Colombia og Peru oppfylle kriteriene for visumfrie tilgang til Schengen-området

schengenI dag (29 oktober) vedtok Kommisjonen to rapporter som konkluderte med at Colombia og Peru oppfylle de relevante kriterier, med tanke på forhandlinger om visumfrie avtaler mellom hver av disse landene og EU.

"De betydelige forbedringer oppnås ved Colombia og Peru på mange områder de siste årene gjør at det ikke lenger er berettiget til å opprettholde et visum plikt for borgere av disse landene er på besøk i Schengen-området for korte opphold. Ved å avskaffe visum forpliktelsen vil vi fremme mobilitet og folk-til-folk-kontakter - noe som er grunnleggende for reinForce den sosial og økonomisk utvikling og gjensidig forståelse mellom EU og andre land," sa innenrikssaker kommissær Cecilia Malmström.

Etter å ha vurdert de relevante kriterier, herunder blant annet sikkerhetsrisikoer og risikoer for uregelmessig innvandring, økonomiske fordeler for EUs og menneskerettighetshensyn, har kommisjonen konkludert med at de nødvendige vilkårene er oppfylt for starten av visumfrie forhandlinger mellom EU og Colombia og Peru.

Hovedkonklusjonene av rapportene er følgende: tillit i visumsøkere i begge landene er på vei oppover, med lav visum avslag priser; irregulær migrasjon er ved relativt lave nivåer; sikkerhet av reisedokumenter er tilstrekkelig; sikkerhetstrusler har trukket seg tilbake; organiserte kriminelle grupper er for tiden ikke vurderes som en betydelig trussel mot EU (med unntak av narkotikahandel); økonomiske muligheter, blant annet forstørret handel og turiststrømmer, vokser parallelt med betydelig vekst av colombianske og peruanske økonomien; menneskerettigheter og grunnleggende friheter blir nå mye bedre beskyttet og respektert i følgende land enn i det siste; visum gjensidighet skal sikres som disse landene allerede fritatt alle EU-borgere fra visumplikt; og den visumfrie regimet vil ytterligere styrke forholdet mellom EU og de to landene, spesielt siden (foreløpig) anvendelse av frihandelsavtaler i 2013.

De generelle positive vurderinger ikke overse at det finnes en viss risiko, herunder mulige økninger i bruken av narkotika kurerer og i trafikkerte mennesker, så vel som i antall colombianere og peruanere som går inn i EU lovlig og som ville overstay, og dermed blir uregelmessig migranter. These risiko likevel til å være håndterbar, særlig gjennom en korrekt gjennomføring av grensekontroll, med forsterkede betyr at hvis det er nødvendig, på flyplasser der de fleste colombianere og peruanere nå Schengen områdets yttergrenser.

Neste trinn

Når rapportene har vært diskutert i de aktuelle komiteer og grupper av Europaparlamentet og Rådet, vil Kommisjonen søke autorisasjon fra Rådet til å forhandle korte opphold visumfrie avtaler med hver av de to land. Hvis Rådet gir slik fullmakt, kan forhandlingene begynne i første trimester av 2015. Først etter avtalene trer i kraft vil visumfrie for innbyggerne i disse landene bli en realitet. Dette kan skje, i det tidligst i andre halvdel av 2015.

Bakgrunn

Europaparlaments- og rådsforordning nr 509 / 20141 endret rådsforordning nr 539 / 20012 og spesielt dens vedlegg som inneholder lister over land hvis statsborgere må i besittelse av visum ved passering av ytre grenser, og hvis borgere er unntatt fra dette kravet. 19 land ble overført fra vedlegg I (visum plikt) til vedlegg II (visum fritak): Colombia, Dominica, Grenada, Kiribati, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru, Palau, Peru, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene, Samoa, Salomonøyene, Øst-Timor, Tonga, Trinidad og Tobago, Tuvalu, De forente arabiske emirater og Vanuatu. For borgere av disse 19 land vil fritak fra visumplikten bare gjelde fra datoen for ikrafttredelse av en avtale om visumfritak for å være avsluttet innen hver av disse landene med EU.

For Peru og Colombia, ble et ekstra trinn som kreves før åpning forhandlinger om bilaterale visum avkall avtaler: En kommisjon vurdering av de to landene med hensyn til kriteriene fastsatt I artikkel 1 (1) i forordning 509 / 2014: "ulovlig innvandring, offentlig politikk og sikkerhet, økonomisk fordel, særlig i form av turisme og utenrikshandel, og EUs eksterne relasjoner med de relevante tredjeland, herunder særlig, hensynet til menneskerettigheter og grunnleggende friheter, samt konsekvensene av regional sammenheng og gjensidighet".

Begge rapportene ble vedtatt i dag er ledsaget av Kommisjonen ansatte arbeidsdokumenter som presenterer detaljerte data som underbygger sine konklusjoner og som inneholder informasjon om datakilder og metoder som brukes til å produsere vurderingen. I lys av utarbeidelsen av vurderingen, anmodet Kommisjonen og mottatt bidrag fra tre EU-organene: EASO, Europol og Frontex. Videre ble ytterligere informasjon innhentet fra EU-delegasjoner i Bogotá og Lima, samt fra de colombianske og peruanske myndigheter.

Mer informasjon

Rapportere på Colombia
Rapportere på Peru
Cecilia Malmström er nettsted
Følg Kommissær Malmström på Twitter
DG Home Affairs nettsted
Følg DG Home Affairs på Twitter

Schengen-landene

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, EU-kommisjonen, Schengen, Schengen-området

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *