#Kokorev saken, rettferdighetsfellesskap i Spania spotlighted ved FN i Genève

| Juni 27, 2019

På 41st økt av den holdte denne uken i FN i Genève ble det rettslige abortet av Kokorev-saken av de spanske myndighetene offentlig oppvokst av en NGO, skriver Menneskerettigheter uten grenser direktør Willy Fautré.

I september 2015 ble tre medlemmer av familien Kokorev arrestert i Sentral-Amerika og utlevert til Spania på grunnlag av en internasjonal arrestordre. Ordren var relatert til en vagt formulert mistanke om hvitvasking av penger som angivelig ble begått i Vest-Afrika mer enn ti år tidligere.

Vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev, hans kone, både i sine sekstitall og i dårlig helse, så vel som deres 33-årige sønn, ble enige om utlevering til Spania, der de forventet at saken skulle bli avvist, eller i det minste at de ville bli løslatt på kaution. I stedet ble de først fængslet i Madrid og deretter overført til et interneringssenter i Las Palmas, hvor de brukte over to år i fengslet.

Til tross for deres rett til uskyldsformodning ble de utsatt for et hardt og kontroversielt system i Spania som krever spesiell overvåking av farlige fangere og kalt "Ficheros de Internos de Especial Seguimiento" (FIES). For å gjøre saken verre, var Kokorevene registrert i kategorien FIES-5. Denne kategorien er for høyrisikosatte som er klassifisert i henhold til deres spesifikke kriminologiske profil som seksuelle lovbrytere, islamske terrorister, krigsforbrytere etc. Kokorevene stemte ikke overens med slike egenskaper; Faktisk hadde ingen av dem en kriminell fortegnelse, og ingen av dem hadde aldri brukt eller oppmuntret vold.

I løpet av de siste femten årene, Europaparlamentet og Europarådet, særlig Komite for forebygging av tortur (CPT), har uttrykt alvorlige bekymringer og utstedt flere advarsler om FIES-systemet.

Tidligere i år, den brusselbaserte NGO Human Rights Without Frontiers intervjuet Kokorevene i Las Palmas om deres fengselsforhold. Ifølge familien ble de behandlet verre enn dømte kriminelle.

Etter arrestasjonen ble saken hemmelig i atten måneder. I løpet av denne tiden ble deres råd nektet tilgang til etterforskningsfilene og ble ikke gitt grunnleggende opplysninger om årsakene til arrestasjonen, inkludert en beskrivelse av lovbrudd og bevis mot dem.

De ble behandlet som en enkelt enhet, "Kokorev-familien", uten å skille mellom de tre av dem, og foreslår derfor antagelsen om skyld ved forening.

Deres forsvarsråd hadde mislyktes i å skaffe seg utgivelsen på bail. Deres personlige forhold ble ikke tatt i betraktning av myndighetene: Vladimir Kokorevs helse ble alvorlig forverret og krever at han gjennomgikk hjerteoperasjon, og sønnen hans var en forventningsfull far som savnet fødselen til barnet sitt mens han var i frihetsberøvelse.

Selv etter betydelig tid bak stolper og til tross for de spanske myndigheters kunnskap om at en rettssak ikke ville være mulig i mange år (sikkert ikke innenfor maksimal sikt for pretrial frihetsberøvelse i henhold til spansk lov), fortsatte familiens fengsel.

Vladimir Kokorev fikk ikke lov til å bli plassert hos sin sønn. Da han spurte om årsaken, ble han fortalt at det var fordi de var under aktiv etterforskning. Imidlertid ble mange andre innsatte også under aktiv etterforskning samlet sammen.

Kokorevs kone rapporterte at hun følte seg uorientert fra å bli flyttet til en annen celle hver femte til ni uker, et sikkerhetsmål som foreskrevet under FIES-5-statusen som i hennes modul bare hun ble utsatt for.

På 1 August 2017, etter mer enn 13 års etterforskning av de spanske myndighetene, prøvde dommer Ana Isabel de Vega Serrano å forlenge Kokorevs i rettssaken for to år, og hevdet at hun fortsatt måtte "bestemme fakta og identifisere de ansvarlige personene ".

I mellomtiden holdt en rekke medlemmer av Europaparlamentet et rundbord på Kokorev-spørsmålet i Brussel, og den offentlige sperret for alvorlige brudd på menneskerettighetene av den spanske rettsvesenet i tilfelle Vladimir Kokorev og hans familie. Denne hendelsen lette arbeidet til deres advokat i Las Palmas, som igjen ba om utgivelsen. Innen få måneder ble de tre fritt, en om gangen, men deres bevegelsesfrihet var begrenset til øya og forblir så.

Det er usannsynlig at en prøveperiode vil bli avholdt innen de neste fem årene, nesten 10 år etter arrestasjonen av familien og mer enn 20 år etter undersøkelsens start. I mellomtiden har domstolene i Las Palmas nektet å undersøke påstandene støttet av rettslige rapporter om mishandling og fremstilling av bevis fra politiet til et forsøk etter hvert finner sted.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, kjennetegnet, Utvalgte Artikkel, Human Rights, Spania

Kommentarer er stengt.