Kontakt med oss

Faktokontroll

Forkjemper muslimsk menneskehet for å oppfatte den russiske invasjonen i det unge muslimske samfunnet Indonesia-Malaysia 

DELE:

Publisert

on

Den russiske invasjonen av Ukraina har skapt omfattende reaksjoner fra lokalsamfunn over hele verden. I Indonesia identifiserte vi 6,280 tweets til støtte for Russland i begynnelsen av 2022-invasjonen. I mellomtiden hevder annen forskning at malaysiske nettbrukere produserte 1,142 pro-russiske tweets og dusinvis av Facebook-innlegg.

Basert på dataene ovenfor, Indonesiske og malaysiske brukere av sosiale medier virke distrahert fra å diskutere den destruktive virkningen av invasjonen og i stedet fokusere på den overfladiske karakteren til innholdet de konsumerer. Som et resultat er publikum sårbare for å bli utsatt for innhold som flytter oppmerksomheten deres fra krigens virkelighet til gjerningsmannens synspunkt.

Vår forskning fant at brukere av sosiale medier artikulerte islamske narrativer for å uttrykke sin støtte til invasjonen. For å undersøke denne forestillingen videre, gjennomførte vi en fokusgruppediskusjon (FGD) med studenter fra to islamske universiteter i Indonesia og Malaysia. Vi sammenstilte deretter funnene med online spørreundersøkelse data som ble distribuert til et bredere publikum i begge regioner. Gitt at sosiale medier potensielt er forvrengt av sosial støy, kreves det en kryssanalyse mellom digitale og tradisjonelle data.

Selv om indonesisk-malaysiske muslimske samfunn deler samfunnsverdier, er det bemerkelsesverdige forskjeller angående deres oppfatning av den russiske invasjonen. Våre funn viste at unge malaysiske muslimer uttrykte støtte til den russiske invasjonen hovedsakelig på grunn av "anti-vestlig" følelse. I mellomtiden uttrykte unge indonesiske muslimer beundring for Putins tapperhet i å føre krig.

metodikk

For å få tak i dataene gjennomførte vi FGDs og online undersøkelser av unge muslimer i Indonesia og Malaysia. FGD-ene involverte studenter fra Universitas Pesantren Tinggi Darul Ulum i Indonesia og Universiti Sultan Zainal Abidin i Malaysia, som begge har en lang tradisjon for å inkorporere islamske verdier i læring. I denne økten stilte vi respondentene spørsmål om hvordan de oppfattet den russiske invasjonen av Ukraina, etterfulgt av en moderat diskusjon av emnet. Spørsmålene fokuserte på hvordan de ville beskrive den russiske invasjonen av Ukraina og hvordan de ville beskrive relatert innhold de møter på sosiale medier.

Annonse

Videre administrerte vi en enkelt nettundersøkelse som ble distribuert gjennom den islamske skolekoordinatoren og sendt til 315 respondenter over hele Java-regionen og 69 respondenter fra Malaysia. Respondentene ble innhentet ved tilfeldig prøvetaking og deretter valgt ut basert på spesifikke kriterier inkludert aldersgruppen 15-40 år og kravet om å ha fullført eller å gjennomgå en formell islamsk utdanning. Deltakerne ble pålagt å svare på en kombinasjon av 22 åpne og lukkede spørsmål for undersøkelsen, som inkluderte både kvantitative og kvalitative data om respondentenes meninger om den russiske invasjonen. Deretter ble de kvalitative undersøkelsesdataene analysert ved hjelp av innholdsanalyseverktøyet CAQDAS (Computer-Assisted Qualitative Data Analysis), som brukes til å segmentere undersøkelsesdata i ulike temaer.

Unge indonesiske muslimers beundring for Putin

Undersøkelsen viste at de fleste unge indonesiske muslimer ble tiltrukket av Putins macho-persona. Da undersøkelsen stilte spørsmålet: 'Kjenner du Vladimir Putin?' Det dominerende svaret fra respondentene (76 %) var «Ja», mens de resterende svarte «Nei». Respondentene ble deretter spurt: 'Hva vet du om Vladimir Putin?', med det vanligste svaret at de beundret Putins machismo-egenskaper, slik som hans tapperhet i å føre krig og forsvare den islamske saken. Flere respondenter i FGD-sesjonen erkjente også Putins macho-personlighet. Dessuten, spørsmålet 'Tror du Russland er et "kult" land?' resulterte i at 53 % av respondentene svarte «Ja», 17 % svarte «Nei» og 30 % svarte «Vet ikke». Da de ble bedt om å utdype svaret, mente de fleste respondentene Russland var «kult» på grunn av Putins pro-islamske holdning.

Angående spørsmålet 'Vet du om Russlands invasjon av Ukraina i 2022?' 72 % av de spurte svarte «Ja» og 28 % svarte «Nei». På spørsmål om hva de visste om invasjonen, fokuserte flertallet av respondentene utelukkende på NATO og Putins forsvar av nasjonen sin, og forsømte fullstendig det humanitære aspektet. Til slutt spurte vi respondentene om det sosiale medieinnholdet de konsumerte inneholdt historier om at Putin støtter islam, med 69 % av respondentene som hevdet å ha møtt innhold som skildrer Russland som pro-islam, noe som gjenspeiler våre tidligere studier.

Unge malaysiske muslimer og deres anti-vestlige følelser

Det malaysiske muslimske samfunnet hadde et annet perspektiv på den russiske invasjonen enn sine indonesiske kolleger. De oppfatter den russiske invasjonen hovedsakelig gjennom historisk anti-vestlig linse. Dette stemmer overens med det vi observerte i FGD-sesjonen. Svar på spørsmålet: 'Ser du innhold som inneholder meldingen om at Russland/Putin støtter islam?' 20 % av de spurte svarte «Ja», 42 % svarte «Nei» og 38 % sa «Vet ikke». Et annet spørsmål, 'Tror du Russland/Putin er et pro-islam land?' ble besvart med 26 % «Ja», 46 % «Nei» og 28 % «Vet ikke». Da de ble bedt om å utdype svarene sine, sa de malaysiske respondentene at de var tilbøyelige til å støtte Russland på grunn av Malaysias kolonihistorie med Storbritannia. Disse svarene fremhever forskjellen i perspektiver mellom malaysiske og indonesiske respondenter, på grunn av det forskjellige innholdet de bruker.

100 % av de malaysiske respondentene svarte "Ja" på spørsmålet "Kjenner du Vladimir Putin?" Forskjellene mellom de to settene med respondenter fortsatte når de beskrev ham. Mens de indonesiske respondentene uttrykte sin tilknytning til Putins macho-personlighet, oppfattet malaysiske respondenter for det meste Putin utelukkende gjennom hans rolle som president. Når du blir spurt 'Tror du Russland er et "kult" land?' 58 % av de spurte svarte «Ja», 18 % svarte «Nei» og 24 % svarte «Vet ikke». Etter å ha utdypet, tolket de fleste respondentene "kult" med tanke på Russlands kultur og sterke militærmakt, med noen som nevnte Russlands bekymring for landets nasjonale interesser.

100 % av de malaysiske respondentene svarte også "Ja" på spørsmålet "Vet du om den russiske invasjonen av Ukraina i 2022?" Dessuten mente respondentene også at invasjonen var forårsaket av Vestens tilnærming til Ukraina. De håper også den malaysiske regjeringen vil støtte Russland, ettersom Vesten støtter Ukraina.

Kryssanalyse av undersøkelsesresultater

Vi observerte et lignende mønster i svarene angående forbruk av sosiale medier blant begge sett med respondenter. Den dominerende responsen var at de fikk tilgang til sosiale medier opptil fem timer per dag, med TikTok og Instagram de mest populære plattformene. De uttalte også at sosiale medier var deres primære kilde til informasjon om den russiske invasjonen. Basert på data som ble samlet inn, hevdet 100 % av de malaysiske respondentene og 72 % av de indonesiske respondentene at de hadde møtt innhold på sosiale medier om den russiske invasjonen. Indonesiske respondenter hevder å ha møtt flere Putin-sentrerte historier, mens malaysiske respondenter uttalte at de hadde sett innhold som ga Vesten skylden. Til tross for disse forskjellene sa både indonesiske og malaysiske respondenter at Russland var et pro-islamsk land.

En mulig sammenheng eksisterer mellom hvordan disse samfunnene bruker innhold på sosiale medier og vedvarende anti-vestlig følelse. Jo mer tid du bruker på å få tilgang til sosiale medier, jo høyere er risikoen for å bli utsatt for propagandarelatert innhold. Malaysiske respondenter som brukte minst fire timer på sosiale medier hadde en tendens til å se på Russland som et kult og anti-vestlig land. I mellomtiden var indonesiske respondenter mer sårbare for informasjonsforstyrrelser.

Forkjemper menneskeheten

I en tid der digital informasjon dominerer, må det muslimske samfunnet vise informasjonsresiliens. Dette betyr å identifisere propaganda og skille fakta fra desinformasjon. På grunn av sine sterke solidaritetsbånd er det muslimske samfunnet mer sårbare til propaganda i sosiale medier, spesielt om temaet jihad. Unnlatelse av å skille propaganda fra faktisk Islamsk lære kan resultere i terrorisme.

Det muslimske samfunnet bør svare på krig ved å se tilbake på human islamsk lære, i stedet for å falle for propaganda i sosiale medier. Muslimer bør tenke på konsekvensene for menneskeheten før de danner seg meninger om et bestemt tema. Krigens ofre trenger støtte og beskyttelse uavhengig av deres historiske eller politiske bakgrunn. Disse ideene kan inspirere unge muslimer til å skille mellom fakta og propaganda og inkorporere islamsk lære som svar på den russiske invasjonen.

Konklusjon og anbefalinger

Ovennevnte forskning viser hvordan de indonesiske og malaysiske muslimske miljøene oppfatter den russiske invasjonen på sosiale medier. Til tross for likheter mellom samfunnene, fokuserte indonesiske respondenter spesielt på Putins macho-persona. På den annen side hadde malaysiske respondenter en tendens til å uttrykke sin støtte til Russland basert på anti-vestlige forestillinger. Som et resultat oppfordrer vi muslimske samfunn i begge land til å skifte paradigmet fra sosiale medier til en mer omfattende diskusjon. Å kjempe for menneskeheten er et vesentlig trekk ved islamsk lære som ikke bør neglisjeres.

I denne situasjonen kan en dialog på tvers av land mellom muslimske samfunn sikre at reaksjoner på krigen reflektere Islamske verdier. Dialog mellom islamske samfunn, spesielt mellom unge muslimer i Indonesia og Malaysia, er avgjørende for å skape felles grunnlag for å se internasjonale anliggender og Russlands invasjon av Ukraina ved å bruke islamske verdier. Humanitarisme er et universelt konsept som er i tråd med islamske verdier og lar unge indonesiske og malaysiske muslimer strebe mot konfliktløsning og fred over hele verden.

Dias PS Mahayasa is en foreleser i kjønnsstudier, Institutt for internasjonale relasjoner, Universitas Jenderal Soedirman, Indonesia. Han fungerer også som direktør for Center for Identity and Urban Studies.

Bimantoro K. Pramono er foreleser i digitalt diplomati ved International Relations Department, Universitas Paramadina, Indonesia. Han fungerer også som gjesteforsker for Data & Democracy Research Hub ved Monash University, Indonesia.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender