Kontakt med oss

Faktokontroll

Hvordan Russland villedet sør-afrikanere om krigen mellom Russland og Ukraina

DELE:

Publisert

on

Russlands invasjon av Ukraina den 24. februar 2022 markerte fortsettelsen av dens regionale erobring som begynte i 2014. I utgangspunktet med sikte på å annektere Ukraina fullstendig, vaklet Russlands ambisjoner raskt, noe som førte til en langvarig konflikt konsentrert i den østlige Donbas-regionen. - skriver Štephan Dubček.

Denne krigen, som har pågått i 2 år nå, har sett alvorlige skader blant ukrainske sivile, ødelagt kritisk infrastruktur og utløst masseflytting som ikke er sett siden andre verdenskrig. I mellomtiden har Russlands rykte i det internasjonale samfunnet, blant hvilke det nå regnes som en pariastat, blitt alvorlig svekket av rapporter om omfattende brudd på krigens lover. Dens ambassader rundt om i verden, inkludert i Pretoria, har vært engasjert i en sofistikert feilinformasjonskampanje som har som mål å positivt vippe opinionen, spesielt i utviklingsland, til Moskvas favør.

Som med mange russiske oppdrag i utlandet, har den russiske ambassaden med base i Pretoria vært engasjert i en aggressiv sosial mediekampanje på X (tidligere Twitter) som forsøker å snu bordet og fremstille Moskva som et offer for vestlig og NATO-aggresjon. Mellom februar og april 2024 var ambassaden ansvarlig for publiseringen av 466 innlegg, også repostering av 231 gammelt innhold, og forsterket 66 propagandastykker fra det russiske utenriksdepartementet (MFA) til dets 171,000 24 følgere. Denne innsatsen resulterte i nesten 800,000 millioner visninger og nesten XNUMX XNUMX engasjementer, noe som viser den betydelige rekkevidden til kampanjen deres.

Visuell representasjon av temaene og fortellingene identifisert i X (tidligere Twitter)-innlegg delt av den russiske ambassaden i Sør-Afrika. Jo større ordet er, desto høyere forekomst av ordet eller frasen.

En analyse av Ukraina Crisis Media Center (UCMC) fremhever ambassadens strategiske fokus. I stedet for å fremme bilaterale relasjoner mellom Moskva og Pretoria, eller fremme landets økonomiske mål i en tid med alvorlig krise, har ambassadens aktivitet på sosiale medier i stedet fokusert på å presse frem to primære narrativer, nemlig å fremstille USA og Vesten mer generelt som imperiale aggressorer. . Denne fortellingen bruker Sør-Afrikas historiske klager, og søker å bringe Russland på linje med antikoloniale følelser som ambassaden tror vil gi gjenklang hos innbyggerne. Innlegg glorifiserer også Russlands militære dyktighet og skildrer Ukrainas ledelse som et "nazistisk" regime som støttes av vestlig imperialisme.

Det sentrale budskapet som disse anstrengelsene søker å fremme er at Russland er det ikke en aggressor i det hele tatt. Snarere bør Moskva med rette sees på som den siste eneste forsvareren mot vestlige inngrep, og forsvarer sine allierte i utviklingsland, spesielt fra moderne imperialistiske tendenser. Innlegg hevder ofte at NATO etablerer baser i Ukraina med et øye for å true Russland og dets allierte, og at regjeringen i Ukraina ikke har noen legitimitet, men i stedet er et terrorregime. Øverst på agendaen bør ifølge ambassaden være «denazifisering» og «demilitarisering» av Ukraina.

Annonse

Gjennom denne innsatsen på sosiale medier får det russiske militæret ros for å stå opp mot disse truslene. President Putins retorikk forsterkes, og trekker «åpenbare» forbindelser til Russlands historiske motstand mot vestlige forsøk på dominans. Innsatsen presses frem uten hensyn til russiske tap gjennom hele konflikten, og uten hensyn til de alvorlige økonomiske konsekvensene. En rapport fra Rand Corporation estimerte at krigen kostet Russland mellom 81 og 104 milliarder dollar i BNP-tap bare i 2022. Dette tar ikke engang hensyn til de rene kostnadene ved militærkampanjen, kun med fokus på kostnadene for økonomien. Den militære balansen i en 2024 rapport, bemerket at Russland mistet over 2,900 kampvogner, omtrent like mange som de hadde i aktivt lager ved starten av operasjonen i Ukraina.

Ambassaden i Sør-Afrika engasjerer seg med lokale påvirkere, med et øye for at de skal forsterke relevante fortellinger. Julius Malema, lederen av den radikale organisasjonen Economic Freedom Fighters (EFF), har tatt oppfordringen og støttet Russland vokalt, og utformet konflikten som noe som må støttes, siden det er et standpunkt mot imperialismen. I en intervju med BBC, uttrykte Malema sitt ønske om å "justere og bevæpne" Russland mot imperialistiske krefter, som USA, Europa og deres allierte. På samme måte uttalte studentleder Nkosinathi Mabilane fra UNISA, det største korrespondanseuniversitetet i verden, og berømmet Russlands historiske motstandskraft mot vestlig ekspansjonisme. Dette ble gjort gjennom å trekke langsiktige paralleller mellom Russlands nåværende handlinger og dets tidligere motstand mot vestlige kolonistyrker. Mabilane, på en diplomatisk begivenhet med den russiske ambassadøren Ilya Rogachev, roste studentlederen Russlands holdning mot vestlig imperialisme, og oppfordrer medborgere i Sør-Afrika til å se Russland som en modell for suverenitet og uavhengighet som skal etterlignes og kopieres.

TikTok har også blitt brukt som et middel for å få frem budskapet. Påvirkere som Lulama Anderson har blitt rekruttert for å spre russisk propaganda. En slik video, som tiltrakk seg rundt 1.8 millioner visninger, kom med den falske påstanden om at Russland vinner krigen til tross for vestlig militær støtte. Enda en slik video fremmet saken mot Ukrainas tilslutning til NATO, da det har potensial til å antenne tredje verdenskrig. Dette gjentok ytterligere Mabilanes tidligere kommentarer om at Vesten presser mindre nasjoner mot global konflikt, og identifiserte en koordinert innsats for å presse lignende meldinger.

De Ukrainsk ambassade i Sør-Afrikas sosiale medier presenterer en helt annen virkelighet, med minimal tilstedeværelse. Fra januar til april 2024 var alt det publiserte først og fremst fokusert på dokumentasjon av Russisk aggresjon. Den gjorde et poeng av å fremheve ødeleggelsen av kritisk infrastruktur, og ba om en slutt på krigen ved siden av retur av krigsfanger og bortførte barn i tråd med folkeretten. Selv innleggene fra den russiske ambassadens konto som ikke var direkte relatert til krigen, endte opp med å finne en militær forbindelse. Slik var de to innleggene som feiret Sør-Afrikas frihetsdag, som endte opp med å bli innlegg som nostalgisk minnet om Russlands støtte under Sør-Afrikas frigjøringskamp, ​​og naturlig nok skildret Russland som en langvarig alliert.

Ulikheten i volumet på de respektive sosiale mediekontoene understreker den russiske ambassadens ganske aggressive strategi for å dominere nettrommet og tankene, for å vinne sørafrikanske hjerter og sinn. Ved å ignorere virkeligheten på bakken i det som er et åpenbart forsøk på å diktere virkeligheten slik Moskva ser det, betaler ambassadens tweets ofte Russland og president Putin for forsøk på å eliminere det de kaller, det "nazistiske Kiev-regimet", mens de ignorerer fullstendig store belastninger på Russlands økonomi og militære kapasitet. Et innlegg 9. maith for eksempel siterte Putin, som hevdet at de russiske væpnede styrkers handlinger i Ukraina er bevis på russisk militær tapperhet, og sammenligner soldater med deres forfedre som kjempet i den store patriotiske krigen.

Denne aggressive feilinformasjonskampanjen har blitt styrket av lokale påvirkere og politiske skikkelser, med et veldig klart mål i tankene; forvrengningen av offentlig forståelse av krigen. Det er avgjørende for sørafrikanere å kritisk vurdere informasjonen de finner i nettsfæren, se etter motvektsperspektiver, og viktigst av alt, kun stole på troverdige kilder. Dette blir stadig viktigere ettersom globale konflikter utspiller seg i det digitale riket. Mediekunnskap og kritisk tenkning er dermed i ferd med å bli avgjørende for å motvirke den gjennomgripende påvirkningen fra propaganda.

Russlands strategi i Sør-Afrika reflekterer en bredere geopolitisk taktikk som den benytter også på andre steder; det om narrativ kontroll. Gjennom uforskammet manipulasjon av historiske fakta og ved hjelp av lokale påvirkninger som offentligheten oppfatter som pålitelige, forsøker Russland å undergrave internasjonal støtte til Ukraina og reposisjonere seg selv som det sanne offeret for vestlig aggresjon. Integriteten til det globale informasjonsmiljøet er avhengig av vår evne til å skille mellom sannhet og manipulasjon med et øye for å fremme mer informert forståelse og når det er nødvendig, debatt, i denne epoken med giftig feilinformasjon.

Štephan Dubček mottok sin doktorgradsstudent ved University of South Bohemia i České Budějovice og fremmer for tiden sin forskning på historien til koloniale arv i Afrika.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender