#BrexitDeal - EU-kommisjonen oppnår en avtale med Storbritannia

| Oktober 17, 2019

EU-kommisjonen har i dag (17 oktober) anbefalt Det europeiske råd (artikkel 50) om å godkjenne avtalen oppnådd på forhandlingsnivå om tilbaketrekningsavtalen, inkludert en revidert protokoll om Irland / Nord-Irland, og godkjenne en revidert politisk erklæring om rammen av det fremtidige forholdet mellom EU og Storbritannia. Kommisjonen anbefaler også at Europaparlamentet gir sitt samtykke til denne avtalen. Dette følger en serie med intensive forhandlinger mellom EU-kommisjonen og Storbritannias forhandlere de siste dagene.

Jean-Claude Juncker, president for Europakommisjonen, sa:

â € œ Denne avtalen er et rettferdig kompromiss mellom EU og Storbritannia. Det er vitnesbyrd om begge siders forpliktelse og vilje til å gjøre det som er best for EU-borgere og Storbritannia. Vi har nå en nylig avtalt protokoll som beskytter fred og stabilitet på øya Irland og beskytter vårt indre marked fullt ut. Jeg håper at vi nå kan bringe dette over streken og gi den sikkerhet borgerne og bedriftene våre fortjener. ”

Michel Barnier, Europakommisjonens sjefforhandler, sa:

â € œVi hadde vanskelige diskusjoner de siste dagene. Vi har klart å finne løsninger som fullt ut respekterer integriteten til det indre marked. Vi skapte en ny og lovlig operativ løsning for å unngå en hard grense, og beskytte fred og stabilitet på øya Irland. Det er en løsning som fungerer for EU, for Storbritannia og for mennesker og bedrifter i Nord-Irland. ”

Den reviderte protokollen gir en juridisk operativ løsning som unngår en hard grense på øya Irland, beskytter økonomien på hele øya og Langfredagsavtalen (Belfast) i alle dens dimensjoner og ivaretar integriteten til det indre marked. Denne løsningen svarer til de unike omstendighetene på øya Irland med sikte på å beskytte fred og stabilitet.

Alle andre elementer i tilbaketrekningsavtalen forblir uendret i substans, i henhold til avtalen oppnådd 14 november 2018. Tilbakekallingsavtalen gir rettsikkerhet der Storbritannias utmelding fra EU skapte usikkerhet: borgernes rettigheter, det økonomiske oppgjøret, en overgangsperiode minst til slutten av 2020, styring, protokoller på Gibraltar og Kypros, samt en rekke andre separasjonsproblemer.

Den reviderte protokollen

I henhold til forskrifter vil Nord-Irland forbli tilpasset et begrenset sett regler knyttet til EUs indre marked for å unngå en hard grense: lovgivning om varer, sanitærregler for veterinærkontroll (â € œSPS-reglerâ €), regler om landbruksproduksjon / markedsføring, moms og avgiftsmidler for varer og statsstøtteregler.

Når det gjelder toll, er EU-UK Single Customs Territory, som avtalt i november 2018, fjernet fra protokollen om Irland / Nord-Irland, på forespørsel fra den nåværende britiske regjering. EUs og Storbritannias forhandlere har nå funnet en ny måte å nå målet om å unngå en tollgrense på øya Irland, samtidig som Nord-Irland forblir en del av Storbritannias tollterritorium. Denne avtalen beskytter integriteten til EUs indre marked og Tollunionen, og unngår enhver kontroll og tollkontroll ved grensen mellom Irland og Nord-Irland.

Endelig har EU og Storbritannia blitt enige om å opprette en ny mekanisme for "konsensent", som vil gi medlemmene i Nord-Irlands forsamling en avgjørende stemme for den langsiktige anvendelsen av relevant EU-lovgivning i Nord-Irland. Kommisjonen har vært i nær kontakt med den irske regjeringen på dette punktet.

Den reviderte politiske erklæringen

Den viktigste endringen i det politiske Erklæringen gjelder til det fremtidige økonomiske forholdet mellom EU og Storbritannia der den nåværende britiske regjering har valgt en modell basert på en frihandelsavtale (FTA). Den politiske erklæringen sørger for en ambisiøs frihandelsavtale med null toll og kvoter mellom EU og Storbritannia. Den slår fast at robuste forpliktelser på like vilkår skal sikre åpen og rettferdig konkurranse. Forpliktelsens nøyaktige karakter vil være i samsvar med ambisjonen om det fremtidige forholdet og ta med i betraktning den økonomiske sammenhengen og geografiske nærheten til Storbritannia.

Neste trinn

Det er på Det europeiske råd (artikkel 50) å godkjenne den reviderte uttaksavtalen i sin helhet, samt godkjenne den reviderte politiske erklæringen om rammen for det fremtidige forholdet.

Før uttaksavtalen kan tre i kraft, må den ratifiseres av EU og Storbritannia. For EU må Rådet for Den europeiske union autorisere undertegningen av uttaksavtalen, før den sendes til Europaparlamentet for samtykke. Storbritannia må ratifisere avtalen i henhold til sine egne konstitusjonelle ordninger

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Brexit, Økonomi, EU, EU, EU-kommisjonen, kjennetegnet, Utvalgte Artikkel, Politikk, UK

Kommentarer er stengt.