bashir/.

[4] Sør-Afrika ber ICC om å frita den fra Putin-arrest for å unngå krig med Russland | Reuters', åpnet 2. mars 2024, https://www.reuters.com/article/idUSKBN2YY1E6/.

[5] "Å arrestere Vladimir Putin i Sør-Afrika vil være "krigserklæring", sier Ramaphosa. BBC News, 18. juli 2023, sek. Afrika, https://www.bbc.com/news/world-africa-66238766.

[6] 'Sør-Afrika: Menneskerettighetsorganisasjoner griper inn i rettssaken for å få Russlands president, Vladimir Putin, arrestert | International Commission of Jurists', åpnet 2. mars 2024, https://www.icj.org/south-africa-human-rights-organizations-intervene-in-court-case-to-have-russian-president-vladimir-putin -arrestert/.

[7] "Israelsk annektering av deler av den palestinske Vestbredden ville bryte internasjonal lov – FN-eksperter oppfordrer det internasjonale samfunnet til å sikre ansvarlighet - Pressemelding - Spørsmål om Palestina", åpnet 2. mars 2024, https://www.un.org/unispal /dokument/israelsk-annektering-av-deler-av-den-palestinske-vest-banken-ville-bryte-internasjonal-lov-u-eksperter-kalle-det-internasjonale-samfunnet-for å sikre-ansvarlighet-presse -utgivelse/.

[8] Ifølge Mbalula vil ANC ønske Russlands president Vladimir Putin hjertelig velkommen til Sør-Afrika, 2023, https://www.youtube.com/watch?v=c0aP3171Gag.

[9] 'Russlands voksende fotavtrykk i Afrika | Council on Foreign Relations', åpnet 2. mars 2024, https://www.cfr.org/backgrounder/russias-growing-footprint-africa.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender