Kontakt med oss

Blogspot

Ukraina: Geneva stans for påsken

DELE:

Publisert

on

Vladimir-Putin-Snowden-Is-Still-in-RusslandOppfordringen til alle sider om å avstå fra provokasjon og vold kom som den viktigste avslutningen på ukens Genève-samtaler mellom USA, Russland, EU og Ukrainas utenriksministre. Med signaturen på det endelige dokumentet observerte ukrainske borgere etableringen av en annen stor internasjonal erklæring, som var bestemt til å løse den dype krisen i ukrainsk statsskap - den første, signert av den avsatte presidenten Janukovitsj 21. februar, var kortvarig. Massakren på Maidan Square avsluttet brått den diplomatiske innsatsen og presset landet i forvirring.

Denne forhistorien gir næring til skepsisen til den offentlige mening: kan erklæringen som er undertegnet så langt unna som ved bredden av Genfersjøen overbevise demonstranter ved Dnepr-elven om å erkjenne Kievs midlertidige regjering og gi opp deres uavhengighetskrav?

Noen har tolket den russiske statsråd Lavrovs stilling i Genève som en oppgivelse av føderaliseringsplanen og et ultimat 'svik' av russere i det østlige Ukraina, gjort under den ytterligere trusselen om sanksjoner.

Men det tok ikke lang tid før østlige ukrainske bloggere svarte: Ettersom de ikke var representert som et parti i forhandlingene, anser de seg selv som ikke forpliktet til å følge retningslinjene - de forventer at 'juntaen' i Kiev, som steg opp til makt gjennom vold, for å ta det første skrittet mot nedrustning. Etter voldsomme sammenstøt i det østlige Ukraina, hvor tap av liv ble rapportert, ser det ut til at demonstrantene ikke er villige til å heve et hvitt flagg i Genève. Det ville være en utfordring for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) å få dem til å ombestemme seg.

Etter ordren til midlertidig president Turchinov om å sende troppene til øst for å bekjempe protestantene erklært som 'terrorister', er tilliten rett og slett ikke der - politikken til de nye herskerne i Kiev har endret seg med rouletteens hastighet: fra den første lov som forby det russiske språket å gi det en nesten offisiell status, til 'antiterroroperasjonen' mot separatistene i Øst for bare noen få dager siden, til et løfte om tilskrivningsmakter for regionene. Imidlertid er alle disse langt fra en jackpot for separatistene som ønsker uavhengighet og opprettelsen av en ny stat, "Novorossiya" - som gjenoppliver den russiske provinsens historiske navn, bokstavelig talt "Nye Russland".

Åpenbart forverres den dype krisen i det ukrainske statsskapet av denne manglende tilliten på vegne av innbyggerne i Øst-Ukraina, i den ekte karakteren til Kiev-erklæringen - de sosiale nettverkene er fulle av gjengjeldelsestrusler: "Vi kan først gi deg løfter og vi kan begynne å henge deg etter, "blodtørstige tweets som mottar mange" liker ". Løftet om galgen for separatister fra ukrainske internettbrukere har større innvirkning på separatisternes sinnstilstand enn det diplomatiske kunstverket i Genève og OSSEs frygtsomme innsats.

I mellomtiden etterlater ikke susen om en ny bølge av kommende amerikanske sanksjoner mot Russland mye håp om å få slutt på konflikten med Genève-erklæringen, det er bare en pause i det pågående dramaet om 'Balkaniseringen' i Ukraina. Landet består av forskjellige territorier i forskjellige politiske sammenhenger, og representerer et komplekst lappeteppe av kulturer relatert til forskjellige sivilisasjoner - deretter står verdensmakter bak sine korrelerende samfunn.

Annonse

EU forsvarer sine protegéer i Kiev og vurderer økonomiske sanksjoner, for eksempel et forbud mot teknologier for å hindre Russlands modernisering. Imidlertid vil disse slå tilbake på Europa, ettersom den forventede avvisningen av Frankrike for å selge Mistral-helikopterbærere til russere, frarøver den franske økonomien € 1 milliard - et grep som knapt vil bli forstått av franske arbeidere, hvis interesser skal ofres for godt for den midlertidige regjeringen i Kiev, inkludert syv (!) beryktede oligarker.

Tysklands utenriksminister Steinmeier ber om å avlede den kreative energien fra sanksjoner til regulering av krisen. Tilsynelatende er den amerikanske økonomien ikke gjensidig avhengig av Russland, og i tilfelle sanksjoner vil det ikke være noen direkte negativ effekt. Det rapporteres at det har vært amerikanske trusler om å fryse president Putins eiendeler i Sveits. Men det ligger ikke i Mr. Putins karakter å bukke under som et ultimate offer for USAs geopolitiske ambisjon.

Det er neppe en tilfeldighet at under de direkte samtalene med president Putin dukket USAs største 'problemer-produsent' Snowden opp - russerne har antydet at de har flere ess i ermene for å fortsette maktspillet. Så lenge som le rapport de force blir brukt, vil det ikke være slutt på krisen i Ukraina.

 

Anna van Densky

 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender