#SouthSudan: EU frigir € 40 millioner humanitære situasjonen forverres

MSF114000-sør-sudanEU-kommisjonen har i dag (28 juli) kunngjorde € 40 millioner i krise humanitær bistand til mennesker som er rammet av krisen i Sør-Sudan, og det totale støtten fra Kommisjonen til € 103m for 2016. Midlene kommer som den humanitære situasjonen forverres i landet, med mer enn 40,000 mennesker på flukt etter utbrudd av fornyet kampene i hovedstaden Juba tidligere denne måneden.

"Den siste dødelige eskalasjonen av fiendtligheter i Sør-Sudan er ekstremt bekymringsfull og truer den svært skjøre situasjonen i landet. EU står av de mest i nød som er fanget opp i konflikten. Nødhjelpen vil takle den generelle forverrede humanitære situasjonen i landet, som gir viktige forsyninger som mat og ernæring, vann og sanitæranlegg, beskyttelse og helsetjenester. Jeg oppfordrer alle parter til å respektere deres plikt til å gi uhindret og sikker humanitær tilgang til de som er i nød. Videre er systematisk plyndring av humanitære anlegg uakseptabelt og må stoppe umiddelbart, sier kommissær for humanitær hjelp og krisehåndtering Christos Stylianides.

Den siste volden har gjort allerede skjøre matforsyning og ernæring situasjonen i landet nå kritiske nivåer på mange områder. Tilgang til medisin over hele landet er begrenset, med humanitære organisasjoner som gir de fleste av helsetjenester.

Sammen Europakommisjonen og medlemsstatene leverer mer enn 43% av den samlede humanitære responsen i landet.

Bakgrunn

Har nylig markerte 5th årsdagen for uavhengigheten, er Sør-Sudan er verdens yngste land, men det er allerede overfor en av verdens verste humanitære katastrofer.

Mer enn 2 millioner mennesker har blitt fordrevet både i og utenfor Sør-Sudan. Nesten 5 millioner mennesker ut av en total befolkning på rundt 11.2 millioner er anslått til å være alvorlig mat usikker. Den sørsudanske konflikten har også vært preget av brudd på internasjonal humanitær rett og alvorlige brudd på menneskerettighetene.

Humanitær tilgang fortsatt vanskelig og utfordrende. Før den siste utbruddet av vold, ble 55 humanitære arbeidere drept i landet siden konflikten startet i desember 2013. Den operative miljø for hjelpeorganisasjoner forverret i 2016 på grunn av stigende kriminalitet, utrygghet i store deler av landet, og som et resultat av obstruksjon og beskatning av myndighetene. Den nylige konflikten har også vært preget av omfattende og systematisk plyndring av alle væpnede aktører.

Til tross for å ha flyttet noen ikke-essensielle ansatte fra de mest berørte områdene i denne siste opptrappingen av volden, EUs humanitære partnere være aktiv i feltet, og allerede gi sårt tiltrengt livreddende hjelp til de mest berørte. Den økte midler kunngjorde i dag vil tillate dem å svare på nye oppstår behov.

Mer informasjon

Sør-Sudan faktaark

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, EU-kommisjonen, humanitær bistand, humanitær finansiering, sør-Sudan

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *