Kontakt med oss

Blogspot

Europa: Mangler målet igjen

DELE:

Publisert

on

Europeisk CourtSuspensjonen av Russlands stemmeberettigelse og representasjon i Europas Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) som en reaksjon på Krims anneksjon markerte et klart skudd mellom Kreml og Vesten, da svaret viste delegeringsleder Alexei Pushkov skepsis om Russland gjenstår et medlem.

Det kan være praktisk for russerne å forlate, da forholdet til PACE har vært et pågående drama - den faktiske reprimand er sett av tiltakene som er tatt for å støtte de tsjetsjanske separatistene. Men svaret er annerledes - da demonstrerte Kreml en vilje til å forbli og kompromittere, nå har tonen endret seg.

PACEs avgjørelse i Strasbourg presset ikke russerne til å forandre seg, det har heller ikke brakt det avspenning å øke spenningene på bakken mens det russiske flagget fortsetter å flyte over sør-øst - Donetsk, Lugank, Kharkiv, Odessa - industribyer som er i våpen, noe som er et dårlig varsel for Ukrainas integritet. Mens EU-flagget i Kiev betydde en ønskelig vektor for integrering, er det russiske flagget i sør-øst ikke et 'wananbe' -krav, men en identitetsindikator: 'vi vil være med EU' kontra 'vi er russere'. Ikke en enkel dilemna å løse.

Det er enda mer komplisert å forklare kullgruverne den europeiske logikken til 'gode' revolusjonære ved Maidan Square og 'dårlige' i Donbass, - den politiske inkonsekvensen som fører til aktivistene i den selvutnevnte Donbass-republikken til å betrakte seg selv som ofre av de beryktede 'dobbeltmoralene'. Og lenger Europa bryter med at Russland forsømmer de dystre økonomiske realitetene i Ukraina, sterkere vokser interessen for befolkningen i Sørøst for å holde nøkkelen til deres fremtid i sine egne hender. Den europeiske opposisjonen mot en idé om Ukraina som en føderal stat tiltrekker seg heller ikke sympatier der: hvis den største av europeiske stater - Tyskland er føderal, hvorfor har ikke Ukraina lov til å velge samme vei? Det skal mer enn PACE-resolusjonen til for å forklare kullgruverne i Donbass, hvorfor Europa nekter dem de rettighetene det praler med.

Fanget i motsetninger mellom forfengelighet for å forbinde hele Ukraina med EU og manglende evne til å integrere det, og i tillegg tilby kandidatstatusenes etikett i en ekstern fremtid, skyver Europa bort den eneste spilleren som tradisjonelt støtter ukrainsk økonomi - Russland. Som uten reduserte gasspriser Ukrainske økonomien har en liten sjanse til å klatre ut av økonomisk samling, det finner seg en stund. Den raske devalueringen av den ukrainske grivna i sammenheng med den allerede eksisterende 30-milliarderens statsgjeld og manglende evne til å betale de voksende regningene for gass, presser raskt landet til standard og videre oppløsning av regionene.

Sekvensen for frigjøring fra Russland, som starter med G8 / G7, NATO-Russland-rådet og denne måneden skyver PACE-oppløsningen sammen med Russland ethvert håp om en rask økonomisk løsning for Ukraina.

Men PACE-avgjørelsen om fremmedgjøring av Russland kan ha konsekvenser utover Ukraina, da russisk medlemskap i flere tiår også betydde forpliktelser i Strasbourg Court of Human Rights - en siste utvei for mange ofre for misbruk av det russiske rettssystemet. Et påskudd til å forlate Europarådet er en mulighet for Kreml til å fjerne tittelen som 'topp menneskerettighetsbrudd', med overveldende 129 søksmål i 2013, ved ganske enkelt å stoppe deltakelsen.

Annonse

Så den største taperen av PACE-bevegelsen kan være det russiske sivile samfunn - de ville bli fratatt et effektivt instrument for innflytelse på Kreml i deres kamp mot Putins autoritære styre. Siktet på Putin, men blindet av deres lidenskap for å fremme demokratiske verdier, slår europeerne sine trofaste russiske allierte hardt i stedet. Europa har åpenbart forandret seg fra tiden til William Tell.

 

Anna van Densky

 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender