Kontakt med oss

Forsiden

Åpen Dialog Foundation oppfordrer til forebygging av Alexandr Pavlovs utlevering

DELE:

Publisert

on

Pavlov-24464_406x226Det er sannsynlig at den 8. november vil den andre seksjonen i den strafferettslige avdelingen i Høyesterett i Madrid (Audiencia Nacional) ta den endelige avgjørelsen om Alexandr Pavlovs utlevering fra Spania. Ifølge blant andre Amnesty International og Open Dialog Foundation vil den tidligere sikkerhetssjefen for den kasakhiske opposisjonspolitikeren Mukhtar Ablyazov i Kasakhstan møte tortur og en skuerettssak.

Menneskerettighetsorganisasjoner indikerer den politiske karakteren av Pavlovs sak. De understreker at Pavlov er et offer for en storstilt kampanje rettet mot politiske flyktninger fra Kasakhstan som er bosatt i Europa. Dette skyldes det faktum at Pavlov pleide å være en av de nærmeste medarbeiderne til Mukhtar Ablyazov, en ledende kritiker av diktatoren Nursultan Nazarbayev. I de første årene av dette årtusenet var Pavlov også engasjert i sikkerheten til uavhengige pressekontorer. Nylig tiltrakk saken den parlamentariske forsamlingen til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Helt fra starten har Pavlovs varetektsfengsling før mulig utlevering vært ledsaget av en rekke kontroversielle hendelser. Umiddelbart etter Pavlovs arrestasjon ble mobiltelefonen hans stjålet fra depositumet. Basert på rapporten fra Spanias nasjonale etterretningssenter (CNI) ble Pavlov ansett som en trussel mot Spanias indre sikkerhet. Dette resulterte i at han nektet å gi ham politisk asyl, og førte til at han ble fengslet i et høysikkerhetsfengsel, og nesten fullstendig isolerte ham fra omverdenen. Den ekstraordinære saksgangen, som resulterte i denne avgjørelsen, forhindret utarbeidelsen av en rapport fra kontoret til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Troverdigheten til CNIs rapport har reist alvorlig tvil fra det øyeblikket den ble offentliggjort. Analytikere fra det statlige etterretningsbyrået sier direkte at deres analyse er basert på informasjon innhentet fra statlige medier. De forklarer at de ikke har noen mulighet til å objektivt verifisere påstandene fra Kasakhstan, og at de tilgjengelige kildene kan være av begrenset pålitelighet. Dette hindret imidlertid ikke byrået i å betrakte Pavlov som en farlig terrorist.

Søknader om besøk hos Pavlov, innlevert av mange enkeltpersoner og institusjoner, er avvist. Disse søknadene ble inngitt av ikke-statlige organisasjoner som var involvert i forsvaret av Pavlov, så vel som spanske (Fernando Maura Barandiarán) og polske (Marcin Święcicki og Tomasz Makowski) parlamentsmedlemmer, og en portugisisk parlamentsmedlem, leder av komiteen for demokrati, menneskerettigheter og humanitære spørsmål fra OSSEs parlamentariske forsamling, Isabel Santos. De eneste menneskene som har sett Pavlov, er Kazakh-diplomater (unntatt forsvaret). I motsetning til prosedyrene, fikk de lov til å besøke fangen uten hans samtykke. Under møtet antydet de angivelig overfor Pavlov at hans nektet å samarbeide med sikkerhetstjenestene i Kasakhstan kunne ende dårlig for hans familie, som forble i landet.

Til tross for forsikringene om domstolens uavhengighet og mangelen på politisk press på dens avgjørelser, i bakgrunnen av prosessen, er det fortsatt synlige de omfattende kontaktene og gjensidige besøkene fra representanter for regjeringene i begge land, og den medfølgende lukrative virksomheten kontrakter innhentet av spanske selskaper i Kasakhstan. I årene 2012 og 2013, i Kasakhstan, signerte Talgo, en produsent av høyhastighetstog, avtaler med en samlet verdi på 1 milliard 482 millioner euro. I år, i juni, kunngjorde den kasakhiske forsvarsministeren Kasakhstans interesse for kjøp av Casa C295 og Airbus A400M-fly produsert i Spania. Ifølge regjeringskilder ble nye kontrakter til en verdi av 600 millioner euro inngått under statsminister Mariano Rajoys besøk i Kasakhstan i september. Spania er også det første og eneste EU-landet som signerer en utleveringsavtale med Kasakhstan. Avtalen trådte i kraft 1. august 2013.

Open Dialog Foundation ble opprettet av mennesker som vurderer europeiske verdier - personlig frihet, menneskerettigheter, demokrati og selvstyre - mer enn bare en erklæring, men en daglig virkelighet for det 21. århundre.

Alexander Pavlov, født 26. oktober 1975 i Almaty. Utdannet ved Kazakh Institute of Physical Culture. Siden 1996, ansatt i sikkerhet for en kasakhisk forretningsmann og politiker, Mukhtar Ablyazov. Ønskes av Interpol på forespørsel fra Kasakhstan. Skilt, to barn. Siden 1. juni 2013 har han vært holdt i det spanske utleveringssenteret i Madrid.

Annonse

22. juli 2013 autoriserte Audiencia Nacional rettssak hans utlevering til Kasakhstan. Den endelige avgjørelsen i saken skulle tas i slutten av september. Retten erkjente imidlertid at de trengte mer tid til å vurdere viktige faktorer, som ikke ble tatt hensyn til i første omgang, og flyttet fristen til 25. oktober og deretter til rundt 8. november. Retten er spesielt interessert i saken Muratbek Ketebayev, en dissident, som ble arrestert i Polen i juni etter anmodning fra Kasakhstan, som hadde forfulgt ham gjennom Interpol. Ketebayev ble løslatt etter at den polske påtalemyndigheten anså saken hans som politisk i sin natur.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender