Kontakt med oss

Faktokontroll

Nova Resistência i Brasil: Identifisere farlige fortellinger og styre deres innflytelse

DELE:

Publisert

on

De siste årene har Brasil vært vitne til fremveksten av den høyreekstreme organisasjonen Nova Resistência (NR), som ikke bare har klart å skape en bemerkelsesverdig tilstedeværelse i landets sosio-geopolitiske landskap, men som også har fått ideene til å gjennomsyre det brasilianske samfunnet. der dens radikale fortellinger sirkulerer ganske fritt ved hjelp av Kreml-forbindelsene. Å forstå essensen av fortellingene som formidles av Nova Resistência og rekkevidden de har klart å skape for sitt arbeid med støtte fra Russland, på tvers av ulike deler av det brasilianske samfunnet, spesielt gjennom Telegram, er viktig for å forstå det store spekteret av risikoer som denne gruppen stiller til samfunnsmessig sammenheng. Det er også viktig å se forbi Brasil på måten den vellykkede spredningen av denne radikale ideologien i Brasil potensielt kan kopieres andre steder.

Før du fordyper deg i risikoene, er det viktig å bedre forstå hovedhistoriene som Nova Resistências agenda dreier seg om. Hver av disse er sammenvevd med flere underfortellinger som til sammen gir næring til organisasjonens potente og altfor ofte ignorerte velsmurte propagandamekanisme, som med hell har trengt inn i det brasilianske samfunnet med bistand fra dets Kreml-støttespillere. Disse metafortellingene er ikke bare abstrakte begreper; de er nøye laget for å tjene spesifikke formål hvis endelige mål er å omforme opinionen over hele landet (med et øye for å bruke lignende modeller for å påvirke regionen bredere så vel som land utenfor regionen), fremme et klima som bidrar til inkubasjonen av ekstremistiske ideologier.

Når man diskuterer disse, er det viktig å først se på hva som har størst potensiell innvirkning for å så splid og oppheve sosial orden, nemlig Nova Resistências militarisme og dens tilknytning til Moskva. Faktisk, hvordan Nova Resistências tilhengeres tunge vektlegging av militarisme kan mest fremtredende sees gjennom det tunge trekket i propagandaen av Russlands rapporterte "triumfer" i Ukraina-konflikten. Russland blir fremstilt som et eksempel på nasjonalisme å strebe etter, med Nova Resistência åpenlyst, og ofte stille som antyder at Brasil har mye å lære av den russiske nasjonalistiske modellen.

Historier, integrert i enhver slik organisasjons innsats, som underbygger denne fortellingen, rammer Ukraina som et knutepunkt for nazistisk rasisme og moralsk forfall i bredere forstand. Organisasjonen forherliger indirekte splittende politiske skikkelser, som Donald Trump, som i deres sinn stemmer overens med disse ekstreme verdenssynene. Det er feil å se på denne fortellingen som bare om utenrikspolitikk. Snarere er de bredere strategiske målene for slike anstrengelser å oppmuntre til omfavnelsen av en langt mer aggressiv form for nasjonalisme i Brasil; spesifikt, en form for nasjonalisme som ærer militær makt og autoritært lederskap som nøkkelprinsipper å strebe mot. Det er akkurat denne typen nasjonalisme, som passer godt med Russlands egen agenda om å så splid og øke samfunnsmessig samhørighet i utvalgte geografier globalt.

Ser man utover disse helt konkrete prinsippene i Nova Resistências ideologi, er det viktig å forstå den pseudo-intellektualistiske måten organisasjonen opererer på, og fremmer et kjent konsept kalt "Multipolaritet." Som med enhver pseudo-intellektualistisk agenda, forsøker denne fortellingen å gi en intellektuell finér til Nova Resistências ekstreme agenda ved å benytte seg av allerede eksisterende (og utbredt i Brasil), konservative perspektiver på spørsmål som kjønnsroller, anti-LGBTQIA+-sentiment og gjennomtrengende stereotypier. , ved siden av begrunnelser for vold mot minoriteter. Slike saker har blitt valgt med omhu, ikke bare på grunn av rollen de kan spille i å dele det brasilianske samfunnet, men også på grunn av deres potensielle relevans i andre lokaliteter.

Disse er ofte sammenvevd med religiøse undertoner som appellerer til mange religiøse brasilianere, for eksempel, som skildrer Vesten som under påvirkning av «Satan». Denne fortellingen har som mål å appellere til et mer intellektuelt tenkende religiøst publikum. Nova Resistência har benyttet seg av et verktøy som mang en ekstremistisk organisasjon har tatt i bruk, nemlig å legitimere ekstreme posisjoner under dekke av teoretisk diskurs, og generere en illusjon av sofistikering rundt regressive og farlige ideologier.

Annonse

Dette kobles naturlig til et ytterligere punkt presset av Nova Resistência; sin dype mistillit til de tradisjonelle mediene. Etter å ha vist seg å operere på et intellektuelt nivå som er langt overlegent til «mainstream-mediene», vil Nova Resistências vilje for eksempel hevde at vestlige medier bevisst gir en feilaktig fremstilling av enheter som Russland for å opprettholde sin egen elite, USA-drevet hegemoni. Ved å benytte seg av allerede utbredt eksisterende skepsis mot mainstream media, arbeider den for å forverre splittelse og fremme en annen-basert "oss mot dem"-mentalitet. I følge dem skal Nova Resistência ikke sees på annet enn et sannhets fyrtårn, som leder et korstog mot en enorm global konspirasjon som forsøker å skjule virkeligheten. Dette miskrediterer ikke bare ofte veletablerte nyhetskilder. Den posisjonerer også Nova Resistência som den eneste leverandøren av uforfalsket sannhet.

Det ble forsket på nettverket for formidling som er bygget, for å spre Nova Resistência-fortellingen. Dette var først og fremst sentrert rundt den krypterte meldingsappen Telegram og viste at Nova Resistência-innhold ble delt, gjennom ett års forskning, på 752 kanaler. Det skal bemerkes at disse kanalene slett ikke er monolitiske, men snarere fungerer som en del av et komplekst økosystem der ikke bare narrativer identifisert med Nova Resistência blir presset. Snarere er disse blandet med lignende ideologier, alle skreddersydd for å resonere med spesifikke nøkkelmåldemografi som Nova Resistência har som mål å nå.

Som med alle sosiale medier-innsats, spiller influencere som allerede har en etablert tilstedeværelse på disse kanalene en avgjørende rolle. Disse presenterer seg ofte som intellektuelle, som et middel til å gi troverdighet til Nova Resistência pseudo-intellektuelle fortellinger. Operasjonen er kompleks, med ytterligere kanaler som fungerer som kuratorer, som forsterker og legitimerer innhold på tvers av nettverket, mobiliserer støttespillere og oppfordrer til handling. Dette ligner faktisk på taktikk brukt av Kreml andre steder.

Implikasjonene og potensielle truslene fra Nova Resistências handlinger er vidtrekkende, og sprer narrativer som rettferdiggjør vold og oppmuntrer til ekstremistiske tendenser. Disse radikaliserer naturlig individer, men, mer bekymringsverdig, destabiliserer de et allerede fragmentert brasiliansk samfunn ytterligere, og skaper kollektivt et miljø som er modent for ekstremistiske handlinger og blomstringen av autoritarisme. Som nevnt har de også potensialet til å bli replikert i andre risikoområder av Nova Resistências russiske støttespillere.

Å bekjempe denne lumske påvirkningen krever en flersidig tilnærming med mange trinn. Det må inkludere styrking av mediekunnskap, som utvilsomt vil bidra til å bekjempe feilinformasjon, fremme inkluderende fortellinger som oppveier splittende retorikk, og styrking av juridiske rammer, som kan være verktøyene som Nova Resistências handlinger begrenses med på nettet.

Denne godt koordinerte organisasjonen kan ikke ignoreres. Agendaen er klar; omforme Brasils politiske og sosiale landskap, med Kremls skarpe øye alltid mot å gjenskape denne vellykkede modellen i andre land. Å ignorere dette blir ikke bare umulig, det er farlig. I stedet må vi ikke bare forstå, men arbeide for å avsløre fortellinger og metoder, og ta alle nødvendige skritt for å beskytte det enhetlige stoffet i vårt demokratiske samfunn.

Bernardo Almeida er en frilansanalytiker basert i Rio de Janeiro, med fokus på russisk storstrategi i Latin-Amerika. Han har en MA i konfliktstudier fra University of São Paulo.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender